«ایمن الصفدی» وزیر خارجه اردن، روز شنبه، در گفتوگو با روزنامهنگاران و نویسندگان اردنی در ساختمان نخستوزیری تاکید کرد که تاکنون، این کشور پیشنهادی در ارتباط با «معامله قرن» دریافت نکرده است.
به گزارش خبرگزاری «عمون»، الصفدی در این ارتباط گفته است: «مرحله کنونی سخت و نیازمند دقت بسیار است. اظهاراتی هم که در خصوص تصمیم لغو تصمیم "قطع ارتباط" [اردن با کرانه باختری] منتشر شده است، صحت ندارد؛ این موضوع حتی یک بار هم مورد بررسی قرار نگرفته است».
کرانه باختری از زمان اجلاس «اریحا» در سال ۱۹۴۹ تا جنگ شش روزه در سال ۱۹۸۸ بخشی از اردن بود اما با این حال، کشورهای عربی کرانه باختری را به عنوان بخشی از خاک این کشور به رسمیت نمیشناختند. در سال ۱۹۷۴ کشورهای عربی در تصمیمی، سازمان آزادیبخش فلسطین را به عنوان نماینده قانونی مردم فلسطین به رسمیت شناختند.
یاسر عرفات رهبر فلسطین، پس از آنکه در سال ۱۹۸۸ حکومت فلسطین را تشکیل داد از «حسین بن طلال» شاه وقت اردن خواست که ارتباط کرانه باختری را با اردن قطع کند. این تصمیم را بن طلال اتخاذ کرد و تصمیم «قطع ارتباط» یا «یکپارچگی دو کرانه» نام گرفت.
الصفدی در ادامه توضیح داد که تمام اظهاراتی که در ارتباط با معامله قرن منتشر شده است، صرفاً پیشبینی است.
روز گذشته، روزنامه سعودی «ایندیپندنت عربی» اعلام کرده بود که اردن با اطلاع کامل از مفاد معامله قرن، آماده انعطاف است. عربستان از حامیان کنونی معامله قرن است.
«معامله قرن» به طرح دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا گفته میشود که برای ایجاد سازش دولت فلسطین و رژیم اشغالگر قدس تدوین شده و آن را طرح صلح میخوانند. بنا بر این طرح، رژیم اسرائیل، در ازای دریافت امتیازهایی فراتر از تعهدات قبلی سازمان آزادیبخش فلسطین و قطعنامههای شورای امنیت و همچنین الحاق بخشهایی از مناطق اشغالشده به خاک خود، با تشکیل دولت مستقل فلسطینی موافقت میکند اما نه پایتختی قدس را میپذیرد نه بازگشت میلیونها آواره را.
به دنبال زمزمهها در خصوص توافق بر سر «معامله قرن»، بسیاری به آن واکنش نشان دادند که از جمله مهمترین آنها میتوان به واکنش جنبش مقاومت اسلامی (حماس) اشاره کرد. حماس تصریح کرد که به آمریکا اجازه نخواهد داد این طرح را اجرایی کند
خبرگزاری فارس