×
سیاسی
شناسه خبر : 47894
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1399/01/26 ساعت 20:14

محمد مهدی عباسی

پیرسالاری آمریکایی؛ قدم در مسیر اتحاد جماهیر شوروی

روزگاری پیرسالاری به عنوان یک بحران و مشکل اساسی، یکی از اصلی‌ترین محورهایی بود که آمریکا به وسیله آن اتحاد جماهیر شوروی را مورد حمله قرار می‌داد، اما حالا آمریکا خود به شوروی دومی تبدیل شده است شاید هم بدتر از آن!

نورنیوز ـ گروه بین الملل: همواره یکی از عجیب‌ترین نکاتی که در انتخابات‌های ایالات متحده توجه ناظران را به خود جلب کرده، سن بالای کاندیداهای شرکت کننده در این رقابت‌ها است، موضوعی که مهمترین و تازه ترین نمونه آن، انتخابات درون حزبی دموکرات‌ها در آمریکا بود.

 دو کاندیدای نهایی دموکرات‌ها برای کسب عنوان نامزد نهایی حزب برای انتخابات ریاست جمهوری  2020 یعنی سناتور «برنی سندرز» 78 ساله و «جو بایدن» 77 ساله بودند که در نهایت سندرز از گردونه رقابت جا ماند و بایدن نامزد نهایی آنان شد.

 حتی بسیاری دیگر از کاندیداها که در جریان رقابت‌ها انصراف دادند نیز افراد مسنی بودند. سناتور «الیزابت وارن» 70 ساله و یا میلیارد بزرگ «مایکل بلومبرگ» 78 ساله.

 آن طرف ماجرا یعنی رقابت‌های درون حزبی جمهوری خواهان نیز هرچند که تنور رقابت‌هایش به دلیل وجود «دونالد ترامپ» داغ نیست، اما مُسن بودن کاندیداهایش دست کمی از حزب دموکرات ندارد. جایی که رقابت میان ترامپ 73 ساله با بیل وِلد 74 ساله است.

 البته این تنها تجربه رقابت ترامپ با کهنسالانی چون خودش نیست، او به رقبای این چنینی عادت دارد، چرا که در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 میلادی نیز دونالد ترامپ با «هیلاری کلینتون» که در آن زمان 68 سال داشت، به رقابت پرداخته بود.

 رونالد ریگان، چهلمین رئیس جمهور تاریخ آمریکا زمانی که می‌خواست سُکان کاخ سفید را در دست گیرد، 70 سال سن داشت. بوش پدر هم در زمان آغاز ریاست جمهوری اش 65 سال سن داشت و ده ها نمونه دیگر از پیرمردها و سالخوردگانی که روزی به کاخ سفید پا گذاشتند و یا اینکه در تلاش بودند تا به این رویا دست یابند.

این مسئله بیش از هر چیز بیانگر این حقیقت است که حکومت ایالات متحده یک حکومت «پیرسالار» است و جوان‌ها در چنین حکومتی جای زیادی ندارند. نخبگان و اهل فکر از این مدل به Gerontocracy یا همان پیرسالاری یاد می‌کنند. 

این مدل مدت‌هاست در ایالات متحده در حال پیاده شدن است و به نظر می‌آید در سال‌های اخیر به شکل جدایی ناپذیری با این کشور ممزوج شده است. ولی جالب آنجاست که روزگاری پیرسالاری به عنوان یک بحران و مشکل اساسی، یکی از اصلی‌ترین محورهایی بود که آمریکا به وسیله آن اتحاد جماهیر شوروی را مورد حمله قرار می‌داد، چرا که رهبران اصلی شوروی سابق بسیار سالخورده بودند و  آمارها نشان می‌داد در سال‌های آخر اتحاد جماهیر شوروری، متوسط سن اعضای کمیته مرکزی حزب کمونیست این کشور 71 سال بود. 

این مسئله در آن زمان بسیار مورد هجمه آمریکایی‌ها بود و بسیاری از تحلیل‌گران یکی از علل سقوط شوروی بزرگ را همین موضوع می‌دانستند.

اما حالا آمریکا خود به شوروی دومی تبدیل شده است! شاید هم بدتر از آن. چرا که جوان‌ها نه در اصلی‌ترین مناصب ایالات متحده چون ریاست جمهوری، بلکه در پست‌های پایین‌تر همچون نمایندگی کنگره و مجالس ایالتی نیز نقش اندکی دارند.

 دو فرد بسیار مهم کنگره آمریکا یعنی «نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا و سناتور «میچ مک کانل» رئیس اکثریت جمهوری خواهان مجلس سنای ایالات متحده به ترتیب 80 و 78 سال سن دارند.

همچنین آمارها نشان می‌دهد متوسط سن اعضای کنونی مجلس نمایندگان 58 سال و متوسط سن اعضای کنونی مجلس سنا 63 سال است،  آماری که کنگره کنونی را تبدیل به یکی از پیرترین کنگره‌های تاریخ آمریکا کرده است.

البته شاید استفاده از افراد سالخورده و بهره‌گیری از تجربیات آنها در بعضی مناصب بتواند انگاره مثبتی در حکمرانی باشد، اما رشد بی رویه سیاست‌مداران کهنسال و تصاحب همه پست‌ها و جایگاه‌ها توسط آنها هرگز نمی‌تواند مدل موفقی در اداره یک کشور باشد، خصوصاً در ایالات متحده که الیگارشی هوشمندانه و دیکتاتوری دو حزبی نیز به شکل ریشه‌داری وجود دارد و در کنار حاکمیت پیرسالارانه، این کشور روز به روز از انگاره گردش نخبگانی و جوان‌گرایی دورتر خواهد شد.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
مرد گمشده پس از 7 سال در پیاده روی اربعین پیدا شد
تظاهرات یک میلیون نفری شهرک‌نشینان علیه نتانیاهو
ذخایر سوخت مایع نیروگاهی 60 درصد افزایش یافت
ولایتی: مردم ایران اجازه معامله بر سر امنیت ملی‌شان را نمی‌دهند
نورنما | انفجار در یکی از کارخانه‌های استیل آمریکا
اظهارات سرلشکر رحیم صفوی درباره احتمال وقوع جنگ جدید
مدیرعامل ایرانسل درباره افزایش 70 درصدی تعرفه اینترنت چه گفت؟
طرح اشغال کامل شهر غزه به تصویب رسید
سفارت آلمان در تهران موقتا تعطیل شد
انتظار 4 ساله برای دریافت خودروی کارخانه‌ای همچنان ادامه دارد
آتش‌سوزی گسترده در سوله هزارمتری آرد در شیراز
مکرون: فکر نمی کنم پوتین دنبال صلح باشد
انهدام گسترده پهپادهای اوکراینی بر فراز مناطق روسیه
شلیک موشک مقاومت فلسطین به قلب سرزمین‌های اشغالی
بحران آب در کشور باران‌های سیل‌آسا
تیم ملی بسکتبال ایران عنوان سوم کاپ آسیا را کسب کرد/ استرالیا قهرمان شد
آخرین جزییات از آتش‌سوزی مهیب جنوب تهران/ نمایی نزدیک از آتش‌سوزی انبار روغن موتور + فیلم
شلیک 70 موشک از یمن به اراضی اشغالی در 5 ماه
طرح توسعه شهرک سازی اسرائیل را تهدیدی برای موجودیت کشور فلسطین می‌دانیم
جوزف عون: طرح آمریکا با اصلاحات لبنان به سند ملی تبدیل شد
هوای تهران از سه‌شنبه گرم‌تر می‌شود؛ افزایش تابش اشعه فرابنفش در پایتخت
منچستر یونایتد با شکست لیگ جزیره را آغاز کرد
عکس های منتخب جهان، 17 آگوست 2025
نفتالی بنت: نتانیاهو در مقابله با حماس ناکام مانده است
رئیس‌جمهور از تلاش‌های برگزارکنندگان مراسم اربعین تقدیر کرد
انفجار تروریستی در قلب شهر حلب سوریه
قلعه‌نویی: لژیونرهای تیم در تورنمنت کافا حضور ندارند
برکناری سه مقام ارشد سعودی به دستور ملک سلمان
عارف: دولت چهاردهم به دنبال تمرکززدایی و انتقال اختیارات است
کیفیت هوا در تهران به وضعیت ناسالم درآمد
مدیر ChatGPT: کاربران باید همواره دقت پاسخ‌های هوش مصنوعی را تایید کنند
نخست‌وزیر یمن خواستار پایان یافتن بی‌تفاوتی کشورهای عربی شد
توقف ناامیدکننده چلسی در گام اول لیگ برتر
جولانی به تکفیری‌ها تابعیت سوری هدیه کرد
پوتین و ترامپ؛ بازی با روان در میدان سیاست
پزشکیان در اوراسیا؛ نقطه عطف دیپلماسی و همکاری ایران
نیویورک‌تایمز: نفوذ اطلاعاتی ایران در ساختار داخلی اسرائیل فاش شد
زنگ خطر در نظام سلامت؛ 80 درصد داروخانه‌ها در معرض ورشکستگی
روبیو هشدار داد: این جنگِ ما نیست؛ باید به‌دنبال آتش‌بس باشیم
سفر هماهنگ زلنسکی و رهبران اروپایی به آمریکا برای حمایت از اوکراین
بیانیه وزارت امور خارجه در مورد محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی و کوچاندن اجباری ساکنان غزه
ایجاد «اتاق امن» در مدارس؛ گامی برای افزایش امنیت دانش‌آموزان
تهدید وزیر جنگ اسرائیل پس از حمله موشکی یمن به سرزمین‌های اشغالی
ویتکاف: پوتین آماده پذیرش تضمین‌های امنیتی برای اوکراین است
فلج شدن زندگی شهرک‌نشینان صهیونیست در پی اعتصاب گسترده
آیین وداع با پیکر شهید اسماعیل پاشایی در بهارستان برگزار شد
متهم 27 هزار میلیاردی بازداشت و به کشور بازگردانده شد
کمبود 100 هزار پرستار در کشور؛ فرمول پرداخت اضافه‌کاری‌ها تغییر کرد؟
مرگ یک آتش نشان در آتش سوزی کنگان
هشدار اقتصاددانان برنده نوبل به نخست‌وزیر اسرائیل: اقتصاد اسرائیل در مرز نابودی
X
آگهی تبلیغاتی