×
فرهنگی
شناسه خبر : 60840
تاریخ انتشار :

نورنیوز بررسی کرد؛

چرا باید نگران «سونامی تنهایی» در ایران باشیم؟

«تنهایی» وقتی از موقعیت اختیاری خارج شده و به یک تحمیل اجتماعی تبدیل می‌شود باید درباره آن احساس نگرانی کرد زیرا در آینده جامعه با بحران های متعدد جمعیتی، اجتماعی و اقتصادی روبرو خواهد شد

نورنیوز ـ گروه جامعه: هر یک  از ما قطعا در طول زندگی «تنهایی» را تجربه کرده‌ایم، «تنهایی» می‌تواند برای چند ساعت و یا چند روز ادامه داشته باشد و برای ما حسی خوشایند به ارمغان بیاورد. حس رهایی از قید و بند اجتماع و آزادی از رعایت قوانین و آداب و رسوم مورد پذیرش اطرافیان.

اما در اینجا منظور ما از «تنهایی»، این نوع از تنهایی خودخواسته و اختیاری نیست. «تنهایی» وقتی از موقعیت اختیاری خارج شده و به یک تحمیل اجتماعی تبدیل می‌شود باید درباره آن احساس نگرانی کرد.
گرچه تجربه «تنهایی» تحمیلی نیز در مورد افراد مختلف متفاوت است و این نوع از «تنهایی» نیز بر خلاف آنچه عموم فکر می‌کنند فقط مربوط به فقرا یا طبقه متوسط نیست. بلکه میلیاردرها نیز تنها می‌شوند.

درست است که فقر، «تنهایی» مرتبط با انزوای اجتماعی را افزایش می‌دهد ، اما ثروت در برابر فقدان معنای زندگی نمی‌تواند مشکلی از «تنهایی» اشخاص ثروتمند کم کند. جهان در حال تجربه «اپیدمی تنهایی» است حتی می‌توانیم بگوییم جهان در آستانه یک بحران قرار دارد.

ژاپن به تازگی با تاسیس وزرات تنهایی به گروه کشورهایی پیوست که دچار بحران «تنهایی» شده اند. همانند  دولت انگلیس که در سال 2018 چنان نگران بود که « وزارت  تنهایی » را تاسیس کرد.همچنان که در سال‌های آینده  کشورهایی مانند آلمان و سوئیس نیز ممکن است از این الگو پیروی کنند. 

شبیه اتفاقی که در طول سال‌های گذشته در ژاپن افتاده  تقریبا برای جامعه ما نیز در حال رخ دادن است. بر اساس پیش بینی‌های سازمان بهداشت جهانی ایران تا سال 2050 سالمندترین کشور خاورمیانه و یکی از پیرترین کشورهای جهان خواهد بود.
خوب است بدانیم که «تنهایی تحمیلی» در چگونه زیستن و نوع تفسیر ما از جهان ریشه دارد . همانطور که بسیاری از فرایندهای مدرنیته مبتنی بر فردگرایی است . تغییرات اجتماعی و اقتصادی ناشی از مدرنیته مانند صنعتی شدن، شهرنشینی، فردگرایی، الگوهای کار ، ازدواج و اوقات فراغت  زندگی ما را دگرگون کرده است و چگونه زیستن و تفسیر ما از واقعیت زندگی را تغییر داده است.

این تغییر تحمیلی وقتی با سیاست گذاری مبتنی بر مصرف گرایی و سود همراه می‌شود، انسان ها به صورت غیر اختیاری و از روی اجبار به سمت «تنها شدن» سوق داده می‌شوند. 
در حال حاضردر ایران، 11 میلیون و 240 هزار نفر در سنین بالا هنوز ازدواج نکرده‌اند؛ یعنی این افراد در سن متعارف ازدواج قرار دارند، اما هرگز ازدواج نکرده‌اند.

همچنین در حال حاضر 152 هزار نفر مجرد قطعی بالای 50 سال سن در کشور زندگی می کنند که از این تعداد 62 هزار نفر مرد و 90 هزار نفر زن هستند که هرگز ازدواج نکرده اند.

شاید بتوان انتخاب زندگی مجردی از طرف جوانان در سن ازدواج و همچنین رسیدن درصد بالایی از جوانان دهه 50 و 60 به سن تجرد قطعی را محصول سیاست گذاری‌های فرهنگی و اقتصادی برآمده از منطق مدرنیته دانست.

سیاست هایی که با در نظر نگرفتن فرهنگ بومی و نیازهای حقیقی فرد و اجتماع ایرانی، به مرور فضای تصمیم گیری افراد جامعه برای تشکیل خانواده و الگوی فرزندآوری را تغییر داده و کم کم می‌تواند منجر به ایجاد سونامی «جوانان تنها» در ایران شود.
معضلی که نه تنها تاثیرات مخرب خود را در زمان حال باقی می‌گذارد بلکه در طول سال‌های آینده نیز مشکلات بسیاری در حوزه زندگی شخصی و اجتماعی «انسان‌های تنها» ایجاد خواهد کرد.
پیمایش‌های مرکز آمار در سال‌های 93 و 94 نشان داده‌اند که میانگین سن دلخواه ازدواج در زنان و مردان، پایین‌تر از سنی است که ازدواج می‌کنند.

بر این اساس می‌توان گفت که افراد نمی‌خواهند ازدواج را به تأخیر بیندازند و تجرد بلای ناخواسته‌ای است که دامنگیرشان شده‌است.  این در حقیقت همان تحمیل تنهایی به افراد اجتماع است.
طبق آخرین سرشماری ایران در سال 1395، حدود 12 میلیون دختر و پسر مجرد 15 تا 30 ساله در ایران زندگی می‌کنند که شرایط ازدواج را دارند، اما نمی‌توانند زندگی خود را شروع کنند، این آمار در زمان حاضر به حدود 14میلیون مجرد افزایش پیدا کرده‌است.

 باید توجه داشته باشیم که هم اکنون نیز متأسفانه جمعیت سالخورده در کشور رو به افزایش است و به گفته کارشناسان جمعیت اگر فکری برای آن نشود، در چند دهه آینده رشد جمعیت صفر و سپس منفی خواهد شد. کارشناسان معتقدند که اگر شیب صعودی افزایش جمعیت سالمندان در کشور ادامه پیدا کند، حدود 20 سال آینده، یکی از پیرترین کشور‌های دنیا خواهیم شد و در 30 سال آینده نیز از هر سه نفر در کشور تقریباً یک نفر بالای 60 سال سن خواهد داشت.

در این میان دولت ها و سیاست گذاران باید بدانند وقتی با فراوانی «سالمندان تنها»، در آینده  مواجه می‌شوند با بحران هایی از جنس پیری جمعیت و عدم پویایی اجتماعی و کاهش  بهره وری اقتصادی و مشکلات حوزه بهداشت و درمان روبرو خواهند شد.

به گفته کارشناسان در دهه آینده ما نسلی از سالمندان را خواهیم داشت که نه حمایت اجتماعی دارند و نه حمایت خانوادگی، چراکه با الگوی تک‌فرزندی و بی‌فرزندی، جوانان امروز که همان سالمندان فردا هستند از حمایت‌های عاطفی در روز‌های سالخوردگی نیز محروم خواهند شد. همانطور که در انگلیس تعداد افراد تنها به قدری زیاد شده که برای آن درخواست تشکیل وزارتخانه داده‌اند در کشور ما نیز با بحران تنهایی و "سالمندان سرراهی" مواجه خواهیم شد.

گرچه عوامل متعدد فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی و همچنین تاثیرات بلند مدت تغییر نگاه به زندگی و چگونه زیستن از عوامل به وجود آمدن چنین موقعیتی می‌باشند اما با این حال عدم اجرای قوانین حمایت‌کننده از ازدواج به موقع جوانان را می‌توان یکی از مهم‌ترین دلایل افزایش سن ازدواج در کشور دانست.

  در حال حاضر مهم‌ترین قانون حمایتی در مسئله ازدواج جوان‌ها برای جلوگیری از تجرد قطعی آنها، قانون «تسهیل ازدواج جوانان» است؛ اعطای وام اشتغال، قرار دادن جوان‌های متأهل در اولویت فرصت‌های شغلی، اعطای وام ودیعه مسکن، تهیه مسکن تحت عنوان «مسکن موقت»، نزدیکی محل خدمت سربازی به محل زندگی و تدارک دیدن فضای مناسب برای برگزاری جشن عروسی از جمله مواردی است که در این قانون، برای جوانان ایرانی در شرف ازدواج تدارک دیده شده‌است که باید در دستور کار جدی دولت و مجلس قرار گیرد.

البته بیشتر موارد گفته شده در این قانون مربوط به تسهیل شرایط مادی خروج از تنهایی است که همین عدم توجه به دلایل معنوی و فرهنگی افزایش «تنهایی» نشان دهنده این است که متاسفانه سیاست گذاران درک جامعی از این بحران ندارند.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: امنیت کشور در شرایط خوبی قرار دارد
فاجعه در بزرگراه پاکستان؛ واژگونی مرگبار اتوبوس در پنجاب
فداکاری در دل شب؛ ناجی‌ای که برای نجات 6 نفر جان باخت
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
قول رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان درباره قطع دست گروهک جیش‌الظلم از منطقه +عکس و فیلم
ابهام استراتژیک در دیپلماسی هسته‌‌‌ای ایران
جریان های جدید سیاسی و نظامی در غرب آسیا
اولین سفر دریایی زائران اربعین از بندر خرمشهر به بصره جمعه شروع می‌شود
زمان و مکان مسابقه سوپرجام 1403 مشخص شد
همدلی مردم انگلیس با فلسطینیان افزایش یافت
اعدام 2 عضو گروه منافقین در تهران +تصاویر
روبیو: ترامپ پلیس جهان است!
احتمال ادامه تعطیلی چهارشنبه‌ها تا پایان تابستان
تجربه تعامل ایران و تروئیکای اروپا در پرونده هسته‌ای
استفاده از موبایل برای نمایندگان در صحن مجلس ممنوع شد
مسئله آب در ایران و گسست قدرت
مجلس با دوفوریت لایحه مقابله با انتشار محتوای خلاف واقع در فضای مجازی موافقت کرد
ماکرون: فلسطین باید اسرائیل را به رسمیت بشناسد!
X
آگهی تبلیغاتی