×
اقتصادی
شناسه خبر : 48780
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1399/02/09 ساعت 17:40
مشارکت مردم و مدیریت پساکرونا

مرتضی افقه*

مشارکت مردم و مدیریت پساکرونا

نباید فراموش کنیم که پایان کرونا، آخر داستان نیست و احتمالاً مشکلات اصلی و اساسی می‌ماند برای زمان پساکرونا. همه تحلیلگران اقتصادی متفق‌القول بر این باورند که پساکرونا بحران‌های دیگری به همراه خواهد داشت و مشکلات اقتصادی و معیشتی می‌تواند عامل بروز بحرانی حتی بزرگ‌تر از کرونا باشد. اما برای کاهش تبعات این بحران بین‌المللی چه اقداماتی باید صورت بگیرد؟

نورنیوز ـ گروه اقتصاد: گستردگی و عمق بحرانی که کرونا ویروس در جهان و در ایران ایجاد کرد به حدی بود که در کشورمان همه نهادها و دستگاه‌های ذی‌ربط را وادار به مشارکت وسیع همراه با فداکاری و تلاش در جهت کاهش تبعات فوری ناشی از آن کرد.

در مواجهه با این بحران، بدون تردید بخش بهداشت و درمان کشور از جان مایه گذاشتند و به‌رغم خطرات آن به معنای واقعی جان‌فشانی کردند، و در حوزه اقتصادی و معیشتی نیز دستگاه‌ها و سازمان‌های ذی‌ربط همتی مضاعف از خود نشان دادند تا مانع از بروز قحطی ناشی از اضطراب مردم نسبت به تأمین مواد لازم باشد.

به‌علاوه، دولت، به‌درستی و با اقداماتی هوشمندانه، برای مواجهه با آثار زیان‌بار تشدید تحریم‌های امریکا، انبار کالاهای موردنیاز مردم را به‌خوبی تجهیز کرده بود که احتمالاً بخشی از این محصولات در مواجهه با این بحران به کار گرفته شد و مانع از بروز کمبودهای شدیدی که حتی در کشورهای پیشرفته به وجود آمد، شد. به همین دلیل به‌رغم تمامی کمبودها و ضعف‌ها و ناکارآمدی‌های ساختاری، تلاش بخش‌های مختلف دولتی برای به حداقل رساندن درد و رنج‌های مردم از این بحران قابل‌ستایش است.

اما نباید فراموش کنیم که پایان کرونا، آخر داستان نیست و احتمالاً مشکلات اصلی و اساسی می‌ماند برای زمان پساکرونا. همه تحلیلگران اقتصادی متفق‌القول بر این باورند که پساکرونا بحران‌های دیگری به همراه خواهد داشت و مشکلات اقتصادی و معیشتی می‌تواند عامل بروز بحرانی حتی بزرگ‌تر از کرونا باشد. اما برای کاهش تبعات این بحران بین‌المللی چه اقداماتی باید صورت بگیرد؟

نباید فراموش کرد که بروز و شیوع این بحران جهانی، در قرن گذشته و حاضر بی‌سابقه بوده و کل جهان را با مشکلات و تبعات جبران‌ناپذیری مواجه کرده است. بعد از صدمات عاطفی و روانی ناشی از بیماری و مرگ‌ومیر تأسف‌آور تعداد قابل‌توجهی از هموطنان، بدون تردید عوارض اقتصادی و معیشتی ناشی از این بیماری فراگیر، معضل جدی و دغدغه انگیز جامعه و حاکمیت خواهد بود. برقراری قرنطینه نسبی و تعطیلی اجباری اغلب کسب‌وکارها برای مدتی طولانی، مشکلاتی جدی هم در بخش عرضه (تولید) و هم در طرف تقاضا (مصرف) ایجاد کرده و در آینده نزدیک، خواهد کرد. با توجه به اینکه ازیک‌طرف، دامنه مشکلات اقتصادی و معیشتی بسیار گسترده و عمیق است، و از طرف دیگر دولت با محدودیت شدید درآمدی (به دلیل تحریم همه‌جانبه و کاهش غیرمنتظره قیمت نفت)، مواجه است، دولت به تنهائی توان مقابله با تبعات اقتصادی و غیراقتصادی این بحران را نخواهد داشت. به همین دلیل ورود و مشارکت مردم، برای حمایت و دستگیری از آسیب‌دیدگان این بحران به‌خصوص انبوه افراد کم درآمدی که برای امرارمعاش خود و به دلیل فقدان اشتغال رسمی، در بخش غیررسمی (توده عظیم دست‌فروشان به‌خصوص زنان خودسرپرست) مشغول به کار بوده و هم‌اکنون تقریباً بیکار شده‌اند، ضروری است. مردم همان‌گونه که در مواجهه با بحران‌های پیش‌بینی نشده‌ای همچون سیل و زلزله، خودجوش و به‌صورت فردی و گروهی، کمک به آسیب دیدگان و حمایت مالی و عاطفی از آسیب دیدگان ورود می‌کنند، در این بحران که دامنه تأثیرگذاری‌اش به‌مراتب گسترده‌تر و عمیق‌تر و آثار آن طولانی‌تر است نیز باید مشارکت کنند. البته دولت نیز باید بسترهای تبلیغی، روانی و قانونی این امر را فراهم نموده تا مردم با هزینه کمتری مشارکت خود را به انجام برسانند.

علاوه بر آن، دولت می‌تواند از طرق مختلف، واحدهای اقتصادی مختلف و متعددی (تولیدکنندگان محصولات پزشکی و بهداشتی و غذائی و ...) که با بروز این بحران رونق غیرمنتظره و مثبتی داشته‌اند، به مشارکت مالی و غیرمالی داوطلبانه یا حتی اجباری (از طریق افزایش مالیات به‌صورت موقت) ترغیب کند.

کاهش هزینه‌های غیرضروری که معمولاً در دستگاه‌ها، سازمان‌ها و نهادهای ارتزاق کننده از بودجه بسیار معمول و مرسوم است و به‌کارگیری این صرفه‌جوئی‌ها در جبران کمک‌های مالی به آسیب دیدگان این بحران، ازجمله راه‌های دیگری است که دولت می‌تواند نسبت به انجام آن اقدام کند. روش‌های دیگر تأمین منابع درآمدی برای جبران تبعات اقتصادی بحران کرونا معمولاً در بودجه سالانه لحاظ شده که دولت می‌تواند در تأمین کامل ارقام پیش‌بینی‌شده همت بیشتری به خرج دهد.

* کارشناس اقتصادی


خبرآنلاین
کلید واژگان
کروناپساکرونا
نظرات

آخرین اخبار
نگرانی مردم آمریکا از جنگ و شکست کاخ سفید در اقناع افکار عمومی
چین: جنگ علیه ایران نباید اتفاق می‌افتاد
4 زخمی در اصابت 2 پهپاد به نزدیکی فرودگاه دوبی
قالیباف: مرگ در بستر شایسته مجاهدت سرداران شهید رمضان نبود
اخراج 50 هزار نفر از فولکس‌واگن
عضو کمیسیون انرژی: چرخه تأمین و توزیع سوخت در کشور پایدار است
الجزیره: استراتژی ایران فرسایش اسرائیل است
هشدار غول نفتی عربستان: بسته شدن تنگه هرمز فاجعه‌بار است
میدل ایست آی: اسرائیل و آمریکا مدارس و بیمارستانها را هدف قرار دادند
بیت‌کوین به زیر 70 هزار دلار سقوط کرد
نیویورک تایمز: تهران می‌تواند اعلام پیروزی کند
آمریکا و اسرائیل یکی از بانک‌های کشور را هدف قرار دادند/ اقدام متقابل ایران
موج 37؛ سنگین‌ترین عملیات وعده صادق 4/ اصابت مکرر موشک های ایران به سرزمین اشغالی
آخرین اخبار از حملات آمریکایی-صهیونیستی به تهران و مناطق مختلف کشور/آسیب به مراکز غیرنظامی
خسارت‌های حمله آمریکا و اسرائیل بر چهره «تالار اشرف» + تصاویر
میوه‌های شب عید از امروز توزیع می‌شود
وضعیت دانشگاه تهران پس از شروع جنگ؛ شهادت تعدادی از دانشجویان
نیاز مبرم کشورهای عربی خلیج فارس به موشک های رهگیر
تجارت خارجی از 103 میلیارد دلار گذشت
شارژ 800 هزار تومانی کالابرگ ویژه کودکان دارای سوءتغذیه
پنتاگون: 140 آمریکایی در جنگ با ایران مجروح شدند
قیمت محصولات سایپا امروز چهارشنبه 20 اسفند 1404 + جدول
امروز کالابرگ کد ملی‌های 3، 4، 5 و 6 شارژ شد
پزشکیان: ایران هیچ قصدی برای درگیری با کشورهای منطقه ندارد
قیمت محصولات ایران خودرو امروز چهارشنبه 20 اسفند 1404 + جدول
رسانه‌های عبری: میلیون‌ها اسرائیلی در برابر موشک‌های ایران رها شده‌اند
سرلشکر حاتمی: تا آخرین قطره خون از عزت و شرف ایران اسلامی پاسداری می‌کنیم
قیمت طلای جهانی امروز چهارشنبه 20 اسفند 1404
فراوانی کالا‌های اساسی در فروشگاه‌ها
ورود سامانه بارشی به کشور از فردا
قیمت نفت اوپک 115 دلار شد
برنامه بازی‌های امشب لیگ قهرمانان اروپا
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران: روند بازار طلا و سکه نزولی است
تفاوت نیازهای حمایتی روانی و اجتماعی زنان در دوران جنگ
جزییات پرداخت خسارت خودروهای آسیب‌دیده در جنگ
11 کشته و زخمی در آتش‌ گرفتن اتوبوسی در سوئیس
مترو تهران در روز تشییع شهدای رمضان رایگان شد
حمله پهپادی به تاسیسات دیپلماتیک آمریکا در بغداد
چرا واشنگتن از ادعاهای اولیه در  مورد تنگه هرمز عقب نشست؟
التهاب بازارهای انرژی و ریزش بورس در جهان
زنان باردار از اخبار منفی دوری کنند
روال عادی تجارت و واردات کالای اساسی
یک کشتی کانتینری در سواحل امارات مورد اصابت قرار گرفت
ارزیابی انطباق کالاهای وارداتی و صادراتی به صورت شبانه روزی
دختر تکواندوکار 9‌ ساله، اولین شهیده ورزشکار زنجان شد
اقتصادنگار | جنگ شد، قحطی نیامد
انهدام پهپاد متجاوز در آسمان کرمان توسط پدافند هوایی ارتش
هرتزوگ: جنگ با ایران نیاز به نتیجه نهایی دارد
افزایش آلودگی‌های زیست‌محیطی ایران نسبت به جنگ 12 روزه
آلمان در جنگ ایران؛ بی‌طرفی یا همراهی پنهان؟