شناسه خبر : 58671
تاریخ انتشار : 1399/11/07 19:28
جمهوری اسلامی ایران و بحران قدرت نرم آمریکا

یوسف سیفی*

جمهوری اسلامی ایران و بحران قدرت نرم آمریکا

آمریکا در 4 سال گذشته از معاهدات بین‌المللی امیدوار کننده‌ای مانند برجام و معاهده پاریس به صورت یک‌جانبه خارج شد. بسیاری از توافقات دوجانبه میان آمریکا و در دیگر کشورها از سوی واشینگتن لغو شد و رئیس‌جمهور از توهین و تهدید آشکار نسبت به دیگر دولت‌ها و ملت‌های – حتی دوست آمریکا – در مواضع رسمی‌اش، پروایی نداشت.

نورنیوز ـ گروه سیاسی: آمریکای پساترامپ با بحران قدرت نرم در حوزه سیاست خارجی مواجه است. این بحران قدرت آمریکا در جهان را تضعیف کرده و به طور محسوسی مشروعیت سیاست‌ها و اقدامات بین‌المللی این کشور را زیر سوال برده است.

 این یک مسئله جدی برای واشینگتن است و نیاز به غلبه بر آن، به سادگی از مواضع بایدن و وعده‌ی او برای بازگشت "آمریکای خوب"، قابل برداشت است. نقش ج.ا.ایران و معاهده برجام در آینده سیاست واشینگتن برای ارتقاء قدرت نرم خود، این سوال را به میان می‌آورد که آیا ایران باید با آمریکا برای پیشبرد این سیاست همراهی کند؟

انتقال قدرت در آمریکا در پی یک انتخابات جنجالی و در فضایی امنیتی رخ داده و دولت جدید که به روشنی از اقبال بین‌المللی بیشتری برخوردار است، زمام امور را به دست گرفته است. ناظران بر این باوراند که میراث به جا مانده از ترامپ، آمریکایی پر از دردسرهای مختلف است که بایدن و کابینه‌اش باید با آنها رو‌به‌رو شوند.

یکی از مهم‌ترین مشکلات کاهش قدرت نرم آمریکا در جهان به ویژه در میان متحدان اصلی این کشور است. معضلی که بیش از هر چیز محصول یک‌جانبه‌گرایی در سیاست خارجی در 4 سال گذشته است. رویکردی که با جدیت ذیل شعار ملی‌گرایانه "اول آمریکا" از سوی ترامپ و همفکرانش دنبال شد و اخیرا بالغ بر 70 میلیون آمریکایی به آن رای دادند.

ایده‌ی رقیب، یعنی فراملی‌گرایی البته رای بیشتری به دست آورد و اکنون به نوعی سیاست اعلامی دولت جدید به حساب می‌آید. رویکردی که راهبرد چندجانبه‌گرایی و مسئولیت‌پذیری بیشتر در قبال مسائل جهانی و منافع متحدان را تجویز می‌کند.

چندجانبه‌گرایی در برابر یک‌جانبه‌گرایی به طور ویژه پس از پایان جنگ سرد در سیاست خارجی آمریکا اهمیت پیدا کرده و در پیوند با رویای "جهان آمریکایی" در دهه 1990 میلادی قابل تحلیل است. هر دو راهبرد پاسخی به این سوال است که آمریکا چگونه می‌تواند جایگاه ممتاز خود در نظام بین الملل را پس از فروپاشی بلوک شرق حفظ کند و ارتقاء دهد؟

نومحافظه‌کاران و سیاستمدارانی مانند ترامپ بر این باوراند که آمریکا به تنهایی برای پیشبرد منافع خود از توان کافی برخوردار است و نیازی به همراهی دیگران ندارد. در مقابل کسانی قرار دارند که معتقدند آمریکا بدون داشتن میزانی از مشروعیت نزد دیگر بازیگران بین‌المللی، با محدودیت‌های قابل توجهی در پیگیری منافعش مواجه است. 

محدودیت‌هایی که این روزها پس از یک دوره یک‌جانبه‌گرایی در سیاست خارجی بیش از پیش خود را نشان داده‌اند. در دوره‌ی ترامپ بسیاری از سیاست‌های آمریکا مورد نقد بسیاری از کشورها از جمله متحدان نزدیک این کشور قرار داشت و همین دلیل از پشتیبانی دیگران برخوردار نبود.

آمریکا نتوانست برای آنچه بحران اشاعه تسلیحات هسته‌ای در جهان می‌خواند، اقدام موثری انجام دهد. کره شمالی همچنان به توسعه برنامه هسته‌ای خود ادامه می‌دهد و فشار حد اکثری علیه ج.ا.ایران نیز به کاهش تعهدات برجامی تهران منجر شد. سیاست فشار حداکثری علیه ایران قرار بود تهران را درمیان دو راهی سازش یا تغییر رژیم قرار دهد. دوگانه‌ای که نه تنها شکل نگرفت بلکه ج.ا.ایران توانست حضور منطقه‌ای و برنامه تسلیحاتی متعارف خود را ادامه دهد.

غیر از ایران دیگر قدرت‌های منطقه‌ای رقیب آمریکا همچون روسیه و چین نفوذ منطقه‌ای و بازدارندگی تسلیحاتی خود را افزایش داده‌اند. متحدان اصلی آمریکا مانند دولت‌های اروپایی و کشورهایی مثل کره جنوبی و ژاپن نسبت به گذشته کمتر احساس امنیت می‌کنند و میل به خودکفایی نظامی در میان آن‌ها افزایش یافته است.

دیگر پروژه‌های مهم مانند معامله قرن در فلسطین و جنگ اقتصادی با چین نیز به اهداف خود نرسیده‌اند. جنگ اقتصادی علیه چین فارغ از آسیب‌هایش برای اقتصاد آمریکا، تأثیری بر سیاست‌های پکن نداشته، غیر از آنکه به مقابله به مثل این کشور منجر شده است. معامله قرن نیز که قرار بود افسانه صلح را در فلسطین اشغالی به ارمغان بیاورد با عادی سازی روابط چند دولت عربی با تلاویو و یک نقشه سوررئال از طرح دو کشور در این سرزمین به پایان رسیده‌است.

آمریکا در 4 سال گذشته از معاهدات بین‌المللی امیدوار کننده‌ای مانند برجام و معاهده پاریس به صورت یک‌جانبه خارج شد. بسیاری از توافقات دوجانبه میان آمریکا و در دیگر کشورها از سوی واشینگتن لغو شد و رئیس‌جمهور از توهین و تهدید آشکار نسبت به دیگر دولت‌ها و ملت‌های – حتی دوست آمریکا – در مواضع رسمی‌اش، پروایی نداشت.

رئیس‌جمهور همچنین در داخل کشور متهم به اتخاذ رویکردهای نژادپرستانه بود و سیاست‌ها دولت او به افزایش شکاف اجتماعی در آمریکا و قدرت‌گیری گروه‌های راست رادیکال منجر شده است. آمریکا در چارچوب سیاست‌های ترامپ در سطح بین‌المللی بیش از هر دوره دیگری انزوا را تجربه کرده و در سطح داخلی نیز تصویری از یک جامعه پاره‌پاره و متزلزل را از خود منعکس کرده است. کاهش محبوبیت آمریکا در نظرسنجی‌های مختلف مانند گالوپ از جمله پیامدهای این وضعیت به حساب می‌آید.

آخرین باری که قدرت نرم آمریکا تقریبا در چنین وضعیتی قرار داشته، پس از جنگ عراق در سال 2003 میلادی است و اگر به عقب بازگردیم در مقاطع مختلف سیاست خارجی آمریکا با این مسئله مواجه بوده و میزان قدرت نرم این کشور همواره حرکتی سینوسی داشته است. آنچه مهم است حفظ توازن میان به کارگیری دو بعد سخت و نرم از قدرت برای دستیابی به اهداف است.

طبعا به هم خوردن این توازن آمریکا را به عنوان یک ابرقدرت با محدودیت در استفاده از توانایی‌هایش مواجه می‌کند و حفظ دائمی آن با توجه به منافع متعدد و متنوع این کشور در سرتاسر جهان نیز غیر ممکن به نظر می‌رسد. به همین دلیل ما در تاریخ سیاست خارجی آمریکا در دهه‌های گذشته با شیفت دائمی میان ابعاد مختلف قدرت مواجهیم. اتفاقی که پس از به هم خوردن توازن میان دو بعد سخت و نرم قدرت رخ می‌دهد و در عین حال به تحولات سیاسی داخل آمریکا نیز مرتبط است.

روی کار آمدن جو بایدن با وعده آمریکای خوب یک شیفت راهبردی دیگر از این دست به حساب می‌آید. او در اولین روز کاری خود آمریکا را به معاهده زیست‌محیطی پاریس بازگرداند و وعده داده به معاهده هسته‌ای با ایران نیز بازمی‌گردد. دولت جدید آمریکا همچنین قرار است روابط آسیب‌دیده با متحدان را ترمیم کند، به ساخت دیوار مرزی با مکزیک پایان دهد و در یک کلام از یک‌جانبه‌گرایی ملی‌گرا به نفع چندجانبه‌گرایی فراملی‌گرا فاصله بگیرد. تحولی که اگر چه از جهاتی می‌تواند برای دیگران فرصت‌زا تلقی شود اما پیش از آن از یک نیاز راهبردی در سیاست خارجی آمریکا نشأت گرفته و قرار است این کشور را از تنگنایی که در آن قرار دارد، برهاند.

برنامه جامع اقدام مشترک با ج.ا.ایران و روابط میان دو کشور یک محور عمده در این رویکرد جدید واشینگتن به حساب می‌آید. برجام اولین قرارداد چند جانبه‌ای است که در چارچوب سیاست منع اشاعه تسلیحات هسته‌ای منعقد شده و با پذیرش حق داشتن فن‌آوری هسته‌ای برای ایران، از توازن نسبی برخوردار است.

احیای برجام قدرت نرم قابل توجهی برای آمریکا به ارمغان می‌آورد. اقدامی که به تنهایی قادر است بخش عمده‌ای از مشروعیت بین المللی آمریکا را به این کشور بازگرداند. از این زاویه و از موضع منافع ج.ا.ایران، بازگشت به برجام و یا مذاکره احتمالی با آمریکا فرصتی دوباره به واشینگتن می‌دهد تا با سرعت بیشتری منابع قدرت نرم خود را ترمیم کرده و به محدودیت‌های خود در استفاده گسترده‌تر از قدرت سخت‌افزاری خاتمه دهد.

پایان کار ترامپ در آمریکا با پایان بخش مهمی از سیاست‌های او نیز همراه است. در سیاست خارجی ما با یک شیفت راهبردی از یک‌جانبه‌گرایی به چند‌جانبه‌گرایی مواجهیم. این تحول راهبردی در تلاش است تا قدرت نرم تضعیف شده آمریکا را با هدف برقراری توازن میان ابعاد دوگانه قدرت، تقویت کند.

موفقیت بایدن و دولتش در دستیابی به این هدف نه تنها در داخل آمریکا برای دموکرات‌ها یک دستاورد مهم است بلکه در عرصه بین‌المللی نیز افزایش اثرگذاری قدرت آمریکا را به دنبال دارد. بازگشت ایران به تعهدات برجامی خود و یا مذاکره با طرف آمریکایی، یک امتیاز ارزشمند در مسیر افزایش قدرت آمریکا به حساب می‌آید.

* روزنامه‌نگار و پژوهشگر روابط بین الملل


نورنیوز
نظرات

سوریه و خطر فعال شدن گسل‌های قومیتی

از ارکستر موسیقی ملی به افتخار کودکان تا برگزاری جشنواره عروسکی در تهران

محسنی اژه‌ای: بخشی خصوصی نباید در بیان دغدغه‌ها احساس ترس کند

ترکیب استقلال مقابل مس کرمان مشخص شد/ مخالفت صریح اورژانس با برگزاری این مسابقه

باج ندهید؛ پیام صریح قاضی القضات به بخش خصوصی

«رحمان عموزاد» کاندیدای بهترین آزادکار جهان شد

مادری پسر 45 ساله معتادش را به قتل رساند

مراجعه بیماران تنفسی در 10 روز گذشته 21 درصد افزایش یافته است

نور ویدئو | چرا اسرائیل بدنبال نابودی ارتش سوریه است ؟ +فیلم

مکانیسم ماشه؛ نعل وارونه به رنگ تروئیکای اروپایی

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های پنج شنبه 22 آذر

افتادن آمریکا و اسرائیل از چاله به چاه

شبکه بانکی کشور هزار و 100 همت کمبود سرمایه دارد

مستمری مددجویان کمیته امداد و بهزیستی 40 درصد افزایش می‌یابد

مرگ سه نفر در تصادفات رانندگی سومین هفته آذر در پایتخت

حداکثر پرداخت ماهانه کارکنان دولت تعیین شد

فرمانده کل سپاه پاسداران: بعضی‌ها انتظار دارند که ما به جای ارتش سوریه می‌جنگیدیم

مدیوم شات | قهوه ی پدری +فیلم

قیمت خودروهای وارداتی کاهش می‌یابد

هوای پایتخت همچنان قرمز است؛ حدالمقدور در خانه بمانید

وزارت دفاع روسیه: حمله اوکراین به پایگاه نظامی تاگانروگ را تلافی می‌کنیم

تولید نفت ایران 37 هزار بشکه افزایش یافت

مجمع عمومی سازمان ملل خواستار آتش‌بس فوری در غزه شد

جاده چالوس از عصر جمعه به سمت تهران یکطرفه می‌شود

آتش‌سوزی در کالیفرنیای آمریکا هزاران نفر را وادار به ترک خانه‌هایشان کرد

پنتاگون ادعای حضور کشتی ایرانی در سواحل آمریکا را رد کرد

آلودگی هوای تهران از شنبه کاهش می‌یابد

رویترز: ترامپ در حال بررسی انتصاب گرنل به عنوان نماینده ویژه در امور ایران است

اعطای زمین رایگان به خانواده‌های دارای چهار فرزند در ایران

پادکست | رمزگشایی از شتاب اسرائیل برای نابودی ارتش سوریه

مسکو: حفاظت از تأسیسات روسی در سوریه، اولویت اصلی ماست

ترافیک نیمه سنگین در محورهای هراز و فیروزکوه

مسمومیت 9 نفر در تهران بر اثر خوردن آش‌کشک

ایران: رفتارهای رژیم اسرائیل نشان‌دهنده بی‌توجهی به قطعنامه‌های بین‌المللی است

عراقچی: همکاری فوری کشورهای منطقه برای مقابله با تجاوزات رژیم اسرائیل ضرورت دارد

مصرف گاز و برق در وضعیت اضطراری

افزایش 20 درصدی حقوق بازنشستگان و کارمندان در سال آینده

مجلس مجوز پرداخت حقوق و مطالبات بازنشستگان فرهنگی را صادر کرد

نورنما | ابری که در اندونزی به زمین افتاد مردم را غافلگیر کرد +فیلم

تصویربرداری «رویای نیمه شب» به پایان رسید

توافق جدید ایران و آژانس: گام‌های تازه در مسیر همکاری‌های هسته‌ای

چرایی و چگونگی سقوط بشار اسد

حقوق سربازان در سال 1404 مشخص شد

ریشه‌های سقوط سریع نظام سیاسی سوریه و چشم انداز آینده در کلام رهبری

قالیباف: بانک‌ها به تعهدات خود در پرداخت وام عمل نمی‌کنند

قاتل پسر نوجوان 12 ساله دستگیر شد

اکبری: ادعای سرقت از سفارت بی‌اساس است، هیچ مالی در آنجا نبود

زمان و شرایط ثبت‌نام در کنکور 1404 اعلام شد

هوای پایتخت پنج درجه سردتر می‎شود

فیفا عربستان را به عنوان میزبان جام‌جهانی 2034 معرفی کرد

فرانسه خواستار عقب‌نشینی رژیم اسرائیل از جولان شد

شاخص آلودگی در پایتخت سر به فلک کشید/ تهران آلوده‌ترین شهر جهان

کام‌بک تماشایی پرسپولیس/ سرخ‌پوشان در یک قدمی صدر قرار گرفتند +فیلم

برگزار محاکمه نتانیاهو در زیرزمین برای دومین روز متوالی

نگرانی گروسی درباره مواد هسته‌ای در سوریه پس از سقوط دولت اسد

رژیم صهیونیستی باید تجاوزات خود به فلسطین، لبنان و سوریه را متوقف کند

ترامپ خواستار آتش‌بس فوری در اوکراین شد

تصویب تأثیر معدل در کنکور از سال 1406: تغییرات جدید در نظام آموزشی

آملی لاریجانی: FATF باید به مجمع بیاید و مورد بررسی قرار گیرد

تهدید ایران با مکانیسم ماشه ثمری جز ایجاد تنش های جدید نخواهد داشت

نورنما | ویدیو های تبلیغاتی پر هزینه رو با این روش ها خیلی ارزون میسازن +فیلم

توافق جمعی بر سر نابودی سوریه/ «پروژه انگلیس و ترکیه» برای سرنگونی اسد/حمله ترکیه به سوریه

معاون رئیس‌جمهور: بخشی از بنزین مصرفی با استانداردها همخوانی ندارد

دوحه، میزبان دهمین کمیسیون همکاری‌های مشترک ایران و قطر

«هان کانگ» جایزه نوبل ادبیات را دریافت کرد

ارسال پیامک به 400 هزار مالک به‌منظور تعیین تکلیف واحدهای مسکونی

وزیر مهاجرین طالبان ترور شد

ترامپ: سوریه باید از خودش مراقبت کند

ترکیب احتمالی پرسپولیس برابر ملوان

اسلامی: در استان‌های ساحلی راکتورهای اتمی می‌سازیم

شعله مقاومت در سوریه خاموش شدنی نیست

کشف یک شمشیر خمیده کمیاب در دانمارک

دستگیری زن و مرد قاتل پس از سه سال

پلنگ مرد زنجانی را درید

تکذیب سرقت دارایی‌ در سفارت ایران در دمشق

101 سال حبس برای اعضای شبکه پولشویی 73 هزار میلیاردی

سومین ‌عضو شورای شهر خرم‌آباد دستگیر شد

گفت و گوی صریح دریابان شمخانی با دانشجویان (قسمت پایانی) +فیلم

نتانیاهو با درگیر شدن در سوریه، اشتباه بزرگی مرتکب شد

قیمت امروز سکه و ارز

بورس باز هم رکورد شکست

گزارش تصویری| دیدار هزاران نفر از اقشار مختلف مردم با رهبر انقلاب

کارت سوخت حذف می شود/ واریز سهمیه به کارت بانکی + فیلم

پادکست | 9 ماده غذایی برای نفس کشیدن

ترامپ، بایدن را به اختلاس متهم کرد

پزشکیان: تعلیم و تربیت نقش کلیدی در تحقق عدالت اجتماعی دارد

قضایای سوریه محصول اتاق فرمان مشترک آمریکا و رژیم صهیونیستی

رمزگشایی از شتاب رژیم اسراییل برای نابودی ارتش سوریه

گفت و گوی صریح دریابان شمخانی با دانشجویان (قسمت دوم) +فیلم

خودکشی نافرجام وزیر دفاع سابق کره ‌جنوبی

تصمیم‌گیری درباره پخش زنده فرمایشات رهبری با دفتر معظم له است

تغییر زمان بازی استقلال - گل‌کهر

جزئیات و حواشی اولین جلسه محاکمه نتانیاهو

دعوت از 17کشتی‌گیر به اردوی تیم ملی

علت سقوط اسد غرور وی از پیروزی بر مسلحین بود

تاریخ جام‌های جهانی بانوان مشخص شد

ترافیک جاده های شمالی سنگین است

واژگونی مرگبار مینی بوس و اتوبوس/ 6 تن کشته و 35 تن زخمی شد

بخشنامه لغو قراردادهای کار معین اصلاح می‌شود

تعرفه واردات خودرو 60 درصد شد

X
آگهی تبلیغاتی