×
اقتصادی
شناسه خبر : 60902
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1399/12/21 ساعت 10:30
هدر رفت مازاد تولید «ال‌پی‌جی» در غیاب برنامه‌ریزی

نورنیوز بررسی کرد؛

هدر رفت مازاد تولید «ال‌پی‌جی» در غیاب برنامه‌ریزی

بیش از 5 میلیون تن مازاد تولید LPG در ایران یا به مخازن گاز طبیعی تزریق می‌شود و یا در فلرها می‌سوزد

نورنیوز ـ گروه اقتصادی: در تلفیق بودجه 1400  دولت مکلف به افزودن 2 میلیون تن سوخت مایع LPG به سبد حمل و نقل کشور شده است. بخشی از این سوخت که در پالایشگاه‌های کشور تولید می‌شود صادر شده و بخش دیگری نیز به مصرف داخل می‌رسد. با این وجود درصد زیادی از این محصول هدر می‌رود.

این سوخت در کشورهای مختلف دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرد، کشورهایی که بیشتر آنها وارد کننده LPG هستند. استدلال‌های زیادی برای توسعه اتوگازها مطرح می‌شود اما تصمیم اخیر مجلس در خصوص افزایش سهم LPG در سبد سوخت کشور مخالفینی نیز دارد.

صادق آبادی، معاون وزیر نفت در مصاحبه‌ای گفته است: در این طرح حجم زیادی LPG باید در کشور توزیع شود، اگر با خطوط لوله و تلمبه خانه منتقل کنیم که زیرساخت آن وجود ندارد؛ در حمل جاده ای نیز علاوه بر اینکه یارانه پنهان گازوئیل را بالا می‌برد، باعث ایجاد آلودگی و تصادفات جاده ای نیز می شود. بنابراین طرح جایگزینی بنزین با LPG اقتصادی و زیست محیطی نیست. او عقیده دارد توسعه‌ی CNG گزینه‌ی مناسب‌تری برای جایگزینی با بنزین است. برخورداری ایران از گاز طبیعی یا همان CNG که در حال حاضر یک چهارم سوخت خودروهای کشور را شامل می‌شود مزیتی است که توسعه LPG را از اولویت خارج می‌کند.

بخش اعظم تولید LPG ایران در پارس جنوبی تولید شده و همین امر هزینه‌ی انتقال آن به سایر نقاط را بالا می‌برد، ضمن اینکه سرمایه‌‌گذاری زیادی برای توسعه این سوخت در کل کشور شامل هزینه‌های گازرسانی، ساخت جایگاه‌ها و ایمنی لازم است و با این شرایط در حال حاضر با توجه به راه طی شده در توسعه CNG مقرون به صرفه نیست.

 در حال حاضر بیش از 6 هزار و 500 جایگاه عرضه سوخت در سراسر کشور در مدار بهره برداری است که به عرضه CNG ، بنزین و گازوئیل مشغولند. در خصوص سوخت LPG تعداد جایگاه های عرضه این نوع سوخت که از گذشته باقی مانده اند، انگشت شمار است. در صورت فراگیر شدن LPG و توسعه اتوگاز‌ها در کشور حد اقل 2000 جایگاه سوخت نیاز است. گفته می‌شود برای ساخت جایگاه‌هایی با این نوع سوخت، حدود 70 میلیارد ریال سرمایه‌گذاری نیاز است.

علی محمودیان، رئیس اتحادیه کشوری سوختهای جایگزین عقیده دارد باید به دنبال فروش این سوخت به کشور‌های همسایه‌ بود و مصرف داخلی را بر CNG متمرکز کرد. او می‌گوید:   اگر شرایط استفاده از سوخت LPG‌ نیز همچون CNG در کشور فراهم شود، استفاده از این نوع سوخت هم مناسب است؛ اما در شرایط فعلی یکی از راهکارهایی که می‌تواند ارزش افزوده اقتصادی در بخش LPG ایجاد کند و بهترین راهکار است، این بوده که LPG مازاد تولیدی کشور را صادر کنیم و در کنار LPG ، خدمات مهندسی نیز همراه آن صادر کنیم.

از 14 میلیون تن LPG تولید شده در ایران 2 میلیون تن آن مصرف داخلی داشته در حال حاضر بین 6  تا  7 میلیون تن از آن روانه بازارهای جهانی می‌شود. مازاد تولید ایران یا به مخازن گاز طبیعی تزریق می‌شود و یا در فلرها می‌سوزند.

رضا پایدار رئیس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق بازرگانی تهران می‌گوید: تمام مزایایی که موافقان طرح تخصیص LPG به سبد سوخت خودروها می‌بینند و مطرح می کنند، در جایگزینی و توسعه CNG وجود دارد و برخلاف LPG، ما زیرساختهای توسعه CNG را با سالها سرمایه گذاری در کشور ایجاد کرده و در دسترس داریم.

عمده منتقدین طرح افزایش دو میلیونی سهم LPG به سبد سوخت کشور، استفاده از این نوع سوخت را در مقایسه با گاز طبیعی غیرمنطقی می‌دانند. به طوری که هزینه‌های توسعه و تثیبت مصرف LPG را بیش از CNG و غیراقتصادی مطرح می‌کنند.

در گزارش بعد به مقایسه فنی این دو سوخت خواهیم پرداخت.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
پزشکیان: جنگ همیشه راه‌حل عبور از مشکلات نیست
آخرین قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه 4 شهریور 1405؛ سکه 4.5 میلیون تومان ارزان شد
آخرین قیمت دلار امروز چهارشنبه 4 شهریور 1405؛ افت 2 هزار تومانی دلار در بازار
هادی چوپان از مسترالمپیا 2026 انصراف داد؛ ماجرای ممنوعیت ورود به امارات چیست؟
پاسخ اتاوا به ترامپ؛ کانادا تعرفه کالاهای آمریکایی را تا 50 درصد افزایش داد
نسخه تازه بانک مرکزی برای بازار ارز؛ عرضه ارز ادامه دارد
وعده جدید دولت برای پرداخت مطالبات گندمکاران
آخرین وضعیت ترافیک کندوان؛ انسداد مسیر شمال به جنوب از ساعت 17
راز توقف ماجراجویی‌های واشنگتن؛ چرا موشک‌های چندمیلیون‌دلاری به خط پایان رسیدند؟
پرتاب بادبادک در غزه باید متوقف شود
جهان پس از جنگ‌ها: خطرناک‌تر از قبل
نوراینفو | رکوردشکنی توزیع سوخت در پایتخت؛ چرا صف‌های بنزین طولانی شدند؟»
اطلاعیه سپاه درباره صدای انفجار در پاکدشت؛ جای نگرانی نیست
بارش کشور نرمال شد؛ تهران و مشهد همچنان با تنش آبی مواجه‌اند
نورنما | جشن تولد استاد اکبر عبدی
قیمت میوه در میادین شهرداری تهران امروز چهارشنبه 4 شهریور + جدول
جزئیات تحریم‌های جدید دانشگاهی علیه ایران
مرگ تلخ 15 نوزاد در آتش‌سوزی بیمارستان؛ انفجار مخزن گاز کولر حادثه آفرید + فیلم حادثه
آتش کابین آسانسور در کرج 8 نفر را گرفتار کرد
جنایت هولناک در سینمای مشهد؛ درگیری بر سر صندلی سینما به قتل منجر شد
کاهش قیمت نفت در پی مذاکرات ایران و عمان
آتلانتیک: تحریم‌های جدید آمریکا هم نمی‌تواند ایران را به تسلیم وادار کند
هشدار پلیس به مسافران شمال؛ این جاده‌ها تا 9 شهریور محدودیت تردد دارند
روایت تاریخی هاشمی از صنعت موشکی ایران؛ از شهاب و قدر تا فاتح
قیمت خودرو امروز 4 شهریور 1405؛ جهش سنگین قیمت تارا، شاهین و اکستریم + جدول
تولید بنزین ایران 12 میلیون لیتر در روز افزایش می‌یابد
فرمانده پدافند هوایی ارتش: جنگ 40 روزه توان سامانه‌های ایرانی را نشان داد
الگوی توسعه آتی کشور
آخرین وضعیت جاده‌های شمال؛ ترافیک سنگین در چالوس، هراز و آزادراه تهران ـ شمال
حل بحران‌ها در گرو حقوق اساسی ملت
کالابرگ کدام خانوارها فردا شارژ می‌شود؟
آداب نقد مؤثر
اتهام جنجالی سناتور دموکرات به ترامپ؛ «از جنگ ایران پول به جیب می‌زند»
آخرین قیمت محصولات ایران خودرو امروز چهارشنبه 4 شهریور + جدول
انتخاب رشته کارشناسی ارشد 1405 از فردا آغاز می‌شود + جزئیات و زمان‌بندی کامل
جدول قیمت سکه پارسیان امروز چهارشنبه 4 شهریور
فروپاشی ایران یا پیروزی‌نمایی ترامپ؟ وقتی عددها به روایت کاخ سفید نه می‌گویند
پنتاگون در دوراهی بزرگ؛ بازسازی پایگاه‌های آمریکا یا خروج از خلیج فارس؟
کنکور 1406 تغییر می‌کند؟ جزئیات ایده جدید «آزمون جامع» برای ورود به دانشگاه
برادران نجفی اعدام شدند؛ پایان کار باند «مافیای سرقت مسلحانه»
اقتصادنگار | افزایش 23 درصدی کالابرگ با نرخ تورم 66 درصدی
جایگاه علمی ایران و طرح مقابله با نفوذ بیگانگان
کشف 300 هزار ماینر غیرمجاز؛ مصرف برق آنها از نیروگاه اتمی بوشهر بیشتر است
موضع صریح اسلواکی درباره غزه؛ اظهارات بن‌گویر صلح خاورمیانه را تهدید می‌کند
جدول قیمت محصولات سایپا امروز چهارشنبه 4 شهریور
جدول پخش زنده بازی‌های امروز چهارشنبه 4 شهریور 1405؛ رئال مادرید و نیوکسل روی آنتن
شوک ایران چگونه به قلب اقتصاد سیاسی آمریکا رسید؟
قطعی برق ایلام امروز چهارشنبه 4 شهریور + لینک
وضعیت آب و هوا امروز چهار شنبه 4 شهریور+ وضعیت استانها
قیمت دلار امروز چهارشنبه 4 شهریور + جدول قیمت ارز در بازار آزاد