×
سیاسی
شناسه خبر : 52619
تاریخ انتشار : جمعه 1399/05/10 ساعت 17:04

در جستجوی اوهام با امواج ماهواره‌ای ایران اینترنشنال

تناقضات رفتاری ایران اینترنشنال در برخورد با سوژه و خبرها و رویکرد کاملا مغرضانه‌اش و عدم رعایت اصل بی‌طرفی که از مهمترین اصول کار رسانه‌ای است، محدود به این موارد ذکرشده نمی‌شود و حالا عملکرد این رسانه زیر ذره‌بین افراد عادی بسیاری قرار دارد.

نورنیوز ـ گروه سیاسی: چند ماه قبل از شروع سال ۱۳۹۶ برخی خبرنگاران بی‌بی‌سی فارسی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی خبر خداحافظی‌شان را از این شبکه تلویزیونی اعلام کردند و بدون آنکه اشاره‌ای به مقصد داشته باشند،‌ از شروع تجربه‌ای تازه سخن گفتند؛ تجربه‌ای که چند ماه بعد یعنی اردیبهشت ۹۶ و همزمان با افتتاح یک شبکه جدید ماهواره‌ای رونمایی شد.

شبکه‌ای فارسی‌زبان ایران اینترنشنال ۲۹ اردیبهشت آن سال و مصادف با دوازدهمین انتخابات ریاست‌جمهوری ایران آغاز به فعالیت کرد و اولین شبکه‌ خارجی برای مخاطبان ایرانی بود که تصمیم داشت به صورت ۲۴ ساعته اقدام به پخش برنامه کند. خبر، تحلیل و مستند، محتوای تولیدی شبکه ایران اینترنشنال با موضوعات سیاسی، علم، هنر، ورزش ، فرهنگ و فناوری است اما تمرکز این شبکه که دفترش در لندن مستقر است، بر سیاست قرار گرفته ‌و محوریتش هم تحولات ایران است.

راه‌اندازی این شبکه ماهواره‌ای که در آغاز تیزرهای تبلیغاتی‌اش به وفور پخش می‌شد، فقط با حضور نیروهای مهاجرت‌کرده بی‌بی‌سی فارسی اتفاق نیفتاد بلکه تعدادی از کارکنان شبکه ماهواره‌ای من و تو نیز به این شبکه نوظهور پیوسته بودند. ایران اینترنشنال بنا داشت که تلفیقی از دو فرم رسمی شبکه بی‌بی‌سی فارسی و محاوره‌ای شبکه من و تو داشته باشد به همین خاطر نوع دکور، هدایت و گرداندن میزگردها و برنامه‌های تحلیلی ترکیبی از مدلهای آن دو شبکه ماهواره ای بود که پیش از این هریک توانسته بودند مخاطبانی را جلب کنند.

تسخیر فضای رسانه‌ای و انحصارسازی دو هدف عمده ایران اینترنشنال بود؛ برای همین اقدام به انعقاد قراردادهای انحصاری با برخی کارشناسان و تحلیل‌گران کرد بدین صورت که آن افراد استخدام اینترنشنال نیستند و در عین حال نمی‌توانند با تلویزیون دیگری همکاری کند. اما قبل از اینکه این مباحث ، ایران اینترنشنال را دچار چالش کند، این شبکه خیلی زود وارد حاشیه‌هایی شد که منجر به ریزش بخشی از مخاطبانش شد؛ حاشیه‌هایی که علاوه بر تبلیغ صریح و علنی علیه ایران، عمدتا مربوط به منابع مالی این شبکه ماهواره‌ای می‌شد واینکه هزینه‌های سنگین دستمزدهای آن توسط چه کسانی تامین می‌شود آن هم در حالیکه طبق قوانین کشورهای غربی شبکه‌های سیاسی حق پخش تبلیغات و آگهی ندارند؛ لذا این زمزمه خیلی زود تبدیل به یک سوال مهم شد که پشت پرده تامین مالی ایران اینترنشنال چیست؟

اگرچه آن موقع یک پاسخ برای این سوال مطرح بود و آن اینکه شبکه مالی سعودی وابسته به ولیعهد جوان و پرسودای عربستان با همکاری گرو‌ه‌های اپوزیسیون ایرانی، ‌حامی این شبکه ضد ایرانی است اما از آنجا که هرگز هیچ خبر رسمی آن را تایید نکرد، این فرضیه بیشتر در حد گمانه باقی ماند تا اینکه آهسته آهسته نشانه‌هایی دال بر تایید این فرضیه ظهور کرد؛ نشانه‌هایی که حتی منجر به واکنش برخی تحلیل‌گران این شبکه ماهواره‌ای مبنی بر قطع همکاری‌ گاه و بی‌گاهشان با ایران اینترنشنال شد.

اما آن نشانه‌ها چه بودند؟

یکی از مهمترین نشانه‌ها به ۳۱ شهریور ۹۷ برمی‌گردد؛ یعنی صبح روزی که چند عنصر مسلح، حاضرین مراسم رژه نیروهای مسلح در اهواز را به رگبار بستند. مسئولیت این حادثه تروریستی را که در جریان آن تعدادی از هموطنان‌مان به شهادت رسیدند، ابتدا جریان “الاحوازیه” و سپس گروهک تروریستی داعش بر عهده گرفتند.

شبکه ‎ایران اینترنشنال بلافاصله بعد از فاجعه تروریستی اهواز به اعضای گروهک تروریستی الاحوازیه زنگ زد و بدون آنکه به ماهیت تروریستی آنها اشاره داشته باشد، در قالب جملاتی که  گویی که هیچ اتفاقی رخ نداده و کسی کشته نشده است، از آن فرد خواست که ماجرا را تعریف کند! این نحوه پرسش با انتقاد گسترده در فضای مجازی مواجه شد و برخی به حالت تمسخر نوشتند: «تصور کنین سی‌ان‌ان زنگ می‌زد بن‌لادن می‌گفت آقا خسته نباشی. خیلی به زحمت افتادی سرِ این قضیه. تعریف کن بینم چی می‌گی.»

پس از آن رپرتاژ آگهی‌هایی که حداقل طی دو مرتبه این شبکه تلویزیونی برای گروهک تروریستی سازمان مجاهدیین خلق ( منافقین) داشت؛ باعث خشم نه تنها مردم عادی بلکه حتی افرادی شد که جزو مخالفان جمهوری اسلامی محسوب می‌شوند. مخالفان این شبکه به تلاش ایران اینترنشنال برای مشرعیت بخشی به گروه معاند و بدنام منافقین و بازنمایی این گروه تروریستی بسیار معترض شدند.

اما آنچه که باعث خشم بیشترین حتی ایرانیان خارج از کشور شد، : پخش گردهمایی گروه تروریستی منافقین بود که اواخر تیرماه امسال برگزار شد و شبکه ایران اینترنشنال با پوشش کامل این برنامه و حمایت از قاتلان ده‌ها هزار بیگناه ایرانی، به گفته آنان «وقاحت و بیشرمی تمام عیار خود را به نمایش گذاشت.» در نتیجه این اقدام، برخی کارشناسان این تلویزیون از قطع همکاری خود خبر دادند و برخی نیز مانند کنگره ایرانیان کانادا رسما اعلام کردند: « با رسانه ای که منابع مالی آن شفاف نیست مصاحبه نمیکنیم.»

تناقضات رفتاری ایران اینترنشنال در برخورد با سوژه و خبرها و رویکرد کاملا مغرضانه‌اش و عدم رعایت اصل بی‌طرفی که از مهمترین اصول کار رسانه‌ای است، محدود به این موارد ذکرشده نمی‌شود و حالا عملکرد این رسانه زیر ذره‌بین افراد عادی بسیاری قرار دارد. از جمله وقتی که یک سرباز ایرانی که مشغول ‌مرزبانی بود و در درگیری با گروهک پ‌ک‌ک در منطقه پیرانشهر شهید شد؛ این شبکه هیچ واکنشی نشان نداد و بسیاری از کابران شبکه‌های اجتماعی با طرح این سوال که « کجا هستند آنهایی که ادعای میهن پرستی می‌کنند» مجددا رویکرد شبکه‌های ماهواره‌ای فارسی‌زبان را به چالش کشیده و نوشتند: «این سرباز اگر کولبر بود الان تیتر اول خبری ‎ شبکه‌های بی‌بی‌سی رفارسی ،  ‎ایران اینترنشنال و من وتو می‌شد.»

 البته به نظر می‌رسد این انتقادها برای گردانندگان و حامیان ایران اینترنشنال اهمیتی ندارد چرا که سرمایه‌گذاران سعودی نیز با این تصور و انتظار که ترامپ دوباره در انتخابات ۲۰۲۰ برنده می‌شود و فضای پرتنش با ایران ۴سال دیگر ادامه خواهد یافت؛ به حمایت‌های مالی و پمپاژ‌ بودجه‌های کلان به این شبکه پرحاشیه و غیرخوشنام ادامه خواهند داد تا به زعم خود با بهره‌گیری از برخی موضوعات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، به گفتمان‌سازی علیه ایران و اجرای مانور روانی‌ – رسانه‌ای علیه کشورمان ادامه دهند . با وجود این، بعید است این رویکرد موجب دستیابی شاهزادگان سعودی شود؛ شاهزادگانی که به دنبال تعبیر رویای خود برای غلبه بر ایران در منطقه هستند، رویایی که البته هرگز رنگ واقعیت به خود نخواهد دید  چرا که حقایق سیاسی و تاریخی بر “وهم بودن” آن تاکید دارند.


24 آنلاین
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
قیمت دلار و سایر ارزها امروز دوشنبه 27 مرداد 1404+جدول
در سوگ صنایع
زمان پخش فصل دوم سریال «وحشی» اعلام شد
دیدار پوتین و ترامپ در آلاسکا تقاطع نماد، راهبرد و روانشناسی
نبیه بری: اوضاع داخلی لبنان تحت کنترل است
ضرورت توجه بیشتر به ریشه‌ ناامنی‌های اخیر سیستان‌وبلوچستان
رزمایش مشترک کره جنوبی و آمریکا آغاز شد؛ کره شمالی هشدار داد
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(71) «بروجن»
آیا توبه تتلو پذیرفته می‌شود؟
اقتصاد اسرائیل زیر ضرب جنگ 12 روزه
زلنسکی در واشنگتن؛ دیدارهای حساس یا چانه‌زنی‌های مبهم
دلایل و زمینه‌‌های مشروعیت سلاح حزب‌الله
سپهر حیدری کشور را ترک کرد
وزیر نیرو: با کاهش دما؛ پیک مصرف را پشت سر گذاشتیم
هشدار مراقبتی به مردم؛ افزایش شدید شاخص پرتو فرابنفش در دو روز آینده
زلنسکی وارد واشنگتن شد/ترامپ: روز بزرگی در کاخ سفید است
مشاهده خرس سیاه آسیایی در منطقه‌ای از بشاگرد هرمزگان+فیلم
خراسان رضوی شنبه تعطیل شد
افشاگری100 اقتصاددان برجسته بین المللی؛آمارهای آمریکا قابل اعتماد نیستند!
روایت همسر دانشمند هسته‌ای از جاسوسی منافقین که منجر به عملیات ترور می‌شود! +فیلم
قتل هولناک در ملارد؛ اعتراف قاتل به شلیک مرگبار
فوتبال ایران منتظر رونمایی از استراتژی هاشمیان در پرسپولیس+ برنامه سایر بازی های امروز
چرا زمان برگزاری سیزدهمین آزمون استخدامی تغییر کرد؟
بقایی: احتمالاً دور بعدی گفت‌وگو با آژانس در روزهای آینده انجام می‌شود
دیدار تراکتور - استقلال حساس ترین نبرد هفته نخست لیگ برتر
سرناسازگاری اسرائیل با میانجی‌گران
انتشار نماهنگ «نگارگر روضه‌ رضوان» همراه سخنان رهبر معظم انقلاب + فیلم
تیم تپانچه ایران روی سکوی سوم آسیا ایستاد
نماینده ارامنه جنوب کشور هشدار داد؛ قفقاز گلوگاه حیاتی ماست
پوستر باشگاه پرسپولیس به بهانه دیدار امشب با شمس آذر منتشر شد
واژگونی قایق در نیجریه؛ 40 نفر مفقود شدند
پزشکیان: راهی پیدا کنیم تا بی‌عدالتی از بین برود + فیلم
برنامه مسابقات ورزشی امروز دوشنبه 27 مرداد + پخش زنده
نشست العلمین؛ طرح تازه رژیم اسرائیل برای تبادل اسرا و خلع سلاح حماس
امنیت غذایی در خطر؛ مطالبه صریح از وزارت جهاد کشاورزی
وضعیت آب و هوا امروز دوشنبه 27 مرداد 1404 + وضعیت استان‌ها
ماجرای جنجالی صدور قبوض نجومی برق در روستاها چه بود؟
اروپا نگران است؛ آیا صحنه برخورد «ترامپ» با «زلنسکی» تکرار می شود؟
شورای رقابت از قیمت گذاری خودرو حذف شد+ جزئیات
پیکر استاد محمود فرشچیان وارد اصفهان شد+ زمان مراسم
صلح بزرگ ترامپ یا امتیاز بزرگ پوتین؟
مرد گمشده پس از 7 سال در پیاده روی اربعین پیدا شد
تظاهرات یک میلیون نفری شهرک‌نشینان علیه نتانیاهو
ذخایر سوخت مایع نیروگاهی 60 درصد افزایش یافت
ولایتی: مردم ایران اجازه معامله بر سر امنیت ملی‌شان را نمی‌دهند
نورنما | انفجار در یکی از کارخانه‌های استیل آمریکا
اظهارات سرلشکر رحیم صفوی درباره احتمال وقوع جنگ جدید
مدیرعامل ایرانسل درباره افزایش 70 درصدی تعرفه اینترنت چه گفت؟
طرح اشغال کامل شهر غزه به تصویب رسید
سفارت آلمان در تهران موقتا تعطیل شد
X
آگهی تبلیغاتی