×
سیاسی
شناسه خبر : 51747
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1399/04/10 ساعت 10:46

کارشناس امور افغانستان:

شبکه‌های معاند برای تنش در مناسبات تهران و کابل تلاش می‌کنند/ لزوم تشکیل کمیته مشترک ایران و افغانستان

یک کارشناس امور افغانستان گفت: شبکه‌های معاند تلاش کرده‌اند با ایجاد تنش در مناسبات ایران و افغانستان، از این فضا بهره‌برداری کنند.

نورنیوزـ گروه سیاست: «محمد حنیف اتمر»، سرپرست وزارت ‌امور خارجه افغانستان هفته گذشته به تهران سفر کرد و گفته می‌شود رایزنی‌هایی میان طرف‌های افغانستانی و ایرانی در زمینه ماجرای ادعایی غرق‌شدن برخی مهاجران افغان در رود مرزی هریرود یا اصابت گلوله نیروی انتظامی یزد به لاستیک خودروی حامل گروهی از مهاجران افغان، چپ کردن و آتش گرفتن آن مطرح شده است.

موضوع اختلافات به وجودآمده که ناشی از برخی سوءتفاهم‌ها و نیز ادعاهای واهی است، در حال رایزنی و حل شدن بود که بوقچیان غربی و رسانه‌های معاند همچون بی‌بی‌سی خط خبری با محور برهم زدن روابط میان ایران و افغانستان را در دستور کار خود قرار دادند و هم‌زمان با ورود ۱۹۲ پیکر از شهدای جنگ تحمیلی از مرز شلمچه تلاش کردند با برجسته‌سازی نام و تصویر یک شهید افغان به نام «نسیم افغانی»، وضعیت خانوادگی وی و دستوری که رهبر انقلاب درباره دفن پیکرش در حرم امام رضا (ع) به‌دلیل گزارش‌هایی مبنی بر نداشتن خانواده، جمهوری اسلامی ایران را به سرپوش گذاشتن بر باقی مسائل موجود در روابط میان دو کشور متهم کنند.

این در حالی است که پرونده ادعایی و نیز حادثه یزد همچنان باز است و مقامات کشورمان و افغانستان در حال بررسی ابعاد آن هستند و هیئت‌های دیپلماتیک و کارشناسی ایران و افغانستان چندین‌بار به تهران و کابل سفر کرده‌اند. طبعاً چنین توطئه‌هایی که با اهداف مغرضانه برهم زدن روابط جمهوری اسلامی ایران با کشور دوست و همسایه، افغانستان انجام می‌شود، راه به جایی نخواهد برد و به شکست خواهد انجامید.

پیرمحمد ملازهی، کارشناس امور افغانستان در  این گفتگو گفت: در این پرونده سه طرف حضور دارند؛ بخشی از جریان به افغان‌ها مربوط است که ادعا می‌کنند در هریرود و یزد اتفاقاتی برای اتباعشان رخ داده است. افغان‌ها برای ادعاهای خود اسنادی دارند، ولی اسناد جمهوری اسلامی ایران نشان می‌دهد برخلاف موارد مطرح‌شده، اتفاقات ادعایی هریرود حتی در صورت وقوع در داخل خاک افغانستان رخ داده است.

 وی افزود: در پرونده حادثه یزد نیز اتباع افغان غیرقانونی وارد ایران شدند و خودرو بیش از حجم مجاز مسافر زده بود، به همبن دلیل به اخطار ایست پلیس توجه نکردند و باعث بروز حادثه شدند. رسانه‌های معاند متأسفانه برای برهم زدن روابط میان دو کشور وارد عمل شدند و این در حالی است که ادعاها و توجیهات آن‌ها در افغانستان خریدار ندارد. در این دو پرونده اختلافی، ایران از موضع انکار حرکت کرد و افغانستان از موضع اثبات و در میان دو کشور دوست، طرف سومی که همان رسانه‌های خارجی هستند، سر برآوردند. این رسانه‌ها از فضای به وجود آمده سوءاستفاده کردند و برای مخاطبانی که با ایران زاویه دارند، موضوع را به‌گونه‌ای طرح کردند که ایران مقصر همه اتفاقات تلقی شود. 

این کارشناس امور افغانستان عنوان کرد: شبکه‌های معاند تلاش کردند از فضای موجود در راستای ایجاد تنش در مناسبات ایران و افغانستان بهره‌برداری کنند. اگر وضعیت سه طرف را واقع‌بینانه بررسی کنیم، متوجه خواهیم شد بهانه در اختیار رسانه‌های خارجی قرار گرفت که اگر قرار نمی‌گرفت، آن‌ها نمی‌توانستند به ادعاها و حاشیه‌ها دامن بزنند. این رسانه‌ها بر مبنای خط‌مشی سیاسی و تبلیغاتی حکومت‌هایشان حرکت می‌کنند.

پیرمحمد ملازهی درباره حاشیه‌هایی که رسانه‌های بیگانه برای موضوع «نسیم افغانی» به وجود آوردند، گفت: این رسانه‌ها بر خط تبعیض نژادی و دیگر موضوعات اختلافی دامن زدند. من فکر می‌کنم راه‌حل مقابله با جریان‌سازی‌ها این بود که کمیته مشترکی از مقامات وزارت امور خارجه، وزارت کشور، نیروهای نظامی ایران و افغانستان، وزارت امور خارجه و مرزبانی افغانستان تشکیل می‌شد و به بررسی واقع‌بینانه حادثه می‌پرداختند. طبعاً اگر ایران در پرونده‌ها بی‌تقصیر است، افغان‌‌ها باید عذرخواهی می‌کردند و و اگر نشانه‌هایی وجود دارد که ایرانی‌ها مقصر بودند، باید مقام‌هایی که قصورکرده بودند، عذرخواهی می‌کردند و مجازات می‌شدند.

وی افزود: به این دلیل که هر دو طرف بر سر مواضع خود باقی ماندند و افغانستان استدلال‌های ایران را نپذیرفت، یافتن راه‌حل میانه سخت شد و زمینه استمرار اختلاف و جولان رسانه‌های معاند و اختلاف‌افکن در چنین وضعیتی پدید آمد. اتخاذ تصمیم سیاسی درست می‌توانست فضای روابط میان دو کشور را آرام کند و بهانه را از دست بهانه‌جویان بگیرد.

ملازهی گفت: خلاء موجود باعث شده است تا آمریکا نیز بهره‌برداری سیاسی کند و بر ناامن کردن فضای داخلی افغانستان دامن بزند. آمریکایی‌ها به سادگی افغانستان را تخلیه نمی‌کند، بلکه تغییر وضعیت می‌دهند و از حالت نظامی صرف به وضعیت دیپلماتیک درمی‌آیند؛ درواقع همان نظامی‌ها لباس سیاسی و دیپلماتیک می‌پوشند تا خاک افغانستان را تخلیه نکنند.


آنا
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
مرد گمشده پس از 7 سال در پیاده روی اربعین پیدا شد
تظاهرات یک میلیون نفری شهرک‌نشینان علیه نتانیاهو
ذخایر سوخت مایع نیروگاهی 60 درصد افزایش یافت
ولایتی: مردم ایران اجازه معامله بر سر امنیت ملی‌شان را نمی‌دهند
نورنما | انفجار در یکی از کارخانه‌های استیل آمریکا
اظهارات سرلشکر رحیم صفوی درباره احتمال وقوع جنگ جدید
مدیرعامل ایرانسل درباره افزایش 70 درصدی تعرفه اینترنت چه گفت؟
طرح اشغال کامل شهر غزه به تصویب رسید
سفارت آلمان در تهران موقتا تعطیل شد
انتظار 4 ساله برای دریافت خودروی کارخانه‌ای همچنان ادامه دارد
آتش‌سوزی گسترده در سوله هزارمتری آرد در شیراز
مکرون: فکر نمی کنم پوتین دنبال صلح باشد
انهدام گسترده پهپادهای اوکراینی بر فراز مناطق روسیه
شلیک موشک مقاومت فلسطین به قلب سرزمین‌های اشغالی
بحران آب در کشور باران‌های سیل‌آسا
تیم ملی بسکتبال ایران عنوان سوم کاپ آسیا را کسب کرد/ استرالیا قهرمان شد
آخرین جزییات از آتش‌سوزی مهیب جنوب تهران/ نمایی نزدیک از آتش‌سوزی انبار روغن موتور + فیلم
شلیک 70 موشک از یمن به اراضی اشغالی در 5 ماه
طرح توسعه شهرک سازی اسرائیل را تهدیدی برای موجودیت کشور فلسطین می‌دانیم
جوزف عون: طرح آمریکا با اصلاحات لبنان به سند ملی تبدیل شد
هوای تهران از سه‌شنبه گرم‌تر می‌شود؛ افزایش تابش اشعه فرابنفش در پایتخت
منچستر یونایتد با شکست لیگ جزیره را آغاز کرد
عکس های منتخب جهان، 17 آگوست 2025
نفتالی بنت: نتانیاهو در مقابله با حماس ناکام مانده است
رئیس‌جمهور از تلاش‌های برگزارکنندگان مراسم اربعین تقدیر کرد
انفجار تروریستی در قلب شهر حلب سوریه
قلعه‌نویی: لژیونرهای تیم در تورنمنت کافا حضور ندارند
برکناری سه مقام ارشد سعودی به دستور ملک سلمان
عارف: دولت چهاردهم به دنبال تمرکززدایی و انتقال اختیارات است
کیفیت هوا در تهران به وضعیت ناسالم درآمد
مدیر ChatGPT: کاربران باید همواره دقت پاسخ‌های هوش مصنوعی را تایید کنند
نخست‌وزیر یمن خواستار پایان یافتن بی‌تفاوتی کشورهای عربی شد
توقف ناامیدکننده چلسی در گام اول لیگ برتر
جولانی به تکفیری‌ها تابعیت سوری هدیه کرد
پوتین و ترامپ؛ بازی با روان در میدان سیاست
پزشکیان در اوراسیا؛ نقطه عطف دیپلماسی و همکاری ایران
نیویورک‌تایمز: نفوذ اطلاعاتی ایران در ساختار داخلی اسرائیل فاش شد
زنگ خطر در نظام سلامت؛ 80 درصد داروخانه‌ها در معرض ورشکستگی
روبیو هشدار داد: این جنگِ ما نیست؛ باید به‌دنبال آتش‌بس باشیم
سفر هماهنگ زلنسکی و رهبران اروپایی به آمریکا برای حمایت از اوکراین
بیانیه وزارت امور خارجه در مورد محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی و کوچاندن اجباری ساکنان غزه
ایجاد «اتاق امن» در مدارس؛ گامی برای افزایش امنیت دانش‌آموزان
تهدید وزیر جنگ اسرائیل پس از حمله موشکی یمن به سرزمین‌های اشغالی
ویتکاف: پوتین آماده پذیرش تضمین‌های امنیتی برای اوکراین است
فلج شدن زندگی شهرک‌نشینان صهیونیست در پی اعتصاب گسترده
آیین وداع با پیکر شهید اسماعیل پاشایی در بهارستان برگزار شد
متهم 27 هزار میلیاردی بازداشت و به کشور بازگردانده شد
کمبود 100 هزار پرستار در کشور؛ فرمول پرداخت اضافه‌کاری‌ها تغییر کرد؟
مرگ یک آتش نشان در آتش سوزی کنگان
هشدار اقتصاددانان برنده نوبل به نخست‌وزیر اسرائیل: اقتصاد اسرائیل در مرز نابودی
X
آگهی تبلیغاتی