روزنامه بریتانیایی گاردین امروز (شنبه) در نوشتاری با عنوان «مطالعات آنتیبادی نشان میدهد شیوع ویروس کرونا بسیار گستردهتر است از آنچه پیش از این تصور میشد»، افزود: پژوهشهای اخیر دانشگاه استنفورد نشان میدهد گسترش ویروس کرونا ممکن است ۵۰ تا ۸۵ برابر بیشتر از آمارهای رسمی باشد. این مطالعه جدید در کالیفرنیا نشان داده که تعداد مبتلایان به ویروس کرونا ممکن است دهها برابر بیشتر از آنچه پیش از این تصور میشد، باشد. این پژوهش انجام شده از سوی دانشگاه استنفورد که جمعه منتشر شد، نمونههایی از میان سه هزار و ۳۳۰ نفر را در شهر سانتا کلارا (یکی از شهرهای کلیفرنیا) مورد آزمایش قرار داد و ثابت کرد گسترش ویروس ۵۰ تا ۸۵ برابر بیشتر از آمارهای رسمی است.
« اران بن دیوید - «Eran Bendavid » استادیار رشته پزشکی دانشگاه استنفورد که رهبری این پژوهش را برعهده داشته در این خصوص میگوید: مطالعه درخصوص میزان آلودگی به ویروس، میتواند در فهم چگونگی گسترش این بیماری همهگیر به ما کمک کند. محققان این مطالعه را نخستین پژوهش گسترده در نوع خود میدانند که با شناسایی آنتی بادی در افراد سالم از طریق آزمایش خون از نوک انگشت انجام میشود و نشان میدهد آیا آنها پیش از این به ویروس کرونا مبتلا و سپس بهبود یافتهاند. در هنگام انجام این تحقیق، در شهر سانتا کلارا، یک هزار و ۹۴ مورد مبتلا به کووید-۱۹ تائید شد که از این میان ۵۰ نفر جان خود را از دست دادند؛ اما براساس میزان آنتی بادی افراد، احتمالا در اوایل ماه آوریل (اواسط فروردین) بین ۴۸ هزار تا ۸۱ هزار نفر در شهر سانتا کلارا به کووید-۱۹ مبتلا شده بودند که این میزان تقریبا ۵۰ تا ۸۰ برابر بیشتر از آمار رسمی گزارش شده است.
همچنین این بدان معنی است که کرونا به طور بالقوه بسیار کمتر کشندهتر از آن چیزی است که در ابتدا تصور میشد. پیش از این میزان مرگومیر در اثر ابتلا به کووید-۱۹ در آمریکا ۴.۱ درصد اعلام شده بود حال آنکه محققان استنفورد میگویند یافتههای آنها میزان مرگ و میر فقط ۰.۱۲ تا ۰.۲ (۱۲ صدم تا بیست دهم درصد) درصد را نشان میدهد. برخی دانشمندان، یافتههای این تحقیق را اینگونه تفسیر کردهاند که ما به سیستم مصونیت جمعی (hedr immunitu) نزدیک شدهایم؛ بدان معنا که اگر در یک جامعه تعداد قابل توجهی از افراد به یک بیماری مبتلا شوند، بدن آنها آنتیبادی لازم را میسازد و در نهایت جامعه در برابر آن بیماری همهگیر مصون میشود.
این امر سبب بازگشت سریعتر مشاغل میشود، درست همانند راهبردی که سوئد در پیش گرفته است. اما محققان حاضر در این پژوهش تاکید میکنند نباید برای نتیجهگیری شتابزده اقدام کرد و این یافتهها نباید به سرعت منجر به تصمیمگیری سیاستمداران و رهبران شود. « آرتور رینگولد - Arthur Reingold » استاد اپیدمیولوژی دانشگاه برکلی کالیفرنیا که در این مطالعه شرکت نکرده میگوید: براساس این پژوهش تعداد افراد مبتلا به این ویروس بسیار بیشتر از تصور بوده و لذا نرخ مرگومیر ناشی از کووید-۱۹ به آناندازهای که تصور میشد، بالا نیست. اما او در عین حال با توجه به نتایج این مطالعه خاطرنشان میکند نباید در خصوص برداشته شدن محدودیتهای وضع شده سریع تصمیمگیری کرد.
رینگولد یادآور میشود، این ایده که پژوهش کنونی میتواند همچون گذرنامهای برای عبور از مقررات کنونی قرنطینه و رفتن به سر کار باشد، دو محدودیت دارد؛ نخست آنکه ما نمیدانیم آنتیبادیها در بدن بخش قابل توجهی از افراد تا چه مدت از بدن در برابر ویروسها محافظت میکند و دوم آنکه درصد بسیار کمی از جمعیت آنتیبادی دارند. این استاد اپیدمیولوژی دانشگاه برکلی افزود: با توجه به میزان مبتلایان به کووید-۱۹ که در واقع سه درصد جمعیت منطقه را تشکیل میدهد، این بدان معناست که ۹۷ درصد افراد هیچ آنتیبادی برای مقابله با ویروس کرونا در بدن خود ندارند.
حال آنکه برای دستیابی به مصونیت جمعی (مصونیت گلهای)، ۵۰ درصد یا بیشتر جمعیت باید مبتلا شده و سپس بهبود یابند تا نسبت به کرونا مقاوم شوند. پژوهشگران این مطالعه همچنین اعلام کردهاند آمار ارائه شده حاصل از تحقیق در سانتا کلارا نمیتواند نماینده دیگر مناطق ایالات متحده باشد. « جایانتا باتاچاریا - Jayanta Bhattacharya » استاد استنفورد و یکی از نویسندگان این پژوهش گفت: بسیار مهم است که مطالعات مشابهی در سراسر آمریکا انجام شود.
بیتردید ویروس کرونا در برخی مناطق شیوع بیشتری نسبت به دیگر مناطق دارد و درک شیوع ویروسها در هر منطقه گامی اساسی برای پیشبرد برخی سیاستهاست. براساس آخرین گزارشها، شمار مبتلایان به ویروس کرونا در جهان بیش از ۲ میلیون و ۲۵۱ هزار نفر بوده که از این میان بیش از ۱۵۴ هزار نفر جان خود را از دست دادهاند. در میان این آمارها، آمریکا با بیش از ۷۱۰ هزار مبتلا در صدر کشورها قرار دارد؛ از این تعداد بیش از ۳۷ هزار نفر جان خود را از دست دادهاند. ۲۰۲۳
ایرنا