نورنیوز-گروه جامعه: شیوع اغلب ویروس های تنفسی در چندین مرحله اوج میگیرد. این نوع از ویروس ها که قدرت انتقال بالایی دارند به شکل گسترده ای در جهان پخش میشوند و در شرایطی که تصور میشود شیوع آنها مهار شده،غالبا موج گسترده دیگری را ایجاد می کنند.
تمام ویروس های خانواده کرونا نیز از گروه ویروس های حمله کننده به دستگاه تنفسی بوده و در حوزه شیوع،رفتار مشابهی دارند . این ویروس ها با شروع از یک منطقه کوچک در تمام جهان گسترش یافته و جان تعداد زیادی از افراد را در خطر قرار میدهند.
در شرایطی که به دلیل اعمال قرنطینه و محدودیت های تماسی بین مردم در برخی از کشورها شیوع کرونا تا حدود زیادی کنترل شده است،مردم میخواهند بدانند که آیا خطر از سر جهان دور شده است؟
برای شناخت بسیاری از خصوصیات کووید ۱۹ که ویروسی جدید و ناشناخته ای است، دانشمندان ویروس های مشابه را مورد بررسی قرار داده اند. شاید شبیه ترین ویروس به ویروس کرونا را بتوان ویروس سارس دانست. این ویروس که در سال ۲۰۰۳ شیوع پیدا کرد از خانواده ویروس کرونا میباشد. شیوع ویروس سارس طی یک مرحله انجام شد و با مهار آن، موج دومی شکل نگرفت اما نمیتوان با استناد به این موضوع احتمال ایجاد موج دوم کرونا را از نظر دور داشت.
چنانچه سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است، ویروس کرونا به یک پاندمی (همه گیری جهانی)تبدیل شده است . این درحالی است که شیوع ویروس سارس تنها به بیمارستانها و مکانهای دیگری که افراد از طریق راههای مختلف با بدن بیماران در تماس نزدیک بودند محدود میشد و این ویروس به مرحله همه گیری نرسید.
برخی با استناد به رفتار ویروس آنفولانزا، معتقدند با شیوع فصل گرما ، ممکن است همه گیری کرونا به طور موقت فروکش کند.با این وجود دانشمندان معتقدند با اینکه ویروس ها در حالت فصلی رفتار های حساس به دما دارند اما در شرایط همه گیری ویروس ، نمیتوان به تاثیر گرما برای توقف آن دل بست.
همچنین در ویروسی مثل آنفولانزا،ابتلا به بیماری در افراد، مصونیت ایجاد میکرد اما سازمان جهانی بهداشت به تازگی اعلام کرده که هنوز مدرکی دال بر مصونیت افراد پس از بیماری به واسطه تولید پادتن وجود ندارد. این موضوع می تواند در تسریع وقوع موج دوم بیماری در فاصله زمانی کوتاه بسیار تاثیر گذار باشد.
اگرچهپاندمی کرونا تا کنون مرگ تعداد زیادی از شهروندان کشورهای مختلف دنیا را بدنبال داشته و خسارتهای انسانی قابل ملاحظه ای را ایجاد نموده لیکن برای گروه انبوهی از جمعیت کره زمین که از کشندگی این ویروس جان سالم بدر برده اند، موضوع تداوم زندگی و "معیشت مناسب در کنار سلامت"، اولویت حیاتی دارد.
اکنون اقتصاد جهان در وضعیت بحرانی به سر میبرد، برخی از کشور ها قصد دارند برای سر و سامان دادن به اوضاع اقتصادی و معیشتی، دست به کاهش محدودیت ها بزنند این در حالیست که وقوع موج دوم فراگیری ویروس کرونا نیز بسیار محتمل است.
متخصصان اپیدمیولوژی معتقدند برای وقوع موج دوم سناریو های مختلفی وجود دارد. ممکن است مشابه آنچه در سال ۱۹۱۸ برای ویروس آنفولانزا اتفاق افتاد، ویروس جهش پیدا کند. با جهش آنفولانزا کشف و مقابله با ویروس برای سیستم ایمنی بدن سخت ترشد و آمار مرگ و میر بالا رفت.
در حالتی دیگر ، ممکن است رفتار ویروس تغییر کند و درگیری افراد مستعد و پرخطر در برابر ویروس را به همراه داشته باشد.
رفع چالش میان سلامت و معیشت موضوعی است که امروز به دغدغه اصلی کشورهای جهان مبدل شده است
با اینکه سازمان بهداشت جهانی همچنان توصیه کاهش تماس فردی و اعمال محدودیت را بهترین راه کنترل بیماری میداند، اما متخصصان معتقدند تمرکز بر راهکارهایی چون آزمایش گسترده و شناسایی بیماران،قرنطینه افراد مشکوک و همچنین رعایت نکات بهداشتی مهمترین گزینه هایی است که باید برای مقابله با موج دوم پاندمی کرونا مورد توجه جدی افراد و کشورها قرار داشته باشد.
نورنیوز