×
سیاسی
شناسه خبر : 58184
تاریخ انتشار : شنبه 1399/10/20 ساعت 20:03
آشتی سعودی با قطر؛ ناشی از اقتدار یا متاثر از اضطرار!؟

نورنیوز بررسی کرد؛

آشتی سعودی با قطر؛ ناشی از اقتدار یا متاثر از اضطرار!؟

آشتی اخیر در حالی رقم خورده که نه تنها با وجود تلاش‌های بسیار تیم ترامپ به ویژه از کانال جرد کوشنر دامادش، هیچ یک از 16 شرط مذکور انجام نشد، بلکه آل‌سعود متوجه شد کاریزمایی برای اعمال منویات خود در منطقه ندارد و در نهایت ذلت مجبور شد برای انسجام کشور‌های عربی مجددا رابطه خود را با قطری‌ها آغاز کند.

نورنیوز ـ گروه بین الملل: در هفته‌ای که گذشت یکی از سرخط‌های اصلی اخبار منطقه به از سرگیری روابط رژیم سعودی با دولت قطر اختصاص داشت که در حاشیه نشست شورای همکاری خلیج فارس در شهر «العلاء» عربستان رخ داد.

این اتفاق در حالی از سوی رسانه‌های وابسته به سعودی به عنوان یک پیروزی بزرگ برای ریاض قلمداد شد که در حقیقت معنایی جز شکست آل‌سعود در ایجاد استیلای منطقه‌ای و ایفای نقش برادر بزرگ‌تر نداشت، شکستی که ناشی از کمک ایران به کشورهایی چون قطر و یمن برای حفظ استقلالشان بود.

این البته تنها شکست رژیم سعودی طی سال‌های گذشته در منطقه نبود، چنانچه ریاض در ایجاد آشوب در عراق و سوریه و استفاده ابزاری از تروریسم تکفیری نیز با توجه به نقش تاثیرگذار ایران ناکام ماند.

در واقع طی این سال‌ها هر چه نفوذ جمهوری اسلامی و اقتدار محور مقاومت بیشتر شد، قدرت کشور‌های حوزه خلیج فارس کاهش پیدا کرد و آتش ایران‌هراسی و شیعه‌هراسی از سوی دربار آل‌سعود شعله‌ورتر شد.

این روند باعث شد تا شورای همکاری خلیج فارس رفته رفته قدرت قبلی خود را از دست بدهد و برخی کشور‌ها مانند قطر که از لحاظ مالی متمکن بوده و نیازی به حمایت‌های ریاض نداشتند از این شورا خارج شوند. این مسئله رژیم سعودی را به حدی عصبانی کرد که اگر شدت شکست‌های ائتلاف سعودی در یمن نبود، حتی احتمال حمله نظامی به قطر نیز وجود داشت.

در همین مرحله بود که رژیم سعودی با 16 شرط اعلام کرد رابطه با قطر را از سر خواهیم گرفت، اما قطر با توجه به حمایت ایران و ترکیه نیازی به برقراری رابطه فوری ندید و توانست طی دو سال و نیم اخیر به حیات خود ادامه دهد. 

نکته آنکه؛ آشتی اخیر در حالی رقم خورده که نه تنها با وجود تلاش‌های بسیار تیم ترامپ به ویژه از کانال جرد کوشنر دامادش، هیچ یک از 16 شرط مذکور انجام نشد، بلکه آل‌سعود متوجه شد کاریزمایی برای اعمال منویات خود در منطقه ندارد و در نهایت ذلت مجبور شد برای انسجام کشور‌های عربی مجددا رابطه خود را با قطری‌ها آغاز کند. 

از سویی؛ واضح است که هدف آل‌سعود از برقراری مجدد این ارتباط، ایجاد یک جبهه در برابر ایران برای حفظ جایگاه خود در منطقه نزد اربابان آمریکایی ـ صهیونیستی خود است، موضوعی که بعید است با توجه به عمق اختلافات میان اعضای شورای همکاری خلیج فارس به سرانجامی برسد.

لازم به ذکر است؛ زمانی که این کشورها با یکدیگر منسجم بودند و همه از صدام علیه ایران حمایت می‌کردند، نتوانستند در برابر قدرت و اقتدار جمهوری اسلامی نقش آفرینی کنند، پس قطعا امروز با توجه به اقتدار دفاعی، نفوذ معنوی و پیشرفت‌های علمی و... ایران به طریق اولی این مسئله منتفی است.

بر این اساس به نظر می‌رسد؛ کشورهای منطقه باید نگاه خود را تغییر داده و از نتیجه دادن مقاومت در برابر زیاده‌طلبی قدرت‌های جهانی درس بگیرند و بر اساس اصل حسن هم‌جواری بر سیاست‌های مستقل خود تاکید کنند.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
شب کابوس‌وار جود بلینگام؛ از پس گردنی به مدافع آرژانتین تا حذف انگلیس
قراردادی 82 میلیون دلاری ارسال لوله‌های توپ انگلیسی به اوکراین
چرا دیوان کیفری لاهه به دشمن شماره یک واشنگتن تبدیل شد؟
زمان اعلام نتایج کنکور ارشد مشخص شد
چرا پشت چراغ قرمز بی‌قراریم؟ کشف ریشه‌های یک رفتار همگانی
رویای واشنگتن؛ تغییر موازنه پس از جنگ
چراغ سبزِ نهادهای امنیتی برای برگزاری «کنکور سراسری» + زمان برگزاری کنکور
آغاز ماراتن آزمون کارشناسی ارشد 1405 از صبح امروز + راهنمای کامل
تجاوز آمریکا و پاسخ بی‌سابقه ایران؛ نبرد چندساعته تا طلوع آفتاب
کالابرگ الکترونیکی امروز برای این گروه شارژ شد + جزئیات خرید
دیدارهای رده‌بندی و فینال جام جهانی 2026+ روز و زمان مسابقات
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 25 تیر+ وضعیت استان ها
جنگ سرد در زمین فوتبال؛ بنر جنجالی آرژانتینی‌ها علیه اشغالگری انگلیس
ورود اوپن‌ای‌آی به بازار گجت‌ها؛ رونمایی از بلندگوی هوشمند قابل حمل
حکم بازداشت بین‌المللی نتانیاهو در استانبول صادر شد
هند صادرکننده رسمی «مغزها»؛ وقتی فرار از وطن، استراتژی ملی می‌شود!
برنامه مسابقات ورزشی امروز 25 تیر 1405+ جدول پخش
شکست پروژه آسمان امن؛ چرا پروازها در جنوب عربستان فلج شد؟
شکاف در کاخ سفید؛ ترامپ در محاصره بن‌بست ایران و تهدید کوبا
آلزایمر در مسیر انفجار آماری؛ مبتلایان تا 2050 به 152 میلیون نفر می‌رسند
تضعیف سد دفاعی روده با کاهش یک پروتئین
روسیه: نیروهای غربی در صورت ورود به خاک اوکراین اهداف مشروع نظامی محسوب می‌شوند
صندلی داغ؛ قیمت نجومی بلیت فینال جام جهانی
رابط مغز و رایانه یادگیری حرکتی را تقویت می‌کند
نیویورک تایمز: محاصره دریایی دوباره ایران به قیمت نفت آسیب بیشتری وارد می‌کند
چاقی عامل اصلی سندرم قلبی، کلیوی و متابولیک
موافقت آمریکا با فروش 2 میلیارد دلار تسلیحات موشکی به عربستان
پیش‌دیابت؛ زنگ خطر خاموشی که می‌تواند به دیابت نوع 2 ختم شود
انگلیس به‌دنبال محدودیت شبانه شبکه‌های اجتماعی برای نوجوانان
کامبک رؤیایی آرژانتین برابر انگلیس؛ مسی و یارانش فینالیست جام جهانی 2026 شدند
هوش مصنوعی زیر ذره‌بین؛ متا با شکایت جدید کارکنان روبه‌رو شد
شهادت 35 نفر در پی حملات تیرماه به کشورمان/ بیشترین آسیب‌ها برای 3 استان
ادعای ترامپ درباره سوریه؛ الشرع با حزب‌الله دقیق‌تر از اسرائیل برخورد می‌کند
دستور فوری وزیر ورزش برای رسیدگی به وضعیت قهرمان جوان ژیمناستیک
پارکینگ بزرگ اربعین شلمچه آماده میزبانی از زائران شد
تأکید معاون اول رئیس‌جمهور بر تقویت همکاری‌های راهبردی با چین
ادامه تعطیلی سه فرودگاه عربستان پس از هشدارهای ارتش یمن
مدیرعامل چادرملو: AFC درخواست فدراسیون را رد کرده؛ تاج باید پاسخگو باشد
ادعای ونس: نیروی زمینی برای تغییر حکومت ایران اعزام نخواهیم کرد
نورویدئو | مرگ در گرمای اروپا ؛ حقیقتی فراتر از تغییرات اقلیمی
ترامپ ادعا کرد: دوست ندارم درباره ایران ضرب الاجل تعیین کنم
تصمیم نهایی AFC؛ سهمیه آسیایی به گل‌گهر رسید
طوفان در قلب پایگاه‌های آمریکا؛ پاسخ موشکی ایران به آمریکا در منطقه؛ از اردن تا کویت
احضار مجدد سفیر انگلیس در تهران به وزارت امور خارجه
روسیه خواستار بازگشت فوری ایران و آمریکا به میز مذاکره شد
تشییع باشکوه شهدای گتوند؛ سه رزمنده شهید در گلزار شهدا آرام گرفتند
یک نظامی اسرائیلی با ادعای همکاری با ایران به حبس محکوم شد
برگ برنده جدید چین در تجارت دریایی رونمایی می شود
هشدار آمریکا به شهروندان خود برای سفر به 23 کشور
پروازهای دبی–شیراز پس از 5 ماه از سر گرفته شد