×
فرهنگی
شناسه خبر : 50784
تاریخ انتشار : شنبه 1399/03/10 ساعت 22:03
شعر سعدی چگونه به سر در سازمان ملل رسید؟

شعر سعدی چگونه به سر در سازمان ملل رسید؟

سعدی برخلاف شاعر پرآوازه همشهری‌اش حافظ که تقریبا تمام زندگی خود را در شیراز گذراند، برای تحصیل به بغداد می‌رود و به گفته‌ای سفر را به قرار در یک شهر ترجیح می‌داده است.

نورنیوزـ گروه جامعه: سعدی شیرازی معروف به «شیخ اجل»، شاعری تقدیرگرا که زندگی‌اش همزمان بود با حمله مغول به ایران اما از آن‌جا که بخت یارش بود حکومت اتابکان فارس مانع شد که حمله مغولان به شهرش که شیراز باشد را ببیند.

سعدی؛ شاعر مصلحت‌اندیش

ابومحمّد مُشرف‌الدین مُصلِح بن عبدالله بن مشرّف، متخلص به سعدی، شاعری که بیشترین تاثیر را در زبان فارسی امروزی داشته است اما آن‌چنان که باید در جایگاه واقعی‌اش شناسانده نشده است. شاعری که حتی به نسبت همشهری خودش؛ حافظ شیرازی و نزد مردمان امروز مهجور مانده است. نوشته‌های سعدی پس از چندین قرن شباهت بسیار نزدیکی به فارسی امروزی دارد و سال‌ها از آثار او برای آموزش زبان فارسی در مدرسه‌ها و مکتب‌خانه‌ها استفاده می‌شده و حتی بسیاری از ضرب‌المثل‌های رایج در زبان فارسی از آثار او اقتباس شده‌است. در زمان او تصوف نقش پررنگی در تاریخ اجتماعی  ایران داشته است  و سعدی‌شناسان او را تحت تاثیر فضای حاکم بر زمانه خودش می‌دانند. صوفی که به مصلحت‌اندیشی معروف است و ممکن است در نوشته‌هایش، گفته‌های خود را نقض کند.

زندگی در سفر

مرکز سعدی‌شناسی ایران به منظور مطالعه، شناختن و شناساندن ویژگی‌های شخصیت، آثار، دوران تاریخی و اجتماعی سعدی در شیراز راه‌اندازی شد این مرکز روز یکم اردیبهشت را روز سعدی نام‌گذاری کرده است. تاریخ تولد سعدی به درستی مشخص نیست و تولدش را ۱۵ سال که مابین سال‌های ۵۸۵ تا ۶۱۰ می‌دانند. سعدی برخلاف شاعر پرآوازه همشهری‌اش حافظ که تقریبا تمام زندگی خود را در شیراز گذراند، برای تحصیل به بغداد می‌رود و به گفته‌هایی سفر را به قرار در یک شهر ترجیح می‌داده است. سعدی مدتی را در شهرهای مختلف منطقه شام مثل دمشق و بعلبک به سر برده و به کار تدریس و موعظه مشغول بوده‌ و به حجاز، شام و آسیای صغیر سفر کرده‌است. نشانه‌هایی از سفر به هندوستان، ترکستان، غزنین، آذربایجان، فلسطین، چین، یمن و آفریقای شمالی هم در سروده‌های او دیده می‌شود اما با هیچ قطعیتی نمی‌توان در این مورد صحبت کرد چرا که در مورد زندگی سعدی اطلاعات قطعی بسیار کمی در دست است. حتی در مورد تاریخ مرگ سعدی همانند تولدش روایت‌های مختلفی وجود دارد و مرگ او را میان سال‌های ۶۹۰ تا ۶۹۵ هجری قمری نوشته‌اند.

گلستان زاییده‌ی افسردگی سعدی

سعدی‌شناسان معتقدند که سعدی پس از نگارش بوستان دچار افسردگی شدید می‌شود و زندگی خود را یکسره باطل می‌دیده اما اطرافیانش او را به نوشتن کتابی جدید تشویق می‌کنند که بعد از این دوران افسردگی، گلستان خلق می‌شود و بوستان و گلستان شهرتی همیشگی برای او رقم می‌زنند. علاوه بر این‌ها سعدی قصاید، غزلیات، قطعات، ترجیع‌بند، رباعیات، مقالات و قصاید عربی بسیاری دارد که پژوهشگران تمامی آن‌ها را در کتاب کلیات او جمع کرده‌اند. سعدی به زبان عربی مسلط بود و اشعاری نیز به زبان عربی دارد که نشان‌دهنده میزان تسلط او بر این زبان است.

شعر سعدی هیچ‌گاه بر سر در سازمان ملل نبود

در ذهن هر ایرانی که در نظام آموزشی ایران درس خوانده باشد این گذاره حک شده است بیتی از شعر«بنی آدمی اعضای یکدیگرند/ که در آفرینش ز یک گوهرند» در باب اول «در سیرت پادشاهان» در کتاب گلستان سعدی آمده است بر سر در سازمان ملل متحد نصب شده‌است اما هیچ‌گاه چنین واقعیتی وجود نداشت. محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه که پیشتر نماینده ایران در سازمان ملل بود درباره اولین باری که به سازمان ملل می‌رود و به دنبال شعر سعدی است می‌نویسد که آن را پیدا نمی‌کند و با پیگیری‌های چند ساله فرش ایرانی منقش به همین سطور در کنار یک فرش چینی که در سازمان ملل بوده در دهه ۸۰ شمسی، نصب می‌شود.

تصویر مقبره سعدی و شعر معروفش هر روز با اسکناس های ۱۰ هزار تومانی، میان ما دست به دست می شود اما آن گونه که باید سعدی مورد توجه قرار نمی گیرد.


ایرنا
نظرات

آخرین اخبار
تجاوز دوباره آمریکا به خاک ایران؛ پاسخ قاطع نیروهای مسلح در راه است
عطارد در حال کوچک‌شدن است
کنگره آمریکا بودجه 1.15 تریلیون دلاری جنگی را تصویب کرد
دو نفتکش سعودی در دریای سرخ هدف قرار گرفتند
توافق هسته‌ای آمریکا و عربستان تهدیدی برای اسرائیل است
افزایش حملات پهپادی به روسیه در آستانه انتخابات دوما
هماهنگی ایران و عراق برای تردد روان زائران اربعین از مرز سومار
حمله به ایران آزمونی برای آینده حقوق بین‌الملل است
مذاکرات لبنان و اسرائیل ماه آینده از سر گرفته می‌شود
توان بومی ایران معادلات نبرد فناورانه را تغییر داد
پایانِ عصرِ اجاره‌نشینی در فضا؛ نقشه راه سه‌گانه ایران برای تسخیر مدار ژئو
فرارِ مس از نبردِ آبادان؛ فدراسیون در انتظار صدور حکمِ نهایی صعودِ نفت
اولیانوف:ایران مذاکره را می‌پذیرد، اما اولتیماتوم نه
هشدار غریب‌آبادی به اروپا: پایگاه‌دادن به متجاوز، شما را در جنگ شریک می‌کند
تاکید قطر و سوریه بر ضرورت کاهش تنش‌ها در منطقه
تغییر مسیر نفتکش‌ها پس از هشدار انصارالله
مأموریت غیرممکن در اوکراین؛ آیا ترامپ می‌تواند گره کورِ پنجمین سال جنگ را باز کند؟
سردرگمی واشنگتن پس از ضربات پشیمان‌کننده
هفتمین خرید پرسپولیس قطعی شد؛ اخباری با قراردادی دو ساله آمد
رئیس پارلمان لبنان:اسرائیل هنوز آتش‌بازی می‌کند
افشاگری بقائی از سکوت مرگبار کنگره آمریکا در قبال جنایات «میناب» و «لامرد»
واکنش انصارالله به بیانیه‌های عربی؛ این مواضع روایت آمریکا و عربستان است
نقض گسترده آتش‌بس در لبنان؛ ارتش اسرائیل جنوب این کشور را هدف قرار داد
اطلاعیه مهم پرسپولیس درباره بیرانوند؛ رأی محرومیت هنوز معتبر است
پزشکیان: اعتماد متقابل شرط احیای روابط ایران و آلمان است
طوفان گردوخاک در سیستان؛ دید افقی در زهک به 400 متر سقوط کرد
واکنش قاطع قرارگاه خاتم الانبیاء به تهدید ترامپ
یارانه کدام دهک ها 3 برابر می شود؟ + فیلم
خبر خوش برای صنعتگران: قطعی برق صنایع در مرداد و شهریور ممنوع شد
ادای احترام به تابوت‌ها؛ ترامپ باز هم با لفاظی سعی در پنهان کردن شکست دارد
اعترافِ تلخ به بهای خونین جنگ؛ آیا ترامپ قاتلِ سربازان خودش است؟
پشت پرده دیدار مقام سنتکام با فرمانده ارتش لبنان
قالیباف: اگر نفت ما صادر نشود، هیچ‌کس نفت نخواهد فروخت
حادثه مرموز برای جنگنده نیروی دریایی آمریکا؛ نقص فنی یا هدف قرار گرفتن؟
پزشکیان: پاکستان را کشوری دوست، برادر و شریک قابل اعتماد می‌دانیم
عکس های منتخب ایران، چهارشنبه 31 تیر 1405
بازگشت دراماتیک «برزیل ایران» به لیگ برتر؛ حکم صعود صنعت نفت امضا شد
چرا هواپیمای فوق‌پیشرفته ناتو ناگهان تغییر مسیر داد؟
ترامپ چه رازی را با تهدید کلنگ فاش کرد؟
زمان اعلام نتایج آزمون سمپاد و نمونه دولتی مشخص شد
ورود 4 هزار اتوبوس جدید به کشور؛توافق بزرگ برای توسعه حمل و نقل عمومی
پوتین: اقتصاد روسیه همچنان باثبات است؛ بحران سوخت موقتی است
آخرین آمار شهدا و مجروحان حملات آمریکای متجاوز به ایران
لاوروف: ادامه خصومت‌ها در هرمز تبعات منطقه‌ای خواهد داشت
تهدید یمن، گلوگاه انرژی جهان را نشانه رفت
کالاس در نقش توجیه‌گر آمریکا: تنگه هرمز باید بدون هزینه عبور برای کشتی ها باشد
تغییرات در فرماندهان ارتش اوکراین
نورنما | رونمایی چین از خودروی پرنده
ابراز نگرانی یونسکو درباره نابودی آثار باستانی لبنان در حملات رژیم صهیونیستی
نگرانی اسرائیل از توافق هسته‌ای آمریکا و عربستان