×
فرهنگی
شناسه خبر : 50301
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1399/03/01 ساعت 06:44
شصت و دومین شماره فصلنامه پانزده خرداد منتشر شد

شصت و دومین شماره فصلنامه پانزده خرداد منتشر شد

شصت و دومین شماره فصلنامه پانزده خرداد (فصلنامه تخصصی در حوزه تاریخ پژوهی ایران معاصر)، زمستان 98، با موضوع پرونده ویژه «پنجاهمین سال طرح حکومت اسلامی و ولایت فقیه» منتشر شد

نورنیوزـ گروه جامعه: در این شماره از فصلنامه با یادآوری اینکه امام خمینی(ره) در اول بهمن ماه سال 1348، طی جلساتی بحث حکومت اسلامی را زیر عنوان «ولایت فقیه» در مسجد شیخ انصاری نجف اشرف آغاز کردند و این جلسات به مدت دوازده روز تداوم یافت، به مبانی نظری مطرح‌­شده در این خصوص که زمینه‌­ساز انقلابی بزرگ در 22بهمن ­ماه سال 1357 و تأسیس نظام جمهوری اسلامی در ایران شد پرداخته شده است. از آنجا که در زمستان سال 1398 در آستانه پنجاهمین سالگرد طرح بحث ولایت فقیه توسط حضرت امام(ره) قرار داشتیم، شماره شصت­ودوم از فصلنامه پانزده خرداد به این موضوع اختصاص یافته است.

دکتر مظفر نامدار در بخش «سخن سردبیر» با عنوان «درس ­گفتارهای ولایت فقیه؛ منشوری (مانیفستی) علیه نظم سکولار»، به این می‌­پردازد که چگونه درس­ گفتارهای ولایت فقیه در کمتر از دو دهه از مطرح شدن آن، بنیادهای نظم سکولار ایران و جهان را بر هم ریخت و نشان داد که تقابل انتزاعی حوزه‌­های سیاست و شریعت یا دین و دنیا، سرابی بیش نیست که قدرت­‌های استعماری و سلطه‌­گر برای تحکیم پایه نظام‌­های کفرآمیز و فسادانگیز خود، آن .تقابل‌هاا را به راه انداختند و بشر را از حکومت عقل و قانون محروم ساختند.

در این شماره در مقاله‌ای از حجت ­الاسلام سید حمید روحانی، به مشروح برگزاری جلسات بحث حکومت اسلامی در نجف و چگونگی تهیه، ترجمه و توزیع جزوات حاصل از جلسات مذکور در کشورهای عربی و ایران (آن هم با وجود محدودیت­‌های بسیار) و مهم­تر از آن، بررسی آرمان­‌های امام خمینی در پی طرح این موضوع، پرداخته شده است.

در مقالات «امام خمینی(ره) و 23 قاعده عقلی در اثبات حکومت اسلامی و ولایت فقیه» برگرفته از کتاب کشف اسرار ایشان، که در فروردین سال 1323 منتشر و توزیع شد و نیز «زمینه­‌های نگارش کتاب کشف اسرار و پاسخ امام خمینی به افکار انحرافی حکمی‌­زاده» نوشته میثم عبداللهی، اشاراتی وجود دارد که نشان می‌­دهد چگونه 35 سال بعد از انتشار کتاب کشف اسرار حضرت امام(ره)، ارکان اعتقادی، عملی و پایه­‌های اساسی یکی از بزرگترین جنبش­‌های سیاسی، اجتماعی و فکری جهان یعنی انقلاب اسلامی بنیان نهاده شد و از دل آن الگوی جدیدی از نظام‌­های مردم­سالار دینی به نام جمهوری اسلامی متولد گردید.

در بخش دیگری از فصلنامه آمده است  پس از طرح درس‌­های ولایت فقیه و حکومت اسلامی توسط حضرت امام، برخی از مجامع مبارزاتی و نیز بعضی از روحانیون مجاهد و مبارز پیرو مکتب و مرام امام خمینی، به ابعاد این موضوع در متون و منابع اسلامی توجه کردند و به بررسی ویژگی­‌های یک جامعه ولایی پرداختند. حضرت آیت­الله خامنه­‌ای یکی از معدود مبارزان جوانی بودند که در سال 1353 در مسجد امام حسن مجتبی(ع) در شهر مقدس مشهد، با شروع ماه مبارک رمضان در 27 جلسه در قالب «طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن»، فصل قابل توجهی را به مسئله ولایت و ویژگی­‌های جامعه ولایی اختصاص دادند که گزیده­‌هایی از آن مباحث در مقاله «امام خامنه‌­ای و بایسته­‌های اصولی یک جامعه ولایی» آمده است.

در این فصلنامه به این موضوع اشاره شده است که مرحوم ربانی شیرازی چند ماه پس از طرح موضوع حکومت اسلامی از طرف امام، نامه‌­ای خطاب به سید حمید روحانی می­نویسد و دیدگا‌ه‌­های خود را درباره این موضوع بیان می‌کند. این نامه نشان می‌­دهد چگونه رهروان راه امام و علمای محقق حوزه علمیه قم، به محض مطرح شدن موضوع حکومت اسلامی، بی­‌درنگ بررسی و تحقیق درباره آن را آغاز کرده‌­اند؛ که بخشی از فصلنامه شماره 62، به درج نامه مذکور اختصاص یافته است.

بخش پایانی این پرونده­ ویژه این شماره،  به مقاله­‌ای از مرحوم دکتر حمید عنایت با عنوان «مفهوم نظریه ولایت فقیه از دیدگاه امام خمینی» اختصاص یافته است. از آنجا که عنایت از معدود روشنفکرانی است که فارغ از حب و بغض‌­های ایدئولوژیک جریان روشنفکری در تاریخ ایران، به نقش دین در جامعه و تحولات سیاسی- اجتماعی مسلمانان به شکل علمی توجه ویژه داشته و تلاش کرده در این مقاله نظریه ولایت فقیه را نه بر مبنای تمایلات ایدئولوژیک خود، بلکه به عنوان نظریه‌­ای که توانسته است در جهانی که به­ ظاهر دیگر دین نقش تعیین­ کننده‌­ای در تحولات اجتماعی نداشت، مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد،  به بازخوانی این مقاله که اولین بار در سال 1375 ترجمه و در ماهنامه کیان منتشر شد، پرداخته شده است.

بخش «از تاریخ» این شماره از فصلنامه بهانتشار اسنادی که حساسیت رژیم پهلوی به رساله حکومت اسلامی و ولایت فقیه امام خمینی را نشان می‌­دهد اختصاص یافته است.

 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
آمریکا و اسرائیل در جنگ با ایران ناکام می مانند
اجرای مرحله سوم موج 89 عملیات وعده صادق 4/ قلب سرزمین‌های اشغالی زیر ضربات موشکی
هشدار پلیس درباره خستگی و سرعت غیرمجاز رانندگان
ایران با مقاومت و اتکال به خداوند بزرگ، پیروز این جنگ خواهد بود
کمال خرازی در حمله دشمن مجروح شد
دیدار پوتین و پاشینیان در سایه بحث روابط ارمنستان با اتحادیه اروپا
مذاکره امارات با شرکت مورد حمایت پسران ترامپ برای خرید پهپاد
فراخوان برای اعتصاب سراسری در آمریکا در 5 آوریل
مقابله موشکی حزب الله با جنگنده صهیونیستی در جنوب لبنان
مشارکت بیش از 6 میلیون نفر در پویش «جان‌فدا»
پیام تسلیت دبیر شورای عالی امنیت ملی در پی شهادت دریابان تنگسیری
برچسب‌زنی آرژانتین به نیروهای مسلح ایران، اشتباه راهبردی است
انتخاب میان تقابل و تعامل، آینده نسل‌ها را رقم می‌زند
ارسال مستندات حملات به غیرنظامیان به نهادهای بین المللی
پیام رهبر معظم انقلاب به مناسبت روز جمهوری اسلامی و روز طبیعت
واکنش تازه پرویز پرستویی به تحولات جنگ
آقای بازیگر به خاک سپرده شد
ادامه حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/حمله به کشتیرانی خرمشهر، هرمز و فرودگاه کاشان
شهادت 237 دانش‌آموز و 56 فرهنگی در حملات اخیر
ایران در رتبه 21 جهان در رده‌بندی جدید فیفا
ایران شبکه یکپارچه پدافندی آمریکا و اسرائیل را هدف قرار می‌دهد!
15 وزیر خارجه اروپا از تشدید درگیری‌ها در لبنان شوکه شدند
معماری تازه خشونت قانونی در سرزمین‌های اشغالی
حمله به مدرسه میناب و ورزشگاه لامرد صرفاً دو مورد از صدها جنایت جنگی متجاوزان است
آثار جنگ در دانشگاه‌ها موزه جنایت جنگی دشمن می‌شود
دشمن را هدف می‌گیریم و به هلاکت می‌رسانیم
انفجار در پایگاه‌های آمریکا در اربیل، سلیمانیه و امارات
دیدار ماکرون با نخست‌وزیر ژاپن در توکیو
توزیع نهال‌ رایگان در پارک‌های جنگلی مازندران
اعمال اصلاحات اساسی در سیاستگذاری‌ ها،لازمه ‌حفظ کشور و نظام
جایگزین گواردیولا مشخص شد
تمجید وزیر فرهنگ از فیلم «نیم‌شب»
تولد بیش از 72 هزار نوزاد در 32 روز جنگ
پیشرفت 94درصدی فاز نخست جاده قزوین - الموت - تنکابن
نورنما | گریه خبرنگاران خارجی در حمله به اصفهان
ایران بر تنگه هرمز کنترل دارد
کلنگ ساخت مجدد مدرسه شجره طیبه، زده شد
بزرگترین افزایش قیمت بنزین آمریکا در 30 سال اخیر
فرمانده هوافضای سپاه خطاب به دشمنان: پناهگاه‌هایتان را آماده کنید
ریشه بحران، تجاوز آمریکا و اسرائیل است
رایزنی سفیر ایران در ترکیه با رئیس فدراسیون جهانی فوتبال
آتش، دود و خسارت در مرکز صنایع نظامی رافائل
نامه آیت‌الله اعرافی به وزیر علوم در محکومیت حملات به زیرساخت‌های علمی
آملی لاریجانی: اقتدار ایران امروز بیش از همیشه خودنمایی می‌کند
روسیه آماده میانجی‌گری میان آمریکا و ایران است
احتمال شکل‌گیری لیگ «تنگه هرمز» در فصل آینده
تلاش مصر برای پایان جنگ در خاورمیانه
نابودی 16 پهپاد ام‌کیو 9 در جنگ با ایران
جبران خسارت به حوزه‌ فرهنگ و هنرمندان در دستور کار است
متخصصان سلامت روان در طرح مشاوره تلفنی همکاری کنند