نورنیوز ـ گروه اقتصادی: در حالی سهام شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا) چهارشنبه گذشته در بورس تهران عرضه شد که استقبال بیش از حد تصور و پیشبینی مردم را به دنبال داشت.
به این ترتیب، با وجود بحران شیوع کرونا و ابهامات به دلیل گران بودن این عرضه، رکوردها هم در تعداد مشارکتکنندگان و هم در سبد عرضه اولیه شکسته شد.
در این عرضه بزرگ، ۸ میلیارد سهم شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی در سقف قیمتی هر سهم ۸۶۰ تومان به سهامداران واگذار شد و در مجموع شستا توانسته ۶ هزار و ۸۸۰ میلیارد تومان از بورس، تامین مالی انجام دهد، رقمی رویایی که در تاریخ بازار سرمایه کشورمان سابقه نداشته است. (برای مقایسه باید توجه شود که این رقم معادل ۱۸ شرکتی است که پیش از شستا به بازار سهام وارد شدهاند.)
اما در رکوردی دیگر شاهد مشارکت بیسابقه بیش از دو میلیون کد سهامداری در این عرضه اولیه بودیم. در همان ساعات اولیه معاملات روز چهارشنبه در بازار سرمایه، ناظر بازار در اطلاعیهای سقف مجاز حجم خرید هر شخص را ۱۰ هزار سهم اعلام کرد که مطابق روش ثبت دفتر (که در یک بازه زمانی مشخص هر فرد سفارش خود را میگذارد و در پایان، سهام به مساوات تقسیم میشود) در این عرضه نیز به هر نفر حداکثر ۳ هزار و ۳۶۷ سهم (کمی کمتر از ۳ میلیون و ۱۵۰ هزار تومان) تعلق گرفت.
به عبارت دیگر سهم تخصیصی هر فرد یک سوم میزان پیشبینی شده بود که نشان دهنده استقبال گسترده به این عرضه اولیه بوده است.
وجود چنین رکوردهایی در حالی شکل میگیرد که اولا بازارهای موازی بورس (طلا، دلار، مسکن) در رکود به سر میبرند و جذابیتی برای سرمایه گذاری ندارند و ثانیا سیاستهای تقویت بازار مالی و بورس کشور از طریق خصوصی سازی شرکتهای بزرگ، منجر به جذب نقدینگی موجود کشور به منظور کاهش اثرات تورم و تامین کسری بودجه دولت شده است.
از طرف دیگر ورود نقدینگی به بازار سرمایه و گسترش آن با ورود شرکتهای بیشتر، خصوصا ورود بنگاههای بزرگ دولتی در بورس علاوه بر اینکه باعث کمک به اصل 44 قانون اساسی و اصلاح ساختار حاکمیت شرکتی در درون کشور میشود، مانع از ورود نقدینگی به بازارهای موازی خواهد شد که خود از بروز تورم و افزایش ناگهانی نرخ ارز و رکود تورمی جلوگیری میکند.
نورنیوز