×
سیاسی
شناسه خبر : 57260
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1399/09/18 ساعت 19:52
طرح مجلس می تواند فرصتی برای دیپلماسی کشور باشد

سید محمد صادق خرازی

طرح مجلس می تواند فرصتی برای دیپلماسی کشور باشد

ما باید همواره از امکاناتمان بهترین استفاده را ببریم. شاید با طرح جدید مجلس کار دیپلمات های ما سخت شده باشد، اما می توان از دریچه دیگری نیز به موضوع نگاه کرد. این طرح می تواند اهرم فشاری در اختیار دستگاه سیاست خارجی کشورمان قرار دهد تا طرف غربی را وادار کند به برجامی که خود نقض کرده پایبند بماند و به طور جدی خواسته اصلی ایران که همان رفع واقعی تحریم هاست را محقق کند. هنر دیپلماسی استفاده بهینه از فرصت ها و تبدیل موقعیت ها و احیانا تهدیدها به فرصت است.

نورنیوز ـ گروه سیاسی: طی یک هفته اخیر دو اتفاق مهم روی داد. اول، ترور دانشمند هسته ای کشورمان، مرحوم شهید محسن فخری زاده در روز جمعه هفتم آذر که تمامی نشانه ها از آن حکایت دارد که این عملیات پیچیده کار موساد و عوامل وابسته به آن از جمله منافقین بوده است. دوم، تصویب طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها توسط مجلس شورای اسلامی که روز یکشنبه 9 آذر تصویب شد و شورای نگهبان نیز آن را در روز چهارشنبه 12 آذر تایید کرد.

طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها از چند ماه پیش در دستور کار مجلس قرار گرفته بود و برخی جزئیات آن را بعضی نمایندگان مجلس به اطلاع رسانه ها رسانده بودند اما با ترور شهید فخری زاده شتاب تصویب آن در مجلس و سپس شورای نگهبان سرعت گرفت.

این دو اتفاق که متوالی هم روی داد، انتقادها و فشارها به دستگاه دیپلماسی و سیاست خارجی دولت حسن روحانی را تشدید کرد. دولت به صراحت گفته که با این طرح مخالف است و آن را به ضرر دیپلماسی کشور می داند. در حالی که محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی روز پنج شنبه در گفت وگوی تلویزیونی خود تاکید کرد که این طرح از چند ماه پیش در دستور کار مجلس بوده و هدف از تصویب آن کمک به دیپلماسی کشور برای خروج کشور از زیر بار سنگین تحریم های تحمیلی است. وی تاکید کرد، تصویب این طرح به هیچ وجه به معنای خروج ایران از برجام نیست.

در اینجا بد نیست به نکاتی اشاره شود. اول این که با توجه به ترور ناجوانمردانه دانشمند هسته ای کشورمان که مقامات اسرائیلی نه تنها به صراحت آن را رد نکردند بلکه تلویحا نیز بر آن صحه گذاشته اند، حاکمیت را بر آن داشت تا واکنش جدی نشان دهد تا به دشمنان ایران نشان دهد که گمان نکنند هر کاری کنند ایران ساکت می ماند، ایران برگه های زیادی در اختیار دارد که در موقع لزوم می تواند از آنها استفاده کند. اتفاقا این برگه ها علیه اسرائیل بیش از همه است. 

دیگر اینکه، این صحیح است که با تصویب این طرح کار دولت برای چانه زنی با طرف های مذاکره کننده غربی سخت تر شده اما اولا، کار ایران با خروج یکجانبه امریکا از برجام سخت شده بود و این سختی به قوت خود باقی است. ثانیا، هیچ تضمینی نیست اگر حتی این طرح هم تصویب نمی شد از فشار غرب به ایران کاسته می شد، حتی حالا که ترامپ رفته و بایدن آمده و زمزمه های نرمش او برای بازگشت به برجام شنیده می شود. اتفاقا ترور شهید فخری زاده دقیقا در زمانی انجام شد که امریکا در دوره گذار انتقال دولت است و روشن است که این اقدام بیش از همه برای فشار به ایران صورت گرفته است. ثالثا، تجربه نشان داده هر گاه در برابر طرف مقابل با قاطعیت وارد میدان شوید عقب می نشیند و اگر ببیند طرحی جدی در اختیار دارید که می تواند محاسباتش را به هم بریزد حاضر می شود امتیاز دهد و شما را راضی کند که معادلات بازی را حفظ کنید. فراموش نکنیم که برجام زمانی حاصل شد  و غرب حق غنی سازی ایران را پذیرفت که ایران غنی سازی 20 درصدی را آغاز کرده بود در حالی که قبل از آن به هیچ وجه حاضر نبود حق غنی سازی ایران را به رسمیت بشناسد.

ما باید همواره از امکاناتمان بهترین استفاده را ببریم. شاید با طرح جدید مجلس کار دیپلمات های ما سخت شده باشد، اما می توان از دریچه دیگری نیز به موضوع نگاه کرد. این طرح می تواند اهرم فشاری در اختیار دستگاه سیاست خارجی کشورمان قرار دهد تا طرف غربی را وادار کند به برجامی که خود نقض کرده پایبند بماند و به طور جدی خواسته اصلی ایران که همان رفع واقعی تحریم هاست را محقق کند. هنر دیپلماسی استفاده بهینه از فرصت ها و تبدیل موقعیت ها و احیانا تهدیدها به فرصت است. اگر از این دریچه به موضوع نگاه شود می توان گفت که طرح مجلس می تواند به سود مذاکره کنندگان ما باشد تا در آینده طرف های غربی را وادار کنند تا به طور جدی مذاکره کنند و مذاکرات را بدون فوت وقت به نتیجه برسانند. همان طور که محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان گفته است که اگر غربی ها به تعهدات خود در برجام عمل نکنند، دولت ایران مجبور است آنچه مجلس تصویب کرده را اجرا کند.


دیپلماسی ایرانی
نظرات

آخرین اخبار
حزب‌الله: هیچ گروهی در دولت نمی‌تواند تصمیم‌گیری ملی را به انحصار خود درآورد
گزارش اتلتیک از احتمال ممنوعیت پرچم پیش از انقلاب ایران در جام جهانی
نصیرزاده: محرومیت بیرانوند ربطی به جام جهانی ندارد
هادی چوپان با مربی مطرح جهانی در مسیر مسترالمپیا 2026
وضعیت قرمز هوای تهران
عارف در سازمان اداری و استخدامی: تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی در دستور کار دولت قرار دارد
ترامپ میان سه گزینه دشوار در قبال ایران گرفتار است
پزشکیان در دیدار با زاکانی بر ضرورت بازسازی مناطق آسیب‌دیده تاکید کرد
کیفیت هوای تهران در وضعیت قرمز؛ پایتخت در محاصره گرد و خاک
چین ادعای فایننشال تایمز درباره پوتین را رد کرد
باران و کولاک در راه تهران ؛ از سفرهای غیرضروری بپرهیزید
تعویق حمله آمریکا به ایران؛ فریب یا واقعیت؟
ردپای 100 میلیارد دلاری اسرائیل در لیگ برتر انگلیس!
اشتباه محاسباتی در هاوانا؟ هشدار تحلیلگران درباره ماجراجویی نظامی آمریکا
سقوط قیمت تخم‌مرغ؛ جهش قیمت مرغ
سقف خسارت بیمه مسکن 30 درصد افزایش یافت
کاهش مصرف برق 17 درصدی با همکاری مردم
سرنوشت نامعلوم دوومیدانی‌کاران بازداشتی ایران در کره جنوبی
وزارت اطلاعات: 19 تروریست تکفیری دستگیر شدند+فیلم
قیمت سکه پارسیان امروز سه شنبه 29 اردیبهشت 1405 +جدول
ایران تا 1430 سالخورده‌ترین کشور جهان می‌شود
ذخایر استراتژیک نفت خام آمریکا در سراشیبی تاریخی
اکرمی‌نیا: مردم با حضورشان، دشمن را ناکام کردند
ترامپ و سه مانع اصلی رشد اقتصادی آمریکا
شاخص بورس سبزپوش شد
سقوط آزاد نرخ باروری در ایران/کاهش جمعیت فقط درد اقتصاد نیست
حاجی‌بابایی: بخشی از گرانی‌ها هیچ ربطی به جنگ ندارد
ثبات قیمت در بازار برنج/از ایرانیِ 470 هزار تومانی تا هندیِ 195 هزار تومانی
امتحانات مدارس البرز مجازی شد
رحمانی فضلی: چین وارد تقابل مستقیم با ایران نمی‌شود
شهادت رزمنده بروجنی حین خنثی‌سازی بمب عمل نکرده در تهران
وام 500 میلیونی خرید کالا ربطی به وام ازدواج ندارد
رئیس‌جمهور: شهدای پتروشیمی در راه خدمت و پیشرفت ماندگار شدند
شمارش معکوس برای محدودیت برقی پرمصرف‌ها
چطور با یک کد پیامکی بدهکارِ میلیاردها تومان وام دیگران می‌شویم؟
بیماری خاموشی که چشم‌ها آن را فاش می‌کنند
جهان به نقطه بحرانی انرژی رسید
دستان «مادر» دوباره جان گرفت
چرا معرفی نمایندگان فوتبال ایران به آسیا به کلاف سردرگم تبدیل شد؟
10 کشته و مفقود در پی باران‌های سیل‌آسا در 8 استان چین
پایان رایگان بودن عمومی مترو و اتوبوس در تهران/چه کسانی بلیت مجانی می‌گیرند؟
فرصت دوباره برای ثبت‌نام ایران‌خودرو + نوع خودروها و لینک ثبت نام
نحوه برگزاری امتحانات پایان سال ابتدایی‌ها اعلام شد
پیش‌بینی وزیر دفاع پاکستان: جنگ دوباره آغاز نخواهد شد
سقوط قیمت نفت پس از سیگنال‌های دیپلماتیک کاخ سفید
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 29 اردیبهشت 1405 +جدول قیمت ها
آمریکا هنوز آماده جام جهانی 2026 نیست!
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 29 اردیبهشت ؛ بازگشت به کانال 170 هزار تومانی+ جدول
افشاگری رسانه عبری از دیگر سفرهای محرمانه نتانیاهو
فردا بلیت سینما برای چه کسانی رایگان است؟