نورنیوزـ گروه سیاست: حجّتالاسلام حسن روحانی، رئیسجمهور در جلسه امروز هیأت دولت با تبریک میلاد امام رضا علیهالسلام گفت: ما امام صادق(ع) را به عنوان موسس مکتبمان میشناسیم امّا رسمیت مذهب شیعه مربوط به دوران امام هشتم است. یعنی دورانی که در مرکز خلافت و حکومت آن زمان با وضوح و علنی از مذهب شیعه تجلیل میشد و خلیفه وقت هم در جلسات، لحنش طوری بود که از مذهب شیعه تجلیل میکرد. این اولین بار بود که در تاریخ اسلام بعد از وفات پیامبر و دوران امیرالمومنین چنین چیزی رخ میداد.
وی با بیان اینکه امام هشتم امام تدبیر بود، گفت: امام رضا(ع) علی رغم اینکه مایل نبود از مدینه سفر کند امّا این را پذیرفت و قبول کرد به دلیل آثار و مصالحی که برای دنیای اسلامی داشت. علی رغم اینکه ولایتعهدی را قبول نداشت اما به ظاهر پذیرفت. آن هم به خاطر مصالحی که برای دنیای اسلام داشت.
روحانی ادامه داد: این خیلی مهم است که ما پایان کار را ببینیم و در همه برنامهریزیهایمان مصالح اصلی امت اسلام و ملت و جامعهمان همواره مد نظر باشد و سیره آن حضرت میتواند راهنمایی بسیار خوبی برای ما باشد.
روحانی با اشاره به ۱۲ تیر سالروز سرنگونی هواپیمای مسافربری ایرباس توسط آمریکا گفت: این جنایت بسیار بزرگی بود که در تاریخ کشور ما بهوقوع پیوست. اینکه یک نیروی نظامی به تعمد، آن هم در میدان جنگی که به ظاهر جنگ ما و عراق بود و آمریکا در ماههای آخر وارد این جنگ شده بود. بعد هم بگوید اشتباه کرده بودیم ولی نه تنها عذرخواهی نکند بلکه مدال هم بدهد به کسی که هواپیما را سرنگون کرده و ۲۹۰ فرد بیگناه را به شهادت رسانده است.
وی افزود: این شیوه و اخلاق آمریکاییهاست. این مسیری است که آنها از آن روز تا امروز مد نظر داشتهاند. وگرنه اگر یک دولت معمولی بود، حالا فرض میکنیم که آنها اشتباهی هواپیمای ما را زده بودند، اگرچه چنین چیزی واقعیت ندارد، امّا بر فرض که اشتباه کرده بودند، لااقل عذرخواهی میکرد و فردی که هواپیما را زده بود محاکمه میکرد نه اینکه مدال بدهد.
روحانی ادامه داد: امروز هم همین مسیر را متأسفانه شاهد هستیم و دیروز در سازمان ملل یک محل نمایشی بود برای شکست مجدد سیاسی آمریکا در برابر جمهوری اسلامی ایران.
روحانی با بیان اینکه در سه سال و نیمی که از زمان روی کار آمدن دولت کنونی آمریکا میگذرد، با بیقانونی و اقدامات ضد حقوق بشر این کشور علیه جمهوری اسلامی ایران مواجه بودهایم، گفت: ممکن است آمریکاییها در محاسباتشان بگویند که در اقتصاد موفقیتهایی بدست آوردهایم و توانستیم ایران را تحت فشار مضاعف قرار دهیم، اما قطعاً از لحاظ سیاسی، حقوقی و اخلاقی در این مدّت بارها و بارها با شکست مواجه شدهاند و دیروز هم باز نوعی شکست جدید برای آمریکاییها بود.
وی خاطرنشان کرد: آنها در هفته های اخیر دو شکست را متحمل شدهاند؛ یکی قطعنامه و پیشنویس قطعنامه که علیه ایران تهیه شد و همه آنهایی که در شورای امنیت فعال هستند به نحوی مخالفت کردند و آمریکاییها در اینکه بتوانند زمینهای را فراهم کنند، موفقیتی بهدست نیاوردند.
رئیسجمهور با بیان اینکه شکست دوم آمریکا، روز گذشته در صحنه شورای امنیت رخ داد، افزود: غیر از خود آمریکا ۱۴ عضو دیگر همگی از برجام تعریف و آن را تأیید و پشتیبانی کردند. یعنی آمریکا سه سال و نیم است تلاش میکنند برجام را در دنیا بشکند امّا بعد از سه سال و نیم باز که شورای امنیت تشکیل میشود ۱۴ عضو از برجام حمایت میکنند. از لحاظ اخلاقی و حقوقی هم معلوم است که آنها همیشه با شکست مواجه شدهاند.
روحانی ادامه داد: این نکته را تأکید میکنم که جمهوری اسلامی باز هم اعلام میکند هر روز و هر ساعتی که طرف مقابل ما حالا الان بگویم ۱+۴ حاضر باشند به تمام تعهدات خود در برجام عمل کنند، ما بلافاصله به طور کامل به تعهدات برجامی خود بر میگردیم.
وی یادآور شد: بعد از خروج آمریکا از برجام، ما یکسال تمام صبر کردیم و به تمام تعهدات عمل کردیم و اروپاییها نتوانستند کاری از پیش ببرند. در سال دوم هم قدم به قدم پیش رفتیم و ۵ گام را برداشتیم و باز نتوانستند کاری بکنند. اگر همین فردا آنها آماده شوند به همه تعهدات خود عمل کنند، ما هم همان روز به تعهدات عمل میکنیم.
روحانی تصریح کرد: ایران در طول تاریخ مخصوصاً بعد از پیروزی انقلاب به تعهد سیاسی و حقوقی و اخلاقیاش پایبند بوده و امروز هم همینطور است. البته اگر آمریکا باز بخواهد به برجام ضربه بزند، که تا کنون ضربهاش به برجام اقتصادی بوده و ما در مقابل، برخی تعهدات را کنار گذاشتیم و تحمل کردیم، امّا اگر بخواهد به برجام ضربه سیاسی بزند ما تحمل نخواهیم کرد و اقدام قاطع خود را در این زمینه نشان میدهیم. همانطور که بارها به ۱+۴ گفتهایم، البته دوستان ما مثل روسیه و چین همواره مواضع سیاسی بسیار خوبی اتخاذ کردهاند و دیروز هم همینطور بود.
رئیسجمهور با بیان اینکه امروز جلسه ویدئو کنفرانسی رؤسای جمهور ایران، روسیه و ترکیه برگزار خواهد شد، گفت: میزبان این جلسه ایران است و قرار بود در تهران یا یکی از شهرستانها این نشست برگزار شود، امّا به خاطر مسائل بهداشتی به صورت ویدئوکنفرانس برگزار میشود.
وی ادامه داد: این هم نکته مهمی است که یکی از تلاشهای دولت یازدهم و دوازدهم این بوده که همواره به گفتمان خودش در برابر مردم پایبند بوده است. گفتمان ما از اول در داخل، اعتدال و در جهان، تعامل سازنده بوده است.
رئیسجمهور با بیان اینکه این گفتمان دوبُعدی همواره مدنظر ما بوده و امروز هم هست، گفت: ما در داخل، افراط را نمیپسندیم، تندروی را نمیپسندیم و میدانیم به ضرر کشور خواهد بود. ما از همه دوستان درخواست میکنیم در این شرایط بسیار پیچیده و سختی که پیش آمده، راه وحدت، اتحاد، تعاون، مهربانی و برادری را برگزینیم؛ هم بین قوای سه گانه، ارکان کشور، نیروهای مسلّح و هم مردم، جناحها و تفکرات مختلف.
روحانی ادامه داد: امروز روز وحدت و انسجام است و باید در کنار یکدیگر باشم. کاه را کوه کردن در مشکلات کشور، هنر نیست و در طرف خودشان، کوه را کاه کردن هم اخلاقی نیست.
وی با بیان اینکه کشور سختیها و مشکلاتی دارد، یادآور شد: همه میدانیم در شرایط تحریم سخت و کرونا هستیم. همه میدانیم کرونا در صادرات، واردات، تجارت و مشاغل اثر گذاشته است، در حمل و نقل، گردشگری و سایر بخشها اثر گذاشته است. دنیا هم با این مشکل مواجه است. کدام کشور را میشناسید که تحت تأثیر کرونا قرار نگرفته باشد؟
روحانی ادامه داد: کرونا تنها یک بیماری نیست که سلامتی را تهدید میکند، بلکه جامعه، اقتصاد و سبک زندگی را تهدید میکند. کرونا بیماری ویژه و خاصی است. همه دنیا با آن درگیر است و جمهوری اسلامی هم تا امروز به خوبی با آن مواجهه کرده است، بویژه کادر درمان ما با همه توان، شبانهروز فداکاری کردهاند و در این شرایط سخت ما باید مراقبت کنیم اعتدال و میانهروی را همواره مدنظر داشته باشیم.
رئیسجمهور با یادآوری آیه ۹۷ سوره مبارکه حِجر (وَلَقَدْ نَعْلَمُ أَنَّکَ یَضِیقُ صَدْرُکَ بِمَا یَقُولُونَ) گفت: قرآن خطاب به پیغمبر میفرماید ما میدانیم به خاطر حرفهای ناصواب و غیرمنصفانهای که در برابر تو میزنند، دلگیر میشوی. حالا او که پیغمبر بوده با آن عظمت؛ وقتی حرفهای نابجا را میشنیده، دلش میگرفته است. خدا میفرماید ما این را میدانیم، ولی به عبادت و تسبیح بپرداز و سجده کن تا ما گره دل تو را باز کنیم.
روحانی در همین زمینه افزود: ما میدانیم گروهی که در صحنه تلاش میکنند، وقتی حرف ناروایی میشنوند در آنها تأثیر میگذارد اما در برابر حرف ناروا باید به خدا پناه ببریم، کنار حق برویم و از او استمداد بطلبیم و بدانیم امروز روز تحمل و کار است. هم باید کار و تلاش کنیم و هم تحمل؛ این مربوط به بخش اعتدال. در بخش تعامل سازنده ما از آغاز تا کنون از این گفتمان سود فراوانی بردهایم، یکی از آنها، همکاری و وحدتی است که با کشورهای مختلف داریم.
وی با بیان اینکه یکی از مهمترین عرصههای همکاری بینالمللی بین ایران و سایر کشورها، برجام بود که میتوانست به نفع جامعه ما و جهان و منطقه باشد، گفت: برای مدتی هم ثمرات خود را نشان داد و در سالهای ۹۴ و ۹۵ و ۹۶ آثارش را دیدیم. حالا عدهای نتوانستند تحمل کنند، مثل صهیونیستها و ارتجاع منطقه که از اول هم عصبانی بودند از این توافق و شب خوابشان نمیبرد. تندهای آمریکا هم همینطور؛ اینها بهم گره خوردند و یک آدم ناتوان از لحاظ مهارتهای سیاسی روی کار آمد و توانستند روی او تأثیر بگذارند و از برجام جدا شد و به آن لطمه زد. الان هم سه سال ونیم است که دارد ادامه میدهد.
فارس