نورنیوزـ گروه سیاسی: همهگیری کرونا در قرن بیست و یکم تاکنون خسارتهای انسانی و اقتصادی زیادی را بر دنیای امروز تحمیل کرده و همچنان با وجود تلاشهای بسیار برای ساخت واکسن و یافتن درمان موثر، مهار نشده است. اما این بحران همچنین موجی از نفرتپراکنی، نژادپرستی، توحش و بیاخلاقیهای دیگر را در جهان غرب که خود را داعیهداران دموکراسی و حقوق بشر میدانند، به نمایش گذاشت.
هجوم مردم برای خرید و افزایش سرسامآور قیمتها
با آغاز شیوع کرونا در کشورهای اروپایی و آمریکا، با وجود آن که مردم این کشورهای ثروتمند هرگز هدف تحریم نبوده و کمتر ناامنی اقتصادی را تجربه کردهاند، با یورش به سمت فروشگاهها قفسهها را از مواد غذایی و بهداشتی خالی کردند.
سیانان در همان زمان گزارش داد: در سی روز گذشته میزان جستجو برای ماسک N۹۵ در سایت آمازون بیش از ۸۶۲ هزار مرتبه بوده، این در حالی است که این کالا در ماه دسامبر تنها ۴ هزار و ۵۰۰ بار در سایت آمازون جستجو شده بود. در پی افزایش درخواست برای ماسک قیمت آن نیز سیر صعودی گرفته است. به طور مثال یک بسته ۱۰۰ تایی ماسک که پیشتر تنها ۸ دلار بوده اخیرا به ۲۰۰ دلار افزایش یافته است.
اوایل اسفند ماه با ورود ویروس به آمریکا، رسانههای این کشور از افزایش سرسامآور قیمت ماسک به دلیل تقاضای زیاد خبر دادند. به گزارش پایگاه خبری شبکه «سیانان»، «رابرت ردفیلد» مدیر مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای آمریکا درباره کمبود ماسک برای کادر درمانی به دلیل هجوم مردم ابراز نگرانی کرد.
در کشورهای اروپایی هم وضع به همین شکل بود. روزنامه آلمانی «دیولت» به نقل از مسئولان داروخانهها گزارش داد ماسکهای تنفسی معمولی برای هفتههاست که در آلمان موجود نیستند و ماسکهای ویژه فیلتردار (FFP) نیز به تعداد بسیاری کمی به دست داروخانهها رسیده است. همچنین تقاضا برای خرید مواد ضد عفونیکننده به شدت بالا رفته است.
یک عضو هیأت فدرال «انجمن داروسازان آلمان» در همین خصوص گفت: «مشتریها نگران هستند. مردم ترسیدهاند عقلانی واکنش نشان نمیدهند. برخی از آنها حتی با اینکه ماسک نمیزنند، اما تعداد زیادی خریداری کردهاند. آنها فکر میکنند در صورت شیوع بیشتر ویروس، بهتر است برای امنیتشان این ماسکها را در خانه انبار کنند».
شرکت «اِلایِنس هِلثکِر»، تولیدکننده عمده دارو و تجهیزات پزشکی در فرانکفورت به دیولت گفته بود: «از زمان شیوع ویروس کرونا، حجمی از ماسکهای تنفسی در عرض چند هفته فروش رفت که در حالت عادی در طول یک سال هم فروخته نمیشد! مردم ترسیدهاند و خریدهای هیجانی و عصبی انجام میدهند».
از شهر مارسی فرانسه نیز خبر رسیده بود که ۲ هزار ماسک از بیمارستانی در این شهر به سرقت رفته و مقامهای بیمارستان تحقیقات برای شناسایی افراد خاطی را آغاز کردهاند.
دزدی تجهیزات پزشکی به روش غرب وحشی
این واکنشهای نامعقول تنها مختص به مردم عادی نبود و با تشدید بحران کرونا و در پی آن کمبود تجهیزات، حتی دولتهای متحد غربی هم به جان هم افتادند و از یکدیگر سرقت مدرن میکردند! در همین دوران متحدان آمریکا در قارههای مختلف از تاکتیکهای «غرب وحشی» این کشور در تصاحب محمولههای اقلام پزشکی که پیشتر قرارداد آنها با کشورهای دیگر بسته شده بودند، گلایه کردند.
خبرگزاری «رویترز» گزارش داد مقامات آلمان و فرانسه میگویند آمریکا با پرداخت مبالغی بالاتر از قیمت بازار به شرکتهای چینی تولید کننده اقلام پزشکی، حتی محمولههایی را که قرارداد آنها با کشور دیگری بسته شده است، تصاحب میکند. یکی از مقامات ارشد دولت آلمان در این باره گفت: «بحث پول مطرح نیست. آنها حاضرند هر بهایی بپردازند چون درمانده شدهاند».
«جاستین ترودو» نخستوزیر کانادا در واکنش به این اقدام آمریکا گفت جلوگیری از ارسال تجهیزات در سرتاسر مرزها «اشتباهی» است که واکنش متقابل را به همراه خواهد داشت.
در موردی دیگر، «اندریاس گیسل» سناتور امور داخلی برلین گفت محمولهای شامل ۲۰۰ هزار ماسک که قرار بود از یکی از کارخانههای شرکت ۳M در چین به آلمان ارسال شود در بانکوک مصادره شده است. او این این اقدام را «دزدی دریایی به سبک مدرن» نامید. گیسل با محکوم کردن این اقدام آمریکا، خطاب به واشنگتن گفت: «حتی در برهه بحران جهانی نباید از روشهای غرب وحشی استفاده کنید».
یکی از مقامات امنیت داخلی آمریکا به رویترز گفته بود این سیاست واشنگتن تا جایی ادامه مییابد که انبوهی از این اقلام وارد کشور شوند و جستجو برای تصاحب لوازم محافظتی میتواند تا اوت (مرداد) ادامه پیدا کند.
«لوییز هنریکه ماندتا» وزیر بهداشت برزیل نیز در همین خصوص گفت: این هفته چینیها برخی سفارشات ما را تعلیق کردند و این کار درست زمانی انجام شد که ۲۰ هواپیمای باری آمریکایی به چین پرواز کردند تا محصولات مشابهی را خریداری کنند.
در فرانسه نیز «جین راتنر» یکی از مقامات محلی فرانسه گفت: با شیوع ویروس کرونا در منطقه «گرند اِست» همواره برای اطمینان از رسیدن محمولههای ماسک سفارش داده شده نزاع داشتهایم. آمریکاییها پای هواپیما پول نقدشان را بیرون میآورند و سه یا چهار برابر آنچه ما پیشنهاد دادهایم میپردازند.
استاندار بزرگترین استان کانادا هم از اقدام آمریکا در ممانعت از تحویل ۳ میلیون ماسک پزشکی که قرار بوده برای مبارزه با ویروس کرونا تحویل این استان شود، خبر داد. «داگ فولد»، استاندار «انتاریو» در مصاحبه با «گلوبالنیوز» این اقدام را «کاملاً غیرقابلقبول» توصیف کرد.
پیش از آن هم «محمد المسلینی» وزیر تجارت تونس در یک برنامه تلویزیونی گفت که به علت شیوع ویروس کرونا، تمامی کشورهای اروپایی در ترس و دلهره به سر میبرند و به سرقت از یکدیگر روی آوردهاند. به نوشته وبگاه القدس العربی، او در یک مصاحبه تلویزیونی خبر داد که ایتالیاییها یک کشتی حامل مواد الکلی و ضدعفونیکننده را در دریای مدیترانه، به غارت بردهاند.
المسلینی در این باره توضیح داد: «اتفاقی که برای این کشتی رخ داد همانند سرقت محموله ماسکهای اهدایی چین به ایتالیا در کشور چک است. این کشورهایی که از یکدیگر دزدی میکنند اتحادیه اروپا هستند. البته اتحادیه اروپایی دیگر باقی نمانده است.»
افسر یگانی که موساد (سازمان جاسوسی اسرائیل) برای همکاری در مقابله با کرونا تأسیس کرده نیز اذعان کرده بود نیروهای این یگان برای دستیابی به وسایل بهداشتی و پزشکی در کشورهای دیگر به شیوههای مختلف از جمله سرقت روی آوردهاند.
افزایش نابرابری، تبعیض و ناامنی
شیوع ویروس کرونا به نابرابریها در جوامع غربی دامن زد. بر اساس ارزیابی مؤسسه تحقیقات سیاستگذاری آمریکا، میلیاردرهای آمریکایی در طول مدتی که مردم این کشور درگیر شیوع ویروس کرونا بوده و خانه نشین یا بیکار شدند و یا در بیمارستان به سر میبردند ۲۸۲ میلیارد دلار سود کردند.
تحقیقات مؤسسه مذکور نشان میدهد، بین روزهای ۱۸ مارس تا ۱۰ آوریل، ۲۲ میلیون آمریکایی، شغل خود را از دست دادند و نرخ بیکاری در این کشور به ۱۵ درصد رسید. در همین مدت سه هفته، ثروت میلیاردهای آمریکایی با ۱۰ درصد افزایش معادل ۲۸۲ میلیارد دلار رشد داشت.
در همین حال، گروههای نظارتی مختلف در آمریکا گفتند «دونالد ترامپ» رئیس جمهور این کشور میلیاردها دلار از بودجه فدرال را به حامیانش اعطا کرده است. به گفته این گروهها، حامیان ترامپ ۲.۶ تریلیون دلار از بودجه کمکی دولت فدرال برای کاهش اثرات ویروس کرونا را دریافت کردهاند و این مسئله باید مورد رسیدگی قرار گیرد.
گزارشهای دیگر از بالاتر بودن آمار مبتلایان و قربانیان کرونا در میان سیاهپوستان آمریکایی و همچنین برخورد تبعیضآمیز با آنها در ارتباط با محدودیتهای اجتماعی حکایت داشت. دادستان منطقه بروکلین گزارشی از اطلاعات موجود در خصوص بازداشتهای انجام شده در شهر نیویورک به منظور اجرای قوانین فاصله گذاری برای مهار ویروس کرونا را منتشر کرد که نشان دهنده تبعیضهای آشکار علیه سیاهپوستان بود.
به گزارش شبکه «ایبیسی نیوز» اطلاعات نشان داد اداره پلیس نیویورک در هفت هفته به اتهام نقض قوانین فاصله گذاری اجتماعی و دیگر جرایم، حدود ۴۰۰ نفر را بازداشت و احضار کرد که اکثر آنها سیاهپوستان و لاتینتبار بودند.
در انگلیس هم حزب کارگر هشدار داده بود با وجود اینکه ویروس کرونا در این کشور متوجه همه افراد در جامعه میشود، اما نمیتوان از تأثیر آن بر جوامع فقیر، سیاهپوست، آسیایی و اقلیتهای قومی چشمپوشی کرد. به نوشته وبگاه «ایندیپندنت»، این حزب از دولت انگلیس خواست کمیسیونی به منظور بررسی تأثیرات اقتصادی و اجتماعی تعطیلیها بر نابرابریهای درمانی و بهداشتی تشکیل و روند امید به زندگی و سلامتی مردم انگلیس را گزارش دهد.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، طبق گزارشی که از سوی دفتر آمار ملی انگلیس منتشر شد، «خطر مرگ در اثر ابتلا به ویروس کرونا در میان برخی گروههای قومی بهطور چشمگیری بالاتر از اقوام سفیدپوست است».
در این گزارش آمده است احتمال مرگ در اثر ابتلا به ویروس کرونا در میان مردان سیاهپوست در انگلیس ۴.۲ و در میان زنان سیاهپوست، ۴.۳ برابر بیشتر از سفید پوستان این کشور است. همچنین با در نظر گرفتن عواملی همچون فقر، آموزش و سلامت فردی در این آمار، بهطور کلی احتمال مرگ سیاهپوستان انگلیسی در اثر ابتلا به ویروس کرونا ۱.۹ برابر بیشتر از افراد سفیدپوست است.
دور شدن از اصول انسانی
گروه ضعیف دیگری که در کشورهای غربی بالاترین آمار ابتلا و تلفات را داشتند، سالمندان و بیماران خاص این کشورها بودهاند. از زمان آغاز شیوع گزارشهای زیادی درباره آمار بالای تلفات این گروه و در نظر گرفتن جان آنها در درجه چندم اهمیت منتشر شده است.
اواخر اسفندماه که ایتالیا به کانون بحران کرونا در اروپا تبدیل شده بود، روزنامه انگلیسی «دیلی تلگراف» به استناد یک سند رسمی گزارش کرد که مقامهای ایتالیایی در پی تشدید شیوع ویروس کرونا، درصددند از ارائه خدمات مراقبتهای ویژه به مبتلایان بالای ۸۰ سال یا بیمارانی که وضعیت وخیم دارند، خودداری کنند. این روزنامه انگلیسی به نقل از متنی که واحد مدیریت بحران استان «تورین» تهیه کرده بود، نوشت که پزشکان نگران هستند سالمندان عملاً رها شوند تا بمیرند.
با اوج گرفتن کرونا در آمریکا و کشورهای اروپایی دیگر، گزارشهای مشابهی از این کشورها منتشر شد. آمارها حاکی از آن است که در خانههای سالمندان در انگلیس و آمریکا مرگ و میر گستردهای به دلیل ابتلا به ویروس کرونا ثبت شده است. در همین ارتباط سیانان گزارش داد خانه سالمندان منهتن در شهر نیویورک مجبور شدند تا برای نگهداری موقت اجساد قربانیان ویروس کرونا از کامیونهای یخچالدار استفاده کند.
طبق آمار و ارقام پایگاه دادههای روزنامه آمریکایی «نیویورکتایمز»، یک سوم از مجموع مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا در ایالات متحده آمریکا به خانههای سالمندان این کشور مربوط میشود. طبق این گزارش، دستکم ۲۵ هزار تن از سالمندان و کارکنان خانههای سالمندان و مراکز مراقبت و نگهداری طولانیمدت از افراد سالمند در سراسر آمریکا بر اثر ابتلا به ویروس کرونا جان خود را از دست دادهاند.
روزنامه نیویورکتایمز نوشت در شرایطی که تنها ۱۰ درصد از مجموع ابتلا به ویروس کرونا در ایالات متحده آمریکا، به خانههای سالمندان و مراکز مراقبتهای طولانیمدت از افراد سالمند مربوط میشود، اما یک سوم از مرگ و میر مرتبط با این ویروس ناشناخته در این مراکز و خانههای سالمندان رخ میدهد.
آمار و ارقامی که توسط کمیسیون کیفیت مراقبت (CQC) انگلیس جمعآوری شده بود نیز نشان داد که خانههای سالمندان و بیمارستانهای این کشور در حال حاضر روزانه حدود ۴۰۰ مرگ مرتبط با کووید-۱۹ را اعلام میکنند. طبق این گزارش، در حالیکه مرگ و میر ناشی از کرونا در بیمارستانهای انگلیس به صورت تدریجی در حال کاهش است، اما احتمالاً خانههای سالمندان همچنان در عمق بحران قرار دارند.
روزنامه انگلیسی «دیلی میل» هم گزارش داد بیمارستانهای این کشور با بازگرداندن بیمارانی که مبتلا به «کووید-۱۹» بودند به خانه سالمندان، بدون آن که به مدیران این مراکز بگویند این افراد بیمار هستند، احتمالا قانونشکنی کردهاند و جان سایرین را به خطر انداختهاند.
در گزارشی دیگر، به دنبال مواجهه آمریکا با بحران کمبود تجهیزات پزشکی در پی شیوع کرونا، ایالت نیویورک با صدور دستورالعملی جدید به کارکنان بخش اورژانس اعلام کرد از این پس نیازی نیست خود را برای احیای بیماران ایست قلبی به زحمت بیندازند.
روزنامه آمریکایی «نیویورکپست» در این خصوص گزارش کرد، طبق دستورالعملهای قبلی، پزشکان میبایست تا حدود ۲۰ دقیقه برای احیای بیمارانی تلاش کنند که دچار ایست قلبی شدهاند اما با توجه به افزایش بیماران مبتلا به کرونا و کمبود فضای بیمارستانها، دستورالعمل جدید به کادر درمان و پزشکی نیویورک تأکید کرده، نیازی به احیای بیمارانی با مشکل ایست قلبی نیست.
این دستورالعمل ایالت نیویورک موجب بروز خشم بسیاری از اعضای کادر درمان آمریکا شد به طوریکه «اورن بارزیلی» رئیس اتحادیه تکنسینهای پزشکی اورژانس و پیراپزشکان شهر نیویورک در این خصوص گفت: «آنها دیگر به افراد شانس دومی برای زندگی نمیدهند. وظیفه ما بازگرداندن بیماران به زندگی است، این دستورالعمل ما را از این وظیفه محروم میکند».
ترجیح اقتصاد و انتخابات بر سلامت مردم
نکته دیگری که بسیاری از کارشناسان و حتی مقامات آمریکایی به آن اذعان کردهاند تلاشهای دولت ترامپ برای بازگشایی اقتصادی آمریکا علیرغم تهدید کرونا علیه جان شهروندان این کشور به خصوص طبقه کارگر است که در صورت بازگشایی مشاغل چارهای جز حاضر شدن بر سر کار ندارند زیرا مزایای بیکاری را از دست میدهند.
وبگاه «یواسای تودی» در گزارشی به افزایش بیکاری در آمریکا به دلیل شیوع ویروس کرونا اشاره کرد و نوشت طی هفت هفته در بحبوحه شیوع ویروس کرونا در آمریکا، ۳۰ میلیون آمریکایی کارهای خود را از دست دادهاند و مجبور شدهاند بین دو گزینه پرداخت اجاره یا قبضهای خدماتی و تهیه غذا برای خود و خانوادهشان یکی را انتخاب کنند.
بر اساس گزارش «مرکز تحقیقات پیو»، تعطیلی در آمریکا بر اثر شیوع بیماری کرونا، مشکلات اقتصادی این کشور را افزایش داده و ۵۲ درصد از آمریکاییهایی که درآمد پایینی دارند میگویند خود یا اعضای خانوادهشان شغلشان را از دست دادهاند و یا حقوقشان را در دوران کرونا کاهش یافته است.
همزمان با تشدید فشارهای دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا برای برداشتن محدودیتهای مقابله با ویروس کرونا و بازگشایی مجدد کسب و کارها، «جو بایدن» رقیب دموکراتش در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا درباره احتمال مرگ و میر آمریکاییها در نتیجه بیتوجهی به سلامت عمومی و اولویت دادن مسائل اقتصادی هشدار داد.
معاون رئیسجمهور آمریکا در دولت سابق این کشور در توئیتی در این باره نوشت: «انتخاب کردن یک گزینه از مجموع دو گزینه اقتصاد و سلامت عمومی، یک انتخاب غلط است. اگر ما ویروس (کرونا) را شکست ندهیم، هرگز به توانمندی کامل اقتصادی برنخواهیم گشت و جانهای بیشماری را از دست خواهیم داد».
بسیاری نگرانی دولت ترامپ و فشار او برای بازگشایی اقتصادی را به دلیل انتخابات ریاستجمهوری این کشور میدانند. واشنگتن پست بازگشت آمریکا را به حالت عادی قبل از کرونا با توجه به افزایش روزافزون مرگ و میر ناشی از این ویروس و وضعیت اقتصادی نابسامان، پیش از انتخابات ۲۰۲۰ دور از انتظار دانست و نوشت این مسئله بدین معنی است که نحوه مدیریت رئیسجمهور آمریکا در مقابله با ویروس کرونا میتواند یک عامل تعیین کننده نه تنها برای انتخاب مجدد وی بلکه برای توانایی جمهوریخواهان در کنترل و به دست گرفتن اکثریت مجلس سنا باشد.
توسل به تهدید و تحریم و پیچیدهتر کردن روند جهانی مقابله با کرونا
از دولت آمریکا و برخی دولتهای اروپایی به دلیل عملکردشان در مقابله با همهگیری کرونا به شدت انتقاد میشود. روزنامه انگلیس «گاردین» گزارش داد با این وجود که در مواقع بحران، مسئله مهم شفافیت در ارائه اطلاعات است، اما دولت انگلیس در دوره کرونا این شفافیت را نداشته است.
در گزارشی که به تازگی منتشر شد هم پنج مقام دولت آمریکا گفتند کارگروه ویژه کاخ سفید برای مبارزه با کرونا مقامات مرکز پیشگیری و کنترل بیماری آمریکا را برای دستکاری آمار قربانیان «کووید-۱۹» تحت فشار قرار دادهاند.
به گزارش پایگاه خبری آمریکایی «rawstory»، به گفته ۳ مقام دولتی، به خصوص «دبورا برکس»، هماهنگ کننده کارگروه مقابله با همهگیری ویروس کرونا در کاخ سفید از مسئولان این مرکز خواسته کسانی را که احتمال میرود کرونای آنها مثبت بوده اما نتایج آزمایشگاهی در تایید آن در دست نیست یا کسانی که به ویروس مبتلا بودند اما در نتیجه مستقیم این بیماری فوت نکردهاند، از فهرست قربانیان خارج کند.
انتقادها در حالی است که دولت آمریکا از همان روزهای نخست، مسئله این ویروس را که بارها بر طبیعی بودن آن تاکید شده، با «ویروس چینی یا ویروس ووهان» خطاب کردن آن، به مسئلهای نژادپرستانه تبدیل کرد. ترامپ مدعی است چین در ارائه اطلاعات اولیه پنهانکاری کرده و این ویروس از آزمایشگاهی دولتی در شهر ووهان چین، محل اولیه شیوع، به جهان سرایت کرده است. با این اتهامات، دولت آمریکا به دنبال اخاذی از چین و اعمال تحریم و تعرفه علیه این کشور است. اقداماتی که به گفته بسیاری روند کنترل این بیماری را در جهان مختل میکند.
فارس