×
فرهنگی
شناسه خبر : 58306
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1399/10/24 ساعت 17:02
آلودگی هوا و اعتمادسوزی ملی

نورنیوز بررسی کرد؛

آلودگی هوا و اعتمادسوزی ملی

افکار عمومی همواره با این سوال روبرو است که با وجود قوانین کامل و تخصیص بودجه سالیانه از محل مالیات شهروندان چرا همچنان معضل آلودگی هوا سال به سال ابعاد وخیم تری پیدا می کند و برای تغییر وضعیت و امکان تنفس هوای سالم فقط باید دست به دعا برداشت و از کائنات طلب باد و باران کرد؟!

نورنیوز ـ گروه جامعه: آلودگی هوا در کلان شهرها امری رایج و مرسوم است که عموما سیاست گذاران سعی می کنند با اصلاح سازوکارهای زیست اجتماعی و شهری و ساماندهی مشاغل وصنایع آلوده کننده آن را کاهش دهند.

آلودگی هوا نه تنها مشکلات متعددی در حوزه های بهداشتی،زیستی و اجتماعی برای شهروندان ایجاد می کند بلکه در طول زمان باعث افزایش هزینه های دولت برای رفع تاثیرات منفی آن نیز می شود. 

سال‌هاست که طی تحقیقات و بررسی های علمی متعددی که صورت گرفته، منشاء آلودگی هوا در تهران و سایر کلان شهرها تقریبا مشخص شده و این موضوع معمای پنهانی نیست. مطالعات متعدد انجام شده در این بخش ضمن مشخص کردن نوع آلایندها منابع تولید آن را نیز تعیین کرده است.

حال چه باید کرد؟ 

در کشور ما در خصوص معضل آلودگی های زیست محیطی به خصوص آلودگی هوا خلا قانونی وجود ندارد وموضوع مقابله با آلودگی هوا تقریبا از سال ۱۳۲۸ مورد توجه قانون گذار بوده و صریحا مسئولیتهای قانونی در این زمینه مشخص شده است. 

بعد ازپیروزی انقلاب اسلامی نیز توجه ویژه ای در اصل ۵۰ قانون اساسی کشور به این موضوع صورت گرفته است. قانونی که به صورت انحصاری و دقیق به موضوع آلودگی هوا پرداخته، قانون نحوه جلوگیری از آلودگی هوا مصوب ۱۳۷۴ است که آن هم به دلیل پاره ای از ایرادات در سال ۱۳۹۶ جای خود را به "قانون هوای پاک" داد. 

در آخرین تلاش قانون گذار در این حوزه، تقریبا ۱۶ نهاد به صورت مستقل و شفاف و با شرح کامل وظایف ، مسئول شناخته شده اند که باید با اجرای دقیق دستورالعمل هایی که  در قانون هوای پاک مطرح شده در کاهش آلودگی هوا  نقش اساسی ایفا کنند .

بزرگترین مانع اما برسر اجرای دقیق این قوانین عدم مسئولیت پذیری  نهاد های مسئول و فقدان نظارت لازم از سوی دستگاه های نظارتی است که باعث شده با وجود فراهم بودن همه مقدمات لازم برای حل این بحران، ما همچنان سال به سال شاهد گسترش و شدت آلودگی هوا و آسیب های ناشی از آن باشیم.

در این میان آنچه بیش از هر چیز اهمیت دارد، آسیب جدی به سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی نسبت به کارآمدی و توانمندی حاکمیت و نهادهای مسئول است. افکار عمومی همواره با این سوال روبرو است که با وجود قوانین کامل و تخصیص بودجه سالیانه از محل مالیات شهروندان چرا همچنان معظل آلودگی هوا سال به سال  ابعاد وخیم تری پیدا می کند و برای تغییر وضعیت و امکان تنفس هوای سالم فقط باید دست به دعا برداشت و از کائنات طلب باد و باران کرد؟!

آمارهای رسمی منتشر شده حاکیست که سالانه بیش از ۱۰ هزار نفر در کشور و بیش از ۴ هزار نفر در تهران بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست می دهند.ابعاد اجتماعی، عاطفی و حتی اقتصادی این رخداد تلخ به تنهایی مبین عمق نگران کننده ای است که این بحران خود ساخته از آن برخوردار است .

متاسفانه هرساله به جای افتتاح طرح یا پروژه ای که به کاهش آلودگی هوا کمک کند و اثر واقعی بر تقلیل نگرانیهای جامعه در این بخش داشته باشد شاهد رونمایی از بهانه های جدید و مجادلات فرافکنانه دستگاههای مسئول با یکدیگر هستیم. امسال هم چون سنوات قبل  دلیل جدیدی به نام مازوت سوزی در نیروگاههای برق تولید و معرفی شد.

آلودگی هوای کلان شهر های ایران محصول مازوت سوزی نیست بلکه نتیجه بی مسئولیتی، عدم تمرکز، بی برنامگی و اجرای ناقص قوانین و عدم توجه به اولویتهای جامعه است که مهمترین آن موضوع زیست سالم در محیطی امن و سلامت می باشد.


نورنیوز
اخبار مرتبط
تکالیف بر زمین مانده قانون هوای پاک
یکشنبه 1401/11/09 ساعت 13:06
اینفوگرافی؛
تکالیف بر زمین مانده قانون هوای پاک
تکالیف بر ‌زمین‌مانده «قانون هوای پاک» و ضرورت همکاری ملی
دوشنبه 1401/10/12 ساعت 13:34
نور ویدئو؛
تکالیف بر ‌زمین‌مانده «قانون هوای پاک» و ضرورت همکاری ملی
هوای خاکستری این روزهای کلان‌شهرها نشان می‌دهد که اصلاح شرایط کنونی و رفع معضل آلودگی هوا گره کوری است که با برگزاری جلسه‌های پی‌درپی کمیته اضطرار و گفتاردرمانی متولیان و مشارکت پایین شهروندان در این زمینه، باز نمی‌شود.
تکالیف بر ‌زمین‌مانده «قانون هوای پاک» و ضرورت همکاری ملی
شنبه 1401/10/10 ساعت 14:43
نورنیوز بررسی کرد؛
تکالیف بر ‌زمین‌مانده «قانون هوای پاک» و ضرورت همکاری ملی
هوای خاکستری این روزهای کلان‌شهرها نشان می‌دهد که اصلاح شرایط کنونی و رفع معضل آلودگی هوا گره کوری است که با برگزاری جلسه‌های پی‌درپی کمیته اضطرار و گفتاردرمانی متولیان و مشارکت پایین شهروندان در این زمینه، باز نمی‌شود.
ما خاکشُش نداریم!
چهارشنبه 1401/09/23 ساعت 11:38
کم‌کاری دستگاه‌ها در ماجرای آلودگی هوا به روایت ارقام؛
ما خاکشُش نداریم!
برای حل معضل آلودگی هوا که به‌ گواه آمار سال‌به‌سال بحرانی‌تر می‌شود، ابتدا باید آلودگی را شناخت و عوامل اصلی‌اش را شناسایی کرد، سپس دستگاه‌های مسئول مهار این عوامل را مأمور کرد که در قبال حل و مهار بحران پاسخگو باشند.
آلودگی هوا باعث بروز چه بیماری‌هایی می‌شود؟
یکشنبه 1401/09/20 ساعت 15:04
اینفوگرافی؛
آلودگی هوا باعث بروز چه بیماری‌هایی می‌شود؟
گزارشی تکان دهنده از واردات مازوت به کشور!
یکشنبه 1399/12/03 ساعت 12:19
گزارشی تکان دهنده از واردات مازوت به کشور!
دیوان محاسبات کشور: اکثر دستگاه‌ها از مجموع 23 دستگاهی که به صورت مستقیم در «قانون هوای پاک» نقش دارند، مرتکب ترک فعل شده‌اند.
نظرات

آخرین اخبار
خروج رسمی امارات از «اوپک» و «اوپک‌پلاس»
تداوم حملات پهپادی و بمباران اسرائیل به شهرک‌های جنوبی لبنان
شوک ژئوپلیتیک، نبض بازارهای جهانی را به لرزه انداخت
آغاز بلیت‌فروشی دیدارهای ایران در جام‌جهانی 2026؛ قیمت‌ها اعلام شد
رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، وارد ایران شد
تاکر کارلسون: ایران یکی از آزادترین کشورهای منطقه است
حمایت ویژه از کودکان کار در روزهای جنگ
تحلیل جفری ساکس از پیامدهای ادامه جنگ علیه ایران
هشدار اتحادیه اروپا درباره تبعات اختلال در کشتیرانی جهانی
محدودیت ال ان جی آمریکا در جایگزینی عرضه از دست رفته قطر
اثر معکوس سقف‌گذاری قیمت سوخت در آلمان
وزیر ارتباطات: اینترنت باکیفیت حق مردم است
ورود رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ از مرز آستارا به ایران
پاسخگویی سامانه 4030 به بیش از 214 هزار تماس مشاوره‌ای تا هفتم اردیبهشت 1405
دولت افزایش اعتبار کالابرگ را در دستور کار دارد
هند از ادامه مذاکرات با ایران و آمریکا درباره بندر چابهار خبر داد
بیانیه حماس درباره تخریب واحدهای مسکونی در قدس
تغییر قانون کارت زرد در دو مرحله
انرژی پاک چگونه به سلاح برتری اقتصادی کشورها بدل شد
قلعه‌نویی: ایران شاید ابرقدرت نباشد، اما ابرملت جهان است
نخست‌وزیر مکلف عراق اولویت‌های دولتش را اعلام کرد
ماجرای حشرات ریز چیتگر چیست؟
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 8 اردیبهشت 1405 +رشد 10 میلیون تومانی سکه
انهدام پایگاه جاسوسی در پایتخت
روند ابتلا به آنفلوآنزا در هفته پنجم سال کاهشی شد
تابستان زودرس و سدهای خالی؛ زنگ خطر آب به صدا درآمد
چگونه با گوش دادن به موسیقی اضطراب را کنترل کنیم؟
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 8 اردبهشت 1405 / دلار 5 هزار تومان رشد کرد
چین: آمریکا عامل وضعیت کنونی تنگه هرمز است
سیل شدید در جنوب چین؛ تخلیه بیش از 200 نفر
گزارش هلال‌احمر: انجام 6003 عملیات در جنگ 40 روزه
مقام وزارت خارجه: تنگه هرمز بخشی از ابزار بازدارندگی ایران است
قیمت جهانی نفت دوباره اوج گرفت
کردستان دروازه ورود بیش از 3 هزار تن کالای اساسی به کشور
جایزه صلح فیفا را از ترامپ پس بگیرید
«چت‌جی‌پی‌تی»، مشاور قاتل دانشجویان فلوریدا
دیپلماسی تنها راهکار حل بحران خاورمیانه
تلاش مذبوحانه ترامپ برای حذف ایران از جام جهانی
اعتراف واشنگتن به ضعف دفاعی آمریکا در برابر موشک‌های پیشرفته
حکم قصاص قاتل مأمور نیروی انتظامی در چهارباغ اجرا شد
بنی‌طالبی برترین تالوکار جهان شد
نشریه پاکستانی خطاب به آمریکا: توهم تسلیم ایران را کنار بگذارید
پیشکسوت حوزه معماری ایرانی- اسلامی درگذشت
با عادی‌شدن شرایط، وضعیت اینترنت قطعاً تغییر خواهد کرد
دردسر لائوس از پس لرزه های اقتصادی جنگ ایران
اعتراف ارتش اسرائیل به ناتوانی در مهار پهپادهای حزب‌الله
تحلیلگر آمریکایی: فرضیه ترامپ درباره تسلیم‌شدن ایران اشتباه بود
سخنگوی وزارت دفاع:تجربیات‌مان را در اختیار اعضای شانگهای قرار می دهیم
دوحه میزبان مذاکرات نظامی ترکیه و قطر
5 مجروح در حادثه انفجار در کارخانه داروسازی ژاپن