×
فرهنگی
شناسه خبر : 59190
تاریخ انتشار :

امیر تاکی

بقا و ماندگاری در دوری از انفعال و بی تفاوتی

موضوعِ اثربخشی و فعال‌بودن انسان، آن‌قدر مهم است که اگر به هر دلیلی جلوی آن گرفته شود، در بعد فردی، باعث ایجاد انواع بیماری‌های روحی شده و در بعد اجتماعی، سرمایه‌های اصلی جامعه و ماهیت اساسی آن رو به نابودی خواهد رفت.

نورنیوز ـ گروه جامعه: بشر از هزاران سال پیش تاکنون در اندیشه چگونگی بقا بوده و این امر را در ورای این زندگی و حتی پس از مرگ خویش نیز جست‌وجو می‌کرده است. علاقه انسان به ادامه‌یافتن او و زندگی‌اش، دو وجه را شامل می‌شده است: یکی، در هنگام زندگی و دیگری، پس از مرگش. فارغ از اعتقاد به ادامه حیات انسانی پس از مرگ این دنیایی و زندگی در جهان‌های دیگر، او ماندن در این دنیا را در امتداد آثار به‌جامانده از خود نیز می‌داند. بنابراین میل به بودن و به یادگار گذاشتن نام و آوازه، انسان را به سمت خلق آثار و نتایجی از خود وا‌می‌دارد که هم در زمان بودنش، بودن واقعی را تجربه کند و هم پس از مرگش، همچنان بماند.

بنابر آنچه بیان شد، یکی از تمایلات بشری در زیست این دنیایی‌اش، اثربخشی در محیط پیرامونی خود است. اینکه بتواند اندیشه، محصول، روش، خانواده و فرزندان و هر چیزی که نام و وجود او را تمثیل کند، به یادگار بگذارد و این موضوع برایش امری مطلوب و سرنوشت‌ساز بوده و گویی رمز و راز بشر در آفریدنی نهفته است که هرچه بیشتر خلق کند، بیشتر آرامش می‌یابد.

با توجه به مقدمه‌ای که بیان شد، انسان برای تحقق این بعد وجودی خود، باید توانایی نقش‌آفرینی و اثربخشی در بعد فردی و اجتماعی خود را بروز دهد. درواقع هم خود و شخصیت خویش را ارتقا بخشد و هم جامعه پیرامونی‌اش را بهبود داده و به مسئولیت عمومی خود بپردازد. انسان همواره در راستای آرمان و هدفی که برای زندگی اجتماعی خود دارد و با دیگر افرادی که مسیر مشترکی دارد، همکاری می‌کند و در کنار یکدیگر نیرویی جمعی برای تحقق آن اهداف ایجاد می‌کنند. بنابراین بشر به دنبال فعالیت و تلاش در محیط زندگی خود است و مادامی که در جهت مطلوب خود تلاش می‌کند، بر ساختار ارزشی خود می‌افزاید.

اما هرگاه و به هر دلیلی (محیطی یا درونی)، آن‌چنان مشکلات بر او تحمیل شوند که کنج عزلت را بر میدان عمل ترجیح داده و به انفعال و سرگشتگی دچار شود، به‌ناچار گسستی میان او و تمام آنچه میل انجام آن را دارد و آینده و امید خود را در بودن آن می‌داند، ایجاد می‌شود. سپس رفته‌رفته بی‌تفاوتی و انفعال بر او حادث شده و رهاکردن زیست اجتماعی مطلوب به حال خود، برای وی به امری عادی تبدیل می‌شود. این نوع نگاه به انسان و تمایلات تکامل‌پذیر آن فقط منحصر به بعد فردی نیست و زیست اجتماعی هم باید برای بقا و ماندگاری، به ضروریات این امر پایبند باشد. ازجمله مهم‌ترین ضروریات صیانت و حراست از یک جامعه، حفظ پویایی و اثرگذاری گروه‌های مختلف اجتماعی در آن است. آن جامعه‌ای که نتواند محملی برای بروز فعالیت‌ها، تکثر نگرش‌ها، ایده‌ها و پروژه‌های خلاقانه گروه‌های مردمی باشد و زمینه و بستر کافی و امنی را برای رهیافت این فعالیت‌ها آماده کند، وضعیت بسامان و قابل‌قبولی نخواهد داشت. این جامعه در سیر حرکتی خود با موانع گوناگونی مواجه خواهد شد که درنهایت ممکن است بقا و ماندگاری آن با خطر جدی روبه‌رو شود. بنابراین از این منظر، اصل بقا برای انسان دو صورت اساسی دارد؛ یکی وجه درونی برای هر فردی و دیگری وجه بیرونی در دل‌ زندگی اجتماعی با دیگر انسان‌ها.

این موضوعِ اثربخشی و فعال‌بودن انسان آن‌قدر مهم است که چنانچه به هر دلیلی از آن سر باز زده شود، زندگی بشر دچار گسست و فروپاشی احتمالی خواهد شد. در بعد فردی، وی ممکن است دچار انواع بیماری‌های روحی، روانی و شخصیتی شود و در بعد اجتماعی، سرمایه‌های اصلی جامعه و ماهیت اساسی آن رو به نابودی بگذارد.

موضوع انفعال و بی‌تفاوتی ازآن‌جهت مهم است که در صورت وجود یا شیوع گسترده آن، مسئله‌ای است که در ضدیت و تقابل کامل با وجود متعالی انسان و فطرت درونی او خواهد بود و پیشرفت یک جامعه را دچار خلل جدی خواهد کرد، در آن حد که حتی اضمحلال و نابودی آن جامعه را موجب خواهد شد. 


ویژه‌نامه پرسش اصفهان زیبا
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
نامی بر گذر، پژواکی در جهان
بیانیه سازمان انرژی اتمی ایران درباره حمله رژیم صهیونیستی به خاک ایران
هدف، «ایران قوی» است
فعال‌شدن آژیر هشدار در اردن + فیلم
جانشین ستادکل نیروهای مسلح: پاسخ ایران به تجاوز اسرائیل، دردآور و پشیمان‌کننده خواهد بود
معاون استاندار اصفهان: حادثه نطنز بدون تلفات و آلودگی هسته‌ای بود
ایران خواستار نشست فوری شورای امنیت برای رسیدگی به تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی شد
سخنگوی دولت: پاسخ ایران قاطع، مشروع و در زمان مناسب خواهد بود
لحظه حمله جنگنده‌های اسرائیل به تبریز+ فیلم
قالیباف: وقت، وقت انتقام است و این انتقام به هر طریقی و با هر ابزاری گرفته خواهد شد
تصاویر منزل شهید دکتر عبدالحمید مینوچهر
سید حسن خمینی: امروز، وحدت حول محور ایران اسلامی راه حفظ کشور از تجاوزات و تهدیدات است
تصاویر منزل شهید ذوالفقاری، استاد هسته‌ای دانشگاه بهشتی+ فیلم
بخشی از پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی در توئیت عبری صفحۀ رهبر انقلاب
واکنش‌های بین‌المللی و موج محکومیت جهانی علیه حمله اسرائیل به ایران
شهادت 6 دانشمند هسته‌ای در حمله تروریستی رژیم صهیونیستی
هواپیمای نخست‌وزیر اسرائیل به مقصدی نامعلوم پرواز کرد
شهید سلامی: فقط آرزو دارم که به شهدا و حاج قاسم بپیوندم+ فیلم
تصویری از پهپاد شاهد در آسمان عراق که در حال عزیمت به سرزمین‌های اشغالی است+ فیلم
مقامات اسرائیلی تحت حفاظت کامل قرار گرفتند
نفت در آستانه جهش تاریخی؛ بازار جهانی پس از حمله به ایران لرزید
اقامت زائران ایرانی در عربستان تمدید و پروازها فعلاً لغو شد
محکومیت قاطع عربستان سعودی علیه حملات رژیم صهیونیستی به ایران
شهادت یک نظامی در پی حمله اسرائیل به پادگان بعثت بروجرد
تل‌آویو: ایران 100 پهپاد به سمت اسرائیل پرتاب کرده است+ فیلم
لحظه برخورد موشک به سایت هسته‌ای نطنز+فیلم
رنجبر جانشین شهید طهرانچی در دانشگاه آزاد شد
برق تهران در شرایط پایدار است
حال دریابان شمخانی وخیم است
بیانیه دولت جمهوری اسلامی ایران
با دستور رهبر معظم انقلاب فرمانده موقت کل نیرو های مسلح جمهوری اسلامی ایران منصوب شد
نخستین واکنش ترامپ به حملات رژیم صهیونیستی به ایران
اطلاعیه روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی در پی شهادت دکتر محمد مهدی طهرانچی
وزارت دفاع: نیروهای مسلح آماده مجازاتی سخت و عبرت‌آموز است
گزارش تصویری | تجاوز رژیم صهیونیستی به مناطقی از کشور
هیچ آسیبی به تاسیسات نفتی کشور وارد نشده / سوخت رسانی ادامه دارد
اطلاعیه وزارت کشور در پی حمله رژیم صهیونیستی به نقاطی از کشور
ارتش: درس تلخی به رژیم صهیونیستی خواهیم داد
بیانیه وزارت امور خارجه در خصوص تجاوز نظامی رژبم صهیونیستی علیه ایران
غندی‌پور: تصمیم بعدی‌ام هنوز مشخص نیست!
روابط عمومی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پیام تسلیت صادرکرد
️ پیام رهبر معظم انقلاب خطاب به ملت بزرگ ایران در پی جنایت سحرگاه امروز رژیم صهیونیستی
بولیوی در آتش اعتراض؛ کشته‌شدن نیروهای امنیتی
هشدار پلیس: ممنوعیت حمل بار با ناوگان مسافربری
تبلیغ عجیب سایت شرط بندی در آنتن صداوسیما+ فیلم
سخنگوی ستادکل نیروهای مسلح:ایران به رژیم صهیونیستی پاسخ سنگینی خواهد داد+فیلم
فرسودگی شغلی؛یکی از دلایل اصلی استعفای زودهنگام کارکنان در ایران
گوشی قاپی عجیب راکب موتورسوار در خیابان گاز مشهد + فیلم
فروش مشروبات الکلی در بستنی فروشی در تهران
ناصر علیخواه، نویسنده، معلم و پژوهشگر درگذشت
X
آگهی تبلیغاتی