×
فرهنگی
شناسه خبر : 50784
تاریخ انتشار : شنبه 1399/03/10 ساعت 22:03
شعر سعدی چگونه به سر در سازمان ملل رسید؟

شعر سعدی چگونه به سر در سازمان ملل رسید؟

سعدی برخلاف شاعر پرآوازه همشهری‌اش حافظ که تقریبا تمام زندگی خود را در شیراز گذراند، برای تحصیل به بغداد می‌رود و به گفته‌ای سفر را به قرار در یک شهر ترجیح می‌داده است.

نورنیوزـ گروه جامعه: سعدی شیرازی معروف به «شیخ اجل»، شاعری تقدیرگرا که زندگی‌اش همزمان بود با حمله مغول به ایران اما از آن‌جا که بخت یارش بود حکومت اتابکان فارس مانع شد که حمله مغولان به شهرش که شیراز باشد را ببیند.

سعدی؛ شاعر مصلحت‌اندیش

ابومحمّد مُشرف‌الدین مُصلِح بن عبدالله بن مشرّف، متخلص به سعدی، شاعری که بیشترین تاثیر را در زبان فارسی امروزی داشته است اما آن‌چنان که باید در جایگاه واقعی‌اش شناسانده نشده است. شاعری که حتی به نسبت همشهری خودش؛ حافظ شیرازی و نزد مردمان امروز مهجور مانده است. نوشته‌های سعدی پس از چندین قرن شباهت بسیار نزدیکی به فارسی امروزی دارد و سال‌ها از آثار او برای آموزش زبان فارسی در مدرسه‌ها و مکتب‌خانه‌ها استفاده می‌شده و حتی بسیاری از ضرب‌المثل‌های رایج در زبان فارسی از آثار او اقتباس شده‌است. در زمان او تصوف نقش پررنگی در تاریخ اجتماعی  ایران داشته است  و سعدی‌شناسان او را تحت تاثیر فضای حاکم بر زمانه خودش می‌دانند. صوفی که به مصلحت‌اندیشی معروف است و ممکن است در نوشته‌هایش، گفته‌های خود را نقض کند.

زندگی در سفر

مرکز سعدی‌شناسی ایران به منظور مطالعه، شناختن و شناساندن ویژگی‌های شخصیت، آثار، دوران تاریخی و اجتماعی سعدی در شیراز راه‌اندازی شد این مرکز روز یکم اردیبهشت را روز سعدی نام‌گذاری کرده است. تاریخ تولد سعدی به درستی مشخص نیست و تولدش را ۱۵ سال که مابین سال‌های ۵۸۵ تا ۶۱۰ می‌دانند. سعدی برخلاف شاعر پرآوازه همشهری‌اش حافظ که تقریبا تمام زندگی خود را در شیراز گذراند، برای تحصیل به بغداد می‌رود و به گفته‌هایی سفر را به قرار در یک شهر ترجیح می‌داده است. سعدی مدتی را در شهرهای مختلف منطقه شام مثل دمشق و بعلبک به سر برده و به کار تدریس و موعظه مشغول بوده‌ و به حجاز، شام و آسیای صغیر سفر کرده‌است. نشانه‌هایی از سفر به هندوستان، ترکستان، غزنین، آذربایجان، فلسطین، چین، یمن و آفریقای شمالی هم در سروده‌های او دیده می‌شود اما با هیچ قطعیتی نمی‌توان در این مورد صحبت کرد چرا که در مورد زندگی سعدی اطلاعات قطعی بسیار کمی در دست است. حتی در مورد تاریخ مرگ سعدی همانند تولدش روایت‌های مختلفی وجود دارد و مرگ او را میان سال‌های ۶۹۰ تا ۶۹۵ هجری قمری نوشته‌اند.

گلستان زاییده‌ی افسردگی سعدی

سعدی‌شناسان معتقدند که سعدی پس از نگارش بوستان دچار افسردگی شدید می‌شود و زندگی خود را یکسره باطل می‌دیده اما اطرافیانش او را به نوشتن کتابی جدید تشویق می‌کنند که بعد از این دوران افسردگی، گلستان خلق می‌شود و بوستان و گلستان شهرتی همیشگی برای او رقم می‌زنند. علاوه بر این‌ها سعدی قصاید، غزلیات، قطعات، ترجیع‌بند، رباعیات، مقالات و قصاید عربی بسیاری دارد که پژوهشگران تمامی آن‌ها را در کتاب کلیات او جمع کرده‌اند. سعدی به زبان عربی مسلط بود و اشعاری نیز به زبان عربی دارد که نشان‌دهنده میزان تسلط او بر این زبان است.

شعر سعدی هیچ‌گاه بر سر در سازمان ملل نبود

در ذهن هر ایرانی که در نظام آموزشی ایران درس خوانده باشد این گذاره حک شده است بیتی از شعر«بنی آدمی اعضای یکدیگرند/ که در آفرینش ز یک گوهرند» در باب اول «در سیرت پادشاهان» در کتاب گلستان سعدی آمده است بر سر در سازمان ملل متحد نصب شده‌است اما هیچ‌گاه چنین واقعیتی وجود نداشت. محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه که پیشتر نماینده ایران در سازمان ملل بود درباره اولین باری که به سازمان ملل می‌رود و به دنبال شعر سعدی است می‌نویسد که آن را پیدا نمی‌کند و با پیگیری‌های چند ساله فرش ایرانی منقش به همین سطور در کنار یک فرش چینی که در سازمان ملل بوده در دهه ۸۰ شمسی، نصب می‌شود.

تصویر مقبره سعدی و شعر معروفش هر روز با اسکناس های ۱۰ هزار تومانی، میان ما دست به دست می شود اما آن گونه که باید سعدی مورد توجه قرار نمی گیرد.


ایرنا
نظرات

آخرین اخبار
آیا نوشیدن چای برای سلامتی مفید است؟
«جایزه ملی گردشگری ایران» برگزار می‌شود
کنسرسیوم اروپایی مواد دوبعدی را با لیزر وارد دنیای صنعتی نیمه‌هادی‌ کرد
بیانیه 11 کشور در محکومیت تخریب مقر «آنروا» توسط رژیم صهیونیستی
هشدار نجباء به ترامپ: تعرض به مرجعیت به منزله صدور فتوای جهاد است
اعلام آمادگی حماس برای واگذاری اداره غزه به کمیته تکنوکرات فلسطینی
شهادت یک فلسطینی به دست نظامیان اسرائیلی در جنوب قدس
انجام آزمایشی کاپوتاژ خودروهای زائران از مرز خسروی
انتصاب «حمیدرضا بخشی» به عنوان رئیس دانشگاه شاهد
دادستان کل ونزوئلا: بازداشت مادورو نقض بی‌سابقه حقوق بین‌الملل است
پورمحمدی: همبستگی ملت رکن اصلی اقتدار ملی در شرایط کنونی است
ابلاغیه کمیته انضباطی برای سرمربی شمس آذر و بازیکن ذوب آهن
واکنش تازه اوباما به سرکوب مردم آمریکا در مینه‌سوتا
مردم عراق در حمایت از حاکمیت کشورشان تظاهرات کردند
جنگ بین‌قاره‌ای شاگردان پیاتز
اسامی و مشخصات تمام جانباختگان اخیر منتشر خواهد شد
معرفی نامزدهای جشنواره شعر فجر
سفر رئیس امارات به روسیه با محوریت تحولات منطقه
امیدیان سرمربی ذوب آهن شد
حمایت فرانسه از اقدام خصمانه علیه سپاه پاسداران
تاکید مصر، قطر و عمان بر از سرگیری مذاکرات میان ایران و آمریکا
سرویس اینترنت کاربران در زمان قطعی اینترنت جبران می‌شود؟
26 کشور به «شورای صلح» پیوستند
هشدار چین به آمریکا: ماجراجویی نکن!/حمله به ایران منطقه را جهنم خواهد کرد
روبیو: 40 هزار سرباز آمریکایی در تیررس موشک‌ها و پهپادهای ایران‌اند
صدور 210 هزار دادخواست علیه رژیم صهیونیستی و آمریکا
آیا طارمی به لیگ برتر انگلیس می‌رود؟
آتش سوزی مرگبار در مشیریه تهران
تلفن و اینترنت در مازندران قطع شد؛ علت چیست؟
دستگیری 16 لیدر اغتشاشات در نکا
هشدار سخنگوی سپاه به آمریکایی‌ها: برای همۀ سناریوهایتان برنامه داریم
آنکارا: صلح و ثبات ایران برای امنیت منطقه حیاتی است
اظهارات خصمانه صدراعظم آلمان علیه ایران
هشدار زرد بارش و افت دما در سمنان تا پایان هفته
واکنش عراقچی به تهدید ترامپ: نیروهای مسلح ما انگشت بر ماشه آماده‌اند
تسهیلات دولت برای دانش بنیان های متضرر از قطعی اینترنت
پلیس: به آذربایجان شرقی سفر نکنید
شمخانی:ضربه محدود وجود ندارد؛ پاسخ ایران فوری و همه‌جانبه خواهد بود
اوسمار: بیشتر از باخت ناراحت شیوه بازی تیم هستم
آمریکا رهبران ونزوئلا را تهدید کرد؛ از نیروی نظامی استفاده خواهیم کرد
اعلام زمان انتشار جدول نمایش فیلم‌های فجر
ورود سامانه بارشی به کهگیلویه و بویراحمد از امشب
اعلام نظر کرملین درخصوص تحویل بشار اسد
قلدری ترامپ علیه شهردار مینیاپولیس
وقوع زمین لرزه در هرمزگان
حزب دعوت اسلامی مداخله خارجی در امور عراق را محکوم کرد
رسانه آمریکایی: متحدان واشنگتن گزینه‌های ترامپ علیه ایران را محدود کردند
هواشناسی ایلام هشدار داد؛ برف و باران تشدید می‌شود
جنپو به تمرینات استقلال اضافه شد
اسناد گسترده‌ای از دخالت آمریکا و اسرائیل در ناآرامی‌های ایران وجود دارد