سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز گذشته از حضور تعدادی از دانشآموزان روسی در آمریکا اظهار نگرانی کرد و گفت وزارت خارجه آمریکا به سفارتخانه روسیه در واشنگتن اعلام کرده که دهها دانشآموز روسی برای تحصیل به آمریکا آمدهاند. این دانشآموزان از مناطق مختلف روسیه، پاییز سال گذشته برای تحصیل در مؤسسات آموزشی آمریکا به این کشور سفر کردهاند. «ماریا زاخارووا» در این باره در بخش خبری سایت وزارت خارجه روسیه نوشت: «ما مطلع شدهایم که ۷۴ دانشآموز روسی در مقطع راهنمایی، طبق "برنامه دانشآموزی مدارس راهنمایی"، پاییز سال گذشته به آمریکا سفر کردهاند و تحت نظر وزارت خارجه آمریکا قرار دارند.» سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در ادامه با اشاره به اینکه اکنون این برنامه به دلیل شیوع بیماری کرونا متوقف شده، خاطرنشان کرد که مؤسسه میزبان این دانشآموزان در آمریکا، هیچ مسئولیتی در قبال این دانشآموزان نمیپذیرد و حتی درباره اینکه آنها کجا زندگی میکنند، هیچ اطلاعاتی نداده و حتی لیستی از این افراد منتشر نکرده است.
«زاخارووا» در ادامه نوشت: «شهروندان نوجوان روسی دیگری نیز وجود دارند که در برنامههای آموزشی دیگر در آمریکا شرکت کردهاند، این نوجوانان روسی مستقیماً به سفارتخانه روسیه درخواست بازگشت به میهن را دادهاند.» اما مسئله مهم دیگر این است که سازماندهندگان و خانوادههایی که میزبان این نوجوانان بودند، آنها را به منازل خود راه ندادهاند. این سخنگو با تأکید بر اینکه وزارت خارجه روسیه از هیچ گونه برنامهای مبنی بر فرستادن دانشآموزان روسیه به آمریکا اطلاع نداشت خاطر نشان کرد فرآیند اعزام این دانشآموزان با هیچ کسی هماهنگ نشد، این اعزام بدون اطلاع مقامات روسیه انجام شده است. روسیه اکتبر سال ۲۰۱۴، از یک برنامه تبادل موسوم به «فلکس» که زیر نظر وزارت خارجه آمریکا اداره میشود خارج شد. فلکس (FLEX) سرواژهای است که از کنار هم قرار گرفتن حروف ابتدایی «برنامه تبادل رهبران آتی» در زبان انگلیسی درست شده است. وزارت خارجه آمریکا در قالب این برنامه که یکی از بخشهای دیپلماسی عمومی آمریکا است زمینههای سفر دانشآموزان مقطع دبیرستانیِ کشورهای منطقه اوراسیا را به ایالات متحده فراهم میآورد.
وبسایت وزارت خارجه آمریکا هدف از راهاندازی این برنامه را «تضمین صلح و تفاهم ماندگار میان آمریکا و کشورهای منطقه اوراسیا و قادر ساختن جوانان به یادگیری درباره آمریکاییها در وهله نخست و آموزش به آمریکاییها درباره کشورهایشان در وهله بعدی» عنوان کرده است. منتقدان در برخی از کشورهای دنیا این نوع برنامههای دیپلماسی عمومی آمریکا را از جمله ابزارهای این کشور برای نفوذ فرهنگی به سایر کشورها عنوان کردهاند. سال ۲۰۱۴ یک دانشآموز روسیهای بعد از سفر به آمریکا در قالب این برنامه جذب گروههای همجنسبازی شد و درخواست پناهندگی داد. مسکو با بیان این انتقاد که آمریکا بهزیستی یک نوجوان را به خطر انداخته به مشارکت خود در فلکس خاتمه داد. «ماریا زاخارووا» روز چهارشنبه در ادامه نوشت که کشور ما میداند که باید چنین اتفاقاتی را متوقف کند، اما واشنگتن آرام نمیگیرد و پنهانکاری میکند. وی گفت: «این موقعیت حساس (شیوع ویروس کرونا)، حیله و مکر آمریکا را نمایان کرد.
ما در حال حاضر به دنبال اطلاعات جامعی درباره این دانشآموزان هستیم؛ نام کامل، موقعیت، شماره تمارس و نام و شماره تماس افرادی که مسئول نگهداری آنان در آمریکا بودهاند.» سخنگوی وزارت خارجه روسیه با اشاره به اینکه روسیه به دنبال توضیح درباره علت فرستادن این افراد به آمریکاست گفت که وزارت خارجه روسیه به دنبال راهی است تا به وزارت خارجه آمریکا و سفارتخانه آمریکا در مسکو دسترسی پیدا کند و علت این کار را جویا شود؛ اما آمریکاییها پاسخی ندادهاند. «ماریا زاخارووا» در پایان نوشت: «ما بار دیگر تأکید میکنیم که اجرای هر گونه پروژهای که شامل فرستادن شهروندان کمسن و سال روسی به خارج از این کشور و بدون هماهنگی درست با مقامات روسیه باشد، غیرقابل قبول است. همچنین ما به دنبال تضمین سلامت و امنیت کودکان کشورمان هستیم؛ که هم اکنون در معرض ویروس کرونا قرار گرفتهاند. مسئولیت پیامدهای این حیلهگریها و دروغها بر دوش کسانی است که این کودکان را از کشورشان دور کردهاند.» «زاخارووا» ضمن تشکر از پدر و مادرها و مدارسی که اطلاعات کافی را به روسیه ارائه میدهند گفت: «وزارت خارجه روسیه و نهادهای دیپلماتیک این کشور در آمریکا هرکاری که از دستشان بربیاید انجام میدهند تا این کودکان را پیدا کنند.»
فارس