×
فرهنگی
شناسه خبر : 58306
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1399/10/24 ساعت 17:02

نورنیوز بررسی کرد؛

آلودگی هوا و اعتمادسوزی ملی

افکار عمومی همواره با این سوال روبرو است که با وجود قوانین کامل و تخصیص بودجه سالیانه از محل مالیات شهروندان چرا همچنان معضل آلودگی هوا سال به سال ابعاد وخیم تری پیدا می کند و برای تغییر وضعیت و امکان تنفس هوای سالم فقط باید دست به دعا برداشت و از کائنات طلب باد و باران کرد؟!

نورنیوز ـ گروه جامعه: آلودگی هوا در کلان شهرها امری رایج و مرسوم است که عموما سیاست گذاران سعی می کنند با اصلاح سازوکارهای زیست اجتماعی و شهری و ساماندهی مشاغل وصنایع آلوده کننده آن را کاهش دهند.

آلودگی هوا نه تنها مشکلات متعددی در حوزه های بهداشتی،زیستی و اجتماعی برای شهروندان ایجاد می کند بلکه در طول زمان باعث افزایش هزینه های دولت برای رفع تاثیرات منفی آن نیز می شود. 

سال‌هاست که طی تحقیقات و بررسی های علمی متعددی که صورت گرفته، منشاء آلودگی هوا در تهران و سایر کلان شهرها تقریبا مشخص شده و این موضوع معمای پنهانی نیست. مطالعات متعدد انجام شده در این بخش ضمن مشخص کردن نوع آلایندها منابع تولید آن را نیز تعیین کرده است.

حال چه باید کرد؟ 

در کشور ما در خصوص معضل آلودگی های زیست محیطی به خصوص آلودگی هوا خلا قانونی وجود ندارد وموضوع مقابله با آلودگی هوا تقریبا از سال ۱۳۲۸ مورد توجه قانون گذار بوده و صریحا مسئولیتهای قانونی در این زمینه مشخص شده است. 

بعد ازپیروزی انقلاب اسلامی نیز توجه ویژه ای در اصل ۵۰ قانون اساسی کشور به این موضوع صورت گرفته است. قانونی که به صورت انحصاری و دقیق به موضوع آلودگی هوا پرداخته، قانون نحوه جلوگیری از آلودگی هوا مصوب ۱۳۷۴ است که آن هم به دلیل پاره ای از ایرادات در سال ۱۳۹۶ جای خود را به "قانون هوای پاک" داد. 

در آخرین تلاش قانون گذار در این حوزه، تقریبا ۱۶ نهاد به صورت مستقل و شفاف و با شرح کامل وظایف ، مسئول شناخته شده اند که باید با اجرای دقیق دستورالعمل هایی که  در قانون هوای پاک مطرح شده در کاهش آلودگی هوا  نقش اساسی ایفا کنند .

بزرگترین مانع اما برسر اجرای دقیق این قوانین عدم مسئولیت پذیری  نهاد های مسئول و فقدان نظارت لازم از سوی دستگاه های نظارتی است که باعث شده با وجود فراهم بودن همه مقدمات لازم برای حل این بحران، ما همچنان سال به سال شاهد گسترش و شدت آلودگی هوا و آسیب های ناشی از آن باشیم.

در این میان آنچه بیش از هر چیز اهمیت دارد، آسیب جدی به سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی نسبت به کارآمدی و توانمندی حاکمیت و نهادهای مسئول است. افکار عمومی همواره با این سوال روبرو است که با وجود قوانین کامل و تخصیص بودجه سالیانه از محل مالیات شهروندان چرا همچنان معظل آلودگی هوا سال به سال  ابعاد وخیم تری پیدا می کند و برای تغییر وضعیت و امکان تنفس هوای سالم فقط باید دست به دعا برداشت و از کائنات طلب باد و باران کرد؟!

آمارهای رسمی منتشر شده حاکیست که سالانه بیش از ۱۰ هزار نفر در کشور و بیش از ۴ هزار نفر در تهران بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست می دهند.ابعاد اجتماعی، عاطفی و حتی اقتصادی این رخداد تلخ به تنهایی مبین عمق نگران کننده ای است که این بحران خود ساخته از آن برخوردار است .

متاسفانه هرساله به جای افتتاح طرح یا پروژه ای که به کاهش آلودگی هوا کمک کند و اثر واقعی بر تقلیل نگرانیهای جامعه در این بخش داشته باشد شاهد رونمایی از بهانه های جدید و مجادلات فرافکنانه دستگاههای مسئول با یکدیگر هستیم. امسال هم چون سنوات قبل  دلیل جدیدی به نام مازوت سوزی در نیروگاههای برق تولید و معرفی شد.

آلودگی هوای کلان شهر های ایران محصول مازوت سوزی نیست بلکه نتیجه بی مسئولیتی، عدم تمرکز، بی برنامگی و اجرای ناقص قوانین و عدم توجه به اولویتهای جامعه است که مهمترین آن موضوع زیست سالم در محیطی امن و سلامت می باشد.


نورنیوز
اخبار مرتبط
تکالیف بر زمین مانده قانون هوای پاک
یکشنبه 1401/11/09 ساعت 13:06
اینفوگرافی؛
تکالیف بر زمین مانده قانون هوای پاک
تکالیف بر ‌زمین‌مانده «قانون هوای پاک» و ضرورت همکاری ملی
دوشنبه 1401/10/12 ساعت 13:34
نور ویدئو؛
تکالیف بر ‌زمین‌مانده «قانون هوای پاک» و ضرورت همکاری ملی
هوای خاکستری این روزهای کلان‌شهرها نشان می‌دهد که اصلاح شرایط کنونی و رفع معضل آلودگی هوا گره کوری است که با برگزاری جلسه‌های پی‌درپی کمیته اضطرار و گفتاردرمانی متولیان و مشارکت پایین شهروندان در این زمینه، باز نمی‌شود.
تکالیف بر ‌زمین‌مانده «قانون هوای پاک» و ضرورت همکاری ملی
شنبه 1401/10/10 ساعت 14:43
نورنیوز بررسی کرد؛
تکالیف بر ‌زمین‌مانده «قانون هوای پاک» و ضرورت همکاری ملی
هوای خاکستری این روزهای کلان‌شهرها نشان می‌دهد که اصلاح شرایط کنونی و رفع معضل آلودگی هوا گره کوری است که با برگزاری جلسه‌های پی‌درپی کمیته اضطرار و گفتاردرمانی متولیان و مشارکت پایین شهروندان در این زمینه، باز نمی‌شود.
ما خاکشُش نداریم!
چهارشنبه 1401/09/23 ساعت 11:38
کم‌کاری دستگاه‌ها در ماجرای آلودگی هوا به روایت ارقام؛
ما خاکشُش نداریم!
برای حل معضل آلودگی هوا که به‌ گواه آمار سال‌به‌سال بحرانی‌تر می‌شود، ابتدا باید آلودگی را شناخت و عوامل اصلی‌اش را شناسایی کرد، سپس دستگاه‌های مسئول مهار این عوامل را مأمور کرد که در قبال حل و مهار بحران پاسخگو باشند.
آلودگی هوا باعث بروز چه بیماری‌هایی می‌شود؟
یکشنبه 1401/09/20 ساعت 15:04
اینفوگرافی؛
آلودگی هوا باعث بروز چه بیماری‌هایی می‌شود؟
گزارشی تکان دهنده از واردات مازوت به کشور!
یکشنبه 1399/12/03 ساعت 12:19
گزارشی تکان دهنده از واردات مازوت به کشور!
دیوان محاسبات کشور: اکثر دستگاه‌ها از مجموع 23 دستگاهی که به صورت مستقیم در «قانون هوای پاک» نقش دارند، مرتکب ترک فعل شده‌اند.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
برنامه مسابقات ورزشی امروز یکشنبه 16 شهریور
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 16 شهریور + جدول
تحولی شگفت انگیز در سرعت هوش مصنوعی با رایانه جدید نوری مایکروسافت
لبنان؛ همچنان در کانون طوفان
بار روغن زیتون، شیشه از آب درآمد
پیشنهاد تازه آمریکا به حماس برای توقف جنگ در غزه
حماس: آماده پذیرش آتش‌بس دائمی هستیم
اروپا به اوکراین دروغ می‌گوید، هیچ نیرویی برای نجات نمی‌آید
بررسی سه فوریتی طرح خروج از NPT در مجلس تکذیب شد
بازیکنان تیم ملی والیبال جوانان از سربازی معاف شدند
نخست‌وزیر ژاپن استعفا می دهد
قیمت خودرو امروز یکشنبه 16 شهریورماه 1404 + جدول
نشست مجمع عمومی سازمان ملل از نیویورک به ژنو منتقل شد
ناوگان جهانی مقاومت
اروپا باید برای موفقیت دیپلماسی زمان و فضای لازم را ایجاد کند
عراقچی: اقدامات یکجانبه و قلدرمآبانه آمریکا محکوم است
خونریزی در سویداء سوریه ادامه دارد/شمار قربانیان به 2 هزار نفر رسید
فینال تاشکند ؛ آزمون بزرگ قلعه نویی
جنگندۀ آذربایجان در دست اوکراین؛ باکو به جبهه ضدروسی ورود کرده است؟
زمان واریز اعتبار «کالابرگ» به حساب دهک‌های4 تا 7 اعلام شد
اسرائیل به دنبال راه اندازی سازمان جدیدی برای جنگ رسانه‌ای جهانی
جزییات جدید از دستگیری راننده 206 چالوس+فیلم
توافق با ایران؟ دورنما تیره و تار است
خروج رسمی ماشاریپوف از فهرست استقلال
سرمایه‌داری ملی و بابک زنجانی
علت اختلال اینترنت در آسیا و اروپا چیست؟
تداوم نقض آتش بس؛ حملات توپخانه‌ای عربستان علیه غیرنظامیان یمن
دهک‌بندی اشتباه وزارت کار؛ کارگران قربانی تراکنش‌های کارفرمایان
انفجار گاز در سرآسیاب ملارد 14 مصدوم داشت
آهنگ دوستی دو ملت ایران و ارمنستان در تخت جمشید طنین انداز شد
واریز بیش از 744 میلیارد تومان سود به حساب یک میلیون و 294 هزار سهام‌دار
خواهران منصوریان و دریایی طلایی شدند
تغییرات ظرفیت پزشکی و دندانپزشکی در دفترچه کنکور 1404 منتشر شد+ جزئیات
شکست تحریم‌های آمریکایی
مداردیپلماسی | شانگهای نماد دیپلماسی متوازن ایران در دوران پساجنگ
رسانه عبری خبر داد؛ امارات تهدید به خروج از توافقنامه ابراهیم کرد
برگزاری دادگاه 4 متهم شبکه جاسوسی موساد و منافقین در کرج
قالیباف: شیوه فعلی اجرای کالابرگ کارایی خود را از دست داده است
دیپلماسی به شرط حفظ حق حاکمیت ملی
رزمایش بریکس؛ مهندسی قدرت و صلح دریایی
آب و هوای امروز یکشنبه 16 شهریور +هواشناسی استان‌ها
آژانس فضایی ناسا تصویری از غروب ساردینیا را به مناسبت ماه‌گرفتگی پیش رو منتشر کرد
سفیر برزیل در روسیه: اقدامات نیروی دریایی آمریکا در نزدیکی ونزوئلا غیرقابل توجیه است
جزییات کشف مجموعه‌ای ارزشمند از اشیای تاریخی در «کمرزرین» اصفهان
وزیر کشور: امروز راهی جز توسعه حمل و نقل عمومی نداریم
بدرقه ملی پوشان کشتی به مسابقات زاگرب
هشدارمقام حزب‌الله نسبت به سونامی انسانی در لبنان
رفیع‌زاده: سامانه های سازمانی باید به پایگاههای اطلاعاتی متصل شود
اسلواکی نیروی نظامی به اوکراین اعزام نمی کند
دور سوم مذاکرات فنی ایران و آژانس در وین برگزار شد
X
آگهی تبلیغاتی