×
سیاسی
شناسه خبر : 58276
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1399/10/23 ساعت 19:20
چشم انداز نگران‌کننده خرابکاری هسته‌ای و ترور دانشمندان اتمی برای صلح و امنیت بین‌المللی

نورنیوز بررسی کرد؛

چشم انداز نگران‌کننده خرابکاری هسته‌ای و ترور دانشمندان اتمی برای صلح و امنیت بین‌المللی

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و کشورهای عضو این نهاد در زمینه خرابکاری در تاسیسات هسته ای و ترور دانشمندان این حوزه مسئولیت مستقیم دارند چرا که در صورت سکوت، این‌گونه اقدامات می‌تواند به رویه‌ای رایج تبدیل شده و گریبان‌گیر خود آنها نیز بشود.

نورنیوز ـ گروه سیاسی: ایران اعلام کرد درخواست صدور اعلان قرمز برای چهار نفر از عاملان ترور دانشمند شهید محسن فخری‌زاده را به اینترپل ارسال کرده است.

اطلاعات رسیده به نور نیوز حاکی است که مشخصات و اطلاعات مربوط به عوامل خراب‌کاری در سایت هسته‌ای نطنز  نیز به اینترپل ارسال و درخواست صدور اعلان قرمز شده است.

رخدادهایی که کشورمان در مورد تعقیب عوامل دخیل در آنها از اینترپل درخواست صدور اعلان قرمز کرده، در ردیف موضوعاتی است که مشخصا به موضوع صلح و امنیت بین المللی به ویژه موضوع همکاری جهانی در حوزه نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای مرتبط می‌باشد.

با توجه به نقش و جایگاه محوری آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در زمینه نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای و هدایت همکاری‌های جهانی در زمینه استفاده صلح آمیز از انرژی اتمی، طبیعتا رخدادهایی چون خراب‌کاری سرویس‌های جاسوسی در کشورهای عضو آژانس و ترور دانشمندان این کشورها که جمهوری اسلامی ایران از مصادیق آن می‌باشد نیز نمی‌تواند و نباید از دایره حساسیت‌های این نهاد بین‌المللی خارج باشد.

آژانس همواره بر ضرورت همکاری ایران ذیل توافق برجام و سایر مقررات آژانس تاکید و اصرار داشته و حتی زمانی که به دلایل فنی یا تحفظات قانونی، نظر آژانس در این مناسبات تامین نمی‌شود سریعا با جنجال‌های رسانه‌ای و صدور بیانیه اقدام به فضاسازی کرده و حتی مانند آخرین اقدام این نهاد بر علیه ایران، شورای حکام را برای صدور قطعنامه زیر فشار می‌گذارد.

جمهوری اسلامی ایران با وجود  پذیرش بیشترین میزان بازرسی در تاریخ فعالیت آژانس از تاسیسات خود و همچنین بالاترین سطح همکاری داوطلبانه فرا پادمانی و فراپروتکلی با این نهاد، هیچ‌گاه از حقوق قانونی ناشی از اجرای این تعهدات و همکاری با آژانس برخوردار نشده و همواره شاهد سنگ اندازی‌ها و محدودیت‌ها برای دستیابی به حقوق قانونی خود بوده است.

از سوی دیگر؛ علاوه بر تضییع آشکار حقوق قانونی ایران، دشمنان کشور پا را از اعمال محدودیت‌های شدید آژانس در فعالیت‌های هسته‌ای فراتر گذاشته و با ترور دانشمندان و خراب‌کاری در تاسیسات هسته‌ای (مانند استاکس نت و مورد اخیر نطنز) تلاش کرده‌اند روند توسعه فعالیت‌های هسته‌ای صلح‌آمیز ایران را متوقف کنند.

سوال مهمی که باید آژانس بین المللی انرژی اتمی در خصوص مناسبات خود با ایران به آن پاسخ بدهد این است که چرا تاکنون نتوانسته یا نخواسته به بدیهی‌ترین وظایف قانونی، حرفه‌ای و اخلاقی خود در جهت حفظ محرمانه‌گی اطلاعات هسته‌ای ایران و یا بهره‌گیری از نفوذ خود برای جلوگیری از انجام اقدامات مخرب و مجازات عاملان آن استفاده کند؟

بسیار روشن است که همکاری ایران و آژانس حقوق متقابلی را متوجه هر دو طرف می‌کند که باید به آن توجه و در مسیر تحقق آن گام برداشته شود. ایران همان‌گونه که ذکر آن رفت همواره در بالاترین سطح ممکن به تعهدات خود عمل کرده و حسن نیت خود را نشان داده است.

آژانس نیز باید ضمن محکوم کردن ترور دانشمندان هسته‌ای ایران و اجرای دقیق تعهدات خود در زمینه حفظ محرمانه‌گی اطلاعات هسته‌ای ایران، در خصوص دستگیری عوامل ترور شهید فخری‌زاده و خراب‌کاری در تاسیسات نطنز که اسامی و نشانی آنها به اینترپل اعلام شده حداکثر همکاری را انجام دهد.

علاوه بر آژانس، کشورهای عضو این نهاد بین‌المللی نیز در این زمینه مسئولیت مستقیم دارند چرا که در صورت سکوت، این‌گونه اقدامات (ترور و خراب‌کاری) می‌تواند به رویه‌ای رایج تبدیل شده و گریبان‌گیر خود آنها نیز بشود.

شکل‌گیری چنین شرایطی عملا فلسفه اصلی ایجاد آژانس که نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای کشورها و مراقبت از آثار سوء ایجاد آلودگی‌های اتمی است را زیر سوال خواهد برد.

عدم توجه و حساسیت جهانی به این مهم و باب شدن ضربه به تاسیسات هسته‌ای کشورها می‌تواند روند نگران‌کننده‌ای را در برابر صلح، امنیت و سلامت جهانی قرار بدهد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
دعوت از عراقچی برای حضور در پاکستان در اولین فرصت ممکن
آمادگی سپاه برای برخورد با هرگونه خطای محاسباتی دشمنان
فرستادگان شورای صلح از نتانیاهو خواستند جنگ غزه را متوقف کند
تمدید قرارداد تاریخی پوچتینو با تیم ملی فوتبال آمریکا
حمایت دولت از اقتصاد اربعین؛ تأکید بر توسعه مرزهای ایلام
هاآرتص: ترامپ از جنگ تمام‌عیار با ایران هراس دارد
نورنما | اربعین یعنی تمام جاده ها به یک نام ختم می شوند؛ حسین(ع)
قدردانی رئیس دفتر سیاسی حماس از مواضع ایران در قبال فلسطین
وزیر نیرو: رفع ناترازی برق بدون همراهی مردم ممکن نیست
بحران گاز اروپا وارد مرحله جدید شد؛ نقش تنگه هرمز در تشدید کمبود انرژی
آمریکا در پی کاهش وابستگی به چین برای تولید سلاح
جزئیات نتایج دکتری بدون آزمون دانشگاه تهران و شرایط ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان
نگرانی‌ها از ورود مجدد قاتلان خونسرد آمریکایی
آخرین اخبار تنگه هرمز؛ تکذیب مذاکرات با آمریکا و تایید رایزنی با عمان
آلبالو هم تنظیم بازاری شد!
نقشه راه تجارت 10 میلیارد دلاری ایران و پاکستان
سقوط محبوبیت ترامپ به پایین‌ترین سطح
استقبال جوانان از خدمت داوطلبانه نظامی در بلژیک
درگذشت یک هنرمند پیشکسوت دیگر
اذعان الجزیره به کنترل کامل تنگه هرمز از سوی ایران
20 ستاره فوتبال ایران که هنوز تیم ندارند؛ بمب‌های نقل‌وانتقالات در انتظار
نورویدئو | قمار بزرگ ؛ چرا ترامپ ماشه را نکشید ؟
آخرین وضعیت جاده‌های شمال+محدودیت‌های ترافیکی
رونمایی شبکه شاد از سامانه «خادم» برای خدمت‌رسانی دانش‌آموزان در اربعین
محسن چاوشی با «چهل روز» به استقبال اربعین رفت + لینک دانلود
نگرانی متحدان آمریکا از باخت راهبردی واشنگتن
رکوردشکنی آتش‌سوزی جنگل‌های اروپا در 2026؛ تشدید بحران اقلیمی
نیمکت تیم ملی در انتظار تصمیم بزرگ؛ یحیی گزینه اول جانشینی قلعه نویی
آخرین وضعیت تردد کشتی‌ها در تنگه هرمز و باب‌المندب
فرار نخبگان، اقتصاد و امنیت اسرائیل را تهدید می‌کند
ادارات و بانک‌های کدام استان‌ها چهارشنبه 14 مرداد تعطیل هستند؟ آخرین فهرست تعطیلی‌ها
دلیل آسیب‌پذیری جنگنده‌های پیشرفته آمریکا در جنگ فرسایشی
خبر فوری از تعطیلی ادارات و بانک های قم چهارشنبه 14 مرداد 1405
آغاز رسمی فاز دوم پزشکی خانواده
قطعی برق خوزستان فردا سه شنبه 13 مرداد 1405
تلاش رئیس فیفا برای ماندن در قدرت؛ دیدار با مقامات دولت ترامپ
اسرائیل خواب خلع سلاح مقاومت را هم نخواهد دید
بحران در فیفا؛ اینفانتینو برای حفظ ریاست به کاخ سفید رفت
جزییات تعطیلی ادارات و بانک های کرمانشاه در روز چهارشنبه 14 مرداد اعلام شد
گفت‌وگوی صریح پزشکیان با مردم به‌زودی پخش و منتشر می‌شود
سند جدید درباره طرح کوچ فلسطینیان غزه
افتتاح پالایشگاه جدید بنزین تا پایان سال
آخرین وضعیت سدهای کشور؛ 40 درصد سدها خالی‌اند
وزنه‌برداری جهان با اوزان تازه آغاز شد
قربانی اصلی جنگ‌افروزی ترامپ کشورهای خلیج فارس هستند
بورس تهران در مسیر صعود؛ ورود 5.8 هزار میلیارد تومان پول حقیقی به بازار
دستگیری زوج قاچاقچی مواد مخدر با 18 کیلو حشیش
دموکرات‌های چپ آمریکا اوکازیو-کورتز را برای انتخابات 2028 آماده می‌کنند
جنگ ایران چگونه اقتصاد اروپا را تحت تأثیر قرار داد؟
زمان پرداخت مطالبات فروشگاه‌های کالابرگ اعلام شد