نورنیوزـ گروه جامعه: سعید سرکار دبیر ستاد توسعه زیست فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در گفتوگو با خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس درباره فعالیتهای این ستاد در مقابله با ویروس کرونا، گفت: در مواجهه با ویروس کرونا هر حوزهای متناسب با فعالیتی که دارد وارد عرصه مقابله با کرونا شد که ستاد توسعه فناوری نانو هم با فناوری و قابلیتهایی که داشت سهم خوبی در این رابطه انجام داد.
* تولید روزانه ۲۵۰ هزار عدد ماسک N95 در کشور
وی افزود: تمرکز اصلی ستاد نانو روی ماسکهای N۹۵ بود که برای کادر درمان بسیار حیاتی بود. در شروع فعالیت حدود ۱۰ تا ۲۰ هزار عدد ماسک در روز تولید میشد که جوابگوی کادر درمانی نبود؛ ولی با تلاشهای بیوقفهای که صورت گرفت خوشبختانه در بازه زمانی کوتاهی موفق شدیم ظرفیت تولید ماسک را به بیش از ۲۵۰ هزار عدد در روز برسانیم.
دبیرستاد توسعه زیست فناوری نانو با بیان اینکه جزو سازندگان دستگاههای نانو الیاف در ایران هستیم، گفت: ماسکهای N۹۵ مبتنی بر تکنولوژی نانو الیاف برنامهریزی شدهاند، به طوری که پارچههای معمولی را با پوشش دادن نانو الیاف که ضخامتی کمتر از یک هزارم ضخامت تار مو دارند را با دستگاههایی که ساخت ایران است پوشش میدهیم و پارچه معمولی را تبدیل به پارچه نانویی میکنیم که قابلیت فیلتراسیون ۹۵ درصد دارد.
* ظرفیت صادرات ماسک N95 را به کشورهای اروپایی داریم
سرکار یادآور شد: شرکتهایی در این زمینه بودند که فیلترهای خودرو و نیروگاهی با تکنولوژی نانو الیاف تولید میکردند. با برنامهریزیهایی که بین این شرکتها انجام گرفت قرار بر این شد سفارشات با ۳ ماه تاخیر به دست مشتریان که در حوزه پتروشیمی فعال هستند برسد و ما خط تولید را برای تهیه پارچههای نانویی ماسک N۹۵ تغییر کاربری دادیم که فوقالعاده ظرفیت تولید کشور بالا رفت.
وی ادامه داد: دو دستگاه آماده برای صادرات تولید ماسک N95 داشتیم که به سرعت به خط تولید اضافه کردیم؛ همچنین دو دستگاه دیگر که متوقف بودند را با یک برنامه فوقالعاده سریع و همکاری هلالاحمر به ستاد اجرایی فرمان امام (ره) واگذار کردیم که به چرخه خط تولید ماسک N۹۵ وارد شد. با چنین برنامهریزیهایی که انجام شد ظرف ۱۰ روز کار فشرده تولید را روزانه به ۲۵۰ هزار عدد در روز رساندیم. خوشخبتانه موفق شدیم این ماسکها را به وزارت بهداشت و بیمارستانها در شهرستانهای مختلف برسانیم و امروزه به جایی رسیدهایم که ظرفیت صادرات این محصول را به کشورهای اروپایی داریم.
دبیرستاد توسعه زیست فناوری نانو اضافه کرد: کشورهای اروپایی، کشورهای همسایه و آسیای جنوبی شرقی مثل اندونزی درخواست ماسک N95 از ما دارند و امیدوارم بتوانیم با بعضی از این کشورها صادرات را شروع کنیم.
تولید روزانه ۲۰۰ تن مواد ضدعفونی کننده بر پایه نانو
سرکار افزود: در کنار ماسکهای N95 تولید مواد ضدعفونی کننده نانو را هم داشتیم که خوشبختانه در حال حاضر حدود ۱۲-۱۰ شرکت این محلولهای ضدعفونی بر پایه مواد نانو را تولید میکنند.
وی درباره مزیت این مواد ضدعفونی کنندهها، گفت: ضدعفونیکنندههای نانویی ماندگاری بالایی دارند و با توجه به اینکه شرکتهای متفاوتی در این زمینه کار میکنند ماندگاری این مواد از ۱۲ ساعت تا ۷ روز است و تاییدیه این ضدعفونیکنندهها از وزارت بهداشت گرفته شده و روزانه حدود ۲۰۰ تن از این مواد بر پایه نانو تولید میشود. اما ضدعفونیکنندههای حاوی ۷۰ درصد الکل فقط سطوح را ضدعفونی میکنند، اگر باکتری ویروسی باشد آن را از بین میبرند، تبخیر میشوند، ماندگاری ندارند و آلودگیهای موجود را از بین میبرند. اما اگر دوباره در معرض آلودگی قرار بگیرند دوباره آلوده میشوند.
دبیرستاد توسعه زیست فناوری نانو افزود: مردم به غیر از یک بازه زمانی ۱۴-۱۰ روزه کمبود مواد ضدعفونی کننده را حس نکردند و خوشبختانه در حال حاضر انواع ضدعفونی کنندهها با قیمت مناسب در بازار موجود است.
* دستگاه تصفیه هوا با تکنولوژی پلاسما
سرکار به تولید دستگاههای تصفیه هوا اشاره کرد و گفت: این دستگاهها هوا را با تکنولوژی پلاسما ضدعفونی میکنند و باکتری یا ویروسی را که در هوا معلق است را از بین میبرند. در حال حاضر دو شرکت در حال ساخت و تولید این دستگاههای تصفیه هوا هستند که در محیطهای کار و بیمارستانی میتوان استفاده کرد.
فارس