×
فرهنگی
شناسه خبر : 60650
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1399/12/12 ساعت 13:59
چگونه می‌شود جلوی سونامی سالمندی در ایران را گرفت؟

نورنیوز بررسی کرد؛

چگونه می‌شود جلوی سونامی سالمندی در ایران را گرفت؟

ما در حال از دست دادن فرصت هایی هستیم که می‌توانیم با برنامه ریزی و بهره گیری مناسب از آن‌ها، از بحران پیش رو عبور کنیم و در آینده با جمعیتی پویا و فعال مواجه باشیم نه با سیل سالمندانی که قاعدتا قادر به تامین نیازهای بهداشتی و اقتصادی آنان نیز نخواهیم بود

نورنیوز ـ گروه جامعه: دولت ها در انگلستان و ژاپن برای مقابله با تبعات روحی و روانی تنهایی در میان شهروندان خود ، وزارت خانه ای با همین نام تاسیس کرده اند.

شاید در نگاه نخست شنیدن این خبر برای ما عجیب باشد اما خوب است بدانیم که ژاپن از جمله شاخص‌ترین کشورها با جمعیتی سالمند است که در زمان حاضر باروری بسیار پایینی را در حدود کمتر از 1/4 فرزند تجربه می‌کند!
شبیه اتفاقی که در طول سال‌های گذشته در ژاپن افتاده  تقریبا برای جامعه ما نیز در حال رخ دادن است. بر اساس پیش بینی‌های سازمان بهداشت جهانی ایران تا سال 2050 سالمندترین کشور خاورمیانه و یکی از پیرترین کشورهای جهان خواهد بود. 

در ایران براساس آمار سازمان ثبت احوال کشور و آخرین سرشماری‌های پایگاه اطلاعات جمعیتی  در حال حاضر11میلیون و 240 هزار نفر در سنین بالا هنوز ازدواج نکرده‌اند؛ یعنی این افراد در سن متعارف ازدواج قرار دارند، اما هرگز ازدواج نکرده‌اند.

همچنین در حال حاضر 152 هزار نفر مجرد قطعی بالای 50 سال سن در کشور زندگی می کنند که از این تعداد 62 هزار نفر مرد و 90 هزار نفر زن هستند که هرگز ازدواج نکرده اند. این آمار، می‌تواند بیانگر وقوع "سونامی تنهایی" در سال‌های آینده باشد.

آمارهای موجود نشان دهنده بحران در موضوع ازدواج جوانان است که می‌تواند علاوه بر بحران های متعدد جنسی و جنسیتی و معضلات روحی و روانی، تاثیر مستقیم در میزان موالید و نرخ جمعیت داشته باشد. 

گرچه در خصوص علل و عوامل پدید آمدن چنین وضعیتی، کارشناسان موارد متعددی را در حوزه های فرهنگی و اقتصادی و حتی سیاسی نام می‌برند اما نمی‌توان نقش سیاست‌گذاری‌های حاکمیتی در حوزه ازدواج و جمعیت را نادیده گرفت .

به منظور مقابله با پدیده یاد شده، 6 سال قبل یعنی اردیبهشت 1393 و همزمان با روز ملی جمعیت، سند سیاست‌های کلی جمعیت از سوی مقام معظم رهبری برای اجرا به قوای سه‌گانه و مجمع تشخیص مصلحت نظام ابلاغ شد.

سندی که بسیاری از کارشناسان آن را مهم‌ترین و جامع‌ترین سند سیاستی در حوزه جمعیتی می‌دانند که تاکنون در کشور تنظیم و ابلاغ شده است. اما باید دید تا چه میزان دولت و مجلس در اجرای بندهای این سند موفق بوده اند؟

اخیراً از سوی مرکز آمار ایران اعلام شد که نرخ رشد جمعیت ایران زیر یک درصد شده است. این پدیده نشانگر آن است که نرخ رشد جمعیت در ایران می تواند در بلند مدت به صفر میل کند و بخشی از جامعه ایران به افراد کهنسال غیر مولد با هزینه های اجتماعی زیادتبدیل شوند.

پیر شدن جمعیت می‌تواند در طولانی مدت در تمامی جنبه های اجتماعی تاثیرات منفی از خود نشان دهد به همین دلیل یکی از اولویت های دستگاه‌های مسئول همانطور که در سند ملی جمعیت ابلاغ شده  باید ارائه راهکار برای برون رفت از این موقعیت باشد .

اگر سند ملی جمعیت را مهمترین و دقیق ترین سند تعیین سیاست های کلان حوزه جمعیت و خانواده در ایران بدانیم بابد به این واقعیت تلخ نیز اذعان کنیم که به گفته برخی کارشناسان ،همه بندهای سند ملی جمعیت که به عنوان یک سند بالادستی وظایف و تکالیف هر نهاد و مجموعه را مشخص کرده است یا اجرا نشده و یا بد اجرا شده‌اند.

در خصوص بند آخر این سند که به رصد مستمر اجرای سیاست‌ها برمی‌گردد می‌توان گفت اصلا اقدامی صورت نگرفته است؛ یعنی هیچ ساختار نظارتی و مدیریتی در کشور اجرای این سیاست‌ها را رصد نکرده  تا مشخص شود مثلاً وزارت بهداشت که می‌بایستی در سال اول اجرای سیاست‌ها از نقطه A به نقطه B می‌رسید آیا به این هدف رسیده و اگر نرسیده دلایلش چه بوده است؟ 

علاوه بر این، یکی دیگر از مشکلات موجود در حوزه سیاست گذاری جمعیت، عدم تعیین فرآیند اجرایی مشخص و تقسیم وظایف دقیق است و اسناد در این زمینه بیشتر جنبه سیاستی دارند و حاوی فرآیندهای اجرایی نیستند.

این نقطه ضعف در حقیقت باعث آن شده  که با وجود گذشت 6 سال از ابلاغ سند ملی جمعیت همچنان شاهد بروز تغییر و تحول مهمی در این حوزه نباشیم . از مشکلات دیگر در زمینه سیاست گذاری های کلان جمعیتی باید به عدم تامین بودجه لازم برای اجرای سیاست های ابلاغی توجه نماییم که باعث شده  برخی مصوبات مجلس در این زمینه نیز به دلیل نبود بودجه تخصیص یافته در عمل روی زمین بمانند و عملیاتی نشوند. 

 به گفته کارشناسان باید توجه داشته باشیم که فرصت و پنجره جمعیتی کشور به‌اندازه30 تا 40 سال است.

پنجره جمعیتی یک فرصت طلایی است که  بسرعت در حال بسته شدن است .به‌عبارتی از روزی که دهه‌شصتی‌ها وارد سن ازدواج شدند، پنجره جمعیتی به‌روی کشور باز شده است.

در حالت خوشبینانه تنها یک دهه فرصت داریم تا  متولدین دهه شصت بتوانند با سرانه دو یا سه فرزند، مشکل جمعیت کشور را حل کنند، با خروج دهه‌شصتی‌ها از پنجره جمعیتی این فرصت را از دست خواهیم داد.

در واقعیت سال به سال ما در حال از دست دادن فرصت هایی هستیم که می‌توانیم با برنامه ریزی و بهره گیری مناسب از  بحران پیش رو عبور کنیم و در آینده با جمعیتی پویا و فعال مواجه باشیم نه با سیل سالمندانی که قاعدتا قادر به تامین نیازهای بهداشتی و اقتصادی آنان نیز نخواهیم بود.

به طور قطع با توجه به ارتباط وثیق موضوع جمعیت به امنیت ملی کشور، دارا بودن برنامه‌ای جامع و دقیق در حوزه خانواده و نحوه اجرایی کردن سند ملی جمعیت  در آستانه انتخابات ریاست جمهوری در سال 1400باید ملاکی راهبردی برای سنجش میزان توانایی و جدیت و صلاحیت کاندیداهای ریاست جمهوری برای عهده دار شدن مسئولیت قوه مجریه  تلقی شود.


نورنیوز
اخبار مرتبط
چالش سالمندی در ایران؛ بحران جمعیت و فرصت راهبردی
شنبه 1404/05/11 ساعت 18:02
نورنیوز بررسی می کند؛
چالش سالمندی در ایران؛ بحران جمعیت و فرصت راهبردی
افزایش چشمگیر جمعیت سالمندان ایران تا سال 1430، چالشی راهبردی در عرصه‌های اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی کشور است. سه برابر شدن این جمعیت نیازمند سیاست‌گذاری فوری در حوزه‌های رفاه، سلامت، اشتغال و حکمرانی جمعیتی خواهد بود.
جمعیت خاکستری در راه است+آمار استانی
چهارشنبه 1403/10/05 ساعت 08:55
نورنیوز بحران سالمندی و پیامدهای آن را بررسی می کند؛
جمعیت خاکستری در راه است+آمار استانی
بیش از 30 درصد جمعیت کشور تا سال 1403 را سالمندان تشکیل خواهند داد که این روند ضمن افزایش مشکلات بهداشتی و درمانی، کشور را با چالش انزوای اجتماعی و کمبود مراکز نگهداری روبرو خواهد کرد.
چرا باید نگران «سونامی تنهایی» در ایران باشیم؟
سه‌شنبه 1399/12/19 ساعت 10:15
نورنیوز بررسی کرد؛
چرا باید نگران «سونامی تنهایی» در ایران باشیم؟
«تنهایی» وقتی از موقعیت اختیاری خارج شده و به یک تحمیل اجتماعی تبدیل می‌شود باید درباره آن احساس نگرانی کرد زیرا در آینده جامعه با بحران های متعدد جمعیتی، اجتماعی و اقتصادی روبرو خواهد شد
نظرات

آخرین اخبار
راز قتل خونین در لابی برج شهرک غرب فاش شد
قیمت جهانی نفت امروز؛ برنت به 72 دلار و 25 سنت رسید
اشک ملت‌ها بر پیکر رهبر شهید؛ ادای احترام شخصیت‌های سیاسی و مذهبی از سراسر جهان
پیش‌بینی بازار خودرو در هفته سوم تیر 1405
آمریکا و رژیم صهیونیستی در جنگ رمضان به هیچ‌یک از اهداف خود نرسیدند
خط و نشان کیپ‌ورد برای آرژانتین؛ فقط برای حذف قهرمان جهان آمده‌ایم!
خشم سرمربی کرواسی:داوری ما را از جام جهانی 2026 بیرون انداخت!
رئیس‌جمهور عراق وارد تهران شد
اختصاص 470 همت وام به ازدواج و فرزندآوری
هرخطای محاسباتی، با پاسخی قاطع و کوبنده‌تر از همیشه مواجه می شود
دیدار رئیس مجلس عراق با قالیباف
آماده‌باش 65 هزار نیروی پلیس برای مراسم تشییع رهبر شهید
جنجالی‌ترین شب جام جهانی 2026؛ سه گل مردود کرواسی و رکورد تاریخی رونالدو
برنامه بازی‌های جام جهانی 2026 امروز جمعه 12 تیر
محمد ربیعی در تراکتور ماندنی شد
سردار ابن‌الرضا: به نقض عهد پاسخ مناسب می‌دهیم
استقبال مومنی از وزیر کشور پاکستان در تهران
قیمت جهانی طلا امروز جمعه 12 تیر 1405+جزئیات
ترامپ: رابطه آمریکا با متحدان ناتو مضحک است
ارتقای روابط راهبردی ایران و چین ضروری است/ اجازه دخالت آمریکا در تنگه هرمز را نمی‌دهیم
ارائه خدمات سلامت 1000 پرستار در مراسم وداع
احتمال موج‌ سرمای شدید در نیمه دوم سال
«منطقه آزاد بوشهر »، هاب اقتصاد دریامحور می شود
آماده‌باش کامل خطوط BRT تهران برای مراسم وداع با رهبر شهید
رونالدو از دنیای فوتبال خداحافظی می کند؟
وضعیت آب و هوا امروز جمعه 12 تیر 1405 + وضعیت استان‌ها
آمادگی هلال‌احمر برای مراسم تشییع رهبر شهید در عراق
خودسوزی در مقابل سازمان ملل متحد
تلاش‌های امدادگران هلال‌احمر در «آخرین وداع» مستند می شود
افزایش آمار قربانیان زمین‌لرزه در ونزوئلا به بیش از 2500 نفر
2 هزار مدرسه آماده اسکان زائران مراسم وداع با رهبر شهید
جاده چالوس و آزادراه تهران–شمال تا ساعت 12 یکطرفه است
برنامه مسابقات ورزشی امروز جمعه 12 تیر 1405 +جدول
خونخواهی رهبر انقلاب، آزادی مسلمانان از ظلم آمریکا و اسرائیل است
چرا نباید جای نیش حشرات را بخارانیم؟
چگونه محیط زیست پاک‌تری داشته باشیم؟
6.1 همت اعتبار مصوب سفر رئیس‌جمهور در لرستان پرداخت شد
گزارش تصویری | مراسم وداع با پیکر رهبر شهید انقلاب اسلامی در جوار حسینیه امام خمینی(ره)
فیدان: جهان دیگر توان تحمل اسرائیل را ندارد
غریب آبادی: شهادت امام خامنه‌ای نماد استمرار و عمق دشمنی آمریکا با ملت ایران است
مراسم وداع با پیکر رهبر شهید انقلاب اسلامی و آخرین دیدار با خانواده‌های معظم شهدا + فیلم
دعوت رئیس‌جمهور از مردم برای حضور در مراسم تشییع رهبر شهید انقلاب
گفت‌وگوی تلفنی گوترش و عراقچی درباره تحولات منطقه
پرتغال به‌دلیل موج گرمای بی‌سابقه وضعیت اضطراری اعلام کرد
عاملان تیراندازی به خرس قهوه‌ای آمل دستگیر شدند
حضور رئیس‌جمهور در مراسم روضه خانگی شهید لاریجانی
طرح ائتلاف نظامی جدید در جنوب لبنان
پیروزی قاطع بسکتبال ایران مقابل اردن
رؤسای مجالس بنگلادش و سریلانکا به تهران رسیدند
شهادت مرزبان هنگ مرزی سراوان