×
سیاسی
شناسه خبر : 57190
تاریخ انتشار : یکشنبه 1399/09/16 ساعت 18:34
نقش «مرکز اعتدال سعودی» در بحران‌های منطقه‌ای و بین‌المللی

اختصاصی نورنیوز؛

نقش «مرکز اعتدال سعودی» در بحران‌های منطقه‌ای و بین‌المللی

از جمله مهم‌ترین عملیات‌های مرکز اعتدال از ابتدای تاسیس تاکنون راهبری مجازی اغتشاشات خیابانی و تخریب اعتماد عمومی به نظام‌های حاکم در لبنان، عراق و ایران در سال‌های 97 و 98 بوده که در بستر شبکه‌های اجتماعی به عنوان بازوی کمکی رسانه‌های اصلی جریان ضد مقاومت به ایفای نقش پرداخته است.

نورنیوز ـ گروه بین الملل: عربستان سعودی در سال 2017 (1396 شمسی) در جریان سفر «دونالد ترامپ» به این کشور مرکز سایبری موسوم به «مرکز اعتدال» را با حضور ملک سلمان، ترامپ و ژنرال عبدالفتاح السیسی و با هدف ادعایی «مبارزه با افراط‌گرایی» تاسیس کرد.

مرکز اعتدال که مقر مرکزی آن در شهر ریاض است، بنا به ادعای مسئولان سعودی به صورت تخصصی در سه حوزه مربوط به فناوری اطلاعات، تحلیل و داده کاوی فعالیت می‌کند، اما بررسی عملکرد این مرکز تاکنون نشان می‌دهد که عمده فعالیت آن در چارچوب تولید هشتگ‌های خاص و هدف‌مند به منظور داغ کردن در توئیتر بوده است.

این مجموعه یکی از مراکز طراحی و اجرای عملیات روانی به شمار می‌رود که گرچه با هدف ادعایی مقابله با افراط‌گرایی تاسیس شد اما در عمل عهده‌دار عملیات روانی علیه محور مقاومت و حمایت از تروریست‌های افراطی در منطقه شده است.

بیشتر فعالیت‌های سایبری و اینترنتی حاکمیت رژیم سعودی در زمان «محمد بن‌سلمان» زیر نظر «سعود القحطانی» عنصر امنیتی نزدیک به ولیعهد صورت گرفته و مرکز اعتدال نیز از این قاعده مستثنی نیست و دست کم بخشی از فعالیت‌های سایبری آن با اهداف اطلاعاتی و امنیتی پیگیری می‌شود.

اطلاعات رسیده به «نورنیوز» از پشتیبانی گسترده اندیشکده‌ها و سرویس دهنده‌های بزرگی چون فیس بوک، توئیتر و گوگل از این مرکز حکایت دارد، به گونه‌ای که این سرویس دهنده‌ها پایش و تحلیل محتواهای سفارش داده شده را به صورت انبوه و یا موردی برای این مرکز انجام می‌دهند.

بنابر این اطلاعات؛ از مهم‌ترین محورهای عملکرد و نیز وضعیت پروژه‌های این مرکز که به صورت مستمر برای مقامات عالی سعودی گزارش می‌شود، می‌توان به تولید گفتمان معتدل (بخوانید: سلفی ـ وهابی) برای غلبه بر گفتمان افراط‌گرایی (بخوانید: محور مقاومت) و... اشاره کرد.

اهداف راهبردی پیش‌بینی شده در این مرکز عمدتا بر عملیات روانی علیه گروه‌های غیر هم‌سو و توان‌بخشی گروه‌های هم‌سو در راستای ترویج افکار و عقاید مدنظر تمرکز داشته و برای ایجاد فشار تبلیغی و رسانه‌ای به نهادهای بین‌المللی برای وادارسازی آنان به اقدام علیه گروه‌های مخالف تنظیم شده است.

به دلیل سابقه سیاه رژیم سعودی در تاسیس و راهبری گروه‌های افراطی با تفکرات تکفیری، مرکز اعتدال ذیل سند راهبردی موسوم به اصلاحات بن‌سلمان، ماموریت ویژه‌ای نیز در خصوص تطهیر این رژیم دارد لذا عموم فعالیت‌های تخریبی این مرکز با پوشش فعالیت‌های فرهنگی به ظاهر اعتدال‌گرا انجام می‌شود.

مروری بر فعالیت‌های این مرکز در بازه زمانی 2017 تا 2019، مانند پذیرش 100 هیئت بازدیدکننده خارجی از 30 کشور جهان و 40 نهاد بین‌المللی همسو، ایجاد همکاری و مشارکت با سمن‌ها، موسسات خیریه، دانشگاه‌ها و انجمن‌های دینی، ایجاد دفاتر نمایندگی در اروپا، آمریکای شمالی، آسیا و آفریقا و ایجاد بانک اطلاعاتی با موضوع گروه‌های افراط‌گرا و مراکز تبلیغاتی و رسانه‌ای آنها روند این فعالیت‌های پوششی را نشان می‌دهد.

این مرکز در همین مدت و زیر پوشش فعالیت‌های ذکر شده عملابه جمع‌آوری اسناد، سخنرانی‌ها، بیوگرافی متعلق به افراد و شخصیت‌های هدف، بیوگرافی متعلق به سایر شخصیت‌ها، عکس،  آرم سازمان‌های مختلف، فیلم‌های ویدیوئی و مشخصات لهجه‌ها و گویش‌های متداول بین گروه‌های غیر هم‌سو اقدام کرده و آنها را در اختیار سرویس‌های اطلاعاتی عبری ـ غربی برای آنالیز و طراحی عملیات‌های مختلف قرار داده است.

جالب اینکه؛ عمده گروه‌های مورد بررسی اخوان المسلمین، حماس، حزب‌الله، حوثی‌ها، عصائب اهل حق، جبهة النصرة (اخوانی)، سازمان بدر، شاخه سیاسی طالبان و... بوده‌اند.

از سویی؛ با توجه به هماهنگی کامل انجمن اینترنتی آمریکا (گوگل، فیسبوک، توئیتر و آمازون) با مرکز اعتدال و دسترسی‌های ویژه‌ای که برای این مرکز ایجاد شده، این مرکز به طور مداوم در حال رصد و تحلیل محتوای کاربران در شبکه‌های اجتماعی به ویژه توئیتر برای کشف گرایش‌های فکری اهداف خود است.

مرکز اعتدال همچنین رصد عمده فعالیت‌های نهادهای بین‌المللی مانند مرکز مشارکت جهانی (GEC)، گروه کار اجرائی ضدتروریسم (CTIF)، مرکز جهانی همکاری‌های امنیتی (Global Center)، سازمان امنیت و همکاری اروپا ( OSCE) و شبکه آگاهی‌بخشی درباره تندروی (RAN) را مستمرا در دستور کار خود دارد.

این فرآیند البته به همین‌جا ختم نمی‌شود و بخش اجرایی مرکز اعتدال پس از رفت و برگشت اطلاعات با کارفرمایان عبری ـ غربی و تدوین سناریوهای عملیاتی، تازه مشغول به کار شده و بر اساس دستورالعمل‌های رسیده اقدام به عملیات روانی می‌کند.

از جمله مهم‌ترین عملیات‌های این مرکز از ابتدای تاسیس تاکنون، راهبری مجازی اغتشاشات خیابانی و تخریب اعتماد عمومی به نظام‌های حاکم در لبنان، عراق و ایران در سال‌های 97 و 98 بوده که در بستر شبکه‌های اجتماعی به عنوان بازوی کمکی رسانه‌های اصلی جریان ضد مقاومت به ایفای نقش پرداخته است.

بر این اساس آنچه روشن است اینکه؛ این مرکز گرچه نام اعتدال را بر خود نهاده اما عملا به کام محور غربی ـ صهیونیستی است و کارویژه‌ای جز بسترسازی برای توسعه خشونت، تفرقه و تروریسم تکفیری ندارد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
موج 37؛ سنگین‌ترین عملیات وعده صادق 4/ اصابت مکرر موشک های ایران به سرزمین اشغالی
آخرین اخبار از حملات آمریکایی-صهیونیستی به تهران و مناطق مختلف کشور/آسیب به مراکز غیرنظامی
خسارت‌های حمله آمریکا و اسرائیل بر چهره «تالار اشرف» + تصاویر
میوه‌های شب عید از امروز توزیع می‌شود
وضعیت دانشگاه تهران پس از شروع جنگ؛ شهادت تعدادی از دانشجویان
نیاز مبرم کشورهای عربی خلیج فارس به موشک های رهگیر
تجارت خارجی از 103 میلیارد دلار گذشت
شارژ 800 هزار تومانی کالابرگ ویژه کودکان دارای سوءتغذیه
پنتاگون: 140 آمریکایی در جنگ با ایران مجروح شدند
قیمت محصولات سایپا امروز چهارشنبه 20 اسفند 1404 + جدول
امروز کالابرگ کد ملی‌های 3، 4، 5 و 6 شارژ شد
پزشکیان: ایران هیچ قصدی برای درگیری با کشورهای منطقه ندارد
قیمت محصولات ایران خودرو امروز چهارشنبه 20 اسفند 1404 + جدول
رسانه‌های عبری: میلیون‌ها اسرائیلی در برابر موشک‌های ایران رها شده‌اند
سرلشکر حاتمی: تا آخرین قطره خون از عزت و شرف ایران اسلامی پاسداری می‌کنیم
قیمت طلای جهانی امروز چهارشنبه 20 اسفند 1404
فراوانی کالا‌های اساسی در فروشگاه‌ها
ورود سامانه بارشی به کشور از فردا
قیمت نفت اوپک 115 دلار شد
برنامه بازی‌های امشب لیگ قهرمانان اروپا
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران: روند بازار طلا و سکه نزولی است
تفاوت نیازهای حمایتی روانی و اجتماعی زنان در دوران جنگ
جزییات پرداخت خسارت خودروهای آسیب‌دیده در جنگ
11 کشته و زخمی در آتش‌ گرفتن اتوبوسی در سوئیس
مترو تهران در روز تشییع شهدای رمضان رایگان شد
حمله پهپادی به تاسیسات دیپلماتیک آمریکا در بغداد
چرا واشنگتن از ادعاهای اولیه در  مورد تنگه هرمز عقب نشست؟
التهاب بازارهای انرژی و ریزش بورس در جهان
زنان باردار از اخبار منفی دوری کنند
روال عادی تجارت و واردات کالای اساسی
یک کشتی کانتینری در سواحل امارات مورد اصابت قرار گرفت
ارزیابی انطباق کالاهای وارداتی و صادراتی به صورت شبانه روزی
دختر تکواندوکار 9‌ ساله، اولین شهیده ورزشکار زنجان شد
اقتصادنگار | جنگ شد، قحطی نیامد
انهدام پهپاد متجاوز در آسمان کرمان توسط پدافند هوایی ارتش
هرتزوگ: جنگ با ایران نیاز به نتیجه نهایی دارد
افزایش آلودگی‌های زیست‌محیطی ایران نسبت به جنگ 12 روزه
آلمان در جنگ ایران؛ بی‌طرفی یا همراهی پنهان؟
13 نظامی آمریکایی در 291 عملیات مقاومت اسلامی عراق کشته شدند
فریادهای نماینده کنست رژیم صهیونیستی بر سر نتانیاهو و دولتش: این جنگ را پایان دهید
جفری ساکس: حملات اسرائیل و آمریکا به تهران هدفمند نیست، بلکه یک بمباران کامل است
منابع آمریکایی: دولت ترامپ در برآورد واکنش ایران دچار اشتباه شد
گفتگوی تلفنی وزیر امور خارجه با دبیرکل سازمان ملل متحد
گفت وگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و روسیه
اسپانیا، صدراعظم آلمان را به نوکری ترامپ متهم کرد
آلمانی‌ها برای هر باک بنزین 9 یورو بیشتر پرداخت می‌کنند
سناتور آمریکایی اعتراف کرد: به هیچ یک از اهدافمان علیه ایران نخواهیم رسید!
حضور عارف در ایست‌های بازرسی بسیج
مرد دوم کاخ سفید، معاون اول ترامپ کجاست؟
ورود اعضای تیم فوتبال بانوان به مالزی با استقبال سفیر