×
سیاسی
شناسه خبر : 57260
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1399/09/18 ساعت 19:52
طرح مجلس می تواند فرصتی برای دیپلماسی کشور باشد

سید محمد صادق خرازی

طرح مجلس می تواند فرصتی برای دیپلماسی کشور باشد

ما باید همواره از امکاناتمان بهترین استفاده را ببریم. شاید با طرح جدید مجلس کار دیپلمات های ما سخت شده باشد، اما می توان از دریچه دیگری نیز به موضوع نگاه کرد. این طرح می تواند اهرم فشاری در اختیار دستگاه سیاست خارجی کشورمان قرار دهد تا طرف غربی را وادار کند به برجامی که خود نقض کرده پایبند بماند و به طور جدی خواسته اصلی ایران که همان رفع واقعی تحریم هاست را محقق کند. هنر دیپلماسی استفاده بهینه از فرصت ها و تبدیل موقعیت ها و احیانا تهدیدها به فرصت است.

نورنیوز ـ گروه سیاسی: طی یک هفته اخیر دو اتفاق مهم روی داد. اول، ترور دانشمند هسته ای کشورمان، مرحوم شهید محسن فخری زاده در روز جمعه هفتم آذر که تمامی نشانه ها از آن حکایت دارد که این عملیات پیچیده کار موساد و عوامل وابسته به آن از جمله منافقین بوده است. دوم، تصویب طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها توسط مجلس شورای اسلامی که روز یکشنبه 9 آذر تصویب شد و شورای نگهبان نیز آن را در روز چهارشنبه 12 آذر تایید کرد.

طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها از چند ماه پیش در دستور کار مجلس قرار گرفته بود و برخی جزئیات آن را بعضی نمایندگان مجلس به اطلاع رسانه ها رسانده بودند اما با ترور شهید فخری زاده شتاب تصویب آن در مجلس و سپس شورای نگهبان سرعت گرفت.

این دو اتفاق که متوالی هم روی داد، انتقادها و فشارها به دستگاه دیپلماسی و سیاست خارجی دولت حسن روحانی را تشدید کرد. دولت به صراحت گفته که با این طرح مخالف است و آن را به ضرر دیپلماسی کشور می داند. در حالی که محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی روز پنج شنبه در گفت وگوی تلویزیونی خود تاکید کرد که این طرح از چند ماه پیش در دستور کار مجلس بوده و هدف از تصویب آن کمک به دیپلماسی کشور برای خروج کشور از زیر بار سنگین تحریم های تحمیلی است. وی تاکید کرد، تصویب این طرح به هیچ وجه به معنای خروج ایران از برجام نیست.

در اینجا بد نیست به نکاتی اشاره شود. اول این که با توجه به ترور ناجوانمردانه دانشمند هسته ای کشورمان که مقامات اسرائیلی نه تنها به صراحت آن را رد نکردند بلکه تلویحا نیز بر آن صحه گذاشته اند، حاکمیت را بر آن داشت تا واکنش جدی نشان دهد تا به دشمنان ایران نشان دهد که گمان نکنند هر کاری کنند ایران ساکت می ماند، ایران برگه های زیادی در اختیار دارد که در موقع لزوم می تواند از آنها استفاده کند. اتفاقا این برگه ها علیه اسرائیل بیش از همه است. 

دیگر اینکه، این صحیح است که با تصویب این طرح کار دولت برای چانه زنی با طرف های مذاکره کننده غربی سخت تر شده اما اولا، کار ایران با خروج یکجانبه امریکا از برجام سخت شده بود و این سختی به قوت خود باقی است. ثانیا، هیچ تضمینی نیست اگر حتی این طرح هم تصویب نمی شد از فشار غرب به ایران کاسته می شد، حتی حالا که ترامپ رفته و بایدن آمده و زمزمه های نرمش او برای بازگشت به برجام شنیده می شود. اتفاقا ترور شهید فخری زاده دقیقا در زمانی انجام شد که امریکا در دوره گذار انتقال دولت است و روشن است که این اقدام بیش از همه برای فشار به ایران صورت گرفته است. ثالثا، تجربه نشان داده هر گاه در برابر طرف مقابل با قاطعیت وارد میدان شوید عقب می نشیند و اگر ببیند طرحی جدی در اختیار دارید که می تواند محاسباتش را به هم بریزد حاضر می شود امتیاز دهد و شما را راضی کند که معادلات بازی را حفظ کنید. فراموش نکنیم که برجام زمانی حاصل شد  و غرب حق غنی سازی ایران را پذیرفت که ایران غنی سازی 20 درصدی را آغاز کرده بود در حالی که قبل از آن به هیچ وجه حاضر نبود حق غنی سازی ایران را به رسمیت بشناسد.

ما باید همواره از امکاناتمان بهترین استفاده را ببریم. شاید با طرح جدید مجلس کار دیپلمات های ما سخت شده باشد، اما می توان از دریچه دیگری نیز به موضوع نگاه کرد. این طرح می تواند اهرم فشاری در اختیار دستگاه سیاست خارجی کشورمان قرار دهد تا طرف غربی را وادار کند به برجامی که خود نقض کرده پایبند بماند و به طور جدی خواسته اصلی ایران که همان رفع واقعی تحریم هاست را محقق کند. هنر دیپلماسی استفاده بهینه از فرصت ها و تبدیل موقعیت ها و احیانا تهدیدها به فرصت است. اگر از این دریچه به موضوع نگاه شود می توان گفت که طرح مجلس می تواند به سود مذاکره کنندگان ما باشد تا در آینده طرف های غربی را وادار کنند تا به طور جدی مذاکره کنند و مذاکرات را بدون فوت وقت به نتیجه برسانند. همان طور که محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان گفته است که اگر غربی ها به تعهدات خود در برجام عمل نکنند، دولت ایران مجبور است آنچه مجلس تصویب کرده را اجرا کند.


دیپلماسی ایرانی
نظرات

آخرین اخبار
تهدید جدید آمریکا علیه شرکت‌های همکار با خطوط هوایی ایران
مهمترین علل چرب شدن کبد چیست؟
اقدامات آمریکا در توقیف کشتی‌ها نقض حقوق بین‌الملل و مصداق اعمال تجاوزکارانه است
یونایتدی ها برنتفورد را بردند و به سهمیه نزدیک شدند
هشدار گوترش درباره افزایش کلاهک‌های هسته‌ای در جهان
تلگراف: نگاه جهان به قیمتِ اشتباهِ نفت است
ایروانی: مسوولیت اختلال در حمل و نقل دریایی خلیج فارس به عهده امریکاست
تاکید سفیر پاکستان: تنگه هرمز شریان تجارت جهانی است
تاکید قائم‌پناه بر بازسازی سریع «توفیق دارو» و تقویت توان دارویی کشور
ضارب ضیافت ترامپ به «تلاش برای ترور رئیس‌جمهور آمریکا» متهم شد
مصدومیت شدید پسر زیدان/ آیا او ضربه مغزی شده است؟
روزبه چشمی: قهرمانان واقعی ایران، مردم هستند
رامین رضاییان: هویت این سرزمین از مردم ایران معنا می‌گیرد
چارلز سوم و همسرش وارد آمریکا شدند
چین: عملیات نظامی آمریکا و اسرائیل علت اصلی بحران تنگه هرمز
اعلام مهلت ثبت‌نام آزمون ورودی مدارس سمپاد و نمونه‌دولتی
برنامه ویژه استقلالی‌ها در پل طبیعت همزمان با روز ملی خلیج فارس+ جزئیات
بقایی: غارت کشتی‌های حامل نفت ایران دزدی دریایی است
پیروزی 3–2 السد مقابل الشمال؛ سومین قهرمانی متوالی قطری‌ها
تردید ونس نسبت به روایت پنتاگون از وضعیت تسلیحات آمریکا
گروسی:دوران اجماع جهانی در شورای امنیت پایان یافته است
خیز قیمت‌ها در دخانیات و ارتباطات/مسکن و قبوض چقدر رشد کردند
تاکید نتانیاهو بر ادامه تجاوزات رژیم صهیونیستی به لبنان
ناتو به دنبال جلوگیری از رویارویی پرتنش با آمریکا
برگزاری مرحله دوم تمرینات تیم ملی فوتبال با هدایت قلعه‌نویی
سخنگوی کاخ سفید: هیچ رئیس‌جمهوری مانند ترامپ با چنین سوءقصدهایی مواجه نشده است
توقف تردد قطار مترو در ایستگاه‌های قیام و 17 شهریور/خدمات جایگزین ارائه شد
بقائی خطاب به اروپا: ژست‌های نمایشی برایتان ذره‌ای اعتبار خلق نخواهد کرد
توافق«چارچوب هماهنگی» بر سر نامزدی الزیدی برای نخست‌وزیری عراق/او کیست؟
چالش جهانی در کشت گندم با جهش قیمت کود
ورود عربستان برای کمک به پاکستان
نفتکش‌های دزدیده شده ایرانی به مقصدی نامعلوم حرکت کردند
درخواست آمریکا از جامعه جهانی برای بازگشایی تنگه هرمز
اعترافات صدراعظم به یک خطای فاحش محاسباتی
روبیو: مشروط کردن بازگشایی تنگه هرمز برای آمریکا غیرقابل قبول است
فهم راهبردی لاریجانی از محور مقاومت در حافظه‌ تاریخی مردم جاوانه خواهد ماند
اژه‌ای: غرب از درک قدرت ایمان مردم ایران عاجزند
دهلی‌نو: موضوع بندر چابهار با ایران و آمریکا در حال بررسی است
عکس های منتخب ایران، دوشنبه 7 اردیبهشت 1405
بغداد: هرگونه حمله از خاک عراق علیه همسایگان «اقدام تروریستی» تلقی می‌شود
ماکرون: هدف ما دریانوردی بدون عوارض در تنگه هرمز است!
تاکید گوترش بر بازگشایی تنگه هرمز؛ بیش از 20 هزار دریانورد سرگردانند
فاش شدن هویت تفنگداران آمریکایی در خلیج فارس توسط حنظله
ماجرای اینترنت گیگی 390 هزار تومانی واقعیت یا شایعه!
میزبان هفتمین دوره بازی‌های آسیایی ساحلی 2028 شناخته شد
ورود وزارت ارتباطات برای رسیدگی به تخلف عرضه خارج از ضابطه «اینترنت پرو»
همتی: بانک مرکزی از بازسازی و نوسازی صنایع آسیب‌دیده حمایت می کند
حملات جدید جنگنده های اسرائیلی به جنوب لبنان
منفورترین عضو کابینه ترامپ کیست؟
شلیک هزاران پهپاد و موشک از سوی حزب‌الله به سمت اسرائیل در دوماه