نورنیوز ـ گروه جامعه: «کیانوش جهانپور» سخنگوی سازمان غذا و دارو با اشاره به آخرین اخبار از واردات واکسن کرونا به کشور بیان کرد: تا این لحظه ۳۲۰ هزار دوز واکسن اسپوتنیک روسیه وارد کشور شده است و ورود ۲۵۰ هزار دوز واکسن اهدایی سینوفارم هم به کشور داشتیم.
او ادامه داد: تا قبل از عید حداقل یک یا دو محموله واکسن اسپوتنیک دیگر به کشور وارد خواهد شد، به علاوه اینکه طبق برنامه حداقل یک میلیون و ۲۰۰ هزار دوز واکسن استرازنیکا از طریق کووکس تا روزهای پایانی سال یا روزهای آغازین سال آینده به کشور میرسد.
جهانپور افزود: طبق برنامهای که سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده، حداقل ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار دوز واکسن به علاوه مابقی محمولههایی که برنامهریزی کردیم به کشور خواهد رسید.
سخنگوی سازمان غذا و دارو در پاسخ به این سوال که در قرارداد خرید واکسن از کشورهای روسیه و چین چه ضمانتهایی از طرف این کشورها داده شده که افراد بعد از تزریق این واکسنها دچار عوارض نشوند و یا در صورت بروز عوارض احتمالی چه ضمانتی وجود دارند که آنها پاسخگو و در صدد حل مشکل باشند؟ گفت: گفت: همه سخت گیریها و دقت نظرها که از طرف کشور ما برای واردات واکسن و صدور مجوز انجام میشود به این دلیل است که تا امروز واکسنهای کرونا در دنیا با سرعت آماده شده و قاعدتا هیچ شرکت سازندهای مسئولیت مستقیم عوارض واکسن را قبول نمیکند، لذا با سختگیریهای انجام شده و دقت نظری که وجود دارد، به برخی واکسنها تا امروز مجوز داده نشده و تاکید میشود که حتما باید اسناد فنی ارائه شود تا اطمینان از سطح قابل قبول عوارض جانبی و اثربخشی آن حاصل شود تا بعد مجوز مصرف اضطراری آنها صادر شود.
وی ادامه داد: به طور کلی هر واکسن یا هر داروی بیولوژیکی که مجوز مصرف اضطراری در دنیا داشته باشد، عموما شرکتها پذیرای مسئولیت آنها نخواهند بود و حتی در ایالت متحده برای واکسنهایی که مجوز مصرف اضطراری گرفتهاند تا ۵ سال معافیت از مسئولیت قضایی و مصونیت از شکایت در برابر عوارض جانبی برای آنها صادر شده است.
جهانپور در واکنش به اخباری مبنی بر تزریق واکسن به بعضی افراد خارج از اولویت اول، بیان کرد: ما به والدین جانبازان واکسنی تزریق نکردیم و خانههای سالمندان و جانبازان مقیم آسایشگاهها، سرای معلولان، کادر درمان و کادر بهداشتی جزو فاز ۱ هستند و همچنان واکسینه کردن فاز ۱ برقرار است و در روزهای آتی هم فاز ۱ ادامه خواهد داشت.
وی ادامه داد: تزریق به افرادی که جزو فاز اول نیستند، انجام نخواهد شد و همه چیز با دقت و جدیت انجام خواهد شد.حتی اگر برخی افراد یا گروهها تمایل داشته باشند تا واکسن برای آنها زودتر تزریق شود، این خواسته پذیرفتنی نیست و تنها ملاک و معیار سند ملی مصوبه شورای عالی اخلاق پزشکی و برنامه اجرایی است که تدوین شده و فقط گروهها بر اساس آن واکسینه میشوند.
جهانپور در مورد علت تاخیر در واکسیناسیون کادر درمان در برخی بیمارستانها افزود: نمیشود که همه را در یک روز واکسینه کرد، چون واکسینه کردن از یک جا شروع و یک جا هم تمام میشود و حداقل یک ماه و نیم فاز یک طول میکشد و این که همه بیمارستانها روز اول واکسن بگیرند، پذیرفتنی نیست.
وی گفت: بیمارستانهایی که درگیری بیشتری داشتند و یا بخشهای بیمارستانی که درگیری بیشتر و مستقیمتری یا داشتند یا زمان بیشتری را در بخشهای کرونایی بودند قاعدتا فاز یک تزریق برای آنها زودتر از بقیه انجام خواهد شد.
ایلنا