×
فرهنگی
شناسه خبر : 60696
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1399/12/13 ساعت 17:14
چرا در فضای مجازی همه چیز را زود باور می‌کنیم؟

نورنیوز بررسی کرد؛

چرا در فضای مجازی همه چیز را زود باور می‌کنیم؟

نکته‌ای که حامیان و مخالفان فضای مجازی از آن غافل مانده‌اند این است که در بلند مدت اهمیت محتوای یک رسانه در تاثیری که بر نحوه تفکر و عملکرد ما می‌گذارد به مراتب کمتر از خود آن رسانه است.

نورنیوز ـ گروه جامعه: مواجهه با فضای مجازی در نگاه نخست بیشتر مواجهه‌ای ابزارگونه است. یعنی عموما تلقی ما از فناوری‌هایی مانند اینترنت به گونه‌ای است که آنچه دارای اهمیت می‌باشد محتوایی است که توسط این شبکه ارتباطی ساخته و منتقل می‌شود.

 وقتی مردم در باب خوبی یا بدی تاثیرات اینترنت و فضای مجازی بحث می‌کنند در واقع بر سر محتوا کشمکش دارند. حامیان پرشور از محتوا تعریف و تمجید و مخالفان آن را محکوم می‌کنند. برخی اینترنت را طلایه دار عصر طلایی دسترسی به اطلاعات و مشارکت دانسته‌اند و برخی دیگر ماتم قدم گذاشتن به عصری تاریک پر از ابتذال و خودشیفتگی را گرفته‌اند.

 به همین ترتیب نیز سیاست گذاران در این عرصه به سیاست‌گذاری پرداخته و امید دارند تا بحران‌های ناشی از فضای مجازی را با سیاست‌های کنترلی ناظر بر بخش محتوا کنترل نمایند.

اما می‌توان اینترنت و فضای مجازی را از زاویه دیگری نیز بررسی کرد. مواجهه‌ای عمیق‌تر و دقیق‌تر از آنچه عموم مردم از ذهن می‌گذرانند.

نکته‌ای که حامیان و مخالفان این حوزه از آن غافل مانده‌اند همان چیزی است که «مک لوهان» می‌دید: اینکه در بلند مدت اهمیت محتوای یک رسانه در تاثیری که بر نحوه تفکر و عملکرد ما می‌گذارد به مراتب کمتر از خود آن رسانه است.

 تاثیرات اینترنت تنها در سطح درک و برداشت ما نیست که بروز می‌کند بلکه الگوهای درک و فهم ما را تدریجا و بدون اینکه هیچ مقاومتی در مقابلشان صورت گیرد تغییر می‌دهد.

البته تمرکز بیش از اندازه ما در محتوای رسانه و تنوع خارق العاده اطلاعات و موضوعات مختلفی که در حال انتقال به ذهن ما است مانع توجه ما به این نکته می‌شود.

 کاری که اینترنت و فضای مجازی با ذهن می‌کند این است که ذره ذره ظرفیت تمرکز و تعمق را می‌خورد یعنی ذهن پس از مدتی توقع دارد که انواع اطلاعات را به آن شیوه‌ای که اینترنت توزیع می‌کند یعنی به شکل جریان سریعی از ذرات جذب کند در حقیقت اگر در گذشته در دریای واژگان غواصی می‌کردیم اما اکنون فقط با جت اسکی در سطح این دریا حرکت می‌کنیم.

 همچنین دچار تفکر تقطیعی شده و نمی‌توانیم مقاله‌ای بلند یا متنی طولانی را به دقت و تمرکز بخوانیم چرا که ذهن عادت کرده است متون کوتاه آنلاین را سریع مرور کند.

 بهایی که بابت مواهب فضای مجازی و اینترنت می‌دهیم در حقیقت از بین رفتن توانایی تفکر خطی قدیمی ما است.

 ذهن خطی متین دقیق متمرکز قدیمی، با ورود ذهن جدید به حاشیه رانده می‌شود، ذهنی که حریص است که اطلاعات را در زمانی کوتاه منقطع و اغلب توامان بگیرد و توزیع کند. هرچه سریعتر، بهتر.

مشخص است که توانایی تفکر عمیق تقریبا از بین خواهد رفت و ذهن به یک مرورگر تبدیل می‌شود که در چند دقیقه اطلاعات متنوع زیادی از درون آن عبور می‌کند.

حال اگر با این پیش فرض بخواهیم بحران‌های فضای مجازی و تهدیدهای آن را نگاهی دوباره کنیم خواهیم دید که یکی از مهمترین دلایل بروز تهدید‌ها همین تغییر فرآیند تفکر و سطحی شدن و عدم تمرکز ذهن افراد در معرض تهدیدهای مجازی می‌باشد.

حتما با افراد زیادی برخورد کرده‌اید که در مواجهه با اخبار و یا اطلاعاتی که از فضای مجازی به دست آورده‌ کنشی منفعلانه و پذیرا دارند. این افراد در برابر توصیه به تحقیق بیشتر قبل از پذیرش یک موضوع جنجالی مقاومت می‌کنند، زیرا فرآیند ادراکی آن‌ها پذیرای نوعی خاص از اطلاعات شده است که با تعمق و تحقیق و بررسی و متن خوانی نسبتی ندارد.

به همین دلیل بحران عدم تفکر عمیق و تامل در اطلاعات به دست آمده از فضای مجازی، تهدیدی جدی در حوزه باورهای سیاسی اجتماعی و فرهنگی جوامع می‌تواند به وجود آورد.

یا حتما تا‌کنون با صفحات و سایت‌های فروش آنلاین مواجه شده‌اید. فرآیند ذهنی غیر متمرکز و سطحی شده‌ای که سریع می‌خواهد به نتیجه برسد توان تامل و تفکر بر روی کیفیت داده‌های فروشگاه‌های آنلاین و یا حتی نحوه پرداخت وجوه را مختل می‌کند.

 اگر در حالت طبیعی شما در مواجهه با چنین رویدادی به دقت مقدمات یک خرید را بررسی نموده و سپس با سنجش میزان کیفیت و قیمت ارائه شده اقدام به پرداخت وجه آن هم به طریق امن می‌نمایید، در حالت جدید بدون توجه به مقدمات لازم (و البته عدم امکان برای انجام همه آن مقدمات) و تحت تاثیر تنوع داده‌های وب سایت اقدام به خرید کرده و بهترین فرصت را برای سوءاستفاده کنندگان فضای مجازی ایجاد می‌کنید.

 افرادی که با آگاهی از نوع رفتار عمومی مصرف کنندگان از محدودیت‌های ذهنی جدید و جاذبه‌های بصری فضای مجازی استفاده کرده و همان فرآیند مختل شده ادراک که از تفکر عمیق و توان تمرکز تبدیل شده است به مرور سریع و فهم سطحی را نیز دچار پریشانی می‌کنند و شکار خود را در دام می‌اندازند.

بررسی و اطلاع رسانی عمومی تاثیرات رسانه به عنوان عامل تغییر مدل تفکر و ادراک، می‌تواند تا حدودی در موارد حساس و تهدیدزا در فضای مجازی، باعث خودآگاهی و کنترل بیشتر عموم مردم شود و بستری برای جلوگیری از سوءاستفاده‌های مرسوم در حوزه فضای مجازی ایجاد کند.  


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
اولیانوف: نظارت قطعنامه 2231 از دستورکار آژانس حذف می‌شود
افشای شکنجه گسترده اسیران فلسطینی در زندان‌های رژیم صهیونیستی
نتانیاهو نامزدی مجدد در انتخابات 2026 را اعلام کرد
مجلل در روئینگ قهرمانی آسیا مدال طلا گرفت
توافق پاکستان و طالبان بر آتش‌بس و صلح در دوحه
وضعیت آب و هوا امروز یکشنبه 27 مهر+ وضعیت استان ها
چرا نشستن طولانی برای سلامتی مفید نیست ؟
میلیون‌ها نفر حس بویایی خود را از دست داده‌اند
از دیابت بی مزه چه می دانید؟
خوردنی محبوب کاهش کلسترول را بشناسید
خطر آلودگی پلاستیکی برای قلب و عروق
انقلابی جدید در درمان پیرچشمی
جمع‌آوری 115 هزار خودروی چینی از بازار
درخواست 20 کشور اروپایی برای استرداد مهاجران غیرقانونی افغان
مرشایمر: تاماهاوک چاره مشکلات اوکراین نیست
اعتراضات در وین علیه جنگ اوکراین
مخالفت قطر با اقدامات رژیم صهیونیستی در غزه، قدس و جولان اشغالی
افت شدید ورودی آب به سدها
183 هزار میلیارد تومان خسارت خاموشی در سال گذشته
وزیر کشور: خسارت خودروهای آسیب‌دیده در جنگ 12 روزه پرداخت می‌شود
مخالفت دولت لبنان با خواسته کاخ‌سفید درباره آینده حزب الله
مدودف: زلنسکی تحت هیچ شرایطی پیروز نخواهد شد
هشدار حزب‌الله: هر گونه کانال مذاکراتی با رژیم صهیونیستی مسدود خواهد شد!
وزیر آموزش و پرورش نیز به پویش «بساز مدرسه» پیوست
نامه به سران قوا‌؛ 95 میلیارد دلار ارز صادراتی بازنگشته است
احتمال سقوط قیمت نفت به 55 دلار
عکس های منتخب ایران، شنبه 26 مهر 1404
هاشمیان: نتیجه دیدار با خیبر عادلانه نبود
نتانیاهو با بازگشایی گذرگاه رفح مخالفت کرد
درویش استعفا کرد
احتمال دیدار ترامپ با رئیس کره شمالی قوت گرفت
ایران اقدام رژیم صهیونیستی در نقض آتش‌بس در غزه و کشتار زنان و کودکان را محکوم کرد
​​​​​​​نامه روسیه، ایران و چین درباره خاتمه قطعنامه 2231 به سازمان ملل
هاشمیان در آستانه برکناری !
هوای ناسالم تهران در روزهای آینده
پیام غریب آبادی درمورد دیپلماسی ایران و همگرایی کشورهای مستقل در دفاع از حاکمیت قانون
اعتراض به ترامپ هم‌زمان با هجدهمین روز از تعطیلی دولت
معاون رئیس‌جمهور: تعطیلی پنجشنبه‌ها فعلاً ممکن نیست
جدول لیگ برتر در هفته هفتم پس از بازی پرسپولیس
پایان 10 سالگی برجام در آینه رسانه‌های اروپا
اوربان: دیدار پوتین-ترامپ، شانس توافق درباره اوکراین را افزایش می‌دهد
آغاز بازگشایی گذرگاه رفح از دوشنبه
پزشکیان: در کنار رسیدگی به تخلفات افراد، اجازه ندهیم حقوق او تضییع شود
2-0 | سیتی بدون رودری هم درخشان است
بزرگداشت استاد محمود فرشچیان در وین؛ شاعر رنگ و عشق در خاطره‌ها ماندگار خواهد ماند
رایزنی تلفنی وزیر خارجه مصر با عراقچی، گروسی و ویتکاف
خیبر (2)- پرسپولیس (1) | پرسپولیس در دقیقه 97 تسلیم خیبر شد + خلاصه بازی
1-0 | پیکان هم در برابر آلومینیوم شکست خورد+ خلاصه بازی
کشته و زخمی شدن 210 تن در حملات پاکستان به اسپین‌بولدک افغانستان
واگذاری سایپا رسما کلید خورد
X
آگهی تبلیغاتی