نورنیوز ـ گروه بین الملل: «تومو مِلاسو» (Tuomo Melasuo) استاد روابط بینالملل و علوم سیاسی دانشگاه تامپر فنلاند است. وی سالها در حوزههای تاریخ سیاسی، علوم سیاسی، روابط بینالملل، اسلام سیاسی و جهان سوم تحقیق و تدریس کرده است.
تومو مِلاسو در مورد آینده برجام گفت: امروز، در آغاز پاییز سال ۲۰۲۰، آینده برجام و آژانس بینالمللی انرژی اتمی باید با هم تجزیه و تحلیل شود، آنها با هم مرتبط هستند. از یک طرف، به ویژه اعتبار و اقتدار آژانس بینالمللی انرژی هستهای به آینده برجام وابسته است.
استاد روابط بینالملل و علوم سیاسی دانشگاه تامپر فنلاند یادآور شد: از طرف دیگر، آینده برجام همچنین بازیگران بزرگ بینالمللی مانند سازمان ملل، اتحادیه اروپا، روسیه و چین را درگیر میکند. در حال حاضر ارزیابی نتایج مأموریتهای آژانس انرژی هستهای بسیار دشوار است.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره علت تلاشهای نافرجام آمریکا برای نابودی توافق هستهای و اعمال فشار حداکثری علیه ایران تاکید کرد: تا جایی که من فهمیدم دلایل آنها کاملا سیاسی است. ایالات متحده نمیخواهد به هیچ بازیگر دیگری اجازه دهد که در سیاست این کشور تأثیر بگذارد. در طولانیمدت، این شیوه بسیار غیرمولد است. به همین دلیل بسیار مهم است که آژانس بینالمللی انرژی هستهای به کارهای خود ادامه دهد و سایر شرکای برجام به توافقنامه ۲۰۱۵ احترام بگذارند. در واقع این توافق برای آینده همه ما مهم است.
این استاد دانشگاه در ادامه اشارهای به سفر گروسی به ایران کرد و در این باره گفت: بسیار مهم است که رافائل گروسی به ایران سفر کرده و این دیدار به خوبی انجام شده است. این سفر علاوه بر نتایج مثبت خود، به جهانیان نشان میدهد که آژانس بینالمللی انرژی هستهای و ایران میتوانند کارهای زیادی را با هم انجام دهند.
وی در ادامه با انتقاد از بدعهدی دیگر اعضای برجام در قبال ایران گفت: درست است که بسیاری از کشورهای شریک برجام میتوانستند از نظر سیاسی و حتی اخلاقی، اتحاد بیشتری داشته و تحریمها را واقعاً کاهش دهند مانند آنچه در معاهده ۲۰۱۵ توافق شده بود. اما آنها آن شهامت این کار و مخالفت با ترامپ را نداشتند با وجود این بدعهدیها رعایت محدودیتها و قوانین برجام از سوی ایران بسیار هوشمندانه است. از این طریق ایران به دنیا نشان میدهد که کشوری قابل احترام است و ما میتوانیم روی حرف آن حساب کنیم. این میتواند یک سرمایهگذاری برای آینده باشد.
این استاد دانشگاه در مورد فعالسازی اسنپبک گفت: اکنون ایالات متحده حق استفاده از اسنپبک را ندارد. برجام یک توافقنامه «کلی» است، شما همه آن را میپذیرید و مجاز به انجام تنها بخشی از آن نیستید. از مدتها قبل ایالات متحده به معاهدات بینالمللی، تعهدات قانونی، سیاسی، اخلاقی خود احترام نگذاشته است. ایالات متحده ابتدا باید به توافقها احترام بگذارد و تنها پس از آن است که میتوانیم در مورد حقوق آمریکا در توافق صحبت کنیم.
وی هم چنین در مورد ادعاهای ترامپ برای دیدار و مذاکره با سران ایران گفت: متأسفانه من نسبت به جهتگیریهای او بسیار بدبین هستم. سران کاخ سفید به اصلاحات سیستمی احتیاج دارند، من از آینده میترسم.
ایلنا