نورنیوزـ گروه بین الملل: به نقل از خبرگزاری «نووستی»، "ماریا زاخارووا" سخنگوی رسمی وزارت امور خارجه روسیه تأکید کرد که لغو معافیت تحریمها در رابطه با تأسیسات هستهای ایران، از سوی دولت آمریکا اجرای طرحهای بازسازی آنها را کند خواهد کرد، ولی نمیتواند باعث توقف آنها شود.
این دیپلمات روس عصر دیروز در کنفرانس مطبوعاتی در این باره گفت: «لازم است این اقدام جدید ایالات متحده و مضرات آن را مورد ارزیابی قرار داد. اگر واقعبینانه به موضوع نگاه کنیم، لغو معافیتهای بهاصطلاح "موجگیر" میتواند باعث کندی روند اجرای پروژههای مهم بازسازی تأسیسات هستهای ایران که پایه و اساس توافقات سال 2015 را تشکیل میدهند، شود، ولی قادر نخواهد بود اجرای آنها را متوقف سازد.»
وی تأکید کرد: «مسلماً ما این اقدام آمریکا را محکوم میکنیم. جامعه جهانی مدتهاست که با قاطعیت از واشنگتن خواسته است تا به انجام تعهدات خویش در چارچوب توافق هستهای بازگردد، ولی بهعوض، ما شاهد دشمنی پایدار نهادهای سیاسی آمریکایی با ایران هستیم که سطح آن هم از مسئولیتهای قانونی این کشور نسبت به شرکای بینالمللی، هم نگرانی از اعتبار این کشور بهعنوان یک طرف پایبند به تعهدات و هم نسبت به تقویت اقتدار شورای امنیت سازمان ملل فراتر رفته است، در حقیقت این تصور بهوجود میآید که واشنگتن اصلاً نمیداند که چهکارهای دیگری باید انجام دهد تا باعث شکست اجرای برجام و قطعنامه شورای امنیت درباره این توافقنامه شود.»
زاخارووا یادآور شد: «اعمال فشارها بر ایران، گویای ناتوانی آمریکا در حلوفصل مؤثر وظایف پیچیده در این رابطه است. چنین اقداماتی، در واقع به ادعاهای مقامات واشنگتن درباره داشتن موقعیت رهبری در جهان پایان میدهد و این مسئله حتی در جامعه غربی هم عقیده هم مشخص است.»
سخنگوی وزارت خارجه روسیه افزود: «کشورهای باقیمانده در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) درباره برنامه هستهای ایران، همچنان در تمامی سطوح با یکدیگر در تماس هستند و به حلوفصل تمامی موضوعات مرتبط با اطمینان از اجرای پایدار و همهجانبه قطعنامه مصوبه شورای امنیت سازمان ملل متحد در رابطه با برجام میپردازند.»
پیش از این، روزنامه «واشنگتن پست» با استناد به منابع خبری خود در دولت آمریکا و اسناد داخلی گزارش داد که ایالات متحده معافیت تحریمی درباره برنامه هستهای ایران را لغو میکند. طبق برنامه دولت آمریکا، یک دوره 60روزه برای لغو معافیت تحریمها در خصوص طرح تجدید ساختار راکتور هستهای در اراک ایران، اختصاص داده شده است.
این طرح میبایست بهعنوان بخشی از اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) تحقق مییافت تا این رآکتور بهگونهای مورد استفاده مجدد قرار بگیرد که امکان استفاده از آن برای تولید پلوتونیوم نظامی وجود نداشته باشد. در ابتدا قرار بود ایالات متحده و چین در نوسازی رآکتور اراک نقش داشته باشند، ولی پس از خروج واشنگتن از توافق هستهای در سال 2018، این برنامه بهعهده انگلیس و چین گذاشته شد.
تسنیم