نورنیوز ـ گروه بین الملل: نزاع میان دو کشور چین و آمریکا سابقه طولانی دارد اما در دوران ریاست جمهوری ترامپ این درگیری شکل عیانتری پیدا کرده و ترامپ تلاش میکند تا ساختار روابط دو کشور را تغییر دهد.
آمریکا و چین در دوران جنگ سرد متحدان غیررسمی در برابر اتحاد جماهیر شوروی بودند. با فروپاشی شوروی نگاه آمریکا به چین تغییر کرد تا جایی که در دهه 90 میلادی، طی گزارش آینده پژوهی که در کنگره آمریکا مطرح شد، چین به عنوان یکی از تهدیدات جدی برای آمریکا در قرن 21 معرفی شده بود.
نخستین موضوع در تنش میان آمریکا و چین موضوعات اقتصادی بود و نگرانی واشنگتن از روند رو به رشد اقتصاد چین که منجر به تثبیت سیاسی و قدرت چین شده است، باعث شد آمریکا به بهانه جبران کسری تجاری، جنگ روانی و اقتصادی علیه چین به راه بیندازد. این بحران اکنون با مسئله کرونا و همچنین ماجرای هنگ کنگ وارد مرحله پیچیدهتری شده است.
با درگیری بحرانی آمریکا با ویروس کرونا، ترامپ پکن را مقصر شیوع کووید -۱۹ دانست و از استفاده از ابزار تعرفه، تحریم و حتی تعیین غرامت علیه این کشور به این بهانه سخن گفت. او در روزهای اخیر نیز تهدید کرده که ممکن است به روابط آمریکا با چین پایان دهد.
در میان این بحرانها، رقم خوردن دو حادثه جدید سطح درگیریهای لفظی میان دو کشور و استفاده تبلیغاتی از این حوادث را در میان آنها افزایش داد.
نخست مرگ جورج فلوید سیاهپوست آمریکایی به دست پلیس این کشور بود که واکنش مستقیم پکن را به دنبال داشت. مرگ فلوید که به اعتراضات گسترده در آمریکا منجر شد و بازتاب بین المللی فراوانی را در پی داشت دستمایهای شد تا چین ضمن محکوم کردن آن، تبعیض نژادی را یک بیماری اجتماعی در آمریکا بخواند و مشکل آمریکا را تبعیض نژادی و رفتار خشونت آمیز پلیس معرفی کند که واکنش وزیر خارجه آمریکا را در پی داشت.
پمپئو نیز در پاسخ به صحبتهای سخنگوی وزارت امورخارجه چین، استفاده از مرگ جورج فلوید را بهره برداری زشت از سوی حزب کمونیست خواند. این سخنان در سطح مقامات رسمی دو کشور موجب شد تا جنگ تبلیغاتی دو طرف وارد مرحله تازهای شود.
از سوی دیگر موضوع تصویب قوانین جدید از سوی چین برای هنگ کنگ که تحت قیمومیت چین قرارداد منجر به جنگ لفظی جدیدی میان دو کشور شده است.
پکن در موضوع هنگ کنگ، آمریکا را متهم به دخالت در امور داخلی چین کرده و تلاش برای تجزیه چین را غیرقابل قبول دانسته است. هرچند وزیر دفاع چین ضمن تهدید آمریکا به رویارویی جدی در صورت دخالت در امور داخلی این کشور کرده است اما اعلام کرده درهای گفتگو میان دو کشور باز است.
سخنگوی وزارت خارجه چین نیز با اشاره به مرگ جورج فلوید و اعتراضات شکل گرفته به دنبال این مسئله گفته است چرا ایالات متحده از عناصر به اصطلاح مدعی استقلال هنگ کنگ به عنوان قهرمانان و فعالان حمایت میکند اما افرادی که علیه نژادپرستی اعتراض می کنند را آشوبگر توصیف میکند. این صحبتها نشان دهنده تقابل تبلیغاتی جدی دو کشور با استفاده از هر اتفاق سیاسی در هر یک از این کشورهاست.
به نظر میرسد با توجه به اینکه ترامپ آخرین سال ریاست جمهوری خود را پشت سر میگذارد و برای کسب رأی با توجه به بحرانهای اخیر در آمریکا نیازمند جلب افکار عمومی است، تقابل با چین را به عنوان دشمن اول آمریکا بالاتر ببرد.
نورنیوز