×
سیاسی
شناسه خبر : 65362
تاریخ انتشار : دوشنبه 1400/01/16 ساعت 19:04
اما و اگرها پیرامون کودتای اخیر در اردن

نورنیوز بررسی کرد؛

اما و اگرها پیرامون کودتای اخیر در اردن

چندی پیش رژیم صهیونیستی مانع بازدید شاه اردن از مسجدالاقصی شد، در مقابل نیز امان با امتناع از صدور مجوز برای عبور هواپیمای نتانیاهو از آسمان این کشور، باعث لغو سفر او به امارات متحده عربی شد، سفری می‌توانست که در بحران سیاسی جاری در رژیم صهیونیستی موضع نخست‌وزیر و حامیانش را تقویت کند.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: ولیعهد سابق اردن به عنوان متهم اصلی کودتای نافرجام علیه برادر ناتنی‌اش، به باور مقامات امان از حمایت سه دولت سعودی، امارات و رژیم صهیونیستی برخوردار بوده و این توطئه به مواضع اردن در برابر معامله قرن و عادی‌سازی روابط با تل‌آویو مرتبط است.

دیروز ارتش پادشاهی اردن ضمن اعلام دستگیری چند مقام بلند‌پایه این کشور، اعلام کرد این افراد به ظن دست داشتن در یک کودتا علیه «ملک عبدالله دوم» بازداشت شده‌اند. در همین حال «حمزه بن‌حسین» برادر کوچک‌تر شاه و ولیعهد سابق با انتشار ویدئویی این شایعات را تأیید کرد و به طرح اتهاماتی علیه دولت پرداخت.

حدود ۲۵ تن از نزدیکان حمزه بن‌حسین نیز، طی چند روز اخیر به اتهام مشارکت در طرح کودتا و حضور در حلقه ارتباطی با رژیم سعودی بازداشت شده‌اند.

رخدادها در اردن در حالی ادامه دارند که این کشور عربی با اعتراضات گسترده نسبت به ناکارآمدی دولت در مدیریت اقتصادی و مبارزه با فساد مواجه است. بحران اقتصادی در این کشور با همه‌گیری کرونا وخیم‌تر شده و مردم را به خیابان‌ها کشانده است. وضعی که حمزه بن‌حسین از منتقدان آن به شمار می‌رود.

امان با اینکه ابتدا حصر خانگی شاهزاده حمزه و خانواده‌اش را انکار می‌کرد در نهایت او را به توطئه برای ایجاد بی‌ثباتی در اردن و ارتباط با بیگانه متهم کرد. روابط متهمان با ریاض و تل‌آویو و همچنین اختلافات اخیر اردن با این دو کشور و البته امارات متحده باعث شد تا لفظ ارتباط با بیگانه از ابتدا متوجه این کشورها شود.

ایمن صفدی معاون نخست‌وزیر و وزیر خارجه اردن با متهم کردن شاهزاده حمزه به ارتباط با یک کشور بیگانه مدعی شده؛ این ارتباط از طریق همسر او بوده و آنها قصد خروج از کشور با یک هواپیمای شخصی را داشته‌اند.

به گفته رسانه‌ها یک تاجر اسرائیلی که روابطی با دولت آمریکا دارد، روز شنبه که شاهزاده حمزه بن‌حسین بازداشت شد، با او در تماس بود و پیشنهاد داد تا با ارسال یک جت شخصی همسر و فرزندان او به اروپا منتقل شوند، موضوعی که در رسانه‌های عبری و عربی مورد توجه قرار گرفت.

روزنامه صهیونیستی یدیعوت آحارونوت در همین رابطه از سفر محرمانه ملک عبدالله دوم به ریاض در ماه گذشته میلادی خبر داد. به گفته این منابع این سفر به دلیل اختلافات دو کشور رسانه‌ای نشد. به گفته این روزنامه به نقل از مقامات بلند‌پایه اردنی، ولیعهد سعودی و ولیعهد ابوظبی در کنار رژیم صهیونیستی متهمان اصلی به حساب می‌آیند.

این منبع خاطرنشان کرد؛ «باسم عوض‌الله» از دستگیر‌شدگان روزهای اخیر که پیشتر وزیر دارایی اردن و نزدیک به شاه اردن بود حلقه وصل خانواده سلطنتی سعودی با شاهزادگان اردنی بوده و روابط ویژه‌ای با «محمد بن‌سلمان» دارد.

«الشریف حسن بن‌زید» متهم دیگری که نامش از سوی ارتش منتشر شده از نخبگان نزدیک به ریاض است و به گفته برخی منابع هر دو نفر دارای گذرنامه سعودی هستند.

همچنین به گفته یک روزنامه دیگر در فلسطین اشغالی، نتانیاهو دست کم از وقوع کودتا و چگونگی آن در اردن اطلاع داشته و با توجه به مواضع عبدالله علیه معامله قرن نسبت به سرنگونی او موضع مثبت دارد.

اتهام‌ها علیه محور سعودی-صهیونیستی با توجه به تلاش آنها در راستای اجرای طرح معامله قرن و تنش میان آن‌ها با اردن در این خصوص، واقع‌بینانه به نظر می‌رسند، زیرا عبدالله دوم از ابتدا نسبت به طرح معامله قرن که تاکنون به عادی‌سازی روابط چند دولت عربی با رژیم صهیونیستی منجر شده، موضع منفی داشته و نگران است موقعیت امان در مناقشه فلسطین تضعیف شود.

امان در مناقشه فلسطین به طور تاریخی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است و پادشاه این کشور تولیت مسجد‌الاقصی را بر عهده دارد، جایگاهی که اخیرا از سوی تل‌آویو به چالش کشیده شده و گفته می‌شود این مسئولیت قرار است به پادشاهی سعودی منتقل شود.

چندی پیش رژیم صهیونیستی مانع بازدید شاه اردن از مسجدالاقصی شد، در مقابل نیز امان با امتناع از صدور مجوز برای عبور هواپیمای نتانیاهو از آسمان این کشور، باعث لغو سفر او به امارات متحده عربی شد، سفری می‌توانست که در بحران سیاسی جاری در رژیم صهیونیستی موضع نخست‌وزیر و حامیانش را تقویت کند.

رژیم صهیونیستی البته پس از شکست کودتا در کنار واشینگتن و ریاض بر حمایت از دولت اردن به عنوان یکی از متحدان کلیدی تل‌آویو در منطقه تأکید کرده و خواستار ثبات در این کشور شده است!

اردن پس از مصر دومین کشور عربی است که در 1994 روابط خود با رژیم صهیونیستی را برقرار کرد و از آن زمان تاکنون امان و تل‌آویو از روابط ویژه‌ای حتی زمینه‌های نظامی و امنیتی برخوردارند. روابط اردن با دیگر دول محافظه‌کار عرب همچون رژیم سعودی نیز در سطح بالایی وجود داشته و این کشور از نظر اقتصادی به کشورهای نفتی وابسته است.

ملک عبدالله دوم در طول سال‌های سلطنتش تلاش کرده از راهبرد سازش که پیش از رسیدن او به قدرت ترسیم شده بود، پیروی کند و تاکنون نیز متحدی قابل اعتماد برای آمریکا، رژیم صهیونیستی و آل‌سعود بوده است.

در صورتی که مشارکت مستقیم یا غیرمستقیم این کشورها در جریان کودتای اخیر اثبات شود، پادشاه اردن در آینده به سختی می‌تواند به راهبرد تاریخی این کشور در منطقه امیدوار باشد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
«جایزه ملی گردشگری ایران» برگزار می‌شود
کنسرسیوم اروپایی مواد دوبعدی را با لیزر وارد دنیای صنعتی نیمه‌هادی‌ کرد
بیانیه 11 کشور در محکومیت تخریب مقر «آنروا» توسط رژیم صهیونیستی
هشدار نجباء به ترامپ: تعرض به مرجعیت به منزله صدور فتوای جهاد است
اعلام آمادگی حماس برای واگذاری اداره غزه به کمیته تکنوکرات فلسطینی
شهادت یک فلسطینی به دست نظامیان اسرائیلی در جنوب قدس
انجام آزمایشی کاپوتاژ خودروهای زائران از مرز خسروی
انتصاب «حمیدرضا بخشی» به عنوان رئیس دانشگاه شاهد
دادستان کل ونزوئلا: بازداشت مادورو نقض بی‌سابقه حقوق بین‌الملل است
پورمحمدی: همبستگی ملت رکن اصلی اقتدار ملی در شرایط کنونی است
ابلاغیه کمیته انضباطی برای سرمربی شمس آذر و بازیکن ذوب آهن
واکنش تازه اوباما به سرکوب مردم آمریکا در مینه‌سوتا
مردم عراق در حمایت از حاکمیت کشورشان تظاهرات کردند
جنگ بین‌قاره‌ای شاگردان پیاتز
اسامی و مشخصات تمام جانباختگان اخیر منتشر خواهد شد
معرفی نامزدهای جشنواره شعر فجر
سفر رئیس امارات به روسیه با محوریت تحولات منطقه
امیدیان سرمربی ذوب آهن شد
حمایت فرانسه از اقدام خصمانه علیه سپاه پاسداران
تاکید مصر، قطر و عمان بر از سرگیری مذاکرات میان ایران و آمریکا
سرویس اینترنت کاربران در زمان قطعی اینترنت جبران می‌شود؟
26 کشور به «شورای صلح» پیوستند
هشدار چین به آمریکا: ماجراجویی نکن!/حمله به ایران منطقه را جهنم خواهد کرد
روبیو: 40 هزار سرباز آمریکایی در تیررس موشک‌ها و پهپادهای ایران‌اند
صدور 210 هزار دادخواست علیه رژیم صهیونیستی و آمریکا
آیا طارمی به لیگ برتر انگلیس می‌رود؟
آتش سوزی مرگبار در مشیریه تهران
تلفن و اینترنت در مازندران قطع شد؛ علت چیست؟
دستگیری 16 لیدر اغتشاشات در نکا
هشدار سخنگوی سپاه به آمریکایی‌ها: برای همۀ سناریوهایتان برنامه داریم
آنکارا: صلح و ثبات ایران برای امنیت منطقه حیاتی است
اظهارات خصمانه صدراعظم آلمان علیه ایران
هشدار زرد بارش و افت دما در سمنان تا پایان هفته
واکنش عراقچی به تهدید ترامپ: نیروهای مسلح ما انگشت بر ماشه آماده‌اند
تسهیلات دولت برای دانش بنیان های متضرر از قطعی اینترنت
پلیس: به آذربایجان شرقی سفر نکنید
شمخانی:ضربه محدود وجود ندارد؛ پاسخ ایران فوری و همه‌جانبه خواهد بود
اوسمار: بیشتر از باخت ناراحت شیوه بازی تیم هستم
آمریکا رهبران ونزوئلا را تهدید کرد؛ از نیروی نظامی استفاده خواهیم کرد
اعلام زمان انتشار جدول نمایش فیلم‌های فجر
ورود سامانه بارشی به کهگیلویه و بویراحمد از امشب
اعلام نظر کرملین درخصوص تحویل بشار اسد
قلدری ترامپ علیه شهردار مینیاپولیس
وقوع زمین لرزه در هرمزگان
حزب دعوت اسلامی مداخله خارجی در امور عراق را محکوم کرد
رسانه آمریکایی: متحدان واشنگتن گزینه‌های ترامپ علیه ایران را محدود کردند
هواشناسی ایلام هشدار داد؛ برف و باران تشدید می‌شود
جنپو به تمرینات استقلال اضافه شد
اسناد گسترده‌ای از دخالت آمریکا و اسرائیل در ناآرامی‌های ایران وجود دارد
لغو گسترده پروازها به سرزمین‌های اشغالی از ترس موشک‌های ایرانی