نورنیوز ـ گروه اقتصادی: قیمت خودرو که از اسفند ماه سال گذشته تا پایان فروردین ماه، تقریبا بدون تغییر باقى مانده بود از هفته گذشته و با شروع کار نمایشگاهها، مجددا صعودى شد. نکته قابل تأمل این است که اساسا چرا قیمت خودرو در شرایطی که بازار کشش قیمت های جدید را ندارد در سیر صعودی قرار می گیرد!؟
مطمئنا اصلی ترین دلیل افزایش قیمتها، شکاف قابل توجه میان عرضه و تقاضا و تبدیل شدن خودرو به کالایی برای سوداگری می باشد.
در حال حاضر تناسب عرضه و تقاضاى خودرو در شرایط مناسبی نبوده و عرضه قطره چکانی از طرف شرکت های تولید کننده پاسخگوى حجم بالای تقاضا واقعی مردم و تقاضای کاذب( که از طرف سوداگران ایجاد می شود) نیست.
اصلی ترین دلیل عدم عرضه از سوی کارخانه های تولیدی، کمبود نقدینگی و قیمتهای دستوری است که منجر به کاهش تمایل به تولید و فروش محصولات از سوی شرکتهای بزرگ شده است.در حال حاضر هر خودرو حدود ٢٣درصد زیر قیمت واقعى عرضه مىشود و این یعنى تولید خودروسازان همواره با زیان همراه است، به این ترتیب خودروسازان توان و نقدینگى لازم براى تولید خودرو برای تامین نیاز بازار را ندارند .
دلیل دیگر افزایش قیمت ها در عواملی چون افزایش تورم و نرخ ارز می باشد که بر تغییر قیمت خودرو اثرگذار بوده است. با توجه به اینکه قیمت خودرو تورمى شده، مردم و به خصوص دلالان بازار که سرمایه خود را در خودروهای موجود می بینند، ترجیح مى دهند با خرید خودرو، ارزش سرمایه هاى خود را حفظ کنند. به عبارت دیگر باتوجه به تورم سالانه و تقاضای سفته بازی موجود در بازار (به منظور حفظ ارزش پول و سودآوری) سبب شده تا قیمت ها هر از چند مدت افزایش داشته باشند تا دلالان بزرگ بازار به سود آوری مورد نظر خود برسند.
اکنون براى خروج از شرایط فعلى و جهش تولید، قیمت گذاری شناور و واقعی خودرو ها یکی از راهکارهای اصلی ثبات و مدیریت قیمت خودرو می باشد. به عبارت دیگر همانطور که در بازار ارز، روش ایجاد ارز نیمایی برای عرضه پتروشیمی ها و صادرکنندگان عمده با نرخ تعادلی مد نظر قرار گرفت، در این بازار نیز باید قیمت مناسبی ارائه شود که اولا واقعی باشد و ثانیا خودرو سازها را همانند پتروشیمیها به عرضه متمایل کند تا تعادل به بازار خودرو باز گشته و سرمایه خودروسازان بزرگ به جیب دلالان و سوداگران نرود.
نورنیوز