×
سیاسی
شناسه خبر : 38368
تاریخ انتشار :

جزئیات قانون جدید انتخابات عراق

قانون جدید انتخابات عراق پس از کش‌وقوس‌های فراوان سرانجام تصویب شد اما هنوز برخی از شخصیت‌ها و گروه‌های سیاسی عراق با برخی مفاد آن مخالفت دارند.

به گزارش نورنیوز، پارلمان عراق سرانجام سه‌شنبه سوم دی (۲۴ دسامبر)، قانون جدید انتخابات را پس از چند هفته بررسی و مجادله میان فراکسیون‌های پارلمانی که اختلافات آنها تا لحظه تصویب این قانون نیز ادامه داشت، تصویب کرد. قانونی که برخی، محاسن زیادی برای آن قائلند و برخی دیگر آن را مناسب نمی‌دانند، زیرا موجب اتلاف آراء گروه‌هایی نظیر آوارگان، مهاجران و حاشیه‌نشین‌ها می‌ شود. دیروز قانون انتخابات عراق شامل ۵۰ ماده قانونی تصویب شد. ۱۴ ماده نخست آن در نشست پیشین پارلمان تصویب شده بود و دیروز کل این قانون تصویب شد.

روزنامه «العربی الجدید» چاپ لندن در یادداشتی به ارائه جزئیاتی از این قانون که پس از تصویب از سوی «مقتدی الصدر» رهبر جریان صدر آن را یک پیروزی برای مردم کشورش تصیف کرد، پرداخت. بر اساس این گزارش، از مهم‌ترین تغییرات به وجود آمده طبق این قانون، تغییر سازوکار رای‌گیری از فهرستی به فردی است به این ترتیب که پیش از این، هر استان عراقی یک حوزه انتخاباتی به شمار می‌رفت که پیروزی در انتخابات آن، تنها پس از ورود نامزدها در فهرست‌های انتخاباتی بزرگ میسر می‌شد اما اکنون نظام انتخابات، فردی و به دور از فهرست‌ها و در حوزه‌های انتخاباتی کوچک خواهد بود.

ناظران سیاسی بر این‌باورند که این امر به تضعیف احزاب سنتی که از سال ۲۰۰۵ تاکنون در عراق حکمرانی می‌کردند، منجر می‌شود. از امتیازات این قانون از بین رفتن نظام «سانت لگو» برای شمارش آراء بدنام در عراق است به ویژه که این نظام در اتلاف آراء مردم و حمایت از احزاب بزرگ سهیم بود. بر اساس قانون سانت لیگو، مجموع آرای صحیح هر حزب یا فهرستی بر اعداد فرد تقسیم می‌شود که از ۱.۶ آغاز شده و به ترتیب ۳ / ۵ / ۷ / ...ادامه می‌یابد.

در این روش با توجه به کرسی‌های تعلق گرفته به هر حوزه انتخابی گاهی اوقات ممکن بود یک حزب با یک سوم آرای حزب اول بتواند یک کرسی پارلمان را به خود اختصاص دهد و همین امر یکی از معایبی است که به شیوه سانت لیگو طی انتخابات سال ۲۰۱۴ عراق گرفته شد. در انتخابات ۱۲ می ۲۰۱۸ عراق نیز بر اساس نظام انتخاباتی سانت‌لیگو که در کشورهایی مانند نیوزیلند، سوئد، نروژ و بوسنی مورد استفاده قرار می‌گیرد، برگزار شد اما ضریب آن از ۱.۹ در سال ۲۰۱۴ به ۱.۷ در سال ۲۰۱۸ رسید هرچند که همان زمان نیز، برخی شخصیت‌های سیاسی عراق از جمله «عادل عبدالمهدی» عضو سابق مجلس اعلای اسلامی عراق و نخست‌وزیر مستعفی کنونی، مخالف نظام انتخاباتی سانت لیگو بودند و خواستار انتخابات فردی بودند نه فهرستی (جزئیات بیشتر). مسئله جدید در قانون انتخابات مصوب در روز سه‌شنبه، مراعات ترکیب جمعیت‌شناختی و جغرافیایی در مناطق عراقی است. به طوری که استان‌ها به دوایر انتخاباتی بر اساس شهرها تقسیم بندی می‌شوند و هر ۱۰۰ هزار نفر در این شهرها، یک کرسی پارلمانی خواهند داشت و در صورتی که تعداد ساکنان هر شهر کمتر از ۱۰۰ هزار نفر باشد، با شهرستان مجاورش ادغام خواهند شد تا این مشکل حل شود.

پس از تصویب این قانون، ائتلاف سائرون به رهبری جریان صدر از آن استقبال کرد و تظاهرات‌کنندگان حاضر در میدان‌ التحریر بغداد نیز از آن حمایت کردند زیرا آن را به منزله گامی برای تضعیف احزاب سیاسی می‌دانند. آنها اغلب بندهای این قانون به ویژه سازوکار نامزدی فردی و رای‌گیری در حوزه‌های انتخاباتی متعدد را همسو با مطالباتشان می‌دانند. اما برخی از نمایندگان احزاب سنی و شیعی که طی سالهای گذشته، طی پروسه انتخابات قدرت داشتند با این قانون مخالفت دارند. به عنوان مثال یکی از نماینددگان اربیل در پارلمان عراق در گفت‌وگو با العربی الجدید گفت: قانون جدید انتخابات بدی‌های زیادی دارد. به موجب این قانون رای‌گیری از آوارگان و مهاجران لغو می‌شود و در عین حال کاملا هیمنه احزاب و گروه‌های سیاسی را از بین نمی‌برد.

به عنوان مثال جریان صدر پایگاه مردمی بزرگی در عراق دارد و ممکن است بار دیگر در انتخابات، در جایگاه نخست قرار گیرد. وی در ادامه به رای‌گیری در مناطق مورد منازعه میان بغداد و اربیل اشاره کرد و گفت که تبدیل این مناطق به چندین حوزه انتخاباتی مشکلات بزرگی را ایجاد می‌کند به ویژه که مرزهای مشخصی در این مناطق وجود ندارد و آراء حاشیه‌نشین‌ها نیز در این روند انتخابات به دلیل آنکه متعلق به هیچ شهرستانی نیستند، نادیده گرفته می‌شود.با وجود آنکه تعداد آنها به ده‌ها هزار نفر می‌رسد. ضمن اینکه حق اقلیت‌های ساکن در این شهرها نیز از بین می‌رود. «احمد الجرباء» عضو پارلمان عراق از استان نینوی نیز به ماده 15 این قانون اعتراض دارد و می‌گوید که برگزاری انتخابات زودهنگام دروغی است که برخی که خواستار تجزیه کشورند، آن را طرح می‌کنند. مشکلات زیادی برای تبدیل کردن شهرستان‌ها به حوزه‌های انتخاباتی متعدد وجود دارد و احتمال رفتن به سوی ناکجا وجود دارد.

وی توضیح داد: در پارلمان ماده 15 انتخابات به سرعت تصویب شود بدون اینکه به اعضای مجلس اجازه داده شود که به طور مفصل آن را بررسی کنند. «محسن الموسوی» رئیس حوزه انتخابات در کمیساریای سابق انتخابات گفت: حوزه‌های انتخاباتی کوچک موجب خواهد شد که رهبران و شخصیت‌های برجسته قبائل و شخصیت‌های معروف در سطح محلی وارد پارلمان شوند و این امر موجب خواهد شد تا معادلات پیچیده‌ای برای توزیع کرسی‌های پارلمانی میان نامزدها به وجود آید. «مقداد الشریفی» رئیس مرکز پژوهشهای انتخاباتی عراق نیز با اشاره به مشکلات فنی زیاد در مسیر تبدیل عراق به حوزه‌های انتخاباتی متعدد در سطح شهرستانها و کوچکتر گفت که حوزه‌های انتخاباتی می‌تواند در هر استانی در سطح جغرافیایی تعریف شود اما نباید این تقسیم بر اساس شهرستان‌ها باشد.


خبرگزاری فارس
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
قول رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان درباره قطع دست گروهک جیش‌الظلم از منطقه +عکس و فیلم
ابهام استراتژیک در دیپلماسی هسته‌‌‌ای ایران
جریان های جدید سیاسی و نظامی در غرب آسیا
اولین سفر دریایی زائران اربعین از بندر خرمشهر به بصره جمعه شروع می‌شود
زمان و مکان مسابقه سوپرجام 1403 مشخص شد
همدلی مردم انگلیس با فلسطینیان افزایش یافت
اعدام 2 عضو گروه منافقین در تهران +تصاویر
روبیو: ترامپ پلیس جهان است!
احتمال ادامه تعطیلی چهارشنبه‌ها تا پایان تابستان
تجربه تعامل ایران و تروئیکای اروپا در پرونده هسته‌ای
استفاده از موبایل برای نمایندگان در صحن مجلس ممنوع شد
مسئله آب در ایران و گسست قدرت
مجلس با دوفوریت لایحه مقابله با انتشار محتوای خلاف واقع در فضای مجازی موافقت کرد
ماکرون: فلسطین باید اسرائیل را به رسمیت بشناسد!
موج محکومیت علمای اهل سنت در پی حادثه تروریستی دیروز زاهدان
پایان بازی دوستانه منچستریونایتد 2 - وستهم 1 + خلاصه بازی
ایران‌نما | معرفی جاذبه‌های گردشگری شهرهای ایران(58) «برزُک»
X
آگهی تبلیغاتی