×
سیاسی
شناسه خبر : 60575
تاریخ انتشار :

یوسف سیفی

استاندارد‌های دوگانه، حافظ پیوند ریاض - واشینگتن

آنچه عربستان سعودی را به ایالات متحده پیوند می‌دهد، مجموعه‌ای از عوامل راهبردی به خصوص در زمینه‌های امنیتی و اقتصادی است که تغییر دولت‌ها در واشنگتن یا پادشاهان در ریاض، تحول محسوسی در آن ایجاد نمی‌کند.

نورنیوز - گروه بین الملل: انتشار گزارش سرویس‌های امنیتی آمریکا در خصوص قتل جمال خاشقچی از سوی دولت جدید این کشور، با توجه به نقش ولیعهد سعودی در این قتل، بار دیگر آینده روابط دو کشور را با سوال مواجه کرده‌است. 
این موضوع در کنار اعلام سیاست‌هایی مانند بازنگری در قراردادهای تسلیحاتی میان دو کشور، اگرچه از حیث تبلیغاتی برای دولت جدید آمریکا اهمیت دارد، اما نمی‌تواند منشاء تغییرات محسوسی در سیاست کاخ سفید در قبال عربستان محسوب شود. 
دموکرات‌ها خصوصا بایدن و تیم همراه او این روزها به سرعت به دنبال تثبیت موقعیت خود در قدرت هستند. عجله آنها برای تغییر سریع برخی سیاست‌های گذشته و ابعاد تبلیغاتی پیرامون این تصمیمات نشان می‌دهند، دولت جدید با هدف نمایش تغییر برای افکار عمومی، مشغول نوعی ترامپ‌زدایی از سیاست‌های این کشور است. 
با همه اینها نقش راهبردی عربستان در سیاست منطقه ای آمریکا - نقشی که در چارچوب ادبیات صریح ترامپ، به گاو شیرده تعبیر شده - همچنان ادامه خواهد یافت و با استانداردهای دوگانه، جایگاه خود را برای ریاض حفظ خواهد کرد.
مقامات دولت جدید آمریکا و رسانه‌های این کشور طی هفته‌های اخیر از تعدیل روابط با دولت سعودی خبر داده‌اند. ابتدا مشاور امنیت ملی رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرد، کشورش به حمایت 6 ساله از ائتلاف به رهبری سعودی در جنگ یمن پایان می‌دهد. در همین راستا اعلام شد که قراردادهای نظامی عربستان و دیگر اعضای این ائتلاف مورد بازبینی قرار می‌گیرد. 
انصار‌الله یمن نیز که در آخرین روزهای دولت ترامپ به فهرست گروه‌های تروریستی اضافه شده بود، به گفته وزارت خارجه و با هدف تسهیل اقدامات بشردوستانه، از این لیست حذف شده است. 
دولت بایدن همچنین چند روز پیش گزارش سرویس های امنیتی این کشور در خصوص قتل خاشقجی را بعد از 2 سال از وضعیت محرمانه خارج کرد و در اختیار رسانه‌ها قرار داد. در این گزارش محمد بن سلمان، آمر این جنایت شناخته شده و یگان اصلی محافظان او عوامل آن معرفی شده‌اند. 
دولت آمریکا پس از انتشار این گزارش، تحریم‌هایی را علیه چند شهروند سعودی اعمال کرده است. در چارچوب این تحریم‌ها، صدور ویزا برای 70 نفر ممنوع شده و دستور توقیف اموال نیز برای برخی از آنها صادر شده است.
برای ولیعهد کم‌تجربه سعودی یا برخی ناظران شاید این تحولات نشانه آغاز دورانی دشوار در روابط دو کشور به حساب آید. تصوری که از نگاه کاخ سفید نیز، به ویژه برای راضی کردن افکار عمومی، مطلوب تلقی می‌شود. 
هرچند آن‌ها نمی‌خواهند روابط پرسود با ریاض و دیگر شیخ‌نشین‌های حاشیه خلیج فارس به طور محسوسی تحت تأثیر این سیاست‌های متفاوت قرار گیرد. 
علاوه بر اعمال مجازات‌های ضعیفی مانند محدودیت صدور ویزا برای عاملان این جنایت، نامی از مسئول اصلی آن، محمد‌بن‌سلمان در میان نیست و به گفته کالامارد از گزارش‌گران سازمان ملل، ظاهرا گناه او از سوی مقامات کاخ سفید بخشیده شده است! 
رئیس‌جمهوری جدید آمریکا نیز تصریح کرده همزمان با وجود قطع کمک‌های نظامی و فروش تسلیحات پیشرفته به ائتلاف عربستان، قصد دارد به ریاض در دفاع از خود در برابر حملات موشکی یمنی‌ها کمک کند. 
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا نیز تصریح کرده این اقدامات برای گسست در روابط دو کشور نیست و روابط میان عربستان و آمریکا بزرگ‌تر از هر فرد دیگری است. سخنی که در تأیید سیاست بایدن برای گفتگو با ملک سلمان 80 ساله به جای شاهزاده‌ی جوان، قابل تحلیل است. 
روابط استراتژیک عربستان و آمریکا از سابقه‌ای طولانی برخوردار است و به دیدار ملک عبدالعزیز با فرانکلین روزولت در 1945 میلادی بر روی کشتی آمریکایی باز می‌گردد. عبدالعزیز تا آن زمان با کمک انگلستان بر رقبای داخلی خود فائق آمده بود و مصمم بود روابطش را با ابرقدرت جدیدی که احتمالا جانشین مداخله‌گر انگلستان در منطقه خواهد بود، توسعه دهد.
نظام سیاسی سعودی از ابتدا نقش متحدی قابل اعتماد را برای قدرت‌های مداخله‌گر خارجی در منطقه ایفا کرده و از نیمه قرن گذشته تا کنون این روابط راهبردی را با آمریکا سامان داده است. روابطی که بر اساس برخی تحلیل‌ها از یک سو با حیات پادشاهی سعودی پیوند خورده و از سوی دیگر تضمین کننده مداخله موثر آمریکا در خلیج فارس و امنیت انرژی به حساب می‌آید. 
آمریکا سال‌ها است از رژیم سعودی پشتیبانی امنیتی می‌کند و این رژیم با گشاده دستی هزینه‌های این حمایت را پرداخت کرده و در عین حال سیاست‌هایش را در راستای منافع واشنگتن در منطقه تنظیم کرده است.
 تا همین حالا هم ریاض نهایت تلاش خود را به خرج داده تا با تغییرات سیاست خارجی آمریکا، هماهنگ شود. سعودی‌ها این روز‌ها شاید بیش از دولت بایدن خواهان خلاص شدن از باتلاق یمن و پایان دادن به این جنگ هستند و این موضوع را برای کاخ سفید روشن کرده‌اند. 
آن‌ها همچنین تلاش کرده‌اند اختلافات با قطر را اصلاح کنند و با آزادی مشروط برخی منتقدین به ویژه لجین الهذلول، فعال حقوق زنان، به درخواست‌‌ها برای تعدیل فضای امنیتی حاکم پاسخ دهند. 
فقدان نام محمد بن‌سلمان در میان 70 تبعه تحریم شده سعودی را می‌توان نشانه‌ای از یک توافق رضایت‌بخش دانست که تیم بایدن و دربار سعودی احتمالا به آن دست یافته‌اند.
پادشاهی سعودی منتقدان قابل توجهی در داخل و خارج از آمریکا دارد که با توجه به استبداد و ارتجاع حاکم بر این رژیم، خواهان توقف حمایت‌های امنیتی از آن هستند. با این وجود پشتیبانی از خاندان سعودی با تلرانسی جزئی در نزدیک به 80 سال گذشته، ادامه یافته است. این حمایت‌ها در دوران جنگ سرد با توجیه مقابله با نفوذ شوروی به عنوان یک تهدید امنیت ملی برای آمریکا، صورت می‌گرفت، و طی دهه‌های اخیر ج.ا.ایران جایگزین شوروی شده است. 
آنچه عربستان سعودی را به ایالات متحده پیوند می‌دهد، مجموعه‌ای از عوامل راهبردی به خصوص در زمینه‌های امنیتی و اقتصادی است که به شهادت تاریخ تغییر دولت‌ها در واشنگتن یا پادشاهان در ریاض، تحول محسوسی در آن ایجاد نمی‌کند. 
قدرت‌گیری دوباره دموکرات‌ها در آمریکا اگرچه ولیعهد جاه‌طلب سعودی را برای موضوعاتی همچون خرید تسلیحات پیشرفته‌تر با دردسر مواجه می‌کند، در مسائلی همچون استبداد فردی، نقض حقوق بشر و حمایت از تروریسم بین المللی به عنوان ویژگی های رژیم عربستان، تغییر محسوسی رخ نخواهد داد. در چنین فضایی تبعا اتخاذ استاندارد‌های دوگانه به مثابه راهبردی ناگزیر برای سیاست خارجی آمریکا همچنان ادامه می‌یابد و جایگاه خود را حفظ خواهد کرد.
 
*روزنامه‌نگار و پژوهشگر روابط بین الملل


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
قول رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان درباره قطع دست گروهک جیش‌الظلم از منطقه +عکس و فیلم
ابهام استراتژیک در دیپلماسی هسته‌‌‌ای ایران
جریان های جدید سیاسی و نظامی در غرب آسیا
اولین سفر دریایی زائران اربعین از بندر خرمشهر به بصره جمعه شروع می‌شود
زمان و مکان مسابقه سوپرجام 1403 مشخص شد
همدلی مردم انگلیس با فلسطینیان افزایش یافت
اعدام 2 عضو گروه منافقین در تهران +تصاویر
روبیو: ترامپ پلیس جهان است!
احتمال ادامه تعطیلی چهارشنبه‌ها تا پایان تابستان
تجربه تعامل ایران و تروئیکای اروپا در پرونده هسته‌ای
استفاده از موبایل برای نمایندگان در صحن مجلس ممنوع شد
مسئله آب در ایران و گسست قدرت
مجلس با دوفوریت لایحه مقابله با انتشار محتوای خلاف واقع در فضای مجازی موافقت کرد
ماکرون: فلسطین باید اسرائیل را به رسمیت بشناسد!
موج محکومیت علمای اهل سنت در پی حادثه تروریستی دیروز زاهدان
پایان بازی دوستانه منچستریونایتد 2 - وستهم 1 + خلاصه بازی
ایران‌نما | معرفی جاذبه‌های گردشگری شهرهای ایران(58) «برزُک»
X
آگهی تبلیغاتی