نورنیوزـ گروه جامعه: فاطمه پهلوانی رئیس سازمان ملی بهره وری امروز در نشست خبری به مناسبت روز ملی بهره وری، با اشاره به استقرار چرخه بهره وری در دستگاههای اجرایی، اظهار داشت: نقطه ضعف ماده ۵ برنامه ششم که به استقرار چرخه بهره وری در دستگاههای اجرایی اشاره دارد، زمانبندی آن است. طبق این ماده باید ظرف ۶ ماه چرخه بهره وری مستقر شود در حالی که به نظر میرسد قانون گذار نمی دانسته چرخه بهره وری به چه معناست. هیچ دستگاهی نمیتواند در ۶ ماه هم چرخه بهره وری را مستقر کند و هم برنامه عملیاتی بهبود را بنویسد. این کار حداقل یک تا ۲ سال زمان نیاز دارد که در سال ۹۷ وقتی دیدیم دستگاههای اجرایی نمیدانند که چه کار باید کنند راهنمای اجرایی در قالب ۱۰ گام را ارائه دادیم.
رئیس سازمان ملی بهره وری ایران افزود: دستگاههای پیشرو تا گام ۵ جلو آمدند اما در ادامه به مشکل خوردند و ما دستورالعمل تکنیکی تدوین و اواخر سال ۹۸ ابلاغ کردیم. طی روزهای گذشته نیز جلسات آموزشی برای دستگاههای اجرایی برگزار کردیم.
وی ادامه داد: میزان کلی استقرار چرخه بهره وری در کلیه دستگاههای اجرایی معادل ۲۲ درصد بوده است؛ تاکنون وزارت جهاد کشاورزی با ۴۵ درصد پیشرفت پیشروترین دستگاه در طرح استقرار چرخه بهره وری بوده است. وزارت امور اقتصادی و دارایی، وزارت صمت، بانک مرکزی، وزارت علوم، وزارت بهداشت و سازمان برنامه و بودجه باید همکاری بیشتری با ما داشته باشند. (برای دریافت اطلاعات تکمیلی مربوط به عملکرد دستگاهها در حوزه بهره وری به اینجا مراجعه کنید)
طراحی شبکه ملی بهره وری
پهلوانی در ادامه با بیان اینکه اشتغال، سرمایه و بهره وری عوامل رشد اقتصادی هستند، گفت: یکی از مهمترین بسترهای لازم برای حرکت به سمت بهره وری، داشتن شبکه است که ما در این راستا، شبکه ملی بهره وری را طراحی کردیم. از پورتال این شبکه تا پایان خرداد رونمایی میشود.
وی افزود: شبکه ملی بهره وری محلی است که تمامی ذی نفعان بهره وری اعم از دستگاههای اجرایی، مشاورین و … در آنجا با هم مرتبط خواهند شد.
پهلوانی گفت: دولتها فقط به موضوع اشتغال و سرمایه توجه میگویند و هیچ توجهی به بهره وری در ایران ندارند.
رشد منفی ۲.۴ درصدی بهره وری در دو سال اول برنامه ششم
رئیس سازمان ملی بهره وری ایران با بیان اینکه بهره وری ما بوی نفت میدهد، اظهار داشت: بهره وری در سال ۹۷ منفی ۶.۱۲ درصد بوده است. تا زمانی که نهاده محور باشیم هم رشد منفی خواهد بود و هم بهره وری کمکی نخواهد کرد.
وی افزود: هدف گذاری در برنامه ششم این بود که ۳۵ درصد رشد اقتصادی از بهره وری باشد اما طی دو سال نخست برنامه ششم توسعه، رشد بهره وری منفی ۲.۴ درصد از رشد اقتصادی منفی ۸ درصد بوده است.
این مقام مسئول تصریح کرد: ما نمیدانیم چرا بهره ور نیستیم. باید علت را پیدا کنیم. دستگاههای ما فرق مشکل و مساله را نمیدانند؛ من روز گذشته این موضوع را برای نمایندگان دستگاههای اجرایی کشور توضیح دادم. ما فقط مشکل را میگوئیم اما راه درست و مساله را نمیدانیم، مصداق این موضوع همان پیش بینی استقرار چرخه بهره وری در دستگاههای اجرایی طی ۶ ماه است!
وی گفت: اعلام نرخ بهره وری هیچ فایده و نتیجهای ندارد. باید بدانیم چرا به این نقطه رسیده ایم و چگونه باید از این وضعیت خارج شویم. نهاده محور بودن و داشتن عواملی همچون نیروی انسانی و سرمایههای خوب، بسیار خوب است اما باید بدانیم که چگونه از اینها استفاده کنیم. ما به زیرساختهای سیستمی توجه نداریم و فرایندمحور کار نمیکنیم.
بی توجهی به بازار مسکن به دلیل رشد بورس، خطر بزرگی برای اقتصاد است
پهلوانی در ادامه گفت: اگر در دو حوزه صنعت و ساختمان به سرمایه گذاری روی زیرساختها توجه نکنیم، آسیب بد و درازمدتی خواهیم داشت.
رئیس سازمان ملی بهره وری ایران ادامه داد: جذب سرمایههای خرد در بازار سرمایه به عنوان رقیب بازار مسکن، خطر بزرگی برای اقتصاد کشور است، زیرا هر لحظه ممکن است بازار سرمایه به مشکل خورد و سرمایه خرد مردم از بین برود و بازار مسکن هم به مشکل بخورد. در این صورت نرخ مسکن به قدری رشد میکند که کل سود بازار سرمایه پاسخگوی خریدن یک متر آپارتمان نخواهد شد.
وی افزود: اگرچه دولت داراییهای خود را در بورس عرضه میکند اما من به عنوان یک مدیر دولتی می گویم به قیمت از دست دادن بازار مسکن و صنعت ساختمان که پیشران اقتصاد است، نباید تا این حد به بورس توجه شود. به طور عجیبی ساختمان را فراموش کرده ایم در حالی که باید توجه بیشتری به این موضوع شود.
پهلوانی ادامه داد: مطابق با اعلام سازمان آسیایی بهره وری شاخص TFP یعنی بهره وری عوامل کل ما نسبت به ۴۷ سال پیش تنها یک صدم درصد بهتر شده و طی این سالها از یک درصد به ۱.۱ درصد رسیده است.
بهره وری نیروی کار در دولت در حال بهبودی است
وی در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در مورد بهره وری نیروی کار در دولت، گفت: رویکرد کل کشور به نیروی انسانی در حال مثبت شدن است و سرمایه گذاری بیشتری صورت میگیرد که البته این موضوع هم به دلیل این است که شاهد کاهش بودجه دستگاههای دولتی بودیم و کارها توسط نیروی انسانی انجام میشود.
پهلوانی افزود: در گذشته کارشناسان دولتی واسطه پیمانکاران بیرونی بودند اما الان به دلیل کاهش بودجه، نیروی کار دولتی باید با کیفیت بهتری کار کند. به هر حال باید چرخه بهره وری در دستگاهها مستقر شود تا شاهد افزایش کیفیت کار باشیم.
مهر