×
سیاسی
شناسه خبر : 65327
تاریخ انتشار : یکشنبه 1400/01/15 ساعت 14:15
حمله به H3، بی‌نظیرترین عملیات تاریخ جنگ‌های هوایی

حمله به H3، بی‌نظیرترین عملیات تاریخ جنگ‌های هوایی

عملیات حمله به پایگاه‌های الولید عراق در 15 فروردین 1360، در شرایطی که مردم ایران در محاصره اقتصادی و نظامی به سر می‌بردند، بهترین عیدی نیروی هوایی به مردم کشور بود.

نورنیوز ـ گروه سیاسی: عملیات حمله به پایگاه‌های سه‌گانه الولید (H3) عراق در اولین‌سال جنگ تحمیلی، به گواه کارشناسان نظامی جهان، بی‌نظیرترین عملیات تاریخ جنگ‌های هوایی دنیا است و بسیاری از صاحب‌نظران امور نظامی آن را عجیب‌ترین و ویژه‌ترین عملیات هوایی جنگی از جنگ جهانی دوم به بعد دانسته‌اند.

این ‌عملیات توسط نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، در اوج تحریم‌ها و محدودیت‌های نظامی و اقتصادیِ پس از انقلاب اسلامی انجام شد؛ شرایطی که به‌قول لوتر یادگاری خلبان ارمنی سال‌های جنگ، هر هواپیما مانند پاره تن نیروی هوایی بود و از دست‌دادن خلبانان نیز ضایعه‌ای بزرگ‌تر محسوب می‌شد.

اجرای عملیات دشوار و عجیب حمله به H3، حیرت کشورهای شرق و غرب دنیا را موجب شد و بسیاری از رسانه‌های معاند را نیز به تمجید و تحسین طراحان و مجریان این ‌عملیات وا داشت. با این ‌حال در کشور خودمان، متأسفانه به‌جز یک‌فیلم سینمایی، تعدادی فیلم مستند و چندکتاب و مقاله، تولید ویژه‌ای درباره این ‌حماسه بزرگ ارائه نشده است.

این‌، مسأله‌ای است که سرتیپ دوم خلبان احمد مهرنیا نویسنده کتاب «حمله هوایی به الولید» نیز همراه با برخی صاحب‌نظران و افسران حاضر در عملیات H3 به آن اشاره کرده‌اند. نکته مهم درباره این ‌عملیات تاریخی این است که ایران، چنین‌ضربه عجیبی را در شرایطی به دشمن زد که از هرنظر در مضیقه و محاصره بود؛ نه شرایطی مانند روزهای پیش از انقلاب که از حمایت همه‌جانبه ایالات متحده آمریکا و دیگر قدرت‌های غربی بهره‌مند بود.


 

مهرنیا می‌گوید کمتر نیروی هوایی در جهان است که تاب تحمل بیش از چندماه جنگ را داشته باشد اما نیروی هوایی کشورمان، 8 سال جنگِ با دولت بعثی عراق را که از حمایت کامل قدرت‌های بزرگ جهان برخوردار بود، تاب آورد.

نکته مهم دیگری که این‌خلبانِ سال‌های جنگ یادآوری می‌کند، این است که نیروی هوایی، حتی پس از جنگ و تا سال1375 هم در خنثی‌کردن توطئه‌های آشکار دشمنان خارجی و دسیسه‌های منافقین و گروهک مجاهدین خلق فعال بوده است.

این ‌خلبان قدیمی و نویسنده امروز، برای توصیف فعالیت‌های نیروی هوایی در سال‌های جنگ، از لفظ «اتکا به خود» استفاده کرده که با در نظر داشتن هزینه‌های سنگین عملیات‌های هوایی برای کشورمان، مسأله‌ای بااهمیت است و باید مورد بررسی و تحلیل بیشتر قرار گیرد.

در طول سال‌های جنگ، در مجموع هزار و 614 تن از پرسنل نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران به شهادت رسیدند که 210 تن از آن‌ها خلبان بودند. عملیات حمله به پایگاه‌های سه‌گانه دور از دسترس الولید، تنها یکی از حماسه‌های خلبانان و پرسنل نیروی هوایی است که به تعبیر سرتیپ دوم خلبان، فرج الله براتپور فرمانده دسته پروازی (لیدر) حمله به H3 باعث دگرگونی‌های زیادی در جنگ شد و شرق و غرب از آن نوشتند.

سرتیپ براتپور می‌گوید با وجود حمایت‌های شهید منصور ستاری فرمانده وقت نیروی هوایی از ساخت فیلم سینمایی «حمله به اچ 3» و چاپ مطالب و مقالات در مجلات گوناگون در کشور، جای عرضه کتابی مستند درباره این ‌حماسه خالی بود تا حق مطلب درباره آن ادا شود.

سرتیپ دوم خلبان، حسین چیت‌فروش رئیس پیشین مرکز پژوهش‌های نظری و مطالعات راهبردی نهاجا هم معتقد است تا پیش از چاپ کتاب «حمله هوایی به الولید»، ابعاد این ‌تهاجم دوربرد آن‌طور که شایسته و بایسته بود، بازکاوی نشده بود.

زیرا در شرایطی که برای ایرانِ آن ‌روز ترسیم کردیم، حمله به H3 نیازمند طی مسافت هزار و 700 کیلومتر و گذر از آسمان دشمن، برای رسیدن به این پایگاه‌ها در نزدیکی مرز اردن بود؛ در حالی‌که برد بمب‌افکن‌های فانتوم F4 ایران، با حمل مهمات و بمب‌، 500 کیلومتر و نیاز به سوخت‌گیری هوایی بود.

همچنین در پشت صحنه این ‌عملیات بیش از 50 فروند هواپیمای رزمی، سوخت‌رسان، ترابری و بالگرد مشارکت داشتند تا فانتوم‌های بمب‌افکن با حدود5 ساعت پرواز خود را به پایگاه‌های الولید رسانده، بمباران کرده و به ایران بازگردند.

پس از عملیات

پس از انجام موفقیت‌آمیز عملیات حمله به H3، رسانه‌های مختلف آمریکا و فرانسه، مصر و کشورهای غربی، مطالب زیادی درباره این ‌عملیات نوشته و حیرت خود را از اجرای بی‌نظیرترین عملیات هوایی جهان اعلام کردند.

در این ‌گزارش‌ها میزان خسارت وارده به نیروی هوایی عراق بسیار بالا ارزیابی، و همچنین به نابودی تقریبی همه هواپیماهای توپولف عراق اشاره می‌شد. همچنین در پی اجرای این ‌عملیات، تعدادی از افسران ارتش بعثی عراق اعدام شدند.

صدودهمین شماره مجله Air Enthusiast که مارس سال 2004منتشر شد، مقاله‌ای از تام کوپر و فرزاد بیشاپ دو پژوهشگر جنگ‌های هوایی را شامل می‌شد که در آن نوشته شده بود ایران قبلاً ادعا کرده بود حداقل 48 فروند از انواع مختلف هواپیما و بالگرد عراقی شامل چندمیراژ منهدم شده یا به‌شدت صدمه دیده‌اند اما نتیجه واقعی خسارات بیش از این بوده است.

در گزارش مورد اشاره نوشته شده بود: «مقامات اطلاعاتی آمریکا انهدام؛ 3فروند هواپیمای حمل و نقل آنتونوف 12، یک‌فروند توپولف 16، چهار فروند Mig۲۱، پنج فروند سوخو 20/22، هشت فروند Mig23، دو فروند میراژ F1 که تنها چند هفته قبل تحویل عراق داده شده بودند و چهار فروند بالگرد Mil Mi۸ را تائید کرده‌اند. علاوه بر این 11 فروند هواپیمای دیگر از جمله دو فروند بمب‌افکن توپولف 16و سه فروند توپولف 22 به‌طور جزئی آسیب دیده‌اند که قابل تعمیر هستند.» 

به‌جز برنامه ملاقات‌هایی که برای خلبانان فانتوم‌ها و دیگر دست‌اندرکاران عملیات H3 با امام خمینی (ره)، ترتیب داده شد، سرگرد براتپور (لیدر عملیات) از طرف آیت‌الله اشرفی اصفهانی برای سخنرانی پیش از خطبه‌های نماز جمعه کرمانشاه (زادگاه براتپور) دعوت شد که آیت‌الله اشرفی اصفهانی پیش از سخنرانیِ براتپور، ضمن انداختن دسته‌گلی به گردن او، سعی کرد دست براتپور را ببوسد که وی مانع شد و صورت آیت‌الله اشرفی اصفهانی را بوسید.


مهر
نظرات

آخرین اخبار
گوترش: ایران و آمریکا به دنبال توافق صلح باشند
قطع اینترنت ترمز تولید مقالات علمی را کشید
زلزله خفیف در شرق تهران؛ پردیس و بومهن بامداد امروز لرزیدند
سفر به روسیه آسان شد؟ + جزئیات توافق جدید تهران و مسکو
پایان 9 سال درخشش در سیتی؛ آغاز ماجراجویی برناردو سیلوا در تیم کهکشانی مورینیو
پیروزی با طعم انتقاد؛ چرا سرمربی مکزیک بعد از برد 2 بر صفر شاکی بود؟
کنایه تلخ اکونومیست به بلوف‌های ترامپ
سوخت‌گیری با کارت بانکی از تیرماه کلید می خورد
چرخش بزرگ در اروپا؛ پارلمان ایتالیا به پایان تحریم‌های روسیه رأی داد
اسلوونی دیگر از رژیم صهیونیستی اسلحه نمی خرد
مرگ در افتتاحیه؛ جام جهانی 2026 قربانی گرفت
اهدای عضو کودک 11 ساله در گیلان به سه بیمار
وقوع زلزله 4.1 در کهنوج/ کانون زلزله کجا بود؟
علت قطع برق در جنوب غرب استان تهران چه بود؟
ادعای سنتکام: در حال بررسی گزارش‌ها درباره حمله به تاسیسات آب ایران هستیم
اعلام وضعیت اضطراری یک جنگنده آمریکایی
ماهیت صدای انفجار از دریا در ساحل سیریک چه بود؟
صداوسیما حق پخش جام جهانی 2026 را خرید
انتصاب معاون وزیر کشور بریتانیا در سمت وزیر دفاع
پیاتزا مسئولیت شکست ایران از بلغارستان را گردن گرفت
فدوی: ایران در شرف پیروزی بزرگ بر جبهه باطل است
مراسم تشییع قائد شهید با عظمت و شکوه برگزار خواهد شد
مکزیک 2- 0 آفریقای جنوبی ؛ آغاز جام جهانی با طعم اخراج و هیجان + فیلم گل ها
حملات آمریکا به کشتی‌های تجاری و راهزنی دریایی، تهدیدی جدی علیه دریانوردی بین‌المللی است
چند درصد حجاج هنوز به کشور برنگشته‌اند؟
انتقال یک زندانی زن ایرانی از افغانستان به کشور
نخستین سالگرد شهادت سردار سرلشکر غلامرضا محرابی
ایران 0 - بلغارستان 3/ دومین شکست تیم ملی والیبال در لیگ ملت‌ها
نزدیک تر بیایید.... منتظرتان هستیم
اردوغان: نتانیاهو در مسیر هیتلر حرکت می‌کند
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت سوم
حزب الله پهپاد «هرمس 450» رژیم صهیونیستی را سرنگون کرد
بقائی: هنوز توافق نهایی نشده است
پرچم ایران در ورزشگاه افتتاحیه جام جهانی بالا رفت+فیلم
زلزله استعفا در وزارت دفاع انگلیس
زمان تشییع پیکر رهبر شهید انقلاب و جزئیات آن اعلام شد
توقف قطار خاوران–مشهد در پی خروج چند محور از خط
گفت‌وگوی امیر قطر و ترامپ درباره توافق احتمالی پیرامون ایران
حداقل 12 میلیون نفر در تشییع رهبر شهید حاضر می‌شوند
گزارش تصویری| آغاز جام جهانی فوتبال 2026
ادعای تکراری ترامپ درباره توافق با ایران
جابجایی بیش از 7 میلیون تن کالا در استان تهران طی دو ماه
نظرسنجی اسرائیلی: بازدارندگی تل‌آویو در برابر ایران تضعیف شده است
وزیر جهاد کشاورزی: امنیت غذایی ایران بر پایه تولید داخلی تضمین می‌شود
پشت پرده روایت‌های تازه از مذاکرات ایران و آمریکا
عارف: توان دفاعی ایران در دو ماه اخیر جهش چشمگیر داشته است
بانک جهانی: جنگ در خاورمیانه رشد اقتصاد جهانی را کاهش داد
هشدار وزیر جنگ آمریکا به کوبا
ارتش اسرائیل: شمار تلفات در جبهه لبنان به 30 نظامی رسید
مورینیو دوباره روی نیمکت رئال مادرید نشست