×
سیاسی
شناسه خبر : 67292
تاریخ انتشار :

نورنیوز بررسی کرد؛

یمن، شورای امنیت و قطعنامه‌ای برای تداوم تجاوز!

تحرکات دیپلماتیک و احتمال جایگزینی قطعنامه ضد یمنی 2216 شورای امنیت، در صورتی که نتواند به دغدغه‌های محوری صنعا اعم از رفع محاصره و توقف حملات هوایی سعودی، پاسخ مناسب بدهد، با موفقیت همراه نخواهد بود.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: تلاش‌های اخیر برای تدوین قطعنامه‌ای جدید در شورای امنیت سازمان ملل در خصوص بحران یمن، با توجه به تجربه‌های پیشین، در راستای افزایش فشارها بر دولت نجات ملی برای پذیرش خواسته‌های سعودی و متحدانش قابل تحلیل است و نقش مثبت آن در پایان این بحران، دور از انتظار به نظر می‌رسد.

دولت‌های غربی و عربی حامی سعودی امیدوارند تا در نشست آتی شورای امنیت سازمان ملل به یک پیش‌نویس جایگزین برای قطعنامه 2216 دست یابند. 

این قطعنامه که در تاریخ چهاردهم آوریل سال 2015 در ارتباط با جنگ یمن تصویب شد، بدون پرداختن به حملات نظامی عربستان سعودی و متحدانش بر مشروعیت رئیس دولت مستعفی یمن را تأیید کرده است. 

این قطعنامه یک عامل عمده در بروز جنگ خونین یمن به حساب می‌آید و قحطی حاکم بر این کشور به واسطه محاصره‌ای است که در آن پیش‌بینی شده است.

شبکه المیادین خبر مربوط به تلاش‌ها برای یک قطع‌نامه جایگزین را مخابره و به نقل از یک منبع مطلع، تصریح کرده است: «اجماعی بین‌الملی و منطقه‌ای مبنی بر لغو قطع‌نامه 2216 درباره یمن و جایگزین کردن آن با قطع‌نامه‌ جدید در حال شکل‌گیری است.»

قطع‌نامه جدید تمام طرف‌های سیاسی و نظامی یمن را به مذاکرات صلح فرا می‌خواند، موضوعی که موقعیت دولت مستعفی «منصور‌ هادی» را بیش از پیش متزلزل کرده و زمینه برکناری او را فراهم خواهد کرد و از همین رو رایزنی‌های کنونی بر بحث و بررسی یک الگوی جایگزین برای دولت او متمرکز است.

همزمان با این تحولات گروهی از سناتورهای دموکرات و جمهوری‌خواه با تلاش‌های «کریس مورفی» در آمریکا طی نامه‌ای به دولت این کشور و با اشاره به بحران انسانی یمن، خواستار افزایش حمایت‌های مالی برای مقابله با این بحران شدند.

مورفی همچنین در گفتگو با رسانه‌ها و با تأکید بر نقش ایران برای دستیابی به صلح تصریح کرده، تا زمانی که تحریم‌های اقتصادی علیه ایران ادامه دارد، رسیدن به آتش بس در یمن دشوار خواهد بود.

همچنین سفر «لیندر کینگ» معاون وزیر خارجه آمریکا ظرف روزهای گذشته به منطقه و دیدار با مقامات دولت‌های حاشیه خلیج فارس خصوصا سعودی‌ها، سوی دیگری از تحرکات دیپلماتیک اخیر پیرامون یمن را نشان می‌دهد.

جهت‌گیری دیپلمات‌های آمریکایی نشان‌گر تلاش آنها برای ایجاد هم‌سویی بیشتر در سعودی نسبت به ایجاد آتش‌بس موقت در یمن است. 

عربستان سعودی دو ماه پیش و در اواخر ششمین سال تجاوز نظامی به یمن، ابتکار عملی را پیشنهاد کرد که از سوی دولت نجات ملی یمن، به این دلیل که «غیرواقع‌بینانه و تکرار زیاده‌‌خواهی‌های متجاوزان» دانسته شد، موفقیتی کسب به دست نیاورد.

دولت نجات ملی یمن بر توقف حملات زمینی و هوایی و لغو محاصره شش ساله این کشور به عنوان اولین گام به سوی آتش‌بس در این کشور تأکید دارد، موضوعی که در طرح‌های ارائه شده تا کنون، مورد توجه قرار نگرفته‌است.

مقامات یمنی در واکنش تأکید کرده‌اند؛ طرح‌های ارائه شده تاکنون محاصره‌ ظالمانه یمن را نادیده گرفته و به دنبال محدود کردن درگیری‌ها و نه آتش‌بس است، صنعا بارها تأکید کرده که خواهان صلح است و از ابتدا آغاز کننده جنگ نبوده است. 

دولت بایدن گرچه اعلام کرده خواهان پایان دادن به جنگ یمن است و مجموعه تلاش‌هایی را در این راستا سامان داده، اما در احساس خطر نسبت به تثبیت قدرت انصارالله در این کشور، با مقامات سعودی و اماراتی هم‌نظر است.

آنچه تاکنون مانع اصلی برای موفقیت مذاکرات بوده، جهت‌گیری اصلی طرح‌های ارائه شده به سود متجاوزان سعودی و اماراتی بوده که با هدف تضعیف انصارلله و دولت نجات ملی یمن تنظیم شده‌اند. 

ائتلاف سعودی و پشتیبانان غربی آن قدرت‌گیری انصارالله و شیعیان یمن را مترادف با افزایش نفوذ ایران در منطقه می‌دانند و این تلقی تاکنون تغییری نکرده است، نگرشی که قطعنامه 2216 بر مبنای آن تنظیم شده و به وضع فاجعه‌بار کنونی انجامیده‌ است.

شیعیان در یمن 45 درصد جمعیت این کشور را تشکیل می‌دهند اما از 1962 تاکنون از قدرت حذف شده‌اند. امامان شیعه یمن که نزدیک به 1200 سال در این کشور سابقه دارند، با مداخله ارتش مصر و اعلام جمهوری در این کشور، قدرت را از دست دادند. جمعیت شیعه در طول این سال‌ها همواره مورد سرکوب دولت قرار داشته است.

برای عربستان و متحدانش وضعیت مطلوب بازگشت به دوران پیش از بیداری اسلامی و استقرار یک دولت وابسته، غرب‌گرا و ضد شیعه در این کشور است. حتی اگر شکست آن‌ها در عرصه میدانی و موفقیت سیاست مقاومت از سوی دولت نجات ملی، منجر به تعدیل انتظارات ریاض شده باشد، سهم انصارالله از قدرت، متناسب با جمعیت شیعه یمن، برای ائتلاف سعودی-آمریکایی به شدت تهدیدزا ارزیابی می‌شود.

افزایش موفقیت ارتش و نیروهای مردمی یمن در جنگ تحمیلی علیه این کشور، به خصوص پیشروی این نیروها در استان استراتژیک مأرب، مهم‌ترین عاملی‌ است که می‌توان برای تلاش‌های دیپلماتیک آمریکا، از آن نام برد. 

وضعیت وخیم انسانی در یمن که به عنوان دلیل فعالیت‌های واشنگتن و شورای امنیت برای آتش‌بس اعلام شده، بیش از شش سال است که تداوم دارد و اکنون تنها برای فشار بیشتر بر دولت نجات ملی مورد سو استفاده قرار گرفته‌است. 

تحرکات دیپلماتیک و احتمال جایگزینی قطعنامه ضد یمنی 2216 شورای امنیت، در صورتی که نتواند به دغدغه‌های محوری صنعا اعم از رفع محاصره و توقف حملات هوایی سعودی، پاسخ مناسب بدهد، با موفقیت همراه نخواهد بود. 

این اقدامات با توجه به موضع اصولی آمریکا و سعودی علیه شیعیان یمن، تنها به عنوان ابزاری برای توقف پیشروی‌های دولت نجات ملی و فشار بیشتر بر صنعا قابل ارزیابی است. 

حتی کنار گذاشتن منصورهادی به عنوان چهره‌ای منفور و وابسته در یمن نیز هیچگاه به معنای پذیرش جایگاه انصارالله و متحدانش نخواهد بود و تنها تغییراتی در سطح تاکتیکی به حساب می‌آید.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
هشدار هواشناسی؛ موج گرما از فردا وارد کشور می‌شود + فیلم
جنگ 12 روزه را چگونه روایت کنیم؟
نسخه جدید دولت برای نشاط اجتماعی؛ بُن سفر در راه است؟
نظری جویباری از مدیرعاملی استقلال استعفا داد + فیلم
نماینده اسکواش ایران یک قدم تا قهرمانی جهان فاصله دارد
توافقی به رنگ سلطه؛ اروپا در سایه آمریکا
سخنگوی دولت: چهارشنبه تعطیل نیست/ لایحه فضای مجازی علیه آزادی بیان نیست
کارگردان «جنگ ستارگان» گنجینه هنری‌اش را به نمایش می‌گذارد
برای شرکت در اجلاس روسای مجالس جهانی؛ قالیباف عازم ژنو شد
درخواست توبه تتلو در دست بررسی دادگاه
ترامپ: از ایران سیگنال‌های بدی دریافت می کنیم
رئیس‌جمهور مصر: کوچ اجباری فلسطینی‌ها خط قرمز ماست/رفح باید از سمت فلسطین نیز باز باشد
استرداد لایحه: شکست؟ عقب‌نشینی؟ یا حرکت به سمت حکمرانی گفت‌وگویی؟
تاکید پزشکیان بر ارتقای تعامل با کشورهای دیگر، بر مبنای منافع مشترک
موافقت رئیس‌جمهور با پس گرفتن لایحه مقابله با انتشار محتوای خبری خلاف واقع در فضای مجازی
ترامپ: کمک‌های امریکا به کودکان غزه دزدیده می‌شود!
«کلیشه‌های سیاسی» جان کودکان غزه را نجات نمی‌دهد
پیش‌فروش خودروی کوئیک GX_L از امروز آغاز شد
تعداد ثبت‌نام کنندگان اربعین در سامانه سماح از یک میلیون نفر گذشت! +لینک‌سایت
جولانی اولین انتخابات مجلس سوریه پس از سقوط اسد را بدون حضور مردم برگزار می‌کند!
نوراینفو | هنگام مراجعه به دادگاه یا دادسرا چه کنیم؟
قیمت دلار و سایر ارزها امروز دوشنبه 6 مرداد 1404
مجلس در هفته منتهی به اربعین حسینی تعطیل شد
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
مرزهای شرقی برای ورود زائران اربعین 1404 فعال شد
اوباما خواستار اقدام فوری برای جلوگیری از قحطی در غزه شد
نورنما | آتش‌سوزی در هواپیمای بوئینگ 737
آموزش‌وپرورش: مدارس حق ندارند دانش‌آموزان با نمرات پایین را ثبت‌نام نکنند
شلاق اقلیمی
راز قتل مادر و دختر ساکن طبقه هفتم
کشورهای کوچک و گام‌های بزرگ
4 کشته در تیراندازی بازار معروف بانکوک +فیلم
آغاز دریافت کارت ورود به جلسه آزمون استخدامی آموزش و پرورش +جزئیات
وزیر کار: همسان‌سازی حقوق بازنشستگان مردادماه انجام می‌شود
نورنما | علائم و درمان گرمازدگی
حسین ابرقویی با پرسپولیس به توافق رسید؛ امضای قرارداد به‌زودی انجام می‌شود
اتابک: خسارت خودروهای آسیب‌دیده در جنگ 12 روزه خارج از نوبت پرداخت می‌شود
دولت و آزمون مهم صداقت و شجاعت
عضو سابق منافقین پس از سال‌ها جنایت به سزای اعمالش رسید که بود؟
دستور اژه‌ای برای شناسایی عاملان حمله تروریستی به دادگستری زاهدان +عکس و فیلم حادثه
فریده شجاعی: شخصاً حسینی را دوست دارم و می‌خواستم بماند
قیمت خودرو امروز دوشنبه 6 مرداد 1404 +جدول
انتقاد شدید حجازی از مدیریت استقلال و از دست دادن حسینی
زلزله 4.9 ریشتری عسلویه بوشهر را لرزاند
ثبت مستندات حقوقی و اسناد خسارتهای تجاوز نظامی آمریکا و اسراییل به ایران+فیلم
پیش‌بینی دمای بالای 50 درجه در برخی مناطق کشور
تنها یک مانع برای پیوستن سرژ اوریه به پرسپولیس باقی مانده!+ عکس
قاتل در دادگاه پرونده الهه حسین‌نژاد: نمی‌خواستم او را بکشم، مرا جادو کرده بودند +عکس
اربعین را با بسته‌های اینترنتی ویژه و ارزان‌تر همراه اول تجربه کنید!
مداردیپلماسی | مذاکرات استانبول رونمایی از شمشیر بدون دسته اروپا
X
آگهی تبلیغاتی