در حالی که ترکیه در تدارک امضای قرارداد معامله دومین سامانه پدافندی «اس-۴۰۰» است، واشنگتن باز هم آنکارا را به اعمال تحریم در صورت فعالسازی این سامانه تهدید کرد.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، وزارت خارجه آمریکا شامگاه دوشنبه با تاکید بر «مخالفت سرسختانه» واشنگتن با خرید سامانههای روسی توسط آنکارا، گفت گزارشها مبنی بر تلاشهای ترکیه برای فعالسازی این سامانه «بسیار نگرانکننده» است».
بر این اساس، «مورگان اورتاگوس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای توضیح داد: «ما همچنان در بالاترین سطح تاکید میکنیم که تبادل اس-۴۰۰ شامل تحریمهای کاتسا (قانون مقابله با دشمنان آمریکا) میشود و کماکان بزرگترین مانع در روابط دوجانبه [ترکیه با آمریکا] و با ناتو است».
اورتاگوس همچنین ابراز امیدواری کرد که «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه و دیگر مقامات ارشد آنکارا، موضع واشنگتن را به خوبی درک کنند.
نگرانی واشنگتن از فعالشدن سامانه پدافندی اس-۴۰۰ در ترکیه در حالی است که منابع ترکیهای میگویند به دلیل لزوم تمرکز بر مهار گسترش ویروس «کووید۱۹» در این کشور، زمان فعالسازی این سامانه به تعویق افتاده است.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، یک مقام ارشد ترکیهای که خواست نامش فاش نشود، در این باره اظهار داشت: «هیچ عقبگردی درباره تصمیم به فعالسازی اس-۴۰۰ اتخاذ نشده اما به دلیل شیوع ویروس کرونا، این برنامه که برای ماه آوریل تنظیم شده بود، به تعویق افتاده است».
تحویل اولین سامانه اس-۴۰۰ به ترکیه در حالی اوایل مرداد ماه تکمیل شد که وزارت خارجه آمریکا پیش از آن تهدید کرده بود هر کشوری که از روسیه این سامانهها را خریداری کند، تحریم میشود. کاخ سفید نیز طبق لایحه بودجه نظامی ۲۰۲۰، مکلّف است ترکیه را تا پایان سال به صورت کامل از برنامه تولید مشترک «اف-۳۵» کنار بگذارد و حتی تحویل مابقی جنگندههای خریداری شده را نیز تعلیق کند.
پیشتر «کِی بِیلی هوچیسون» نماینده آمریکا در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) گفته بود اگر ترکیه عملیاتی کردن سامانه پدافندی اس-۴۰۰ را کنار بگذارد، واشنگتن نیز احتمالاً در موضوع ادلب به کمک این کشور بیاید.
خبرگزاری فارس