×
سیاسی
شناسه خبر : 60958
تاریخ انتشار :

رفع تحریم‌ها را فدای منافع حزبی در انتخابات نکنیم

رفع تحریم‌ها، یک مطالبه ملی است و نباید به دلیل عجله برای بهره‌برداری‌های حزبی و جناحی در انتخابات آن را به بازگشت اسمی و نمایشی به برجام بدون رفع تحریم‌ها تقلیل داد

نور نیوز- گروه سیاسی: مقام‌های دولت «جو بایدن»، رئیس ‌جمهور آمریکا در چند هفته‌ای که از حضورشان در کاخ سفید می‌گذرد به مرور مواضعشان را درباره بازگشت به برجام رادیکال‌تر کرده‌اند.

اعضای تیم فعلی بایدن، از چند هفته بعد از مشخص شدن شکست انتخاباتی «دونالد ترامپ» به وضوح به شکست سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران اذعان کرده و تنها راه جلوگیری از پیشرفت بیشتر برنامه هسته‌ای ایران را بازگشت به تعهدات برجامی آمریکا عنوان می‌کردند. 

 با این حال، همین نفرات با نزدیک‌تر شدن به مقطع اقدامات ضروری برای بازگشت از اقدامات متخلفانه دولت قبلی آمریکا سعی کرده‌اند از مواضعی که قبل‌تر اظهار کرده‌اند یک گام عقب‌تر نشسته و حتی از مسیر ترامپ در قبال ایران دفاع کنند- احتمالاً بر اساس این تحلیل که با بی‌‌نیاز نشان دادن خود از برجام می‌توانند ایران را به دادن امتیاز وادار کنند.

به عنوان مثال، موضع‌گیری «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا در این خصوص در جلسه استماعی که چند روز پیش در کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان برگزار شد به اندازه‌ای رادیکال بود که حتی قانونگذاری را که از او سئوال پرسیده بود به تعجب واداشت.

بلینکن در آن جلسه در پاسخ به سئوال «براد شرمن»، قانونگذار آمریکایی که پرسیده بود آیا می‌تواند اطمینان دهد که برای حضور در مذاکره با ایران امتیازی به تهران نخواهد داد به سرعت گفت: «بله می‌توانم.» این پاسخ به اندازه‌ای برای شرمن غیرمنتظره بود که برای چند ثانیه میان دو طرف مکث اتفاق افتاد و شرمن گفت: «عجب جواب خوبی!.» او در ادامه گفت که پاسخ‌های بلینکن او را «حیرت‌زده» کرده است.

«لاورنس نورمن»، خبرنگار روزنامه وال‌استریت‌ژورنال بعد از اظهارات بلینکن در توییتر این موضع‌گیری او را «خطرناک» توصیف کرده و گفته بود که واژه‌های مورد استفاده او به گونه‌ای است که می‌تواند در آینده، آزادی عمل او را برای دیپلماسی وعده‌داده‌شده با ایران محدود کند.

فردای همان روز «ند پرایس»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری هم تأکید کرد که دولت بایدن تا زمانی که ایران از گام‌های جبرانی‌اش در برجام عقب‌نشینی نکند واشنگتن هیچ مشوق یکجانبه‌ای به تهران پیشنهاد نخواهد کرد. 

این موضع‌گیری‌های مقام‌های دولت بایدن در حالی انجام می‌شود که آمریکا یه یک مفهوم برای بازگشت به برجام تحت فشار بیشتری قرار دارد تا ایران؛ دولت آمریکا آن‌طور که «رابرت اوبراین»، مشاور امنیت ملی ترامپ آبان‌ماه اعتراف کرده بود تمامی آنچه از فشار تحریمی در چنته داشت را علیه ایران به کار گرفت، حال آنکه آن سیاست، آن‌طور که بلینکن خودش اذعان کرده نتیجه‌ای جز شکست برای واشنگتن حاصل نکرد. 

لذا، احتمالاً طرف آمریکایی خود به این واقف است که اگر قرار باشد هر یک از دو طرف از ابزارهای خود برای فشار بر طرف مقابل استفاده کنند این ایران است که کارت‌های بازی بکرتر و غافل‌گیرکننده‌تری برای استفاده دارد در حالی که دست آمریکا در این خصوص بسته‌تر است.  

با این حال، متأسفانه برخی از سیگنال‌هایی که از داخل کشور در این خصوص مخابره می‌شوند انطباقی با این واقعیت‌های میدانی ندارند و به جای آنکه طرف مقابل را به عقب‌گرد از نمایش سرسختی ترغیب کند به سمت اصرار بر مواضع‌ غیرمنطقی‌تر و زورگویانه‌تر سوق می‌دهد.   

مثلا «حسام‌الدین آشنا»، مشاور رئیس‌جمهوری چند روز پیش در مصاحبه با «الاخبار» با عقب‌گرد از موضع رسمی ایران گفت که «محمد جواد ظریف»، وزیر خارجه ایران حداکثر می‌تواند بپذیرد که دو طرف به صورت همزمان به توافق بازگردند و اتحادیه اروپا این روند را راستی‌آزمایی کند.

این در حالی است که سیاست رسمی کشورمان که توسط مقام معظم رهبری بیان شده این است که ایران تنها بعد از رفع تمامی تحریم‌ها و راستی آزمایی رفع تحریم‌ها و پایبندی آمریکا به همه تعهداتش اقدامات جبرانی‌ای را که در واکنش به نقض توافق توسط آمریکا و بی‌عملی کشورهای اروپایی آغاز کرده به عقب برگرداند.

این موضع‌گیری به اندازی نابجا بود که سخنگوی وزارت خارجه هم از آن فاصله گرفت و آن را موضع شخصی مشاور رئیس‌جمهور دانست. سعید خطیب‌زاده گفت: «وضع ایران در خصوص عدم پایبندی ایالات متحده به تعهدات قطعی‌اش ذیل قطعنامه 2231 شورای امنیت و مسیر بازگشت این کشور به برجام روشن است که بارها توسط وزیر محترم خارجه به‌دقت و به‌روشنی بیان شده است. پس از رفع تحریم‌ها توسط آمریکا، ایران همان‌گونه که رهبری اعلام فرموده‌اند اقدامات جبرانی خود را متوقف می‌کند. مرجع راستی‌آزمایی بر اساس برجام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است.»

موضع آقای «آشنا»، جدا از مخابره سیگنال ضعف و ترغیب طرف مقابل به حرکت در مسیر زورگویی اشکال بزرگتری هم دارد و آن اینکه «بازگشت همزمان» تنها در صورت «توازن در اعتماد» و «توازن در وضعیت» می‌تواند معنا داشته باشد، حال آنکه در حال حاضر ایران و آمریکا نه از لحاظ قابلیت اعتمادپذیری و نه از لحاظ وضعیت اجرای برجام در وضعیت برابر قرار ندارند. 

  آنجا که بحث توازن در اعتماد مطرح است، طرف آمریکایی به استناد رفتار گذشته ایران می‌تواند انتظار داشته باشد که تهران در صورت اعلام پایبندی به تعهداتش، تمامی مفاد برجام را همانند گذشته مو به مو اجرا خواهد کرد. اما آیا ایران هم می‌تواند به طریق مشابه با دولتی که از نخستین روز اجرایی شدن برجام تلاش کرد رفع تحریم‌ها فقط روی کاغذ انجام شود و در ادامه از همان سیاست رفع تحریم‌ها روی کاغذ هم عدول کرد، اساس را بر اعتماد قرار دهد؟

میان ایران و آمریکا از لحاظ وضعیت اجرای برجام هم توازن برقرار نیست. دولت آمریکا با نقض تمامی تعهداتش از برجام کاملاً خارج شده و قطعنامه 2231 شورای امنیت را زیر پاگذاشته است حال آنکه حتی اقدامات جبرانی ایران به مفادی از توافق مستند است که به تهران اجازه می‌دهد در صورت نقض عهد هر یک از طرف‌ها از تعهداتش بکاهد. بنابراین، در حالی که آمریکا توافق را «نقض کرده»، ایران همین حالا هم در حال انجام برجام است و حتی استفاده از واژه «بازگشت» برای هر دو طرف ارفاق به آمریکا است چه برسد به آنکه بحث از «بازگشت همزمان» مطرح شود.

در شرایطی که میان دو طرف در گزاره‌های اعتماد و وضعیت اجرای برجام توازن برقرار نیست بایستی این عدم توازن به نفع ایران در موضع‌گیری‌ها هم مشخص و مبرهن باشد. همان‌طور که در بالا گفته شود، در شرایطی که طرف مقابل موضعش را سرسخت‌‌تر کرده جایز نیست ایران به سمت مواضع نرم‌تری هیچ انطباقی با وضعیت میدانی ندارد متمایل شود.

نکته پایانی اینکه رفع تحریم‌ها، یک مطالبه ملی است و نباید به دلیل عجله برای بهره‌برداری‌های حزبی و جناحی، شرایطی را پیش آورد که طرف آمریکایی بتواند با بازگشت اسمی و نمایشی به برجام از رفع تحریم‌ها طفره رود. 

آنچه برای مقامات ارشد کشور و مردم موضوعیت دارد، رفع موثر همه تحریم‌ها به منظور گشایش در امور معیشتی جامعه است، حال آنکه بازتعریف این موضوع در چارچوب منافع حزبی و انتخاباتی در سال 1400 می‌تواند شرایط را به نفع طرف مقابل و به ضرر مردم کشورمان تمام کند.


تسنیم
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
استاندار تهران: تعویض کاهنده‌ها با هزینه بسیار محدود در اختیار شهروندان قرار می گیرد
کمک‌های هوایی به غزه یا مهندسی گرسنگی؟
آلودگی در مرز قرمز؛ هوای تهران برای همه ناسالم شد
بقایی حمله رژیم صهیونیستی به کشتی «حنظله» را محکوم کرد
پزشکیان:اگر مسئولی اشتباهی کرد کمک کنیم آن را رفع کند و پرونده‌سازی نکنیم
وزیر جهاد کشاورزی: قیمت برنج داخلی به‌زودی متعادل می‌شود
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: امنیت کشور در شرایط خوبی قرار دارد
فاجعه در بزرگراه پاکستان؛ واژگونی مرگبار اتوبوس در پنجاب
فداکاری در دل شب؛ ناجی‌ای که برای نجات 6 نفر جان باخت
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
قول رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان درباره قطع دست گروهک جیش‌الظلم از منطقه +عکس و فیلم
ابهام استراتژیک در دیپلماسی هسته‌‌‌ای ایران
جریان های جدید سیاسی و نظامی در غرب آسیا
اولین سفر دریایی زائران اربعین از بندر خرمشهر به بصره جمعه شروع می‌شود
زمان و مکان مسابقه سوپرجام 1403 مشخص شد
همدلی مردم انگلیس با فلسطینیان افزایش یافت
اعدام 2 عضو گروه منافقین در تهران +تصاویر
روبیو: ترامپ پلیس جهان است!
X
آگهی تبلیغاتی