×
سیاسی
شناسه خبر : 57014
تاریخ انتشار : دوشنبه 1399/09/10 ساعت 15:37
جنگ یا انفعال؛ کدام‌یک پاسخ درست به اقدامات خصمانه دشمن است؟

نورنیوز بررسی کرد؛

جنگ یا انفعال؛ کدام‌یک پاسخ درست به اقدامات خصمانه دشمن است؟

لازمه انجام اقدامات مبتنی بر ایجاد بازدارندگی فعال، چیزی جز انسجام سیاسی و ملی و اعتماد به نهادهای مسئول نیست و فاصله گرفتن از آن به هر دلیل و بهانه و از سوی هر فرد یا جریانی موجب افزایش قدرت بازیگری دشمن و کاهش ظرفیت‌های قابل فعال‌سازی برای انجام اقدامات ضروری خواهد بود.

نورنیوز ـ گروه سیاسی: ترور تاسف‌بار دانشمند خدوم شهید «محسن فخری‌زاده» و دلایل دست زدن دشمن به این اقدام جنایت‌کارانه و همچنین اقداماتی که باید در پاسخ‌گویی به متهمان اصلی در دستور کار قرار بگیرد مهمترین موضوعی است که طی سه روز گذشته فضای سیاسی و رسانه‌ای کشور را درگیر خود کرده است.

مانند بسیاری از موضوعات مهم دیگر که در بزنگاه تصمیم‌گیری و تعیین راهبرد، بعضا نگاه‌های صفر و صدی مطرح می‌شود، در اظهارنظرها پیرامون این موضوع نیز چنین فضایی شکل گرفته است.

بررسی اظهارنظرهای مقامات رسمی از جمله مصاحبه محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه، برخی نمایندگان مجلس و... پس از ترور شهید محسن فخری‌زاده، نشان می‌دهد که مشخصا، دو رویکرد در این خصوص وجود دارد.

رویکرد نزدیک به دولت معتقد است که یکی از اهداف اصلی این اقدام تحریک ایران برای دست زدن به اقدامات مقابله‌ای سخت می‌باشد، بنابراین ارائه هرگونه شدت عمل از جنس اقدامات سخت، بازی در زمین دشمن است و امکان بهره‌گیری کشور از تحولات رخ داده در عرصه بین‌المللی به ویژه تغییر رییس جمهور آمریکا برای رفع تحریم‌ها و... را از بین می‌برد.

در مقابل؛ نگاهی که نمایندگان سرسختی به ویژه در مجلس شورای اسلامی دارد، قائل به پاسخگویی قاطع حتی از نوع عملیات نظامی و پذیرش هزینه‌های آن است. طرفداران این رویکرد، پاسخ سخت را اقدامی ضروری برای تنبیه دشمن و متوقف ساختن او  تلقی می‌کنند و معتقدند عدم پاسخگویی، موجب تجری معاندین و افزایش انگیزه آنان برای انجام اقدامات بعدی خواهد شد.

بررسی دقیق‌تر دو نظریه غالب در فضای سیاسی کشور، سوالات بسیار مهمی را پیش روی افکار عمومی قرار می‌دهد که پاسخ به آنها ضروری است.

منتقدان به نظریه اول این پرسش را مطرح می‌کنند که در سایه تداوم خویشتن‌داری، چه تضمینی برای تداوم نیافتن این اقدامات و عدم تعمیم آن به سطوح و مقامات بالاتر و مراکز حساس‌تر وجود دارد؟ چه، اگر دشمن مطمئن باشد که ما حتی تا زمان تغییر دولت فعلی آمریکا و استقرار دولت جدید در کاخ سفید، قرار است خویشتن‌داری ‌کنیم، چرا نباید از این فرصت استفاده کرده و ضربات شدیدتر و اساسی‌تر را وارد کند؟

در این میان مخالفین نظریه دوم نیز معتقدند که پیگیری رویکرد پاسخ‌گویی سخت می‌تواند ریسک ورود به یک جنگ تمام عیار را افزایش داده و دشمن را به انجام اقدام نظامی متقابل ترغیب نماید.

منتقدین به رویکرد دوم این سوال را مطرح می‌کنند که آیا در صورتی که کشور وارد یک جنگ تمام عیار و خسارت‌بار شود و از رهگذر آن خسارت‌های مادی و انسانی گسترده (حتی با فرض وارد کردن خسارت‌های عمده از سوی ایران به دشمن) به کشور وارد گردد می‌توان مدعی شد که پاسخ سخت و عواقب آن مبتنی بر تامین منافع ملی بوده است؟

بسیار روشن است که جنگ هیچ‌گاه اولین گزینه در قبال مقابله با تهدیدات نیست و به قول علمای علم سیاست جنگ زمانی شروع می‌شود که دیپلماسی به انتها رسیده باشد. از طرف دیگر دیپلماسی هم زمانی می‌تواند تامین کننده منافع کشور باشد که دارای پشتوانه محکم سیاسی، اجتماعی و نظامی باشد.

به طور قطع استفاده از ابزار دیپلماسی در شرایطی که برداشت‌ها حاکی از وجود محدودیت، ناتوانی و استیصال در طرف مذاکره برای حفاظت از منافع خود باشد، قطعا نمی‌تواند منافع ملی را تامین کند.

ذکر این نکته ضروری است که طرفداران رویکرد دیپلماسی، بهره‌گیری از این ابزار را استفاده هوشمندانه از قدرت نرم می‌دانند و به هیچ وجه آن را اقدامی از سر «انفعال» و وادادگی تلقی نمی‌کنند. این طیف برای اثبات دیدگاه خود شواهد و قرائن تاریخی و قابل استنادی ارائه می‌کنند تا اتهام انفعال و وادادگی را از خود دور نمایند.

در سوی دیگر نیز طرفداران نظریه پاسخ قاطع نیز با تبیین موقعیت سیاسی و نظامی دشمن بر این نکته تاکید دارند که ضربه قاطع ضمن آن که تنبیه دشمن را به همراه دارد به دلیل بالا بردن هزینه‌های انجام اقدام متقابل، ابتکار عمل را از دست دشمن خارج کرده و او را در مقام تصمیم‌گیری برای انجام اقدامات مقابله‌ای و یا ادامه رفتارهای قبلی با تردید و انفعال روبرو خواهد کرد و بر این اساس احتمال «شکل‌گیری جنگ» در پیگیری این رویکرد اساسا منتفی است.

حال با توجه به این دو رویکرد، راه حل منطقی و درست چه می‌تواند باشد که هم فرصت‌های احتمالی کشور برای رفع بخشی از فشارها را نسوزاند و هم توان بازدارندگی کشور را دچار خدشه نکرده و دشمن را به انجام اقدامات خصمانه بعدی ترغیب نکند؟

به طور طبیعی راه درست مواجهه با این مسئله تقویت رویکرد «بازدارندگی فعال» است که تنها از مسیر بهره‌گیری هوشمندانه از مجموعه امکانات و ظرفیت‌های سیاسی، اطلاعاتی، نظامی و اجرای «طرح‌های ترکیبی و موثر» تحقق خواهد یافت.

نباید فراموش کرد که مواجهه دشمن با ملت ایران طی سال‌های گذشته نیز با همین رویکرد و مبتنی بر یک جنگ ترکیبی و چند لایه در ابعاد مختلف صورت گرفته و اساسا کارزار طراحی شده علیه کشورمان تک بعدی نیست که بتوان در مقابله با آن به راهکارهای تک بعدی بسنده کرد.

راهبرد «جنگ در منطقه خاکستری» که طی سال‌های اخیر از سوی  آمریکا و هم پیمانانش علیه ایران مورد استفاده قرار گرفته نیز بر اساس رویکرد مواجهه ترکیبی طراحی شده است.

نهادهای ذیربط در کشور ما نشان داده‌اند که تجربه، تخصص و کارآمدی لازم برای طراحی و انجام اقدامات ترکیبی مناسب برای حفظ بازدارندگی را دارند. این مهم تنها با اجتناب از نگاه‌های صفر و صدی، شکل‌گیری اجماع در سطح تصمیم‌سازان و تصمیم‌گیران و پشتیبانی نهادهای اجتماعی، سیاسی و رسانه‌ای محقق خواهد شد.

نکته قابل توجه در این خصوص شکل‌گیری برخی اقدامات ناآگاهانه‌ یا بعضا آگاهانه‌ای است که طی چند روز گذشته با رویکرد تخریب و تضعیف نهادهای امنیتی، اطلاعاتی و نظامی کشور بروز و ظهور یافته و عملا در پازل دشمن برای کاهش توان مقابله‌ای کشورمان ایفای نقشی موثر کرده است.

مروری هر چند گذرا بر تیتر و محتوای رسانه‌های معاند و بسامد کلیدواژه‌های داغ شده در فضای شبکه‌های اجتماعی منسوب به آنها دقیقا از این نقشه پرده‌برداری می‌کند.

بنابر آنچه گفته شد؛ لازمه انجام اقدامات مبتنی بر ایجاد بازدارندگی فعال، چیزی جز انسجام سیاسی و ملی و اعتماد به نهادهای مسئول نیست و فاصله گرفتن از آن به هر دلیل و بهانه و از سوی هر فرد یا نهادی موجب افزایش قدرت بازیگری دشمن و کاهش ظرفیت‌های قابل فعال‌سازی برای انجام اقدامات مقابله‌ای لازم در فضایی عقلانی و فارغ از شتاب‌زدگی‌های مخرب خواهد بود.

کشور در شرایط بسیار خاصی قرار دارد که عبور موفق و عزت‌مندانه از آن مستلزم آرامش و اقدامات هوشمندانه و موثر است.

هرچند گفتارها و رفتارهای هیجانی و شتاب زده از سوی طرفداران دو طیف ذکر شده و قطبی کردن فضای سیاسی و اجتماعی کشور موجب جلوگیری از اتخاذ تصمیم مناسب و متناسب از سوی نهادهای ذیربط نخواهد شد اما تداوم این‌گونه اقدامات به طور قطع پیام امیدوارکننده‌ای به عموم مردم مقاوم، صبور و هوشمند کشورمان که خواهان عبور عزت‌مند از شرایط سخت کنونی و حفظ استقلال، اقتدار و اعتلای همه جانبه کشور هستند، نخواهد داد.


نورنیوز
اخبار مرتبط
چرا آژانس خانه امن جاسوسان شده است؟
دوشنبه 1399/09/17 ساعت 17:24
نورنیوز بررسی کرد؛
چرا آژانس خانه امن جاسوسان شده است؟
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قبل از هرگونه ادعای طلبکارانه جدید ابتدا باید درباره چرایی درز اطلاعات محرمانه ایران به رسانه‌های معلوم‌الحال غربی و نیز جاسوسی و خراب‌کاری بازرسانش توضیح دهد و برای جلوگیری از تنزل جایگاهش به یک آلت دست رژیم‌های زورگو، خانه امنی که برای جاسوسان ایجاد کرده است را خراب کند.
کشف سرنخ هایی از عاملان ترور شهید فخری زاده
یکشنبه 1399/09/09 ساعت 19:57
کشف سرنخ هایی از عاملان ترور شهید فخری زاده
با اقدامات اطلاعاتی سربازان گمنام امام زمان عجل‎الله سرنخ هایی از عاملان این حمله تروریستی به دست آمده است که اطلاعات تکمیلی متعاقباً به استحضار ملّت شریف ایران خواهد رسید.
در ترور شهید فخری‌زاده قصوری متوجه نیروهای امنیتی نیست
یکشنبه 1399/09/09 ساعت 13:39
مصباحی‌مقدم:
در ترور شهید فخری‌زاده قصوری متوجه نیروهای امنیتی نیست
عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز، گفت: پاسخ ایران به ترور شهید فخری‌زاده باید هوشمندانه، قاطعانه و غافلگیرانه باشد؛ یعنی به نحوی باشد که رژیم صهیونیستی غافل شود و ضربه سنگینی را دریافت کند.
سردار قاآنی: برای انتقام هم‌پیمان می‌شویم
شنبه 1399/09/08 ساعت 19:18
سردار قاآنی: برای انتقام هم‌پیمان می‌شویم
فرمانده نیروی قدس سپاه تاکید کرد: شهید محسن فخری‌زاده که به حقّ، فخر مکتب اسلام در مبارزه با انحصارطلبان علمی نظام سلطه بود، با شهادت خود حامیان دروغین حقوق بشر، دمکراسی و آزادی را رسوا کرد.
تلاش مدیر نایاک برای تطهیر دموکرات‌ها از اقدامات تروریستی علیه ایران
شنبه 1399/09/08 ساعت 17:43
نورنیوز بررسی کرد؛
تلاش مدیر نایاک برای تطهیر دموکرات‌ها از اقدامات تروریستی علیه ایران
مدیر نایاک که در ابتدای یادداشت خود بر هماهنگی اسرائیل با آمریکا در انجام ترورهایی از این دست تاکید کرده، در ادامه اما؛ با وجود اینکه ترور دانشمندان هسته‌ای ایران در دوره اوباما و با معاونت همین آقای بایدن در سال 88 کلید خورده، به دروغ مدعی مخالفت دولت اوباما با این ترورها می‌شود.
ترور دانشمندان ایرانی از 88 تا 99
شنبه 1399/09/08 ساعت 14:37
ترور دانشمندان ایرانی از 88 تا 99
ترور در دماوند از نگاهی دیگر؛ صهیونیست‌ها و سیاست «پیروزی کافی»!
شنبه 1399/09/08 ساعت 13:51
نورنیوز بررسی کرد؛
ترور در دماوند از نگاهی دیگر؛ صهیونیست‌ها و سیاست «پیروزی کافی»!
رژیم صهیونیستی بعد از ناکامی در جنگ 33 روزه علیه حزب‌الله لبنان و دو جنگ علیه مردم غزه، واژه جدیدی را با عنوان «پیروزی کافی» در دکترین نظامی خود خلق کرد که معنای آن تلاش برای دستیابی به حدی از پیروزی برای ایجاد موازنه است.
همسر شهید فخری زاده: اجازه ندهند خون این شهید پایمال شود
شنبه 1399/09/08 ساعت 12:58
همسر شهید فخری زاده: اجازه ندهند خون این شهید پایمال شود
همسر شهید فخری‌زاده در اولین اظهارنظر رسانه‌ای خود پس از حادثه ترور گفت: شهادت همسرم را به امام زمان، مقام معظم رهبری و ملت ایران تبریک و تسلیت می‌گویم.
پیام رهبر انقلاب درپی ترور شهید محسن فخری‌زاده
شنبه 1399/09/08 ساعت 12:29
پیام رهبر انقلاب درپی ترور شهید محسن فخری‌زاده
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر انقلاب اسلامی در پی ترور دانشمند هسته‌ای شهید، دکتر محسن فخری‌زاده پیامی صادر کردند.
واکنش معاون نصرالله به ترور شهید فخری‌زاده
شنبه 1399/09/08 ساعت 10:11
واکنش معاون نصرالله به ترور شهید فخری‌زاده
معاون دبیرکل حزب الله لبنان شهادت «محسن فخری زاده» دانشمند هسته ای ایران را تسلیت گفت و افزود که ایران به این اقدام تروریستی پاسخ خواهد داد.
پیام تسلیت روحانی در پی شهادت شهید فخری‌زاده
شنبه 1399/09/08 ساعت 10:07
پیام تسلیت روحانی در پی شهادت شهید فخری‌زاده
اینجانب با درود به روح مطهر این شهید بزرگوار و ابراز همدردی با خانواده محترم ایشان، این ضایعه را به جامعه علمی کشور و مردم انقلابی ایران تسلیت عرض می‌کنم و برای عموم بازماندگان ایشان صبر و اجر از درگاه خداوند بزرگ مسالت دارم.
بیانیه وزارت دفاع درباره ترور و شهادت دانشمند ایرانی
جمعه 1399/09/07 ساعت 18:19
بیانیه وزارت دفاع درباره ترور و شهادت دانشمند ایرانی
وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح اقدام ناجوانمردانه ترور یکی از مدیران متعهد و متخصص خود را به محضر مبارک مقام معظم رهبری و ملت شهید پرور ایران اسلامی تبریک و تسلیت عرض می‌نماید.
ترور یک دانشمند هسته‌ای ایران
جمعه 1399/09/07 ساعت 17:49
ترور یک دانشمند هسته‌ای ایران
یکی از دانشمندان هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران بعدازظهر امروز از سوی افراد ناشناس و در جریان درگیری مسلحانه با تیم محافظ او ترور شده است.
نظرات

آخرین اخبار
آغاز موج جدید رزمایش «جانفدایان ایران» در استان‌ها
آغاز محدودیت‌های تردد در جاده‌های شمال
معاون نخست‌وزیر چین راهی آمریکا شد؛ رایزنی اقتصادی پیش از دیدار ترامپ و شی
پوست‌اندازیِ «شاد» با «کلاسا»
پرچم ایران در ناگویا به اهتزاز درآمد+فیلم
تصویر پیمان قاسم‌خانی در «بن‌سای» منتشر شد
آخرین تحولات جنگ یمن و عربستان سعودی؛ حمله به ریاض، جنگ را به قلب عربستان کشاند
انفجار مرگبار در پایگاه ارتش سوریه؛ 11 کشته
فوتبالیست پیشکسوت مازندرانی در تورنمنت آمل جان باخت
بورس کالا میزبان معامله طلا و نقره شد
قیام هزاران آمریکایی علیه طرح ترامپ برای مرکز کندی
سفیر ایران در ارمنستان: حضور نظامی و امنیتی آمریکا در جوار مرزهایمان را تحمل نمی‌کنیم
تیم امید ایران مقابل چین؛ پخش زنده از فوتبال برتر
موج تکذیب‌ها در 24 ساعت گذشته؛ چه خبرهایی رد شدند؟
نامه دوصفحه‌ای IFBB درباره تعلیق فدراسیون بدنسازی ایران منتشر شد + عکس
سرقت از منازل در گرمسار؛ طلاهای 10 میلیارد تومانی کشف شد
جزئیات تازه‌ از حمله به مدرسه «شجره طیبه» میناب در گزارش تحقیقی بلومبرگ
ویژکی‌های ایران جدید از دیدگاه نویسنده پاکستانی
انفجارهای پیاپی در فرودگاه ریاض؛ پروازها متوقف شد
جنگ علیه ایران، وقتی جهان تاوان می‌دهد
فروش سوالات امتحان نهایی به قیمت 1.3 میلیارد تومان؛ سه نفر بازداشت شدند
شرایط واردات خودروهای کارکرده تغییر کرد؛ فقط مدل‌های 2021 تا 2023
چرا آمریکا کانون‌های داعش در عراق را فعال کرد؟
هشدار معاون فرهنگی وزارت علوم درباره شیوع ویروس نفرت
برنز ایران در نخستین روز انتخابی جام جهانی تنت‌پگینگ عمان
تغییر استراتژی ملی سوئیس با چه هدفی صورت می‌گیرد؟
توزیع گازوئیل در بولیوی به نرخ جهانی!
68 میلیون رأس دام سبک در کشور؛ پاییز با وفور دام و عرضه بیشتر آغاز می‌شود
نسخه جدید برای تعطیلی مدارس؛ تداوم آموزش در شرایط بحرانی
قدرت‌نمایی در خیابان‌های چالوس با بازداشت متهمان پایان یافت + فیلم لحظات درگیری
تأکید رئیس دیوان عالی کشور بر ساماندهی پرونده‌ها و اسناد راکد
پیش‌بینی نگران‌کننده از ساخت‌وساز روی گسل‌های تهران تا سال 1415
نگرانی تازه نتانیاهو در آستانه انتخابات
«بی‌بی» در آستانه باخت تاج و تخت
پاکستان: گفت‌وگو و دیپلماسی وسیله‌ای برای تضمین صلح و ثبات در منطقه است
عراقچی: امنیت پایدار خاورمیانه نباید از بیرون منطقه دیکته شود
عربستان میانجی کابل و اسلام‌آباد می‌شود؟ استقبال طالبان از نقش ریاض
تلاش آمریکا برای به تله انداختن کره جنوبی
خبر مهم برای گندمکاران؛ پرداخت 100 هزار میلیارد تومان مطالبات در هفته آینده
دشمن چرا شمخانی را هدف قرار داد؟ روایت سرپرست وزارت دفاع از یک طراحی قدیمی
واکنش کره شمالی به قطعنامه آژانس هسته‌ای؛ قدرت هسته‌ای ما برگشت‌ناپذیر است
پایان بورس امروز شنبه 28 شهریور 1405؛ 6 هزار میلیارد تومان پول از سهام خارج شد
استرداد مالیات جهش کرد؛ رشد 120 درصدی بازپرداخت به مودیان
برنامه جدید دانشگاه امیرکبیر برای جذب دانشجویان خارجی؛ پذیرش آسان‌تر می‌شود
رکورد تاریخی گازوئیل؛ بازار جهانی سوخت زیر فشار کمبود عرضه
متروباس‌های برقی 26 متری در راه تهران؛ بازسازی 738 اتوبوس فرسوده
آخرین قیمت طلا و سکه امروز شنبه 28 شهریور 1405؛سکه 4 میلیون تومان گران شد + جدول طلا و سکه
نورنما | از شهریار تا تریبون وزارت خارجه!
دفاع رهبر شیعیان بحرین از یمنی‌ها درپی ادعای حمله به مکه
آخرین قیمت دلار امروز شنبه 28 شهریور 1405؛ دلار به 228 هزار تومان رسید