×
سیاسی
شناسه خبر : 58386
تاریخ انتشار :

نورنیوز بررسی کرد؛

ماجرای حمله سایبری به آمریکا چه بود؟

حتی اگر مدارک متقنی از دخالت روسیه و چین در آینده منتشر شود، آنچه رخ داده شکست فاحش سیستم‌های امنیت سایبری آمریکا در برابر دیگر رقبای بین‌المللی این کشور است، شکستی که برای یک ابرقدرت نظامی ـ امنیتی به شدت هزینه‌زاست و در شرایط بحرانی ممکن است با پیامدهای غیر قابل جبرانی همراه باشد.

نورنیوز ـ گروه بین الملل: چند دهه است که عرصه سایبری علاوه بر یک دستاورد فناورانه، به یک موضوع امنیتی جدید برای دولت‌ها و دیگر بازیگران بین‌المللی مانند شرکت‌های چند‌ملیتی و حتی گروه‌های تروریستی تبدیل شده است.

این وضعیت برای همه دولت‌ها و سازمان‌ها علاوه بر تهدید، فرصتی تازه برای ضربه زدن به حریف نیز به حساب می‌آید، اما نیمه تهدیدزای آن برای قدرت‌های بزرگ بین‌المللی به ویژه ایالات متحده سنگین‌تر است.

سادگی سازماندهی عملیات سایبری در نسبت با نبرد در دیگر حوزه‌ها، دست برتر این قدرت‌ها را در برابر قدرت‌های کوچکتر و حتی سازمان‌ها غیردولتی و تروریستی از میان می‌برد. از این رو جنگ سایبری برای آمریکا به عنوان یک نقطه آسیب عمده قابل ارزیابی است.

بهار امسال سازمان‌ها و نهادهای مختلف در چند کشور از جمله آمریکا متوجه یک نفوذ گسترده به شبکه‌های داخلی و محرمانه خود شدند، رخدادی که در رسانه‌ها به هک بزرگ معروف شده و کارشناسان همچنان مشغول بررسی ابعاد مختلف آن هستند.

هدف اصلی این اتفاق بزرگ که تلاش عجیبی برای سانسور آن از سوی رسانه‌های غربی انجام شد،  آمریکا بوده و بخش گسترده‌ای از نهادهای آمریکایی از جمله 50 سازمان و شرکت مانند وزارت‌خانه‌های دارایی، خارجه، دفاع و امنیت داخلی بیشترین آسیب را دیده‌اند.

تا اینجای کار هیچ کشور یا سازمانی مسئولیت این حمله را نپذیرفته اما سازمان‌های امنیتی آمریکا روسیه را مسئول اصلی آن می‌دانند. با این حال ترامپ این ایده را مطرح کرده که احتمالا چین منشاء اصلی حملات بوده است، وضعیتی که از نوعی سردرگمی در کاخ سفید حکایت داشته و بیانگر عمق پیچیدگی این بحران از منظر دولت آمریکا است.

حدود 6 ماه پیش مشترکان نرم‌افزار پرطرفدار «سولارویندز» به پیامی که آنها را دعوت می‌کرد این نرم افزار را به روز رسانی کنند، پاسخ مثبت دادند. ۱۸ هزار کارمند در شرکت‌ها و دولت‌های مختلف با جدیت آن را برای دفاتر خود دانلود کردند بدون آنکه بدانند، سولارویندز چند هفته پیش از آن قربانی یک حمله سایبری شده و هکرها موفق شده‌اند یک کد سری کوچک را به فایل به روزرسانی نرم‌افزار این کمپانی وارد کنند.

این فایل بعد از چند هفته خاموشی، در هزاران شبکه کامپیوتری متعلق به دولت‌ها و سازمان‌های فناوری و مخابراتی در سراسر آمریکای شمالی،‌ اروپا، آسیا ناگهان فعال شد و بعد در حالی که هنوز هیچ‌کس از وجودش خبری نداشت، از طریق اینترنت به سازندگان خود خبر داد که امکان نفوذ فراهم شده است. سپس هکرها چندین ماه فرصت داشتند تا در شبکه‌های کامپیوتری هزاران سازمان مختلف گشت بزنند و اطلاعات آن‌ها را به سرقت ببرند.

آژانس امنیت سایبری و زیرساخت‌های آمریکا (سیزا) به عنوان کشوری که بیشترین آسیب را دیده، پس از چند ماه این حمله را «خطر جدی» طبقه بندی کرده است.

این نهاد در ۱۷ دسامبر در یک پیام هشدار دهنده اعلام کرد که دفع تهاجم از سیستم‌های آسیب‌دیده، کاری دشوار و «بسیار پیچیده» خواهد بود. هم‌چنین گفته شده که حمله سایبری حداقل تا ماه مارس ادامه داشته و عامل یا عاملان،  این کار را با «حوصله و مهارت بسیار» انجام داده‌اند.

«سیزا» این حمله را تهدیدی جدی برای دولت فدرال، دولت‌های محلی، زیرساخت‌های مهم و دستگاه‌های بخش خصوصی دانسته است.

آنچه تاکنون در مورد جزئیات حمله سایبری اخیر روشن شده، نشانگر ابعاد بسیار نگران کننده آن برای دولت آمریکا است، تا جایی که یک مقام آمریکایی آن را «بدترین پرونده هک در تاریخ آمریکا» خوانده است.

آمریکا ماه گذشته میلادی به صورت رسمی روسیه را به عنوان عامل اصلی این حمله بر ضد زیرساخت‌های اطلاعاتی و امنیتی خود معرفی کرد. مایک پمپئو با بیان اینکه در این یورش سایبری کار بسیار چشمگیری صورت گرفته گفت: کاملا واضح و مشخص است که روس‌ها پشت این اقدام بوده‌اند.

در عین حال روسیه دست داشتن در این حمله سایبری را قاطعانه تکذیب کرده و آن را داستان‌سرایی دانسته است.

چین قدرت دیگری است که حملات به آن نسبت داده شده است. دامنه گسترده این حملات و پیچیدگی آن باعث شده تا انتصاب آن به گروه‌های غیردولتی از ابتدا طرف‌داری نداشته باشد و یک گروه نظامی ملی سایبری مسئول اصلی اعلام شده است.

حمله سایبری اخیر نشان داد سیستم‌های امنیتی بزرگی مانند آمریکا هم از مقاومت در برابر یک حمله هوشمندانه عاجز هستند.

از دیدگاه کارشناسان شانس کمی وجود دارد که این عملیات کار یک بازیگر غیر دولتی باشد، اما وقوع آن ضعف آمریکا را برای همگان عیان کرده است.

حتی اگر مدارک متقنی از دخالت روسیه و چین در آینده منتشر شود، آنچه رخ داده شکست فاحش سیستم‌های امنیت سایبری آمریکا در برابر دیگر رقبای بین‌المللی این کشور است، شکستی که برای یک ابرقدرت نظامی ـ امنیتی به شدت هزینه‌زاست و در شرایط بحرانی ممکن است با پیامدهای غیر قابل جبرانی همراه باشد.

در شرایط جنگی، یک حمله سایبری به شبکه‌های مدیریت و فرماندهی نظامی می‌تواند با ایجاد اختلال، ارسال دستورات جدید یا تغییر دستورات قبلی، کنترل فرماندهی را حتی بر روی سامانه‌های حساسی مانند سلاح‌های هسته‌ای از میان ببرد.

ناتوانی از مقابله موثر با حملات سایبری برای آمریکا و دیگر قدرت‌های اتمی نه تنها برای امنیت خود این کشورها نگران کننده است بلکه مسئولیت این دولت‌ها در قبال زرادخانه‌های هسته‌ای را زیر سوال می‌برد و یک دغدغه مهم بین‌المللی به حساب می‌آید.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
ترامپ: ایران حق غنی‌سازی اورانیوم ندارد
وزیر نفت: امکان قاطی شدن آب و بنزین در جایگاه‌ها وجود ندارد
سخنگوی دولت: تعطیلی یک‌هفته‌ای تابستانه در دست بررسی است
پیاتزا 25 والیبالیست را به اردوی تیم ملی دعوت کرد
انتقاد بازیگر «بازی تاج‌وتخت» از سکوت هالیوود در برابر کشتار در غزه
167 کیلوگرم شمش طلا در مرکز مبادله معامله شد
استاندار تهران: تعویض کاهنده‌ها با هزینه بسیار محدود در اختیار شهروندان قرار می گیرد
کمک‌های هوایی به غزه یا مهندسی گرسنگی؟
آلودگی در مرز قرمز؛ هوای تهران برای همه ناسالم شد
بقایی حمله رژیم صهیونیستی به کشتی «حنظله» را محکوم کرد
پزشکیان:اگر مسئولی اشتباهی کرد کمک کنیم آن را رفع کند و پرونده‌سازی نکنیم
وزیر جهاد کشاورزی: قیمت برنج داخلی به‌زودی متعادل می‌شود
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: امنیت کشور در شرایط خوبی قرار دارد
فاجعه در بزرگراه پاکستان؛ واژگونی مرگبار اتوبوس در پنجاب
فداکاری در دل شب؛ ناجی‌ای که برای نجات 6 نفر جان باخت
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
قول رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان درباره قطع دست گروهک جیش‌الظلم از منطقه +عکس و فیلم
ابهام استراتژیک در دیپلماسی هسته‌‌‌ای ایران
X
آگهی تبلیغاتی