×
سیاسی
شناسه خبر : 55604
تاریخ انتشار : شنبه 1399/07/19 ساعت 17:07
خطاهای راهبردی که از آداب همسایگی فاصله دارد!

نورنیوز بررسی کرد؛

خطاهای راهبردی که از آداب همسایگی فاصله دارد!

خبرگزاری رسمی و دولتی آناتولی ترکیه که متاسفانه در موضوعات اختلافی گوناگون میان تهران و آنکارا بر خلاف سعه صدر رسانه‌های ایرانی هیچگاه آداب همسایگی را به جا نیاورده، در تحلیلی سراسر تناقض و سفسطه، رسانه‌های ایرانی را به عدم رعایت انصاف در موضوع قره‌باغ متهم کرده است!

نورنیوز ـ گروه بین الملل: با گذشت دو هفته از شعله‌ور شدن آتش جنگ در منطقه قفقاز بر سر مسئله قره‌باغ، نهایتا شب گذشته پس از یک ماراتن سنگین مذاکراتی سه جانبه میان روسیه، جمهوری آذربایجان و ارمنستان در مسکو، بر سر آتش‌بس میان طرفین درگیر توافق شد.

در بند یک بیانیه‌ای که به امضای «سرگئی لاوروف»، «جیحون بایراموف» و «زهراب مناتساکانیان» وزرای خارجه سه کشور رسید، مقرر شد برای تبادل اسرا و کشته‌شدگان و سایر اشخاص با واسطه‌گری صلیب سرخ جهانی از ساعت 12 امروز دهم اکتبر آتش‌بس برقرار شود.

بررسی موشکافانه و دقیق‌تر آنچه طی این دو هفته میان طرفین مناقشه در قره‌باغ رخ داد، واقعیات تلخی را نشان می‌دهد که دست بر قضا پرده از چهره به ظاهر خیرخواه برخی از بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای موثر در بروز این بحران بر می‌دارد.

چنانچه در گزارش‌های پیشین درباره تحولات مربوط به مناقشه قره‌باغ بدان اشاره شد، مهم‌ترین وجه عفونی شدن این زخم کهنه و شعله‌ور شدن آتش جنگ در منطقه، ایفای نقش موثر برخی از بازیگران خارجی با اهداف و نیت‌های منفعت‌طلبانه بوده است که نه تنها به حل مسئله کمکی نکرده‌اند، بلکه با اغراض سیاسی و قومیتی موجب به هدر رفتن خون‌های زیادی شده‌اند.

در این خصوص؛ علاوه بر خباثت رژیم صهیونیستی، برخی اقدامات سوال برانگیز از سوی کشورهایی که باید بر تلاش برای کاهش تنش متمرکز شوند اما با دست زدن به اقدامات تحریک آمیز خواسته یا ناخواسته به شعله‌ور شدن آتش جنگ کمک می‌کنند نیز به سوال بی‌پاسخی تبدیل شده است. بهره‌گیری از ابزارهای رسانه‌ای و تحریک طرفین منازعه اقدام دیگری است که در جریان منازعه قره‌باغ به روشی برای پژواک بیشتر ناقوس جنگ شد و عملا به اشتباهات راهبردی این روزها ضریب داد.

در همین راستا؛ خبرگزاری رسمی و دولتی آناتولی ترکیه که متاسفانه در موضوعات اختلافی گوناگون میان تهران و آنکارا، بر خلاف سعه صدر رسانه‌های ایرانی هیچگاه آداب همسایگی را به جا نیاورده، در تحلیلی سراسر تناقض و سفسطه، رسانه‌های ایرانی را به عدم رعایت انصاف در موضوع قره‌باغ متهم کرده است!

این خبرگزاری بر خلاف موضع صریح و رسمی جمهوری اسلامی ایران (اظهارات وزیر خارجه، بیانیه سخنگوی وزارت خارجه، مصاحبه علی اکبر ولایتی مشاور رهبر انقلاب در امور بین‌الملل و...) مبنی بر آمادگی برای میانجیگری و مخالفت با هرگونه «اشغالگری» و «درگیری نظامی» مدعی شده است که رسانه‌های ایرانی (منظور نظام جمهوری اسلامی) ترجیح می‌دهند در کنار حکومت ارمنستان بایستند!

گرچه این رفتار آناتولی مسبوق به سابقه است و اثرات مخرب آن تاکنون سوء تفاهم‌های بی‌دلیلی را بر مناسبات دو کشور حاکم نموده اما یادآوری نکات زیر برای این رسانه دولتی لازم و ضروری است:

الف) ایران در حالی از سوی آناتولی به برخورد با طرفداران جمهوری آذربایجان متهم شده که هیچ کشوری از جمله ترکیه حاضر به پذیرش رفتارهای آشوبگرانه و مخل آسایش و امنیت نیست.

ب) آناتولی بهتر است به مخاطبان خود توضیح دهد که برخی اقدامات و مداخلات غیر قابل توجیه انجام شده در سوریه، عراق و لیبی چه دستاوردی برای صلح و امنیت منطقه در پی داشته که همان شیوه در مناقشه قره‌باغ نیز تکرار شده است؟ آیا عقل سلیم حکم می‌کند که برای دفع یک بحران، در آتش دعوا دمید یا طرفین را به آرامش و حل موضوع از طریق گفتگو دعوت کرد؟ و...

ج) جمهوری اسلامی ایران، جمهوری آذربایجان را نسبت به سرزمین خودش محق می‌داند و این سیاست رسمی در همه کنفرانس‌های بین‌المللی اعلام شده است. اجلاس نمایندگان ولی فقیه در استان‌های آذری و اعلام نظر نماینده ولی فقیه در جمهوری آذربایجان نیز شاهدی بر این مدعاست.

د) کاملا روشن و شفاف است که ایران در عین حمایت از حق سرزمینی آذربایجان با جنگ‌افروزی، اشغالگری، استقرار تروریست‌های تکفیری و ایجاد پایگاه‌های اطلاعاتی و نظامی رژیم صهیونیستی در اطراف مرزهای خود به شدت مخالف است، همانطور که ترکیه در مورد استقرار پ.ک.ک در مرزهایش با سوریه و عراق چنین موضعی دارد.

ه) عدم پذیرش ترکیه از سوی روسیه در نشست سه جانبه مسکو برای آتش‌بس بیانگر آن است که حتی با وجود اینکه ترکیه عضو گروه مینسک است، اما چون نوع مواجهه این کشور در خصوص موضوع قره‌باغ از جنس رفتار یک میانجی‌گر بی‌طرف نیست، حتی روسیه هم آنکارا را به این نشست دعوت نکرد.

و) خبرگزاری آناتولی اگر واقعا به دنبال حل مسئله و کشف حقیقت است، بهتر است کمی منطقی‌تر به موضوع نگاه کند و به جای جنجال‌آفرینی، فضای افکار عمومی را برای حل و فصل هر چه سریع‌تر این مناقشه فراهم کند، چنانچه در مذاکرات روند آستانه این فضا رقم خورد.

به هرحال؛ بر خلاف آنچه رسانه‌های نظام سلطه با اهداف ایران‌هراسانه روایت می‌کنند، سابقه رفتار صلح‌طلبانه جمهوری اسلامی ایران طی ۴۰ سال گذشته در موضوعات منطقه‌ای شاهدی روشن بر  این ادعاست که تهران همواره بر مدار دوستی و مدارا حرکت کرده و هیچگاه در آتش هیچ جنگی ندمیده و جز برای دفاع دست به سلاح نبرده است.

در ماجرای اخیر نیز؛ چنانچه مقامات رسمی به صراحت عنوان کرده‌اند، ایران با علم به توطئه‌ها و شیطنت‌های صورت گرفته از سوی برخی بازیگران خارجی، گرچه قره‌باغ را اشغال شده می‌داند اما راه حل رفع بحران را نه در جنگ که تنها با گفتگو و بر اساس قوانین و حقوق بین‌الملل امکان‌پذیر می‌داند.


نورنیوز
اخبار مرتبط
افزایش چشمگیر ارسال سلاح از سوی رژیم‌صهونیستی به جمهوری آذربایجان
چهارشنبه 1399/07/16 ساعت 14:44
افزایش چشمگیر ارسال سلاح از سوی رژیم‌صهونیستی به جمهوری آذربایجان
رادارهای رصد، پرواز هواپیماهای ترابری آذری سیلک‌وِی را که مورد استفاده وزارت دفاع آذربایجان نیز هست، در مسیر باکو به فرودگاه نظامی «رامون» در نزدیکی پایگاه ارتش رژیم صهیونیستی در منطقه «عوودا» ثبت کرده‌اند. این پروازها که از پیش از بروز حملات اخیر نظامی در قره‌باغ آغاز شده ظاهراً کماکان ادامه دارد.
قره‌باغ؛ از شیطنت صهیونیست‌ها و پان‌ترک‌ها تا نبود اراده طرفین برای حل منازعه
شنبه 1399/07/12 ساعت 14:17
نورنیوز بررسی کرد؛
قره‌باغ؛ از شیطنت صهیونیست‌ها و پان‌ترک‌ها تا نبود اراده طرفین برای حل منازعه
حاکمان دو کشور اساساً تمایلی به حل مناقشه ندارند و از وجود آن بیشتر سود می‌برند ضمن اینکه سایر بازیگران به ویژه طرف‌های غربی تمایلی ندارند که نقش ایران مجدداً در منطقه برجسته شود، لذا با اعمال فشار از میانجیگری ایران جلوگیری می‌کنند.
جمهوری اسلامی ایران در کجای مناقشه قره‌باغ ایستاده است؟
چهارشنبه 1399/07/09 ساعت 19:43
نورنیوز بررسی کرد؛
جمهوری اسلامی ایران در کجای مناقشه قره‌باغ ایستاده است؟
منطقه قفقاز در طول قرن‌های متمادی زیر چتر وحدت بخش حوزه تمدن اسلامی ـ ایرانی، محل هم‌زیستی ادیان، مذاهب، زبان‌ها و هویت‌های فرهنگی و دینی گوناگون بود اما از زمانی که برجسته‌سازی استعماری اختلاف‌های هویتی عرصه را بر اشتراکات تمدنی تنگ کرد دچار مهندسی ترکیب جمعیتی و پاکسازی‌های قومیتی و تبعیدهای دسته‌جمعی شد.
چرا رژیم صهیونیستی به دنبال توسعه تنش در منطقه قفقاز است؟
دوشنبه 1399/07/07 ساعت 20:06
نورنیوز بررسی کرد؛
چرا رژیم صهیونیستی به دنبال توسعه تنش در منطقه قفقاز است؟
برنامه‌ریزی چندین ساله رژیم صهیونیستی برای نفوذ و ایجاد جای پا در منطقه قفقاز اصلی‌ترین دلیل برای دمیدن تل‌آویو در آتش جنگ میان ارمنستان و آذربایجان است.
نظرات

آخرین اخبار
حال پهلوان آواز ایران مساعد نیست
هشدار بحران آب در تهران؛ ذخایر سدها کمتر از حد نرمال
آمریکا در باتلاق جنگ با ایران گرفتار می‌شود
امتحانات نهایی 31 تیرماه در همه استان ها غیر از هرمزگان برگزار می شود
پاسخ کوبنده نیروهای مسلح ایران ؛از انهدام رادارهای آمریکا تا هدف قرار گرفتن زیرساخت آمازون
شکار گرداننده صفحه معاند در فضای مجازی
افت شاخص‌های بورس آمریکا؛ چشم بازار به تحولات ایران
پایان بازی سارق مسلح طلافروشی‌های تهران
عارف خواستار شتاب در اجرای طرح‌های فناوری برای آب، برق و دارو شد
ضربه سخت در راه است؛ هشدار سردار کرمی به ارتش متجاوز از خلیج فارس
درخشش بانوان تکواندوی ایران در کره؛ 5 مدال برای دختران ایرانی
بازی دوگانه ترامپ با پکن؛ حملات لفظی یا استراتژی برای آشتی؟
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 30 تیر 1405+ جدول قیمت ها
سه داور ایرانی در لیگ قهرمانان بانوان آسیا قضاوت می‌کنند
ثبت‌نام زائر اربعین در سماح از یک میلون نفر گذشت
فاجعه در افغانستان؛ سیل ویرانگر در نورستان جان ده‌ها نفر را گرفت
اولین جلسه آزمایشی نشست مجازی مجلس برگزار شد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 30 تیر 1405
نورنما | برافراشته شدن پرچم فلسطین در جشن قهرمانی اسپانیا
اختلال در فرودگاه بن‌گوریون با ورود سوخت‌رسان های آمریکایی
پایان عصر مجازی برای نوجوانان در فرانسه
بحران انرژی در قلب آمریکا؛ خطر قطعی برق در 14 ایالت
برنهام وزرای دولت جدید انگلیس را منصوب کرد
بحران در سازمان ملل؛ تهدید آمریکا به قطع کمک‌های مالی به آژانس پناهندگان
جشنواره «لالایی‌های بیداری» برای افشای جنایات صهیونیست‌ها در میناب
حملات نظامی موضع ایران را تغییر نمی‌دهد
تجهیزات دارویی پویش «مرهم مهر» راهی عراق شد
فرانسه خواستار توقف واردات محصولات اسرائیلی به اتحادیه اروپا شد
چاپ نمونه اولیه گواهینامه موتورسیکلت برای بانوان
فروش بلیت پروازهای اربعین از فردا آغاز می‌شود
مدافع آلومینیوم اراک به استقلال پیوست
بلغارستان به دنبال استقرار سوخت‌رسان‌های آمریکایی در پایگاه نظامی
هشدار جدی هواشناسی؛ تلاطم شدید خلیج فارس و دمای 50 درجه در بوشهر
استقرار بیش از 250 موکب درمانی در مسیر نجف تا کربلا
انسداد محور هراز و ترافیک سنگین در ورودی‌های تهران
برنامه مرحله نهایی لیگ ملت‌های والیبال 2026 اعلام شد
تنگه هرمز همچنان بسته است؛ هشدار درباره تبعات اقدامات تنش‌زا در منطقه
یمن عربستان را تهدید به تشدید تنش دریایی کرد
رشد قیمت دلار توافقی امروز سه شنبه 30 تیر 1405
تب کریمه کنگو در کشور 5 قربانی گرفت+ توصیه‌های حیاتی
وقوع حادثه دریایی در شرق امارات
چطور از خودمان مراقبت کنیم؟ 7 راهکار مؤثر برای ساختن حال بهتر
نقره ناهید کیانی در تکواندو کره جنوبی؛ چشم امید به طلای حنا زرین‌کمر
هشدار زرد گردوغبار در یزد؛ توصیه‌های بهداشتی برای گروه‌های حساس
حمله موشکی آمریکا به تأسیسات هسته‌ای دارخوین و واکنش تند ایران در سازمان ملل
مردادماه خطرناک‌ترین زمان برای شنا؛ روایت آمارهای تلخ پزشکی قانونی از قربانیان
تراژدی در گالیکش؛ دعوای مسلحانه بزرگ‌ترها جان کودک 11 ساله را گرفت
قالیباف قانون برگزاری جلسات مجلس در شرایط اضطرار را ابلاغ کرد
تغییر در هیات مدیره استقلال؛ چه کسانی از باشگاه جدا می شوند؟
درگیری خیابانی دو راننده در تهران؛ راننده عصبانی گوش مرد میانسال را با دندان کند