×
فرهنگی
شناسه خبر : 59184
تاریخ انتشار : دوشنبه 1399/11/27 ساعت 10:28
مبارزه فراگیر امام هادی(ع) با انحراف فکری و ظلم سیاسی در جامعه اسلامی

مبارزه فراگیر امام هادی(ع) با انحراف فکری و ظلم سیاسی در جامعه اسلامی

پس از قیام امام حسین(ع)علیه امویان که اوج صف آرایی نظامی - سیاسی اهل بیت پیامبر(ص) با دشمنان اسلام بود شرایط به گونه‌ای دیگر رقم خورد.

نورنیوز ـ گروه فرهنگی: سلاطین عباسی به درستی دریافتند آنچه باعث متزلزل شدن پایه‌های قدرتشان می‌شود نه فقط شمشیر اهل بیت بلکه علوم آنان است زیرا همین علوم انبیایی که در نزد ایشان بود امتیازی اختصاصی برای امامان شیعه ایجاد می‌کرد و تجربه ثابت کرده است هیچ‌گاه نمی‌توان پاسخ علم را با شمشیر داد.

 همانطور که با به شهادت رساندن ائمه هیچ وقت علوم آنان از میان نرفت و شیعیان همیشه با پیروی از تعالیم ایشان علاوه بر نگهبانی از اعتقادات خویش در مواجه با شبهات و جریان‌های انحرافی، با تکیه بر‌‌ همان تعالیم دست به شمشیر برده و از لحاظ سیاسی نیز مشکلات فراوانی برای سلطنت عباسی ایجاد کردند.

 در حقیقت اهل بیت با رهبری فکری و سیاسی شیعیان در تمامی دوران‌ها در دو جبهه فرهنگی و سیاسی در حال مبارزه با سلاطین ظالم بوده‌اند. پس از قیام امام حسین(ع) علیه امویان و وقوع حادثه عاشورا که اوج صف آرایی نظامی - سیاسی اهل بیت پیامبر(ص) با دشمنان اسلام بود شرایط به گونه‌ای دیگر رقم خورد.

 برای امامان دیگر امکان بازآفرینی آن قیام مهیا نشد زیرا از یک طرف عباسیان غیر از امویان بودند و با کیاست و حیله‌گری توانسته بودند خود را تا حدود زیادی وارثان پیغمبر معرفی نمایند و از طرفی دیگر شدت فضای خفقان اجازه فعالیت نظامی و سیاسی به امامان و پیروانشان را نمی‌داد و هر حرکتی به سرعت و با شدت سرکوب می‌شد.

 در این میان اهل بیت بدون صرف نظر از مبارزه مسلحانه و سیاسی بر علیه عباسیان که از طریق ترغیب شیعیان به قیام و حمایت همه جانبه از قیام های علویان (البته با رعایت اصول تقیه و با توجه به محدودیت های موجود) انجام می‌گرفت و باعث می‌شد تا حکومت احساس امنیت و آرامش نکند. در عرصه علمی و فرهنگی نیز به شدت فعال بودند و در دوران‌های مختلف به تشریح مبانی فکری خود و دفع شبهات وارداتی به جهان اسلام می‌پرداختند.

 امام هادی(ع) نیز مانند پدران خویش در هر دو جبهه دست به فعالیت زدند. در جبهه نظامی - سیاسی با وجود خفقان زیاد خصوصا در دوره متوکل عباسی که به قساوت شهرت داشت ،امام از قیام های متعدد شیعیان در نقاط مختلف سرزمین‌های اسلامی حمایت می‌کردند، این جنبه از منش سیاسی حضرت هادی(ع) به حدی پررنگ بود که ایشان بار‌ها در مظان اتهام قرار گرفتند و ماموران حکومت منزل ایشان را بار‌ها مورد تفتیش قراردادند تا به زعم خود جلوی فراهم کردن مقدمات قیام توسط امام را بگیرند و اجازه ندهند منزل ایشان به انبار تجهیزات نظامی شیعیان تبدیل شود. دقیقا به دلیل همین ترس ،عباسیان امام را به داخل قلعه نظامی در سامرا منتقل کردند تا در محاصره شبانه روزی و تحت مراقبت کامل باشد.

 در جبهه فرهنگی نیز حضرت هادی(ع) از طریق وکلای خود در سرزمین‌های اسلامی در جریان مسائل و شبهات قرار گرفته و در بسیاری از موارد با ارسال نامه‌هایی با مضامین عقیدتی، پاسخ‌ها را در جامعه منتشر می‌کردند. شاگردان ایشان نیز در برابر علوم وارداتی و انحرافی که باعث بروز شبهات در بین جامعه اسلامی شده بود موضع می‌گرفتند و با انتشار کتاب سعی می‌کردند تاهجمه فرهنگی حکومت وقت که به کمک مترجمان یهودی و مسیحی در جریان بود را دفع کنند. از بین شاگردان امام ، فضل بن شاذان نیشابوری که جزو بر‌ترین اصحاب ایشان بود با نوشتن کتاب "الرد علی الفلاسفه" سعی کرد تا مبانی فکری یونانیان که در نهضت ترجمه به تمدن اسلامی منتقل و باعث پایه ریزی بیت الحکمه عباسی در برابر علوم اهل بیت و سردرگمی مسلمین در مباحث معرفتی شده بود را مورد نقد و رد قرار دهد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
هشدار برای کلاهبرداری به نام سریال «وحشی»
مرگ 5 آمریکایی در هر ساعت به علت آلودگی خودروها
سفر در اروپا مختل شد!
شمار شهدای لبنان از 4250 نفر گذشت
پزشکیان: آمریکا به تفاهم نامه پایبند باشد، ما هم به تعهداتمان عمل می‌کنیم
حدادعادل: رابطه مردم و رهبری با معیارهای غربی قابل فهم نیست
گفت‌وگوی تلفنی اردوغان و مرتس
تیراندازی نظامیان اسرائیل به معترضان سوری در درعا
برخورد پهپاد با هواپیمای مسافربری در آسمان نیویورک
ادعای ترامپ: نشست دوحه شاید مهم باشد
ارتش جزئیات برنامه‌های مراسم بدرقه رهبر شهید را اعلام کرد
حمایت ویژه بنیاد ملی علم ایران از زنان و مادران پژوهشگر
روحانی: رهبر شهید در برابر بزرگ‌ترین فشارها ایستادگی کرد
شکست حقوقی ترامپ در پرونده رسوایی جنسی
سازمان ملل: اختلافات لبنان و اسرائیل باید پشت میز مذاکره حل شود
دایی فرزندان رهبر شهید: مردم برای دختر دوم رهبر شهید دعا کنند
معاون سیاسی نیروی دریایی سپاه در سانحه رانندگی جان باخت
پایان رؤیای سامورایی‌ها؛ برزیل با بازگشتی تماشایی صعود کرد
غریب‌آبادی: تنگه هرمز دیگر به وضعیت سابق بازنخواهد گشت
تنگه هرمز روی میز ناتو؛ رایزنی استارمر و دبیرکل ناتو در لندن
راز پیراهن 9 میلیون دلاری مارادونا فاش شد
پنالتی‌های سرنوشت‌ساز؛ گل‌گهر آخرین بلیت آسیا را گرفت
جزئیات فعالیت بانک‌ها در مراسم رهبر شهید
مخبر: شهید لاریجانی زبان گویای عقلانیت راهبردی جمهوری اسلامی بود
دیدار مکرون و سلطان عمان در کاخ الیزه
نور ویدئو | تحول قضایی ؛ از مطالبه تا واقعیت
برد نفس‌گیر ایران مقابل سوریه در انتخابی جام‌جهانی بسکتبال
بقائی: فعلاً هیچ مذاکره‌ای با آمریکا در کار نیست
130 هزار گواهینامه مهارتی فرهنگ و هنر صادر شد
چرا برقراری آتش بس، آغاز نبرد بر سر تنگه هرمز را کلید زده؟
لبنان زیر آتش؛ با وجود توافق، اسرائیل 10 نفر را به شهادت رساند
عارف: بحران بانک‌ها از ضعف امنیت سایبری شروع شد
پاسخ قاطع ایران به ادعای مکرون
پشت‌پرده خرید جنجالی اف-35 از آمریکا
ایران ادعای ترامپ درباره نشست دوحه را رد کرد
لگدکوب شدن غرور ملی در آمریکا
قتل مادربزرگ برای تأمین هزینه عروسی مجلل
نخبگان اجازه ندهند تفرقه جای همبستگی ملی را بگیرد
آمار آسیایی‌ها در جام جهانی؛ ایران بدشانس‌ترین
بازدید رئیس‌جمهور از پژوهشکده صنایع غذایی و فرآورده‌های کشاورزی سازمان ملی استاندارد
دیوان عالی آمریکا دست ترامپ را بازتر کرد
نورویدئو | تنگه هرمز ؛ کره‌ای که باز می شود یا محکم تر
آماده‌باش 1000 مدرسه تهران برای مراسم تشییع رهبر شهید
روسیه: «مسیر ترامپ» با مخالفت ایران و چین مواجه می‌شود
آمریکا بخشی از تحریم‌های مرتبط با روسیه را لغو کرد
واکنش مسکو به قانون هسته‌ای فنلاند
نخست‌وزیر عراق به اسلام‌آباد دعوت شد
دعوت از پزشکان داوطلب برای خدمت در مراسم تشییع قائد امت
کاتس: با سنتکام برای عدم عقب‌نشینی از غزه، لبنان و سوریه توافق کردیم
افضل مقیمی، چهره ماندگار زبان‌شناسی ایران، درگذشت