×
سیاسی
شناسه خبر : 42743
تاریخ انتشار : شنبه 1398/11/26 ساعت 18:51
ظریف: ترامپ پس از خروج از برجام منتظر بود تا حکومت ما فروبپاشد

ظریف: ترامپ پس از خروج از برجام منتظر بود تا حکومت ما فروبپاشد

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی با بیان اینکه تهران آماده گفت‌وگو برای دستیابی به یک ساز و کار امنیتی با کشورهای منطقه است، خطاب به همسایگان گفت امنیت خلیج فارس از درون منطقه تأمین می‌شود.

به گزارش نورنیوز، «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز شنبه نشستی به کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس گوشزد کرد که امنیت خلیج فارس از درون منطقه تأمین می‌شود، نه با اتکا به آمریکا. ظریف که در کنفرانس امنیتی مونیخ صحبت می‌کرد، گفت: «فکر می‌کنم رئیس‌جمهور [دونالد] ترامپ مشاوران خوبی نداشته است. او از زمان خروج از برجام منتظر بود تا حکومت ما فروبپاشد. در آن زمان جان بولتون به او می‌گفت که ایران ظرف چند ماه به زانو در می‌آید.» وزیر امور خارجه تلویحا به نقش «مایک پامپئو» در ترور سردار «قاسم سلیمانی» اشاره کرد و گفت او اکنون تلاش می‌کند رفتار بولتون را تقلید کند و به همین دلیل هم پیشنهاد ترور سردار سلیمانی را به ترامپ داد.

ظریف با بیان اینکه در دوران مذاکرات هسته‌ای او و «جان کری» وزیر خارجه وقت آمریکا حتی بیش از خانواده خود با یکدیگر بوده‌اند، گفت: «کری یک فرد نبود، وزیر خارجه ایالات متحده بود، من با جان کری مذاکره نمی‌کردم، با وزیر خارجه ایالات متحده مذاکره می‌کردم.» او گفت با وجود آنکه آمریکا آن توافق را امضا کرده و شورای امنیت سازمان ملل متحد هم آن را تأیید کرده بود، اما ترامپ ناگهان تصمیم گرفت که از توافق هسته‌ای با ایران خارج شود، چراکه این توافق در دوره «باراک اوباما» رئیس‌جمهور سابق به دست آمده بود. ظریف با بیان اینکه ایران حاضر به مذاکره دوباره بر سر برجام نیست، گفت: «شما یک اسب را دو بار نمی‌خرید.» وزیر امور خارجه در پاسخ به سؤالی در مورد احتمال گفت‌وگو با آمریکا، گفت بحث گفت‌وگوی مستقیم تهران و واشنگتن مطرح نیست، بلکه بحث این است که آمریکا باید به میز مذاکرات ۱+۵ که از پیش هم وجود داشته و آمریکا آن را ترک کرده، بازگردد.

وی با بیان اینکه آمریکا به مشاوره‌های «امانوئل ماکرون» رئیس‌جمهور فرانسه و «آبه شینزو» نخست‌وزیر ژاپن گوش نداده، گفت آمریکا همچنان سیاست تغییر نظام در ایران را دنبال می‌کند، در حالی که این سیاست در طول ۴۱ سال گذشته شکست خورده و واشنگتن باید شکست این سیاست را بپذیرد. ظریف در ادامه ترور سردار «قاسم سلیمانی» را اقدامی «بزدلانه» توصیف کرد و گفت واشنگتن در حالی سردار سلیمانی را هدف قرار داد که وی در یک خودروی غیرنظامی در حال حرکت بود و در مأموریتی برای پیشبرد صلح به عراق رفته بود. ظریف گفت اقدام آمریکا «قطعا اقدامی تروریستی» بود. وی پاسخ موشکی جمهوری اسلامی به این ترور را اقدامی مبتنی بر حق مشروع تهران و مبتنی بر بند ۵۱ منشور ملل متحد خواند و گفت مردم در بسیاری از کشورهای دنیا به این اقدام تروریستی اعتراض کرده‌اند و این افراد بر خلاف آنچه که مجری برنامه می‌گوید، «نیروهای نیابتی» و «شبه نظامیان» نبوده‌اند، بلکه از هند گرفته تا ایتالیا، مردمی بوده‌اند که از این اقدام تروریستی و اینکه به آن‌ها زور گفته شود، خشمگین شده‌اند.

در ادامه از ظریف سؤال شد که آیا «انتقام» جمهوری اسلامی به پایان رسیده است؟ ظریف گفت: «خیر.» او سپس توضیح داد که ایران در «پاسخ به یک اقدام نظامی، یک اقدام نظامی» انجام داده است. اما ترور فرماندهان عراقی تبعاتی از سوی مردم همان کشور خواهد داشت، چراکه مردم عراق مردم عزتمندی هستند. وی اشاره کرد که ترامپ اکنون با رونمایی از طرح به اصطلاح «معامله قرن» مردم منطقه را خمشگین کرده است. اگر در این میان خشونتی رخ دهد، مسئولیت آن بر عهده ایران نیست. همینطور، اگر عراقی‌ها به ترور ده‌ها نفر از مردم این کشور توسط آمریکا پاسخ دهند، مسئولیت آن با ایران نیست، چراکه عراقی‌ها برای پاسخ به آمریکا، به ایران نیازی ندارند. ظریف در ادامه به طرح پیشنهادی ایران برای حل و فصل اختلافات در منطقه پرداخت و گفت دلیل انتخاب نام هرمز برای «ابتکار صلح هرمز» این بود که کسی نتواند نام آن را بهانه‌ای برای رد این طرح قرار دهد.

وزیر امور خارجه افزود: «عمان به این طرح پاسخ داده است، کویت به این طرح پاسخ داده است، قطر به این طرح پاسخ داده است، عراق به این طرح پاسخ داده است.» وی گفت ایران برای پیشبرد این طرح و کاستن از تنش‌ها در منطقه به پادشاه سعودی و شاه بحرین نامه فرستاده است، آن هم با وجود آنکه با این کشورها روابط دیپلماتیک ندارد. ظریف افزود: «ما به آن‌ها نگفتیم که این ابتکار ماست، بلکه گفتیم که این پیشنهادات ماست و اگر شما هم نکته‌ای دارید، بیان کنید.» وزیر امور خارجه در ادامه با اشاره به سابقه رفتار منفی عربستان سعودی در پاسخ به تلاش‌های ایران برای کاستن از تنش‌ها، گفت بعد از ترور سردار سلیمانی، «برای چند هفته رفتار آن‌ها [سعودی‌ها] تعدیل شد، شاید بابت اینکه از پاسخ ما نگرانی داشتند، اما بعد از آنکه من گفتم که پاسخ ما پایان یافته، آن‌ها بار دیگر به رویه سابق بازگشتند.»

ظریف تأکید کرد که سعودی‌ها به دنبال کاهش تنش نیستند، چراکه پایین آمدن تنش را با کارزار فشار حداکثری آمریکا در تضاد می‌بینند. او در پاسخ به اینکه چه پیامی برای عربستان سعودی و دیگر کشورهای همسایه دارد، گفت: «ما به هیچ وجه دنبال مشکل با همسایگان خود نیستیم. زمانی که عراق به کویت حمله کرد، ما به کمک کویت رفتیم، با وجود آنکه کویت از عراق حمایت کرده بود. زمانی که عربستان سعودی قطر را محاصره کرد، ما به کمک قطر رفتیم. اگر هم امروز کسی به عربستان سعودی حمله کند، ما حاضریم به کمک آن‌ها برویم.» وزیر امور خارجه افزود: «آماده‌ایم که امروز بنشینیم و با تمام همسایگان خود درباره یک ساز و کار امنیتی گفت‌وگو کنیم که امنیت تمام ما در خلیج فارس را تأمین کند.

خلیج فارس متعلق به همه ماست. پیام من به برادرانم این است که ایالات متحده امنیت شما را تأمین نمی‌کند، امنیت شما از درون منطقه تأمین می‌شود.» ظریف در پایان به حمایت از عربستان سعودی از گروهک تروریستی منافقین اشاره کرده و گفت این گروهک که برای هر سخنرانی به «جان بولتون» ۵۰ هزار دلار پول می‌دهد، پول خود را در خیابان و از طریق اعانه دریافت نمی‌کند، بلکه آن را از افرادی در عربستان سعودی دریافت می‌کنند.


فارس
نظرات

آخرین اخبار
یاوه گویی بن گویر علیه ایران
نورنما | صحنه هایی از سیل مرگبار و ناگهانی در ویتنام
هشدار قوه قضاییه؛ حبس و جریمه در انتظار ناقضان امنیت ملی+ جزئیات
ترامپ پست‌هایش را هم پولی می‌کند!
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت سی‌ و دو
سقف قیمت بلیت پرواز اربعین اعلام شد
8 نقطه ممنوعه برای نگهداری موبایل
تجاوز مجدد آمریکا به جنوب ایران/صدای انفجارهای مهیب در کویت/ تنگهٔ هرمز مسدود خواهد ماند
زمان برگزاری صد و پنجاه و یکمین حراج شمش طلا اعلام شد+ شرایط
شب سخت اوکراین؛ شلیک بیش از 40 موشک و 120 پهپاد به کی‌یف
ایران 1 - 3 ترکیه / تیم ملی والیبال لیگ ملت‌ها را با باخت تمام کرد
قائم‌پناه: حمله به زیرساخت ها روایت آمریکایی است که از حقوق بشردوستانه دم می زند
پهپاد ساقط‌شده در اطراف عین‌خوش دهلران شناسایی شد
چگونه سیاست‌های آمریکا نفوذ چین در خلیج فارس را افزایش داد؟
اهدای اعضای نوجوان 13 ساله تبریزی؛ چند بیمار به زندگی بازگشتند
بازداشت مربی استقلال در فرودگاه؛ ماجرای 80 هزار دلار چه بود؟
دبیرکل اتحادیه عرب: تنها راه‌حل، بازگشت به مذاکره است
چالش‌های آمریکا در رویارویی دوباره با ایران
آخرین وضعیت جاده‌های هرمزگان از زبان وزیر راه؛ هیچ انسداد کاملی نداریم
آمریکا و عربستان در آستانه توافق هسته‌ای
دستور مهم رئیس‌جمهور در وزارت نفت؛جمع‌آوری گازهای فلر با سرعت بیشتری انجام شود
آخرین وضعیت تنگه هرمز؛ هیچ مجوزی برای تردد صادر نمی‌شود
آغاز دور جدید فروش بدون قرعه کشی محصولات ایران خودرو/ زمان + لینک
وزیر نیرو: اولویت تامین انرژی با استان های درگیر جنگ است
سازمان انرژی اتمی حمله به سایت دارخوین را محکوم کرد
مذاکرات میان باشگاه استقلال و رامین رضاییان به کجا رسید؟
تعیین تکلیف 3405 ملک فاقد سند دستگاه‌های اجرایی استان تهران
راز قتل پسر جوان در کارگاه آهنگری فاش شد؛ اعتراف تکان‌دهنده متهم
بانک مرکزی: فعلاً خبری از افزایش سود بانکی نیست
پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا دوشنبه 29 تیر
نخست‌وزیر عراق وارد قطر شد
جنایت هولناک در بهشهر؛ قاتل کامیون را با راننده به آتش کشید
وزارت بهداشت عامل اصلی افت نرخ باروری را اعلام کرد
چگونه اسرائیل از هوش مصنوعی برای مقابله با مذاکرات ایران استفاده می‌کند؟
تغییر در فرایند پذیرش دانشجو معلمان 1405
زمان واریز حقوق تیر بازنشستگان اعلام شد؛ تکلیف معوقات چه شد؟
57 هزار معلم در آستانه بازنشستگی؛ چند نیرو جذب می‌شوند؟
عاملان جنایت میدان شهید علیخانی اصفهان اعدام شدند
سرلشکر حاتمی خادم حرم امام رضا (ع) شد
درگذشت اسماعیل یغمایی؛ فقدان بزرگ دنیای باستان‌شناسی ایران
ترکیب آزادکاران ایران در بازی‌های آسیایی مشخص شد
شوک بنزنی هرمز به چین رسید
نورویدئو | وقتی «اول آمریکا» به «اول اسرائیل» می رسد
قیمت نفت به 100 دلار نزدیک شد
تمهیدات ویژه برای برگزاری آزمون دستیاری در استان‌های جنگی
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 28 تیر 1405 +جدول قیمت ها
قالیباف: اتحاد شرط ضروری پیروزی در برابر دشمن است
حادثه برای 2 کشتی در تنگه هرمز؛ 2 شناور دیگر مسیر خود را تغییر دادند
تشییع پیکر رهبر شهید با حضور بیش از 40 میلیون شرکت‌کننده
پیام معنا دار جهان برای ترامپ و آمریکا