×
سیاسی
شناسه خبر : 65480
تاریخ انتشار :

نورنیوز بررسی کرد؛

دستاوردهای سفر الکاظمی به ریاض و ابوظبی از زاویه‌ای دیگر

در سال‌هایی که عراق پس از اشغال از سوی ائتلاف آمریکایی، با جنگی ویران‌گر با داعش و نهایتا تجزیه خود مواجه بود و همچنان با تروریسم، بحران‌های سیاسی و اقتصادی و به طور ویژه با مداخله مخرب دیگر دولت‌ها دست و پنجه نرم می‌کرد، عربستان سعودی و امارات از جمله کشورهای عربی بودند که تلاش‌هایشان را نه در راستای تقویت دولت مرکزی در عراق بلکه با هدف تضعیف آن سامان دادند.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: سفر اخیر نخست‌وزیر عراق به عربستان و امارات متحده با توجه به نقش این سه کشور در تحولات منطقه غرب آسیا و روابط آنان با دیگر همسایگان از اهمیت خاصی برخوردار است.

مصطفی الکاظمی نخست‌وزیر عراق در روز‌های گذشته به ریاض و ابوظبی سفر کرد، سفری که چند یادداشت همکاری در زمینه‌های اقتصادی و فرهنگی، وعده سرمایه‌گذاری 6 میلیارد دلاری این دو کشور و همچنین تأسیس یک صندوق مشترک با عربستان، به ارزش 3 میلیارد دلار برای تولید برق در عراق را در پی داشت.

دیدار کاظمی از عربستان با تأخیری چند ماهه صورت گرفت. او قرار بود پاییز سال گذشته و پس از سفر هیات بلند‌پایه سعودی به بغداد به ریاض سفر کند، اما این برنامه به دلیل آنچه بیماری ملک سلمان عنوان شد، تا ابتدای بهار امسال به تعویق افتاد.

نخست‌وزیر کنونی عراق سیاست این کشور در برابر جهان عرب را سیاستی با درهای باز اعلام کرده و امیدوار است بتواند با استفاده از ثروت کشورهای نفتی خلیج فارس و سرمایه‌گذاری‌های آن‌ها به وضع بد اقتصادی و سیاسی در عراق سامان دهد.

اهمیت دیدارهای الکاظمی و توافقات انجام شده بیش از هر چیز ناظر به نقش دولت‌های سعودی و امارات در بحران‌ها و مشکلات عراق امروز است و آنچه موجب استقبال از این سفر شده امکان بهبود سیاست‌های این دو کشور عربی در خصوص عراق است. اگرچه سرمایه‌گذاری آن‌ها در زیرساخت‌های حیاتی، از دید گروه‌های عراقی ریسک قابل توجهی برای بغداد در پی دارد.

در سال‌هایی که عراق پس از اشغال از سوی ائتلاف آمریکایی، با جنگی ویران‌گر با داعش و خطر تجزیه خود مواجه بود و همچنان با تروریسم، بحران‌های سیاسی و اقتصادی و به طور ویژه با مداخله مخرب دیگر دولت‌ها دست و پنجه نرم می‌کرد، عربستان سعودی و امارات از جمله کشورهای عربی بودند که تلاش‌هایشان را نه در راستای تقویت دولت مرکزی در عراق بلکه با هدف تضعیف آن سامان دادند.

پادشاهی سعودی تا سال 2015 میلادی با وجود گذشت 12 سال از سقوط صدام، سفارت‌خانه‌ای در بغداد نداشت. حتی گذرگاه‌ مرزی دو‌ کشور در طول 30 سال گذشته بسته بوده و بازگشایی آن به عنوان یکی دستاوردهای سفر الکاظمی اعلام شده است.

ریاض و ابوظبی با توجه به سیاست فرقه‌گرایانه خود در منطقه، روی‌کار آمدن دولتی برآمده از مناسبات قومی-مذهبی در عراق پس از صدام را با توجه به افزایش قدرت شیعیان، برخلاف منافع خود ارزیابی کردند و از همین منظر، امکانات و نفوذ خود را در راستای تضعیف دولت مرکزی این کشور به کار گرفتند.

این رویکرد پس از آن تقویت شد که تلاش‌ها برای ایجاد انسجامی موثر در میان اهل سنت عراق و یا روی‌ کار آوردن یک کابینه و نخست‌وزیر شیعه اما سکولار با شکست مواجه شد. گروه دیگری که در عراق مورد توجه مقامات سعودی و اماراتی قرار گرفت، بازماندگان حزب بعث بودند، که هم به میزان کافی با دولت مرکزی زاویه داشتند و هم به شدت تضعیف شده بودند و از هر کمکی برای تغییر وضعیت استقبال می‌کردند.

سیاست تقویت بعثی‌های سابق و همین‌طور برخی عشایر ناراضی اهل سنت از جمله مهم‌ترین عوامل شکل‌گیری داعش و جنگ ویران‌گر داخلی در عراق ارزیابی می‌شود. هر دو کشور از حامیان ایده تشکیل اقلیم سنی و خودمختاری آن بوده‌اند و ابوظبی از جمله معدود دولت‌هایی بود که در سال 2017 و همه‌پرسی استقلال کردستان، از تجزیه این اقلیم از عراق حمایت کرد.

متقابلا افکار عمومی در عراق نیز دیدگاه مثبتی نسبت به ریاض و ابوظبی ندارد. به ویژه عربستان به خاطر سرکوب شدید شهروندان شیعه خود و شیعیان بحرین و یمن مورد انتقاد مردم و سیاست‌مداران عراقی قرار دارد و عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی از سوی امارات با پشتیبانی سعودی‌، بر این بی‌اعتمادی افزوده است.

تاریخ روابط میان عراق و دو کشور سعودی و امارات در دو دهه گذشته مبین نقش ثبات‌زدای آن‌ها در عراق بحران‌زده بوده است، نقشی که در راستای نگرش فرقه‌گرایانه این دو دولت در پیشبرد سیاست‌هایشان در منطقه نشأت می‌گیرد. این نگرش، تحکیم حاکمیت مرکزی در عراق و برقراری ثبات در این کشور را بر خلاف منافع آن‌ها ارزیابی می‌کند.

سرمایه‌گذاری خارجی از جمله مسیرهایی است که می‌تواند علاقه دولت سرمایه‌گذار را به حفظ ثبات در کشور مقصد سرمایه شود. این مسیر از منظر اقتصاد سیاسی بسیار مورد توجه است، اما تنها تحت شرایطی خاص، این مسیر ممکن است به تغییر سیاست‌های اصولی یک کشور منجر شود و به همان میزان که مفید ارزیابی می‌شود، می‌تواند به افزایش نقش یک قدرت خارجی جاه‌طلب بیانجامد که اساسا قصدی برای تثبیت وضع موجود ندارد.

از سویی؛ سابقه این دو کشور در وعده و وعیدهایی که برای سرمای‌گذاری به عراقی‌ها داده‌اند نشان از تهی بودن آنها دارد، چنانچه تاکنون هیچ‌یک از این وعده‌ها به سرانجام نرسیده و دیناری هزینه نشده است.

گسترش روابط بغداد با عربستان و امارات متحده که به دنبال دیدار نخست‌وزیر عراق از این دو کشور، پیشبینی می‌شود، اگرچه از حیث اقتصادی دستآوردهایی را برای دولت الکاظمی در پی داشته، موجد نگرانی‌هایی در خصوص سیاست آینده آن‌ها در عراق است.

سیاست ثبات‌زدای سعودی و امارات در سال‌های گذشته در قبال بغداد، ریسک افزایش نقش این دولت‌ها در آینده عراق را افزایش می‌دهد و در عین حال با خوش‌بینی، فرصتی برای تغییر سیاست‌های فرقه‌گرایانه در منطقه است.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
هشدار هواشناسی؛ موج گرما از فردا وارد کشور می‌شود + فیلم
جنگ 12 روزه را چگونه روایت کنیم؟
نسخه جدید دولت برای نشاط اجتماعی؛ بُن سفر در راه است؟
نظری جویباری از مدیرعاملی استقلال استعفا داد + فیلم
نماینده اسکواش ایران یک قدم تا قهرمانی جهان فاصله دارد
توافقی به رنگ سلطه؛ اروپا در سایه آمریکا
سخنگوی دولت: چهارشنبه تعطیل نیست/ لایحه فضای مجازی علیه آزادی بیان نیست
کارگردان «جنگ ستارگان» گنجینه هنری‌اش را به نمایش می‌گذارد
برای شرکت در اجلاس روسای مجالس جهانی؛ قالیباف عازم ژنو شد
درخواست توبه تتلو در دست بررسی دادگاه
ترامپ: از ایران سیگنال‌های بدی دریافت می کنیم
رئیس‌جمهور مصر: کوچ اجباری فلسطینی‌ها خط قرمز ماست/رفح باید از سمت فلسطین نیز باز باشد
استرداد لایحه: شکست؟ عقب‌نشینی؟ یا حرکت به سمت حکمرانی گفت‌وگویی؟
تاکید پزشکیان بر ارتقای تعامل با کشورهای دیگر، بر مبنای منافع مشترک
موافقت رئیس‌جمهور با پس گرفتن لایحه مقابله با انتشار محتوای خبری خلاف واقع در فضای مجازی
ترامپ: کمک‌های امریکا به کودکان غزه دزدیده می‌شود!
«کلیشه‌های سیاسی» جان کودکان غزه را نجات نمی‌دهد
پیش‌فروش خودروی کوئیک GX_L از امروز آغاز شد
تعداد ثبت‌نام کنندگان اربعین در سامانه سماح از یک میلیون نفر گذشت! +لینک‌سایت
جولانی اولین انتخابات مجلس سوریه پس از سقوط اسد را بدون حضور مردم برگزار می‌کند!
نوراینفو | هنگام مراجعه به دادگاه یا دادسرا چه کنیم؟
قیمت دلار و سایر ارزها امروز دوشنبه 6 مرداد 1404
مجلس در هفته منتهی به اربعین حسینی تعطیل شد
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
مرزهای شرقی برای ورود زائران اربعین 1404 فعال شد
اوباما خواستار اقدام فوری برای جلوگیری از قحطی در غزه شد
نورنما | آتش‌سوزی در هواپیمای بوئینگ 737
آموزش‌وپرورش: مدارس حق ندارند دانش‌آموزان با نمرات پایین را ثبت‌نام نکنند
شلاق اقلیمی
راز قتل مادر و دختر ساکن طبقه هفتم
کشورهای کوچک و گام‌های بزرگ
4 کشته در تیراندازی بازار معروف بانکوک +فیلم
آغاز دریافت کارت ورود به جلسه آزمون استخدامی آموزش و پرورش +جزئیات
وزیر کار: همسان‌سازی حقوق بازنشستگان مردادماه انجام می‌شود
نورنما | علائم و درمان گرمازدگی
حسین ابرقویی با پرسپولیس به توافق رسید؛ امضای قرارداد به‌زودی انجام می‌شود
اتابک: خسارت خودروهای آسیب‌دیده در جنگ 12 روزه خارج از نوبت پرداخت می‌شود
دولت و آزمون مهم صداقت و شجاعت
عضو سابق منافقین پس از سال‌ها جنایت به سزای اعمالش رسید که بود؟
دستور اژه‌ای برای شناسایی عاملان حمله تروریستی به دادگستری زاهدان +عکس و فیلم حادثه
فریده شجاعی: شخصاً حسینی را دوست دارم و می‌خواستم بماند
قیمت خودرو امروز دوشنبه 6 مرداد 1404 +جدول
انتقاد شدید حجازی از مدیریت استقلال و از دست دادن حسینی
زلزله 4.9 ریشتری عسلویه بوشهر را لرزاند
ثبت مستندات حقوقی و اسناد خسارتهای تجاوز نظامی آمریکا و اسراییل به ایران+فیلم
پیش‌بینی دمای بالای 50 درجه در برخی مناطق کشور
تنها یک مانع برای پیوستن سرژ اوریه به پرسپولیس باقی مانده!+ عکس
قاتل در دادگاه پرونده الهه حسین‌نژاد: نمی‌خواستم او را بکشم، مرا جادو کرده بودند +عکس
اربعین را با بسته‌های اینترنتی ویژه و ارزان‌تر همراه اول تجربه کنید!
مداردیپلماسی | مذاکرات استانبول رونمایی از شمشیر بدون دسته اروپا
X
آگهی تبلیغاتی