×
فرهنگی
شناسه خبر : 59184
تاریخ انتشار : دوشنبه 1399/11/27 ساعت 10:28
مبارزه فراگیر امام هادی(ع) با انحراف فکری و ظلم سیاسی در جامعه اسلامی

مبارزه فراگیر امام هادی(ع) با انحراف فکری و ظلم سیاسی در جامعه اسلامی

پس از قیام امام حسین(ع)علیه امویان که اوج صف آرایی نظامی - سیاسی اهل بیت پیامبر(ص) با دشمنان اسلام بود شرایط به گونه‌ای دیگر رقم خورد.

نورنیوز ـ گروه فرهنگی: سلاطین عباسی به درستی دریافتند آنچه باعث متزلزل شدن پایه‌های قدرتشان می‌شود نه فقط شمشیر اهل بیت بلکه علوم آنان است زیرا همین علوم انبیایی که در نزد ایشان بود امتیازی اختصاصی برای امامان شیعه ایجاد می‌کرد و تجربه ثابت کرده است هیچ‌گاه نمی‌توان پاسخ علم را با شمشیر داد.

 همانطور که با به شهادت رساندن ائمه هیچ وقت علوم آنان از میان نرفت و شیعیان همیشه با پیروی از تعالیم ایشان علاوه بر نگهبانی از اعتقادات خویش در مواجه با شبهات و جریان‌های انحرافی، با تکیه بر‌‌ همان تعالیم دست به شمشیر برده و از لحاظ سیاسی نیز مشکلات فراوانی برای سلطنت عباسی ایجاد کردند.

 در حقیقت اهل بیت با رهبری فکری و سیاسی شیعیان در تمامی دوران‌ها در دو جبهه فرهنگی و سیاسی در حال مبارزه با سلاطین ظالم بوده‌اند. پس از قیام امام حسین(ع) علیه امویان و وقوع حادثه عاشورا که اوج صف آرایی نظامی - سیاسی اهل بیت پیامبر(ص) با دشمنان اسلام بود شرایط به گونه‌ای دیگر رقم خورد.

 برای امامان دیگر امکان بازآفرینی آن قیام مهیا نشد زیرا از یک طرف عباسیان غیر از امویان بودند و با کیاست و حیله‌گری توانسته بودند خود را تا حدود زیادی وارثان پیغمبر معرفی نمایند و از طرفی دیگر شدت فضای خفقان اجازه فعالیت نظامی و سیاسی به امامان و پیروانشان را نمی‌داد و هر حرکتی به سرعت و با شدت سرکوب می‌شد.

 در این میان اهل بیت بدون صرف نظر از مبارزه مسلحانه و سیاسی بر علیه عباسیان که از طریق ترغیب شیعیان به قیام و حمایت همه جانبه از قیام های علویان (البته با رعایت اصول تقیه و با توجه به محدودیت های موجود) انجام می‌گرفت و باعث می‌شد تا حکومت احساس امنیت و آرامش نکند. در عرصه علمی و فرهنگی نیز به شدت فعال بودند و در دوران‌های مختلف به تشریح مبانی فکری خود و دفع شبهات وارداتی به جهان اسلام می‌پرداختند.

 امام هادی(ع) نیز مانند پدران خویش در هر دو جبهه دست به فعالیت زدند. در جبهه نظامی - سیاسی با وجود خفقان زیاد خصوصا در دوره متوکل عباسی که به قساوت شهرت داشت ،امام از قیام های متعدد شیعیان در نقاط مختلف سرزمین‌های اسلامی حمایت می‌کردند، این جنبه از منش سیاسی حضرت هادی(ع) به حدی پررنگ بود که ایشان بار‌ها در مظان اتهام قرار گرفتند و ماموران حکومت منزل ایشان را بار‌ها مورد تفتیش قراردادند تا به زعم خود جلوی فراهم کردن مقدمات قیام توسط امام را بگیرند و اجازه ندهند منزل ایشان به انبار تجهیزات نظامی شیعیان تبدیل شود. دقیقا به دلیل همین ترس ،عباسیان امام را به داخل قلعه نظامی در سامرا منتقل کردند تا در محاصره شبانه روزی و تحت مراقبت کامل باشد.

 در جبهه فرهنگی نیز حضرت هادی(ع) از طریق وکلای خود در سرزمین‌های اسلامی در جریان مسائل و شبهات قرار گرفته و در بسیاری از موارد با ارسال نامه‌هایی با مضامین عقیدتی، پاسخ‌ها را در جامعه منتشر می‌کردند. شاگردان ایشان نیز در برابر علوم وارداتی و انحرافی که باعث بروز شبهات در بین جامعه اسلامی شده بود موضع می‌گرفتند و با انتشار کتاب سعی می‌کردند تاهجمه فرهنگی حکومت وقت که به کمک مترجمان یهودی و مسیحی در جریان بود را دفع کنند. از بین شاگردان امام ، فضل بن شاذان نیشابوری که جزو بر‌ترین اصحاب ایشان بود با نوشتن کتاب "الرد علی الفلاسفه" سعی کرد تا مبانی فکری یونانیان که در نهضت ترجمه به تمدن اسلامی منتقل و باعث پایه ریزی بیت الحکمه عباسی در برابر علوم اهل بیت و سردرگمی مسلمین در مباحث معرفتی شده بود را مورد نقد و رد قرار دهد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
تغییرات مهم در قوه قضائیه؛ رئیس قوه قضائیه 9 مدیر جدید منصوب کرد+ اسامی و سمت‌ها
چرا ترامپ اجرای تعرفه 50 درصدی علیه کانادا را به تعویق انداخت؟
اختصاص 10 همت برای رفع تنش آبی استان‌ها در سال 1405
پیش‌بینی هواشناسی تهران برای شهریور؛ بارش‌ها افزایش می‌یابد
چند درصد از جان باختگان تصادفات موتورسواران هستند؟
توقف دوباره صدور مجوز پلتفرم‌های آنلاین طلا
مردم نگران نباشند؛ انفجار کنترل‌شده در اصفهان امروز انجام می‌شود
نصرالله پژمانفر رئیس کمیسیون اصل نود مجلس شد
شاخص کل بورس در معاملات امروز کاهش یافت؟
قیمت جهانی طلا امروز چقدر افزایش یافت؟
محکومیت 75 هزار میلیارد ریالی سعید جابری در پرونده بانک کشاورزی +جزئیات
نوراینفو | چرا زنان در روزهای گرم بیشتر آسیب می‌بینند؟
قیمت لیر ترکیه امروز چهارشنبه 28 مرداد اعلام شد
عملکرد صندوق ملی مسکن از مأموریت‌های قانونی منحرف شده است
قیمت نفت امروز چهارشنبه 28 مرداد چقدر افزایش یافت؟
کودتای 28 مرداد را نه می‌شود تطهیر کرد و نه فراموش
زمان واریز حقوق مرداد بازنشستگان تأمین اجتماعی اعلام شد + آخرین خبر از پرداخت معوقات
جدول آخرین قیمت محصولات سایپا امروز چهارشنبه 28 مرداد
پیام‌های نهفته در احکام فرماندهان نظامی
جدول قیمت سکه پارسیان امروز چهارشنبه 28 مرداد اعلام شد
هشدار نظامی ایران به کشورهای منطقه درباره همکاری با ارتش آمریکا
جدیدترین قیمت محصولات ایران خودرو امروز چهارشنبه 28 مرداد+ جدول
هنرِ اقناع، از باور آفرینی تا همراه سازی
آخرین وضعیت جاده های کشور؛ ترافیک سنگین در آزادراه قزوین-کرج و کرج-تهران
ترکیه خواستار انحلال و خلع سلاح پژاک شد
قالیباف در محل شهادت حاج قاسم: دخالت بیگانگان در معادلات منطقه به سرعت در حال کاهش است
واکنش تند ترکیه به حمله اسرائیل به سوریه؛ اجازه بی‌ثباتی در سوریه را نمی‌دهیم
قیمت دلار امروز چهارشنبه 28 مرداد + قیمت انواع ارز
نگاهی به الگوی تکرارشونده شوک قیمتی بنزین
رئیس مجلس وارد بغداد شد
ایران و اندونزی؛ توسعه همکاری‌های محیط زیستی و مدیریت پسماند
ساعت بازی‌های امروز لیگ برتر 28 مرداد؛ ساعت بازی پرسپولیس و استقلال خوزستان +جدول لیگ برتر
راه چهارم عرضه بنزین
اقتصادنگار | باز هم بحث بنزین، باز هم یک تصمیم بزرگ
امروز آخرین مهلت دریافت کارت کنکور؛ جزئیات برگزاری آزمون 1405
پشت نیروی چندملیتی سنتکام، کدام بحران پنهان شده است؟
جدول پخش زنده بازی‌های امروز چهارشنبه 28 مرداد 1405؛ ساعت پخش فوتبال و والیبال
ترکیب 11 نفره پرسپولیس برای مصاف با استقلال خوزستان اعلام شد
برنامه قطعی برق تهران امروز چهارشنبه 28 مرداد+ لینک
قالیباف در آستانه سفر به عراق: منطقه شاهد نظم جدیدی خواهد بود
برنامه قطعی برق کرمان امروز چهارشنبه 28 مرداد اعلام شد
هشدار وزارت ارشاد به رسانه‌های بدون مجوز؛ فعالیت بدون پروانه انتشار ممنوع است
قیمت طلا امروز چهارشنبه 28 مرداد/ قیمت طلا 18 عیار چقدر شد؟
قالیباف: پیوند ایران و عراق تاریخی و ناگسستنی است
قطعی برق کرمانشاه امروز چهارشنبه 28 مرداد + جدول خاموشی
وضعیت آب و هوا امروز چهار شنبه 28 مرداد 1405+ وضعیت استانها
ترامپ به دنبال دیدن کیم جونگ اون است
غریب‌آبادی: ملت ایران در برابر فشار عقب‌نشینی نمی‌کند
آیا کراتین در مبارزه با سرطان موثر است
پایان افسانه فایده پیاده‌روی برای استخوان‌ها؛ پژوهش‌های جدید چه می‌گوید؟