نورنیوز ـ گروه بین الملل: «سعد حریری» سرانجام پس از چند هفته رایزنی با طرفهای مختلف سیاسی داخلی و البته طرفهای منطقهای و بینالمللی دیروز جمعه با فهرستی ۱۸ نفره از وزرای پیشنهادی به کاخ بعبدا رفت تا کابینه خود را به «میشل عون» رئیس جمهور لبنان تقدیم کند.
این فهرست البته به دلیل لحاظ نشدن ترکیب طایفهای و سیاسی از سوی رئیس جمهور تایید نشد تا خلاء سیاسی چند ماهه این کشور دست کم تا مشخص شدن معادلات منطقهای تحت تاثیر تغییرات در هئیت حاکمه آمریکا استمرار داشته باشد.
کمی دقت نظر نشان میدهد که حریری در شرایط کنونی با ارائه این فهرست ناقص، از پیش نتیجه را میدانست اما با این اقدام خود عملا پیامدهای استمرار خلاء سیاسی را متوجه رئیس جمهور و جریانهای سیاسی حامی او یعنی حزبالله و همپیمانانش کرد.
محافل سیاسی لبنان بر این باورند که سعد حریری با این اقدام خود هم دریچه تعامل با دولت دموکرات آمریکا را باز گذاشت، هم دِین خود را به فرانسه و شخص «امانوئل مکرون» ادا کرد و هم سیاست جدید و پساترامپی سعودیها در قبال منطقه را کلید زد.
مکرون نخستین رئیس جمهوری بود که پس از انفجار بندر بیروت به لبنان آمد و با ارائه طرحی برای اصلاح ساختار سیاسی لبنان، ضربالاجلی یک هفتهای برای اجرای آن برای گروههای سیاسی تعیین کرد تا از این رهگذر خود را منجی لبنان به تصویر بکشد، اما با گذشت هفتهها هیچ اتفاقی رخ نداد.
به بیان دقیقتر؛ سعد حریری با ارائه این فهرست ناقص و بدون لحاظ کردن ترکیب طایفهای و حزبی، عملا مطابق با سناریوی فرانسه هم خواست آمریکا در حذف حزبالله از دولت لبنان را اجابت کرد و هم با استمرار خلاء سیاسی بستر ادامه دخالتهای خارجی را فراهم نمود.
همزمانی ارائه این فهرست ناقص به رئیس جمهور از سوی حریری با اعلام رای دادگاه بینالمللی «رفیق حریری» و محکومیت «سلیم عیاش» از اعضای حزبالله به مشارکت در این ترور و اعلام جرم دادستان لبنان علیه «حسان دیاب» در خصوص انفجار بندر بیروت، حاکی از برنامهریزی دقیقی برای انفجار اوضاع سیاسی لبنان است.
نکته آنکه؛ استمرار خلاء سیاسی لبنان در حالی است که با روی کار آمدن دموکراتها در کاخ سفید و تغییر اجباری برخی سیاستهای منطقهای آنها، رژیم سعودی که پشتوانه مهمی چون ترامپ و کوشنر را از دست رفته میبیند، چارهای جز تغییر سیاستهای منطقهای خود ندارد، لذا شعلهور کردن آتش فتنههای داخلی را در دستور کار خود قرار داده است.
اتخاذ همین سیاست از سوی ریاض، حریری را وادار کرد تا با یک خوش خدمتی دیگر به سعودیها ضمن نادیده گرفتن گرایشهای سیاسی فهرستی معیوب را به میشل عون تقدیم و جرقه را به انبار باروت اوضاع سیاسی شکننده لبنان نزدیکتر کند.
از سوی دیگر اما؛ حریری برای جبران شکست جریان غربی ـ عربی در انتخابات پارلمانی ۲۰۱۸، تنها دو سال فرصت دارد تا با عملکردی مناسب آرای مردم را در انتخابات بعدی یعنی ۲۰۲۲ جلب کند لذا او که از ناتوانی خود بیش از هر کسی آگاه است، بهترین عملکرد در شرایطی که هیچ یک از وعدههای مالی اعراب و فرانسه برای بازسازی اقتصاد لبنان محقق نشده را استمرار خلاء سیاسی و بیدولتی میداند.
لبنان در شرایط کنونی با دشوارترین بحران اقتصادی دست و پنجه نرم میکند. بدهی خارجی ۱۰۰ میلیارد دلاری، خروج میلیاردها دلار ذخایر ارزی از کشور، هزینه سنگین بازسازی بندر راهبردی بیروت به عنوان قلب تپنده اقتصاد این کشور در کنار تحریم گسترده بانکی از چالشهای پیش روی سعد حریری برای سامان دادن به اوضاع اقتصادی لبنان است.
در چنین شرایطی به نظر میرسد سعد حریری در ادامه راه از تشکیل کابینه انصراف دهد و با توجه به احتمال شعلهور شدن دوباره اختلافات سیاسی در کف خیابان، این روند خلاء سیاسی، پارلمان را در ادامه راه با چالشهای جدی مواجه خواهد کند.
انگیزه اصلی جریان غربی ـ عربی از تلاش برای سرنگونی پارلمان که ماههاست در این کشور دنبال میشود، تعمیق خلاء سیاسی و برگزاری انتخابات زود هنگام پارلمانی است تا مانع از انتخاب رئیس جمهور بعدی توسط پارلمان کنونی شود.
نورنیوز