×
سیاسی
شناسه خبر : 54319
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1399/07/09 ساعت 19:43
جمهوری اسلامی ایران در کجای مناقشه قره‌باغ ایستاده است؟

نورنیوز بررسی کرد؛

جمهوری اسلامی ایران در کجای مناقشه قره‌باغ ایستاده است؟

منطقه قفقاز در طول قرن‌های متمادی زیر چتر وحدت بخش حوزه تمدن اسلامی ـ ایرانی، محل هم‌زیستی ادیان، مذاهب، زبان‌ها و هویت‌های فرهنگی و دینی گوناگون بود اما از زمانی که برجسته‌سازی استعماری اختلاف‌های هویتی عرصه را بر اشتراکات تمدنی تنگ کرد دچار مهندسی ترکیب جمعیتی و پاکسازی‌های قومیتی و تبعیدهای دسته‌جمعی شد.

نورنیوز ـ گروه بین الملل: ارمنستان و جمهوری آذربایجان به فاصله کمتر از سه ماه برای دومین بار بر سر منطقه مورد نزاع قره‌باغ درگیری‌های خونینی را آغاز کردند.

جدال بر سر این منطقه کوهستانی با حدود 4400 کیلومتر مساحت که ساکنان آن مسیحیان ارمنی و آذری‎های مسلمان هستند دهه‌هاست که بر مناسبات دو کشور آذربایجان و ارمنستان و منطقه قفقاز سایه افکنده است.

منطقه قفقاز از لحاظ استراتژیک پل ارتباطی بین شرق و غرب و شمال و جنوب به حساب می‌آید و دریای خزر را به دریای سیاه متصل می‌کند. علاوه بر اهمیت ژئوپلتیک، این منطقه به لحاظ تاریخی نیز محل تلاقی تمدن‌ها و مذاهب گوناگون بوده است.

وجود منابع طبیعی مانند انرژی در دریای خزر و همچنین مسیرهای انتقال آن به سمت اروپا نیز بر اهمیت استراتژیکی این منطقه افزوده و موجب شده تا قفقاز همواره در طول تاریخ محل رقابت قدرت‌های بزرگ منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای باشد.

مرزبندی‌های مصنوعی که در دوره شوروی به وجود آمد، یکی از مهمترین دلایل بروز مناقشه بر سر قره‌باغ است. در آن دوره با وجود اینکه منطقه قره‌باغ به صورت تاریخی آذری‌نشین بود ولی تقسیمات قومی که شوروی در دوره استالین دنبال می‌کرد منجر به ایجاد مرزبندی‌های مصنوعی شد قره‌باغ را تحت حاکمیت ارمنستان قرار داد.

با فروپاشی شوروی آذری‌ها تأکید دارند که این منطقه بر اساس پیشینه تاریخی باید زیر حاکمیت باکو قرار گیرد و ارمنی‌ها نیز با تأکید بر تغییرات در ترکیب جمعیتی منطقه آن را در حاکمیت ارمنستان یا دست کم خودمختار می‌دانند.

در درگیری اخیر نقش ترکیه و رژیم صهیونیستی کاملا برجسته است. تشدید درگیری در قره‌باغ می‌تواند تمرکز ایران و روسیه را از منطقه غرب آسیا کاهش دهد و آن‌ها را سرگرم مشکلات و چالش‌های منطقه قفقاز کند و صهیونیست‌ها در این زمینه تحرکات بسیار جدی را در ماه‌های گذشته انجام دادند. ترکیه نیز نقش بسیار مهمی ایفا و در دوره بعد از درگیری پیشین، مانور نظامی مشترک با جمهوری آذربایجان برگزار کرد و پس از مانور، نیروهای نظامی خود را از خاک آذربایجان خارج نکرد.

این درگیری با وجود خط و نشان‌های مقامات دو طرف احتمالاً به طول نخواهد انجامید چون طرفین به دلایل مختلف کشش تداوم نبرد طولانی مدت را ندارند. در میان بازیگران خارجی ذی‌نفع هم، به جز ترکیه و رژیم صهیونیستی، دیگران مانند آمریکا، اروپا و روسیه تمایلی به تداوم بحران ندارند.

بر این اساس؛ چون طرفین حاضر به حل اساسی مسئله از مسیرهای حقوقی و دیپلماتیک نیستند و بازیگران خارجی هم نفع خود را در تداوم اختلافات می‌بینند، مهمترین چشم‌انداز پیش‌رو برای این مناقشه تداوم وضعیت به صورت «نه جنگ نه صلح» و درگیری‌های نوبه‌ای است.

نکته آنکه؛ منطقه قفقاز در طول قرن‌های متمادی زیر چتر وحدت بخش حوزه تمدن اسلامی ـ ایرانی، محل هم‌زیستی ادیان، مذاهب، زبان‌ها و هویت‌های فرهنگی و دینی گوناگون بود اما از زمانی که برجسته‌سازی استعماری اختلاف‌های هویتی عرصه را بر اشتراکات تمدنی تنگ کرد دچار مهندسی ترکیب جمعیتی و پاکسازی‌های قومیتی و تبعیدهای دسته‌جمعی شد.

این در حالی است که دو جمهوری آذربایجان و ارمنستان با الهام از عصر همزیستی تمدنی در قرون پیشااستعماری و با تکیه بر مشترکات فرهنگی خود می‌توانند راهی صلح آمیز برای حل مسئله پیدا کرده و صلحی پایدار را برای مردم خود به ارمغان بیاورند و جمهوری اسلامی ایران نیز آماده کمک به برقراری این صلح پایدار در منطقه است.

مواضع جمهوری اسلامی در خصوص ضرورت رعایت و به رسمیت شناختن تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان بسیار روشن است و دولت جمهوری اسلامی ایران تاکنون بارها بر این حق مشروع در چارچوب حقوق بین الملل و قطع‌نامه‌های سازمان ملل تاکید کرده است و بر این باور است که اختلاف دو کشور فقط راه حل صلح‌آمیز دارد و ایران و ترکیه و روسیه می‌توانند در جهت اجرایی‌سازی قطع‌نامه‌های سازمان ملل، آن دو همسایه را کمک کنند تا اختلافات خود را در اشکال مسالمت آمیز حل کنند.


نورنیوز
اخبار مرتبط
پایان جنگ قره‌باغ با توافقنامه شبانه
سه‌شنبه 1399/08/20 ساعت 11:19
پایان جنگ قره‌باغ با توافقنامه شبانه
ساعات پایانی شب گذشته، پس از یک ماه و نیم درگیری، توافقی میان ارمنستان، جمهوری آذربایجان به عنوان طرفین درگیری در قره‌باغ و روسیه شکل گرفت و در نهایت رسما پایان جنگ اعلام شد.
زیاده خواهی تفرقه‌افکنانه پان ترکیست‌ها با حمایت رژیم صهیونیستی
شنبه 1399/08/17 ساعت 13:23
نورنیوز بررسی کرد؛
زیاده خواهی تفرقه‌افکنانه پان ترکیست‌ها با حمایت رژیم صهیونیستی
برای جمهوری اسلامی ایران کاملا روشن است که این اظهارات تفرقه‌افکنانه از سوی کدام دست‌های پشت پرده هدایت و حمایت می‌شود، اما این رفتارهای تحریک‌کننده، چنانچه در مواضع مقامات ایرانی مشهود است، اراده تهران را از موضع عادلانه خود نسبت به طرفین تغییر نخواهد داد.
تلاش صهیونیست‌ها برای عدول ایران از راهبرد اصولی در قفقاز
چهارشنبه 1399/08/07 ساعت 18:26
نورنیوز بررسی کرد؛
تلاش صهیونیست‌ها برای عدول ایران از راهبرد اصولی در قفقاز
ابعاد توصیه شیفر به پمپئو این‌گونه است که چون ایران رویکردی میانجی‌گرانه دارد و خواهان درگیری در قفقاز نیست و از سویی همزمان مناسبات خوبی با طرفین درگیری دارد، باید شرایط را به یک بازی باخت ـ باخت برای تهران تغییر داد به گونه‌ای که اولا توان میانجی‌گری نداشته باشد و ثانیا با هر اقدام یا اعلام موضعی، دست کم یکی از دو حوزه تحت نفوذ خود را از دست بدهد.
موافقت سران طرفین مناقشه قره‌باغ برای دیدار دوجانبه در مسکو
سه‌شنبه 1399/07/29 ساعت 13:15
موافقت سران طرفین مناقشه قره‌باغ برای دیدار دوجانبه در مسکو
سران جمهوری آذربایجان و ارمنستان با دیدار دوجانبه در مسکو موافقت کردند.
خطاهای راهبردی که از آداب همسایگی فاصله دارد!
شنبه 1399/07/19 ساعت 17:07
نورنیوز بررسی کرد؛
خطاهای راهبردی که از آداب همسایگی فاصله دارد!
خبرگزاری رسمی و دولتی آناتولی ترکیه که متاسفانه در موضوعات اختلافی گوناگون میان تهران و آنکارا بر خلاف سعه صدر رسانه‌های ایرانی هیچگاه آداب همسایگی را به جا نیاورده، در تحلیلی سراسر تناقض و سفسطه، رسانه‌های ایرانی را به عدم رعایت انصاف در موضوع قره‌باغ متهم کرده است!
رونمایی از نسخه جدید جنگ‌های نیابتی در معرکه قره‌باغ؛ طراح کیست و هدف کجاست؟
چهارشنبه 1399/07/16 ساعت 20:45
نورنیوز بررسی کرد؛
رونمایی از نسخه جدید جنگ‌های نیابتی در معرکه قره‌باغ؛ طراح کیست و هدف کجاست؟
چنانچه شواهد میدانی نشان می‌دهد، استقرار تروریست‌های تکفیری در طول نوار مرزی ترکمنستان، آذربایجان، ازبکستان، جنوب شرقی تاجیکستان و شمال شرقی افغانستان در نزدیکی مرزهای چین، به عنوان بخشی از برنامه‌ محاصره استراتژیک چین، روسیه و ایران و دامن زدن به جنگ‌ها و تنش‌های نیابتی در این مناطق انجام می‌شود.
افزایش چشمگیر ارسال سلاح از سوی رژیم‌صهونیستی به جمهوری آذربایجان
چهارشنبه 1399/07/16 ساعت 14:44
افزایش چشمگیر ارسال سلاح از سوی رژیم‌صهونیستی به جمهوری آذربایجان
رادارهای رصد، پرواز هواپیماهای ترابری آذری سیلک‌وِی را که مورد استفاده وزارت دفاع آذربایجان نیز هست، در مسیر باکو به فرودگاه نظامی «رامون» در نزدیکی پایگاه ارتش رژیم صهیونیستی در منطقه «عوودا» ثبت کرده‌اند. این پروازها که از پیش از بروز حملات اخیر نظامی در قره‌باغ آغاز شده ظاهراً کماکان ادامه دارد.
آرامش در مرز جمهوری آذربایجان و ارمنستان
سه‌شنبه 1399/07/15 ساعت 12:15
سخنگوی وزارت دفاع ارمنستان خبرداد:
آرامش در مرز جمهوری آذربایجان و ارمنستان
با درخواست جامعه بین‌الملل برای آتش‌بس فوری در منطقه مورد مناقشه قره باغ، شب نسبتاً آرامی در مرز داشتیم.
قره‌باغ؛ از شیطنت صهیونیست‌ها و پان‌ترک‌ها تا نبود اراده طرفین برای حل منازعه
شنبه 1399/07/12 ساعت 14:17
نورنیوز بررسی کرد؛
قره‌باغ؛ از شیطنت صهیونیست‌ها و پان‌ترک‌ها تا نبود اراده طرفین برای حل منازعه
حاکمان دو کشور اساساً تمایلی به حل مناقشه ندارند و از وجود آن بیشتر سود می‌برند ضمن اینکه سایر بازیگران به ویژه طرف‌های غربی تمایلی ندارند که نقش ایران مجدداً در منطقه برجسته شود، لذا با اعمال فشار از میانجیگری ایران جلوگیری می‌کنند.
چرا رژیم صهیونیستی به دنبال توسعه تنش در منطقه قفقاز است؟
دوشنبه 1399/07/07 ساعت 20:06
نورنیوز بررسی کرد؛
چرا رژیم صهیونیستی به دنبال توسعه تنش در منطقه قفقاز است؟
برنامه‌ریزی چندین ساله رژیم صهیونیستی برای نفوذ و ایجاد جای پا در منطقه قفقاز اصلی‌ترین دلیل برای دمیدن تل‌آویو در آتش جنگ میان ارمنستان و آذربایجان است.
نظرات

آخرین اخبار
مسی بهترین بازیکن زمین، اینترمیامی همچنان بدون سرمربی
رسانه عبری: تصور نابودی ایران و حزب‌الله یک خطای راهبردی است
سانچز: اسرائیل به قوانین بین‌المللی احترام نمی‌گذارد
وزارت دادگستری آمریکا تحقیقات درباره رئیس فدرال رزرو را متوقف کرد
روایت حماس از 195 روز آتش‌بس در غزه
افشای هویت و انگیزه عامل تیراندازی در مراسم کاخ سفید
جزئیات جدید از فرصت دوباره برای جاماندگان کالابرگ + زمان اعتبار کالابرگ
معاون وزیر جهادکشاورزی: افزایش قیمت مرغ و تخم‌مرغ گرانفروشی نیست
تغییر معادلات بازار طلا در سایه بحران نفت
ادعای جدید آمریکا درباره توقیف کشتی ایرانی
هشدار هواشناسی درباره افت دما و بارش در زنجان
پروازهای تهران، نجف و مشهد فعال شد
هوای قابل قبول پایتخت در ششمین روز اردیبهشت
معاریو: جنگ با ایران میلیاردها دلار برای آمریکا هزینه داشت
اژه‌ای: اتحاد ملی سد شکست‌ناپذیر مقابل دشمن است
«نشست تهران»؛ دیپلماسی جهانی تنگه هرمز
انتقاد سناتور دموکرات از دولت ترامپ به دلیل گرانی سوخت
روانپریشی که دنیا را تهدید می‌کند
مهلت ثبت درخواست بیمه بیکاری تمدید شد
مداردیپلماسی | آیا بحران ایران و آمریکا وارد فاز نهایی شده است؟
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز یکشنبه 6 اردیبهشت 1405+ جدول
سفر‌های دیپلماتیک عراقچی
تغییر نگاه نسل Z به سیاست خارجی آمریکا
تغییرات راهبردی فوری جنگ
اضافه‌وزن در 17 تا 29 سالگی خطرناک‌تر از میانسالی است
پیش یینی جنجالی سخنگوی کاخ سفید از تیراندازی در ضیافت شام ترامپ
حسن عجمی طلایی شد؛ آغاز درخشان کاروان ایران در سانیا 2026
پایان پرونده تروریست آموزش‌دیده؛ اجرای حکم اعدام عامر رامش در بامداد امروز
دستکاری ژنتیکی سلول‌های بنیادی؛ جهشی تازه در مسیر پزشکی بازساختی
وضعیت آب و هوا امروز یکشنبه 6 اردیبهشت 1405 + وضعیت استانها
آخرین جزئیات از تیراندازی در ضیافت شام ترامپ + فیلم تیراندازی
برنامه مسابقات ورزشی امروز 6 اردیبهشت 1405+ جدول پخش
ترامپ: هدف حمله امشب من بودم/ به جنگ با ایران مرتبط نبود
تیراندازی در بیمارستانی در شیکاگو و کشته شدن یک افسر پلیس آمریکا
مسن‌ترین بازیکنان جام جهانی
پیشروی نیروهای رژیم اشغالگر اسرائیل در جنوب غرب سوریه
حفاظت از یوزپلنگ چه چالش‌هایی دارد؟
سردرگمی ترامپ برای خروج از جنگ ایران
مجروح شدن افسر سرویس مخفی آمریکا در جریان تیراندازی در هتل واشنگتن هیلتون
آغاز توزیع متمرکز اقلام استراتژیک تجهیزات پزشکی از میلاد امام رضا (ع)
چین همچنان قدرت مسلط آموزش عالی در سیا است
ترامپ تیراندازی در مراسم کاخ سفید را تایید کرد
انفجار در جنوب غرب کلمبیا حداقل 13 کشته برجای گذاشت
4 توصیه درباره مصرف سبزیجات
تاکر کارلسون : از سیاست های جنگ طلبانه ترامپ متنفرم
انتقاد سناتور آمریکایی از ترامپ برای افزایش قیمت بنزین
طعنه رهبر اقلیت دموکرات به ترامپ: منتظر «تغییر رژیم» باش!
تمدید 90روزه معافیت «قانون جونز»؛ عقب‌نشینی آمریکا زیر فشار جنگ ایران و بحران انرژی
روزنامه عبری یسرائیل هیوم : زور اسرائیل به موشک‌های حزب الله نمی‌رسد
جابجایی بیش از 16 میلیون تُن کالا از جاده های کشور در سال گذشته