×
سیاسی
شناسه خبر : 57151
تاریخ انتشار : شنبه 1399/09/15 ساعت 18:19
حمله تروریستی به دانشمندان ‌جلوه‌ای از حمله به تاسیسات هسته‌ای

سید مجید تفرشی*

حمله تروریستی به دانشمندان ‌جلوه‌ای از حمله به تاسیسات هسته‌ای

امروزه هر گونه حمله تروریستی به دانشمندان و فعالان عرصه استفاده صلح آمیز از انرژی هسته‌ای مصداق حمله به تاسیسات هسته‌ای بوده و در کنار ضرورت واکنش شورای امنیت شایسته است تا زمان جبران خسارت وارده، حق دفاع مشروع ذیل ماده 51 برای کشور یا کشورهای آسیب دیده احصا شود.

نورنیوز ـ گروه سیاسی: آژانس بین المللی انرژی اتمی در طول حیات ۶۳ ساله خود خصوصا بعد از فجایعی چون چرنوبیل دو موضوع ایمنی و امنیت تاسیسات هستهای را فارغ از محل جغرافیایی و یا خط و خطوط سیاسی کشورها، با جدیت تمام در دستور کار خود قرار داده است.  در این رابطه شاهد تصویب حجم انبوهی از اسناد لازم‌الاجرا و تعهد آور اعم از قطعنامه‌ها، کردارنامه‌ها و دستورالعمل‌ها می‌باشیم. مجموع اسنادی که نماد اهمیت موضوع و آثار دهشتناک، غیر قابل تبعیض و غیر قابل جبران منتج از قصور اعضای جامعه بین‌الملل در ۲ حوزه اشاره شده است.

پر واضح است مسئولیت اصلی ‌در این رابطه به عهده کشورهای مربوطه (محل نصب و راه‌اندازی تاسیسات هسته‌ای) بوده و به‌عبارت ساده‌تر صلاحیت و مسئولیت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی صلاحیت تکمیلی و در راستای رایزنی و کمک به اعضای خود می‌باشد. 

امروز ترور دانشمندان هسته‌ای به‌عنوان اصلی‌ترین ظرفیت و عناصر تاثیر گذار در مدیریت تاسیسات هسته‌ای، مسئولیت‌پذیری و ایفای تعهدات خواسته شده از کشورها در دو حوزه مهم ایمنی و امنیت، مصداق بارز حمله و تخریب توان و ظرفیت‌های منتج به تقویت استفاده صلح آمیز از انرژی هسته‌ای قلمداد شده، بنابراین کشورهای جهان خصوصا مدیر کل آژانس بین المللی انرژی در برابر آزمون مهمی قرار گرفته‌اند. 

نقش شهید دکتر محسن فخری زاده استاد دانشگاه و یکی از ۵۰۰ چهره علمی و تاثیر گذار در جهان، در ارتقابخشی به ضریب ایمنی تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی و استفاده صلح آمیز از انرژی هسته‌ای، پر رنگ و قطعی است. امروز آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در راستای تثبیت مصوبات قبلی خود به‌ویژه در دو حوزه ایمنی و امنیت تاسیسات هسته‌ای در برابر حملات تروریستی باید نقش بی‌بدیل دانشمندان هسته‌ای را مورد شناسایی قرار داده و ضمن شناسایی حمله تروریستی به این طیف از افراد در ردیف حمله تروریستی به تاسیسات هسته‌ای و محکومیت شدید آن، در ادامه موضوع را به اطلاع شورای امنیت سازمان ملل متحد برساند. 

در اهمیت دو مقوله ایمنی و امنیت همان بس که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در دستورالعمل‌های متعدد اکیدا از دانشمندان و کارمندان خود خواسته است تا در ایفای وظایف‌شان تابع هیچ کشور و یا منابع خارجی نباشند و فقط گوش به فرمان آژانس و تحت مصونیت این سازمان انجام وظیفه کنند!

اقدام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ۵۲ امین نشست مجمع عمومی خود در وین در سال ۲۰۰۸ که طی آن و با حضور ۱۴۰۰ دانشمند هسته‌ای و دیپلمات از بیش از ۱۳۰ کشور، دو قطعنامه مهم و جامع (در خصوص ضرورت تقویت توان کشورها و آژانس در دو حوزه ایمنی هسته‌ای و امنیت تاسیسات هسته ای) تنها بخش کوچکی از فعالیت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در این حوزه حساس می‌باشد.

نظر به جایگاه قطعی و بی‌بدیل دانشمندان هسته‌ای در شکل‌گیری اسناد بین‌المللی و به دنبال آن، راستی آزمایی و ایفای تعهدات کشورها در دو حوزه ایمنی و امنیت تاسیسات هسته‌ای ( نقشی کاملا تخصصی و غیرقابل مقایسه با دیپلمات‌ها... ) بدیهی است هر گونه صدمه‌ای به این بخش کلیدی در مدیریت تاسیسات هسته‌ای ( فارغ از  کشور  و گرایش‌های سیاسی ) آثار سو و غیر قابل جبرانی به همراه داشته؛ بنابراین ارسال پیامی صریح خصوصا به فعالان عرصه مهندسی تروریسم دولتی یک ضرورت است.

امروزه هر گونه حمله تروریستی به دانشمندان و فعالان عرصه استفاده صلح آمیز از انرژی هسته‌ای مصداق حمله به تاسیسات هسته‌ای بوده و در کنار ضرورت واکنش شورای امنیت شایسته است تا زمان جبران خسارت وارده، حق دفاع مشروع ذیل ماده ۵۱  برای کشور یا کشورهای آسیب دیده احصا شود.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ایفای تعهدات خود وفق اصول و اهداف مستتر در اساسنامه این نهاد مهم بین‌المللی خصوصا در زمینه ارتقای حداکثری ضریب ایمنی و امنیت تاسیسات هسته‌ای کشورهای جهان باید به اصلی‌ترین ظرفیت این تاسیسات یعنی دانشمندان هسته‌ای توجه ویژه‌ای داشته باشد. 

قطعا تدوین پروتکلی لازم‌الاجرا در این زمینه ظرفیتی مهم در برای به انزوا کشاندن مهندسان و مروجان  تروریسم دولتی در جهان بوده و ارزش افزوده قابل اعتنایی در راستای تقویت صلح و امنیت بین المللی خواهد بود.

* کارشناس حقوق بین الملل


ایرنا
نظرات

آخرین اخبار
بازار معاملات همچنان کساد است
اتحادیه اروپا بسته تحریمی جدید علیه ایران تصویب کرد
از سوی سایپا؛ فروش خودرو آریا برای اولین بار آغاز شد
آغاز جشنواره فیلم فجر از پردیس ملت با یک انیمیشن
تحلیلگران: اختلال در عرضه نفت ایران با وجود حضور نظامی آمریکا بعید است
پوتین در دیدار با رئیس امارات: تحولات ایران را زیر نظر داریم
کدام آزادکاران به تیم ملی کشتی کشور دعوت شدند؟
قیمت محصولات ایران خودرو افزایش می‌یابد؟
پیام تهران به واشنگتن: تسلیم امضا نمی‌شویم
ماجرای سفر مقامات عربستان سعودی و اسرائیل به واشنگتن چیست؟
در صورت حمله به ایران، پاسخی پشیمان‌کننده می‌دهیم
تاج: ایران از جام جهانی حذف شدنی نیست
اسرائیل برای اولین بار آمار شهدای غزه در جنگ را پذیرفت
ادعاهای تکراری استارمر علیه ایران
وزیر فرهنگ: بپذیریم که میزان مصرف فرهنگی در کشور بالا نیست
تقویت عرضه اسکناس ارزی
دستور پزشکیان برای رفع مشکل نقدینگی صنایع و تولیدی‌ها
تشکیل ارتش مستقل اروپایی: آرزو یا واقعیت؟
درخواست ویژه استقلال درباره برگزاری بازی‌های خانگی
اروپا تحریم‌های جدیدی علیه ایران وضع کرد
دیدار وزیرخارجه ترکیه با سفیر آمریکا
الحاق 1000 فروند پهپاد به ارتش برای پاسخگویی به تهدیدها
کرملین: هنوز پتانسیل مذاکره با ایران وجود دارد
عراقچی فردا به ترکیه می رود
معاون ارزی بانک مرکزی منصوب شد
سن ورود به پیش‌دبستانی کاهش یافت ؟
میزان قدرت موشکی ایران برای پاسخ به آمریکا چقدر است؟
توضیحات شهردار درباره پناهگاه‌های جنگی در صورت درگیری احتمالی
بسته پیشنهادی پزشکیان برای مدیریت پسابحران
رژیم صهیونیستی همچنان آتش بس غزه را نقض می‌کند
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 9 بهمن + جدول
نقشه جدید آمریکا برای غیرنظامی‌سازی کردن غزه
جان باختن 4 نفر در تصادف جاده خوی ـ چالدران
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنجشنبه 9 بهمن 1404
بازگشت آلودگی هوا به تهران از فردا
افزایش نسبی دمای هوای تهران از فردا
وضعیت جاده‌های 16 استان پس بارش برف و باران
ماجرای بدهی 70 همتی سازمان تامین اجتماعی به وزارت بهداشت چیست؟
انتقاد کره از جایگزینی شورای صلح ترامپ با سازمان ملل
تمدید لغو پروازهای لوفت‌هانزا به تل آویو
واکنش فرانسه علیه حمله روسیه به قطار مسافربری در اوکراین
سایت خودروساز متخلف با دستور دادستانی تهران بسته شد
رایزنی تلفنی وزیر خارجه پاکستان با عراقچی
ناو هواپیمابر آمریکا، اهرم فشار ترامپ برای تهران
قیمت گوشت قرمز امروز 9 بهمن 1404 + جدول
برف محورهای اصلی کدام جاده‌ها و شهرها را بست؟
پیشنهاد اردوغان برای نشست سه‌جانبه ایران، آمریکا و ترکیه
جزئیاتی از گفتگوی تلفنی وزرای مصر و فرانسه درباره ایران
گاف عجیب مقام آمریکایی سوژه خنده رسانه‌ها شد
این فناوری کارکنان انگلیسی را اخراج کرد