×
فرهنگی
شناسه خبر : 49913
تاریخ انتشار : شنبه 1399/02/27 ساعت 15:16
فقدان تعریف دقیق عدالت جنسیتی حلقه مفقوده قانون‌گذاری

بهزاد خلیلی

فقدان تعریف دقیق عدالت جنسیتی حلقه مفقوده قانون‌گذاری

در سال 1389، ستاد ملی زن و خانواده به منظور تحقّق بخشیدن به اصول 10 و 21 قانون اساسی و با هدف تقویت و تحکیم نهاد خانواده؛ آنهم بر پایه حقوق و اخلاق اسلامی و حفظ و ارتقای جایگاه زنان در تراز جمهوری اسلامی تشکیل شده است.

نورنیوزـ گروه جامعه: ریاست جمهوری به عنوان رئیس و برخی از اشخاص حقوقی دولتی و مسئولان غیر دولتی به عنوان اعضای این ستاد محسوب می‏شوند.

با توجه به ضرورت و اهمیت موضوع زن و خانواده برای کشور، اما تاکنون فقط دو بار ستاد ملی زن و خانواده از زمان تأسیس آن تشکیل شده است.

اولین جلسه‏ این ستاد در اسفند سال 96 و دومین جلسه‏ آن نیز در بهمن ماه سال 98 تشکیل شد که هر دو جلسه به ریاست آقای روحانی تشکیل شد.

نکته‏ قابل تأمل درباره برگزاری ستاد ملی زن و خانواده آنجاست که موضوع هر دو جلسه‏، تدوین و بررسی " شاخص‏های عدالت جنسیتی" بوده است. در اولین جلسه، شاخص‏های عدالت جنسیتی به تصویب رسید و در جلسه‏ اخیر نیز اقدامات و اجرای مصوبات جلسه اول ستاد و اجرایی شدن شاخص‏ها بررسی شده است.

معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری به عنوان دبیر این جلسات بوده و مسئول تدوین این شاخص‏ها است.

در مورد شاخص‏های عدالت جنسیتی ابهام و سکوتی در صحنه عملکرد و رسانه وجود داشته است که با توجه به اهمیت موضوع موجب نگرانی است.

برای آنکه مشخص شود نگرانی بابت چیست، باید برخی توضیحات و پرسش‏ها را مطرح کرد.

نخست آنکه عدالت جنسیتی از کجا آمده و اولویت و اهمیت آن کدام است که برای آن شاخص‏هایی نیز تعریف شده است؟

عبارت عدالت جنسیتی در برنامه ششم توسعه آمده است.

در ماده ۱۰۱ قانون برنامه ششم توسعه کلیه دستگاه های اجرایی موظفند برای تحقق اهداف اسناد بالادستی کشور در حوزه ی زنان، نسبت به اعمال رویکرد عدالت جنسیتی بر مبنای اصول اسلامی در سیاست ها، برنامه ها و طرح‌های خود و ارزیابی آثار و تصمیمات براساس شاخص‌های ابلاغی ستاد ملی زن و خانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی اقدام کنند.

در دولت آقای روحانی این موضوع اهمیت خاصی پیدا کرده است و معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری مسئول مستقیم پیگیری آن می‏باشد.

از سوی معاونت زنان، شاخص‏های عدالت جنسیتی به هر استان و هر شهرستانی ابلاغ شده و آنها موظف‏اند که گزارشات خواسته شده را ارسال نمایند و ضمناً باید تمام برنامه ها و طرح های خود را بر اساس این شاخص‏ها تدوین و تنظیم کنند. طبق دستور دولت، کلیه دستگاه‌های اجرایی موظفند شاخص‌های تعیین‌کننده عدالت جنسیتی به تفکیک جنس را تعیین و نسبت به گردآوری داده‌های آماری آن اقدام نمایند.

در مورد نفس این اقدام هیچ شک و شبهه‏ای وجود ندارد و بایستی انجام گیرد؛ یعنی برای فهم و اشراف از شرایط خانواده و زنان و جایگاه این دو عنصر مهم در جامعه اسلامی ایران، باید شاخص‏هایی برای سنجه‏ آن موارد و آمار مربوط به این شاخص‏ها وجود داشته باشد. اما باید توجه داشت که پشت تدوین این شاخص‏ها چه تفکری وجود دارد و آبشخور فکری این شاخص‏ها کجاست؟

دوم آنکه معاونت امور زنان خانواده ریاست جمهوری به عنوان دبیر ستاد ملی زن و خانواده و پیگیر و پیش‏برنده‏ موضوع شاخص‏ها، ابتدا باید تعریف دقیقی از عدالت جنسیتی ارائه بدهد تا مشخص شود منظور دقیق معاونت زنان از عدالت جنسیتی چیست اما نه تنها تعریف دقیقی صورت نگرفته است؛ بلکه این عبارت با برابری جنسیتی نبز مشتبه می‏شود. البته چنین خلط مبحثی طبیعی به نظر می‏آید زیرا استنادات آن معاونت در بسیاری از مسائل به نهادهای بین‏المللی است. در متون اینگونه نهادها همچون سازمان ملل، واژه‏ای که به کار گرفته می‏شود gender equality  است که به معنای برابری جنسیتی است، از طرفی مراودات معاونت زنان با این نهادها همچون نهاد زنان سازمان ملل به گونه‏ای است که شبهه مذکور را دو چندان می‏کند.

خانم ابتکار، معاون زنان و خانواده رئیس جمهور گفته است: تحقّق شاخص‏های عدالت جنسیتی، سنجش عملکرد ما در جامعه بین‌الملل خواهد بود. این جمله بدان معناست که گزارش تمامی اقدامات و آمار و ارقام شاخص‏های معرّفی شده، به سازمانی همچون نهاد زنان سازمان ملل، که مسئولیت پیگیری وضعیت زنان را در سازمان ملل بر عهده دارد ارسال می‏شود. مشکل آن است که منطق سازمان ملل طبق اسناد خود، به صراحت برابری جنسیتی است و پر واضح است که چنین دیدگاهی منطبق با فرهنگ و شرع جامعه ایرانی نیست. طبیعی است که اختلافی جدی در زمینه نوع نگاه به مسئله خانواده و زن وجود دارد.

کنکاش دقیق در متن ابلاغی شاخص های عدالت جنسیتی از سوی معاونت زنان و خانواده برای اجرا به وزارتخانه‌ها و دستگاه‏ها در خرداد 98، زمان دیگری را می‏طلبد که مشخص شود آیا این شاخص‏ها منطبق با شرع و قانون در مقام نظر و عمل می‏باشد یا خیر.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
واکنش تند کوبا نسبت به محاصره نفتی آمریکا
رکود در معاملات؛ نوسانات طلا و ارز به بازار مسکن نرسید
ترامپ با یک امضای سرنوشت‌ساز، کوبا را تحت فشار گذاشت
فعال شدن امکان لغو انتخاب روش دوم کالابرگ از شنبه 11 بهمن
عرضه بزرگ‌ترین باتری چین به صنعت کشتی‌سازی
واکنش شمخانی به قرار دادن سپاه در فهرست تروریستی اتحادیه اروپا
افت 150 دلار قیمت جهانی طلا در یک روز
عراقچی: مسائل منطقه بسیار جدی است و چالش‌های جدی وجود دارد
چلسی 150 میلیون یورو برای جود بلینگام روی میز گذاشت
شهادت چند فلسطینی در حملات رژیم صهیونیستی به غزه
واکنش منفی ترامپ به سفر نخست وزیر انگلیس به چین
دیدار و گفتگو وزیر دفاع عربستان در واشنگتن با مقام‌های ارشد آمریکا بر سر تحولات منطقه
صعود فوتسال ایران به مرحله حذفی با عبور از عربستان
قیمت گوشت قرمز امروز 10 بهمن 1404
عراقچی وارد استانبول شد
انتقاد صریح یک مقام اروپایی از تهدید نظامی آمریکا علیه ایران
غیبت دانشجویان علوم پزشکی در امتحانات پایان ترم موجه اعلام شد
وزیر خارجه ایتالیا: گفت‌وگو با ایران نباید قطع شود
حمله به ایران، منطقه را بی‌ثبات‌تر می‌کند
زنان ایرانی گواهینامه موتور می‌گیرند
مدیریت تعلیق آمریکا در برابر حقوق قانونی ایران
پاکستان: به توافق سازش با اسرائیل ملحق نمی‌شویم
هشدار البرادعی درباره تهدیدات نظامی ترامپ علیه ایران
انفجار شدید در پالایشگاه توپراش ترکیه+ فیلم
جنگی که همه از آن حرف می‌زنند،شروع خواهد شد؟
کاهش فشار آمریکا بر صنعت نفت ونزوئلا
محدودیت‌های ترافیکی امروز محورهای شمالی
باکو: حریم هوایی و خاک آذربایجان علیه ایران استفاده نخواهد شد
پرداخت بی‌سابقه پاداش به بازنشستگان فرهنگی
دیدار وزیر دفاع عربستان با مقامات ارشد آمریکا
سریعترین راه برای دریافت کارت سوخت
جزئیات کامل احراز صلاحیت داوطلبان انتخابات شورای شهر تهران اعلام شد
کیفیت هوای تهران قابل قبول است
جمعه 10 بهمن |جدول فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون
ادعای ترامپ درباره مذاکره با ایران
گفتگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و جمهوری آذربایجان
برنامه مسابقات ورزشی امروز جمعه 10 بهمن 1404
وضعیت آب و هوا امروز جمعه 10 بهمن+ وضعیت استان ها
عوامل خطر و راهکارهای پیشگیری از سرطان روده بزرگ
شنیدن صدای دوپامین در مغز زنده
پیش‌بینی آینده شبکه‌های اجتماعی در 2026
تداخل وارفارین با آنتی‌بیوتیک‌ها؛ خطری جدی برای سالمندان
کشف کلید مولکولی آلزایمر؛ امید تازه برای محافظت از حافظه
مازندران رتبه برتر کاهش تصادفات جاده‌ای کشور را کسب کرد
وزارت دفاع ایران اقدام اتحادیه اروپا علیه سپاه را محکوم کرد
از جنگ استقبال نمی‌کنیم اما مذاکرات متوازن را می‌پذیریم
لغو وضعیت اقامت ونزوئلایی‌ها توسط دولت ترامپ غیرقانونی است
صعود اندونزی، عراق، ویتنام و تایلند به مرحله حذفی فوتسال آسیا
اقدام اروپا خللی در مأموریت‌های سپاه ایجاد نمی‌کند
بازسازی سرمایه اجتماعی و تقویت تاب‌آوری، اولویت فوری کشور است