×
فرهنگی
شناسه خبر : 65812
تاریخ انتشار :

رضا گنجی*

کلاب هاوس در نقش مُسکِّن

پیش بینی بعضی ها این است که کلاب هاوس در ایران زود اوج گرفت و یحتمل زود بی فروغ می شود، اتفاقی که مد نظر خالقین این پلت فرم نبوده و نیست، اگر برای تاثیر گذاری بر انتخابات آتی خلق شده باشد!

نورنیوز ـ گروه جامعه: حرّاف‌ها بر کلاب هاوس استیلا پیدا کرده‌اند. لذت و شهوت در صحبت کردن، خصیصه غالبِ گردانندگان روم‌هاست. اتاق‌ها با موضوعات "سیاسی" دارای اقبال بیشتری هستند و مدیران این اتاق‌ها با انتخاب تیترهای جنجالی بدنبال قلابِ مخاطبین وافر و گروگان گرفتن گوش‌های بی‌شمارند.  

بیشترینه‌ی اداره کنندگان و آنها که پای ثابت استیج‌ها هستند، جماعتی با کارنامه‌های ضعیف‌اند که در اغلب این سال‌ها، در فضای سیاسی‌‌‌، احزاب، انجمن‌ها و خاصه رسانه‌های مختلف ایرانی شهره به قهوه‌خورهای حرفه‌ای جلسات‌اند و عملا خروجی فعالیت‌های آنها منتج به فرهیختگی سیاسی و بسطِ کیاست در عالمِ سیاست نشده و راهگشای مشکلات جدی ایرانیان نبوده است. این طیف، باز بستری یافتند تا بیشتر شنیده شوند و دیده شوند و بیشتر از پیش، اینبار  لایک شنیداری بگیرند. 

شرایط کرونایی حاکم، کسب و کار این جماعت را کساد کرده است. بعضی از اینها در آستانه هر دور از انتخابات، جلسات و تورهای متعدد سخنرانی در دانشگاه‌ها و محافل مختلف داشتند. سوپراستارهای سیاسی که بصورت مداوم در میتینگ‌های متعدد حضور بهم می‌رساندند و رخ می‌نمایاندند، حالا کمی افسرده و پریشان حالند. از آن همه فرصت برای دیده و شنیده شدن خبری نیست. فی‌الحال با این اوضاع و احوال، کلاب هاوس در نقش مُسکّن عمل می‌کند. 

در هر دو سوی جریان‌های شاخصِ سیاسی وطنی، فعالیت در این بستر دارای موافقین و مخالفینی است. گروهی بر این باورند که تجربه تحریم و تحدید و فیلتر پلتفرم‌های پیشین، چه فتح و گشایشی برای تصمیم سازانِ پارسی به همراه داشت که آنها مترصدِ امتحان دوباره آن هستند؟

این گروه، سیاستِ مشارکت و حضور فعال و هوشمندانه در چنین زیستگاه‌های نوین مجازی را تبلیغ می‌کنند و بر این باورند که حریف، نحیف‌تر، مکتب ندیده‌تر، بی‌مایه‌تر و زبون‌تر از آن است که بخواهد در برابر منطق و استدلال ما در دفاع از اصول و داشته‌های گرانبهای موطن‌مان، تاب و توان رقابت داشته باشد. اعتقاد شان بر این است که نباید زمین را سهل به حریف واگذار کرد بلکه بجای محدودیت، با آگاهی بخشی، مصونیت در حوزه‌های مختلف علوم انسانی ایجاد کرد. این دوستان هدف‌شان را صیانت از نظام، تلاش‌شان را مقبول و شب بیداری هایشان را عبادت می‌دانند. 

کیفیت ذوق‌زدگی اصلاح طلبان درباره کلاب هاوس اصلا همسنگ شَعَفِ خالقین و کاشفین اصلی این پلت فرم نیست. آدمی فکر می‌کند که اینها برنامه‌اش را به نگارش درآورده‌اند و سِرورها زیر مُتّکای "تدبیر" اینهاست و "امید" شان به سلامت این فضا درست است و نگرانی دیگران هم محلی از اعراب ندارد!. 

در مقابل، مخالفین جان کلام شان همین یک بیت شعر است:

با خبر باش که بی مصلحت و قصدی...

آدمی را نبرد دیو به مهمانی...

به زعم آنها این بستر برای مقاصدی خاص و صد البته شوم پهن شده است که کمترینه‌اش گردآوری اطلاعات در موضوعات مختلف با ساده‌ترین طراحی است.

منتقدین بر این باورند که کدام گشایش و خیری از کادوهای مجازی "غرب" نصیب "شرق" شده است که دلِ ایرانیان اینبار قرص باشد به این هدیه؟ برداشت مخالفین مبنی بر این است که تصور موافقین از مدیریت و‌ جریان سازی در این بستر سهل انگارانه تر از واقعیت‌های تخریبی این فضاست.

ندهد هیچ کسی نسبت طاوسی

به شغالی که دُم زشت کُند رنگین

صداهای موجود در این شب نشینی‌های مجازی "شنیدنی" است. بیچاره اپوزوسیون‌ها که از فرط بی‌ریشه‌گی روز به روز درمانده‌تر از قبل‌اند، هر جا سفره‌ای پهن باشد خودشان را میهمان می‌کنند،  شاید لقمه‌ای "نفاق" کاسب باشند.

باید به بعضی‌ها گفت که صرف "فارسی" سخن گفتن دلیل ایرانی بودن نیست. اگر به این بود که گروهی از کارمندان "موساد" پارسی‌ترند چون شیواتر از شماها فارسی گپ می‌زنند. 

کارمندان رسانه‌های فارسی زبان یا بهتر است بگوییم دوبلورها و مترجمین رسانه‌های دولت‌های مخالف جمهوری اسلامی ایران، در روزهای نخست به این کِلاب سرازیر شدند و سعی کردند تا در بازی افکارسازی و خط دهی‌های ذهنی نقشی فعال داشته باشند.

در هر گروه به استیچ دعوت می‌شدند و تبلیغ رسانه‌هایشان را می‌کردند و تصویری دهشتناک از نظام ایرانی ارائه می‌دادند و البته هنوز هم چنین می‌کنند.

اکنون گردانندگان روم‌ها و مخاطبین اقبال کمتری به آنها نشان می‌دهند و دست آنها در این بازی را تا حدی خوانده‌اند. فهمیده‌اند که این لب و دهن داران در چنته چیزی ندارند و همه‌ی شجاعت‌شان در "نفرت پراکنی" است. این شب‌ها، بیشتر سعی‌شان بر شنیدن است و گرفتن ایده و خوراک برای رسانه‌هایشان. مطلعید که این جماعت حتی در خلق عبارت‌ها نیز عاجزاند. می‌نشینند تا ببینند که داخلی‌ها چه خلق می‌کنند تا آنها از آن عاریه بگیرند و یکه‌تازی کنند.

کارگرانِ رسانه‌های فارسی زبانِ خارج نشین در محتوا و سوژه در حال تهی شدن بودند که سیاست بازان تهران نشین با حضور فعال و ارائه اطلاعات و تحلیل‌های رنگارنگ به دادشان رسیدند. خدا خیرشان بدهد! دستگیری کردند. نگذاشتند هموطنی در بلاد غربت از رسانه‌ای اخراج شود! سوژه رساندند. خط دادند، خط گرفتند، محتوا تقدیم کردند و... اینکه کارِ بدی نیست، هست؟ 

در مقابل، کاربران عادی کلاب هاوس، در کنار نقدهای فراوان به رسانه های وطنی، ناباورانه و فرای تصورات، رسانه‌های فارسی زبان و کارگران آن رسانه‌ها را به چالش کشیدند و آنها را فاقد نیات سالم در دلسوزی برای ایرانیان دانستند.

مدیران بخش‌ها و کارگران اجاره‌ای رسانه‌های فارسی زبان در کلاب هاوس انتظار چنین واکنشی از سوی حاضرین در این بستر را نداشتند. خصوصا وقتی دیدند که بخش قابل توجه ای از مخالفین نه از خیمه اصولگراها، بلکه به عکس از بدنه اصلاح طلبان و بعضا از منتقدین جدی نظام سیاسی ایران هستند. 

همانند اغلب فضاهای مجازی، ما شاهد حضور فرهیختگان واقعی در موضوعات مختلف در کِلاب هاوس نیستیم. کم عمق‌ها و پُرگوها بر صحن چیره‌اند. سیمای گردانندگان روم های مختلف، با موضوعات سیاسی شدیدا تکراری شده است. جماعتی که هر شب در این روم‌ها در گردش هستند و مدام در استیج ها حرف‌های تکراری می‌زنند. اغتشاش‌های صوتی، اختلال‌های کلامی و شوریدگی در انتقال پیام، زودتر از انتظار، ظهور و بروز پیدا کرده است.  

اتاق‌های "فان" شب‌های پر مخاطب‌تری را سپری می‌کنند. آنها بدنبال شعر و شِر و طرب و ناز و نازنین‌اند. در سوی دیگر، جریان اصلاح طلب وطنی اصرار عجیبی برای روشن نگه داشتن این چراغ دارد. یک روز با آتش «فائزه»، اجاق کلاب هاوس را داغ نگه می‌دارد. یک روز با جهرمی و زیباکلام و‌ دگر روز همه‌ی تلاشش بر این است که یکی را بیاورد که خوب «تکرار» می‌کند.

فهم این نکته که دخیل بستن به این امامزاده و بالا رفتن از این طناب، خواست و‌ دستور اتاق فرمان اصلاح طلبان داخلی و خارجی است یا بازی گوشی بچه‌های این جریان، نیاز به زمان دارد. 

پیش بینی بعضی‌ها بر این است که کلاب هاوس در ایران زود اوج گرفت و یحتمل زود بی فروغ می‌شود، اتفاقی که مد نظر خالقین این پلت فرم نبوده و نیست.  اگر برای تاثیرگذاری بر انتخابات آتی خلق شده باشد.

* کارشناس رسانه


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
هشدار ایران به ساکنین اراضی اشغالی؛ تل‌آویو را تخلیه کنید تا زنده بمانید +فیلم
حمله سایبری به رژیم صهیونیستی/ سردرگمی اسرائیلی‌ها
شکار F35 این‌بار در تبریز
برگزاری چهارمین جلسه شورای عالی امنیت ملی بعد از تجاوز دشمن
واکنش سخنگوی دولت به حمله صهیونیست‌ها به صداوسیما
هدف قرار دادن خبرنگاران نتیجه دشمنی رژیم صهیونیستی با حقیقت است
آلمان: از ایران می‌خواهیم از NPT خارج نشود
مهمترین عکس های خبری دوشنبه 26 خرداد 1404
ابراز همبستگی شبکه المیادین با کارکنان صدا و سیمای ایران
تاکید نخست وزیر عراق بر توقف حملات رژیم صهیونیستی
نتانیاهو: ایران 20 هزار موشک دارد
بیانیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
نورنما | زندگی زیباست، اما شهادت از آن زیباتر است
تجاوز هسته‌ای اسرائیل، آزمون جدید برای آژانس
جزییات واریز مستمری خردادماه مستمری‌بگیران صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر
پیام سخنگوی وزارت امورخارجه بعد از حمله جنایتکارانه رژیم صهیونیستی به ساختمان صدا و سیما
واکنش کاربران فضای مجازی به شجاعت و صلابت سحر امامی؛ مجری صداوسیما
پیام رئیس صدا و سیما در پی حمله رژیم صهیونیستی به ساختمان این سازمان
بیانیه دبیرخانهٔ شورای‌عالی امنیت ملی
حمایت تاریخی اقلیت‌های دینی از ایران
حمله رژیم صهیونیستی به ساختمان صدا و سیما +عکس و فیلم
صهیونیست‌ها غرق در خانه‌خرابی و سردرگمی +فیلم
هلاکت 2 صهیونیست به دلیل دسترسی نداشتن به پناهگاه
دل نوشته‌ای برای برادرم سپهبد شهید غلامعلی رشید، رشید شهر و کشور من
فعال شدن پدافند هوایی در غرب تهران
رونمایی از پهپاد انتحاری جدید ایرانی
آتش‌سوزی در فرودگاه یزد تکذیب شد
چند سناریوی احتمالی برای پایان جنگ
شناسایی 28 نفر از شبکه جاسوسی موساد در قلب تهران
سردار وحیدی: کاهش ذخایر موشکی برای ما شوخی محسوب می‌شود
هجوم صهیونیست‌ها به زندانیانی که از حملات ایران خوشحال بودند + فیلم
لیست جدید شهدای حملات ظالمانه رژیم صهیونیستی +اسامی شهیدان
اسکیت‌باز 16 ساله در حملات رژیم صهیونیستی به شهادت رسید
تماس تلفنی وزیر امور خارجه ژاپن با وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران
صدای انفجار در تبریز عملیات موفق پدافند علیه رژیم صهیونیستی بود
تغییر در روند فعالیت واحدهای قضایی تا پایان خرداد
تا رسیدن به وضعیت ثبات بورس تعطیل است
پاکستان: در صورت تشدید اوضاع حتماً پاسخ خواهیم داد
تبدیل مدارس به پناهگاه با تصمیم استاندار
هنوز برای بازگشت وطن فروشان فرصت هست +فیلم
شناسایی 60 متهم مرتبط با اقدام تروریستی اسرائیل در اصفهان
انهدام ریزپرنده‌های رژیم صهیونیستی در مشهد
هاآرتص: مهمات ایرانی توان تخریب گسترده‌ای دارند
تغییر لحن بی‌بی‌سی؛ فرصت یا دام پنهان؟
تعلیق تمام پروازهای کشور تا 2 بامداد سه‌شنبه
عرضه سوخت بدون وقفه ادامه دارد؛ کاهش صف‌ها در تهران پس از شلوغی روزهای اخیر
همصدایی 11 کشور در نشست شورای حکام؛ تجاوز اسرائیل به ایران محکوم شد
تحلیل‌گر اسرائیلی: حریف ایران نمی‌شویم؛ اغتشاش خیابانی لازم است
عارف: بزرگی و صبوری ملت ایران مسئولیت دولتمردان را مضاعف کرده است
حمله اسرائیل به کنار بیمارستان فارابی کرمانشاه
X
آگهی تبلیغاتی