نورنیوز ـ گروه جامعه/ بهزاد خلیلی: این روزها مرگ تعدادی از هموطنانمان به علت سوء مصرف مشروبات الکلی لابه لای اخبار کرونا گم شده است. شاید بعد از فروکش کردن معضل جهانی کووید 19 در کشور، بیشتر بتوان درباره دلایل وقوع این اتفاق و پیامدهای آن گفت و شنید تا از وقوع اینگونه مرگهای غمانگیز در کشور جلوگیری کرد.
فارغ از اینکه علت به وجود آمدن ویروس کرونا چیست، اما میتوان دید بیشتر کشورهای دنیا سعی دارند در مواجهه با وقوع این اپیدمی و کنترل آن عقلانی برخورد کنند. هم مسئولان کشورها به شدت در تکاپو هستند و هم مردم بسیار رعایت میکنند تا زنجیره شیوع این ویروس قطع شود و سلامت دوباره به جامعهشان بازگردد.
در کنار این موضوع اما باید فکری به حال سوءمصرف مشروبات الکلی نیز کرد.
امروز همه میدانند ویروس کرونا به تمامی کشورها سرایت کرده و جان چندین هزار انسان را در جهان گرفته و باعث تحمیل خسارتهای شدید به ملتها شده است، اما بسیاری از مردم دنیا نمیدانند که اپیدمی سوء مصرف مشروبات الکلی چه جولانی در جهان میدهد و چه جانهایی که نمیگیرد، چه تعداد انسان را که معلول نمیکند و چه خسارتهایی که به جوامع نمیزند!
اپیدمی سوء مصرف مشروبات الکلی، در کلّ جهان نگران کننده است. شاید باور کردنش سخت باشد اما حقیقت آن است که 43% از جمعیت افراد بالای 15 سال دنیا مشروبات الکلی مصرف میکنند. طبق آخرین گزارش سازمان بهداشت جهانی در سال 2018، بیش از 2 میلیارد و 300 میلیون نفر از مردم بالای 15 سال در جهان به مشروبات الکلی اعتیاد دارند.
اما در سه منطقه از جهان وضعیت بسیار بدتر است، به طوری که بیش از نیمی از جمعیت آن مناطق مصرف کننده مشروبات الکلی هستند.
تقریباً 60% افراد بالای 15 سال در اروپا و 54% این گروه سنی در آمریکا و شرق آسیا به مشروبات الکلی اعتیاد دارند. البته کمترین میزان شیوع الکل در منطقه غرب آسیاست. بیش از 97% مردم منطقه غرب آسیا مشروبات الکلی مصرف نمیکنند، چرا که بیشتر مردم این منطقه مسلمان هستند و شرب خمر در اسلام جایز نیست.
نمودار زیر درصد افراد بالای 15 سال در مناطق مختلف جهان را نشان میدهد که مبتلا به مصرف مشروبات الکلی هستند.
این میزان شیوع مشروبات الکلی را بگذارید در کنار آمار 132 میلیون و 600 هزار نفری که هر ساله در جهان به علت سوء مصرف مشروبات الکلی، ناتوان و بیمار میشوند و یا دچار مرگ زودرس شده و زندگی خود را از دست میدهند.
طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، هر ساله 3 میلیون نفر به علت سوء مصرف مشروبات الکلی میمیرند؛ یعنی روزی 8200 مرگ!
سوء مصرف مشروبات الکلی یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در دنیاست، به طوری که 5.3% از کل مرگ و میرها به دلیل شرب خمر است. این عدد در برخی مناطق دنیا بسیار بیشتر هم میشود، به عنوان مثال در اروپا بیش از 10% کل مرگ و میرها به دلیل سوء مصرف مشروبات الکلی است.
همانگونه که گفته شد اروپا به نسبت دیگر مناطق وضع بسیار غمانگیزتری دارد. همه میدانند نوجوان و جوان مایه رشد و پیشرفت هر کشوری است و این عنصر نایاب باید سالم بماند تا بتواند کشور را به جلو ببرد، اما در همین منطقه از هر 100 نوجوان اروپایی 44 نفرشان به مواد الکلی اعتیاد دارند و این یعنی نابودی آینده قاره سبز!
شاید به همین دلایل است که اتحادیه اروپا به شدت به دنبال کاهش سوء مصرف مشروبات الکلی است. مسئولان کشورهایی که تا دیروز حامی و مبلغ مشروبات الکلی بودهاند، بعد از دیدن نتایج وحشتناک سوء استفاده این مواد در بین جامعه خودشان، حالا گویا راه دیگری را شروع کردهاند ولی نمیتوانند به راحتی خود را از بند مشکلات ناشی از مشروبات الکلی نجات دهند.
کشورهای دنیا همانطور که با ویروس کرونا مقابله میکنند تا جان مردم حفظ شود، باید از ایجاد بستر برای وقوع اپیدمی سوء مصرف مشروبات الکلی در کشورها نیز جلوگیری کنند تا جان مردم را به خطر نیندازد و برای جوامع خسارت به بار نیاورد، خسارتی که غیرقابل جبران است.
در کشور ما نیز گرچه این مسئله اپیدمی نیست و به لطف آموزههای اسلامی عموم مردم از خطرات آن مصون هستند، اما نباید از لزوم آموزشهای مداوم به ویژه به نسل جوان غافل ماند، خصوصا اینکه در شرایطی مانند بحران شیوع کرونا که حجم اخبار و اطلاعات دروغ اذهان مردم را مورد هجوم قرار میدهد، لازم است که آگاهی عمومی نسبت به حقیقت ماجرا بالا رفته و جامعه از چنین خسرانی مصون بماند.
نورنیوز